Westtoer presenteert wandelmogelijkheden voor hondenliefhebbers aan de Kust

Met de hond aan zee Het provinciebedrijf Westtoer heeft voor de Kust de wandelmogelijkheden voor ho...

Nieuwe campagne rond bierbeleving in de Westhoek

‘Tournée locale’ plaatst de authenticiteit van de streek in de kijker Het provin...

Zes nieuwe tentoonstellingen over 1917 in de Westhoek

Westtoer presenteert ‘1917 Totale Oorlog in Vlaanderen’ Westtoer en zeven gemeenten uit...

Nieuwe route ‘Mijnenslag’ is afsluiter van de WOI-fietsroutes

Westtoer opent twaalfde en laatste 14-18 fietsroute in Heuvelland Naar aanleiding van de 100-jarige...

Item gefilterd op datum: november 2016

 

Een derde deel van ons leven brengen we door in bed. Het is dus van groot belang dat je slaapt in een gezonde omgeving en het bed en de matras zijn daar de basis van. Dat betekent dat je heel goed moet nadenken over de soort matras en het soort beddengoed dat je gebruikt en ook de wijze waarop je het schoon maakt en hygiënisch houdt.

Want wijzelf brengen niet alleen de tijd in bed door, we worden voortdurend gezelschap gehouden door onzichtbare wezens. Zowel bedmijten als bacteriën nestelen zich graag in dezelfde behaaglijke warmte als wij.

Wat kan je daartegen doen? Om te beginnen moet je het beddengoed geregeld verversen. Elke week verse lakens is geen luxe. Best van al worden die op hogere temperatuur gewassen. Tegenwoordig wast men meer scheikundig dan met heet water, omdat de waspoeders en de fabrikanten van wasmachines beloven dat de was even zuiver is op dertig graden. Niet dus! Mijten worden niet gedood op 30 graden en bacteriën evenmin.

Wat moet je doen? Bij voorkeur wassen op hogere temperatuur. De kamer altijd goed verluchten, elke dag! Ook het bed helemaal open leggen nadat je geslapen hebt. En in de vrieskou de ramen open, het bed open leggen, want mijten kunnen niet tegen “diepvries”. Daar gaan ze van dood.

Bacteriën niet uiteraard, die slapen in bij kou, maar worden wakker bij warmte.

Wat kan je daartegen doen? Neem een sprayfles en vul ze met ontsmetting alcohol en bestuif daarmee het bed, de matras. Opgelet dat er geen vuur in de buurt komt! De alcohol zal de bacteriën doden. Uiteraard goed laten verluchten achteraf.

Door deze behandeling zal de geur ook uit je matras verdwijnen, want het zijn bacteriën die geurtjes veroorzaken.

Je wilt een kant en klaar product? Kan ook: gebruik Freemed bedspray en je kamer is weer zo hygiënisch als een nieuw exemplaar.

 

Gepubliceerd in Tip van de dag

 

Het is niet zo eenvoudig meer de dag van vandaag: het zenuwslopende verkeer, de druk die werkgevers op hun personeel leggen, de moordende concurrentie, de mensen komen niet meer tot rust.

De regering heeft zich ook al over het probleem gebogen en het ministerie van Volksgezondheid wil burn-out zelfs als een arbeidsziekte beschouwen. Men begint het een beetje normaal te vinden. Maar wie er het slachtoffer van is, vindt dat absoluut veel minder normaal en die wil er zo snel mogelijk vanaf en weer monter worden en er weer zoals vroeger tegenaan kunnen.

Mirakels bestaan natuurlijk niet, maar je kan je toch weer kiplekker voelen als je eens een dagje belabberd thuis komt.

Als je nog eens na een zware dag moe en afgepeigerd thuis komt dan kan je voor het slapen gaan een kop warme wijn met honing, kaneel en een paar kruidnagels, plus een greepje citroenmelisse nemen. Warm uitdrinken en... meteen naar bed. Je hebt amper de tijd om „welterusten” te zeggen of je bent vertrokken voor een weldoende en herstellende nachtrust. ’s Anderendaags voel je je beslist als herboren.

 

Gepubliceerd in Tip van de dag

 

Wie had het ooit kunnen denken? De winter is weer in het land. Na jaren van zachte winters, hebben we toch nog eens kunnen ervaren hoe het voelt om in de vrieskou te zitten. Mooi dat wel: witte weiden, bevroren plassen, vriesganzen die overvliegen. Maar ook weer iets duurder: meer verwarming, meer elektriciteit, meer gas enz… En hopelijk komen daar geen extra kosten bij als je bijvoorbeeld je auto beschadigt omdat je de portieren niet goed open kan maken.

Het komt wel meer voor dat de rubberen rand rond het geopende autoportier vastvriest omdat er vocht of water op zat. Probeer dan niet met alle macht dat portier te openen, want dan ga je het rubber zeker beschadigen.

Wat kan je in zo’n geval doen? Neem een haardroger en zet die op hoge warmte. Blaas daarmee tussen de kieren van het autoportier. Let er wel voor op dat je niet te dicht bij het glas komt, dat kan namelijk springen door het verschil in temperatuur tussen binnen en buiten.

Natuurlijk is het beter van te voorkomen, maar dat weet je meestal pas als het te laat is.

Wat kan je doen?

Smeer het rubber van je autoportieren in met vaseline. Of je kan visolie gebruiken, uiteraard niet de gelules die je zelf best kan inslikken en die bovendien goed zijn voor jet gezondheid, vanwege de Omerga-3 vetzuren, maar wel bijvoorbeeld wat levertraan, of wat olie van vis die je zelf hebt klaar gemaakt.

Nog een truc: spuit je rubberen randen in met kruipolie, bijvoorbeeld een WD40 of gelijkaardig merk. Want die kruipolie is trouwens ook gebaseerd op visolie en die vervriest niet en houdt het rubber soepel ook bij strenge wintervorst.

Nog een tip: inwrijven met talk, zodat het rubber droog blijft.

Op die manier krijg je de autoportieren gegarandeerd zonder schade open.

 

Gepubliceerd in Tip van de dag

 

Het is crisis, het geld brengt haast niets meer op en in sommige landen moet er zelfs al negatieve rente worden betaald. Bovendien krijgen we om de haverklap negatief nieuws in verband met de bemoeizucht van de overheid, de trucs van de banken, het dreigende barsten van de zeepbel, te horen. Wat gebeurt er daarom? Heel veel mensen beginnen hun spaarcentjes thuis te bewaren. Het brengt toch niets op en dus kan je het geld maar best in de gaten houden, zo denken ze.

Maar dat is niet helemaal exact, want het is totaal onveilig. Wil je het niet op een rekening zetten, huur dan liever een kluis in de bank, daar is het nog veiliger dan thuis.

Want dieven weten beter dan jijzelf waar de beste plaatsen zijn om geld te verstoppen: de wasmachine (als ze niet functioneert), de diepvrieskast, onder de matras, in de kelder achter de wijnflessen, achter de boeken in de bibliotheek, op zolder onder de pannen.

Je kan het zo gek niet bedenken, of er zit geld achter verstopt. Maar heel veilig is dat niet. Stel dat je toch ongewenst bezoek krijgt - en we hopen dat dit uiteraard nooit het geval wordt - dan is de kans groot dat ze je kunnen afpersen en dat je voor je veiligheid kiest om de plaats van het geld te tonen. Je kan inbrekers moeilijk meenemen naar de bank! Dus dat is veiliger.

Nog een tip: geef op restaurant NOOIT je bankkaart of Visakaart af aan de barman of de ober. Als die ermee naar achteren gaat, kan die kaart gemakkelijk gekopieerd worden en de veiligheidscode worden afgeschreven. Het is vervolgens een kleinigheid om via jouw nummers een reis te boeken naar het buitenland op UW kosten. Echt gebeurd, recent met collega’s.

Je kan niet voorzichtig genoeg zijn, want dieven zijn je altijd een stapje voor.

 

Gepubliceerd in Tip van de dag

 

De schoenblink is op en je zilverpoetsdoos leeg en… je krijgt belangrijke vrienden op bezoek. Een ramp? Of je bent gewoon milieubewust en bent op zoek naar een natuurlijk trucje om je zilverwerk schoon te maken en te schoenen en schitterende glans te geven? Beide kunnen.

Je kan er bovendien nog een aangenaam kantje van meepikken: eet eerst een banaan, maar gooi de schil niet weg. Niet zozeer omdat je er kan over uitglijden, maar wel omdat de bananenschil prachtige diensten kan bewijzen om je schoenen en zilverwerk een tweede jeugd te geven.

Wrijf met het malse gedeelte van de bananenschil, de binnenkant dus, over je schoenen. Laat even zitten en boen nadien op. Als de glans je nog niet helemaal bevalt: even herhalen.

Hetzelfde voor je zilverwerk. Want bananenschillen bevatten stoffen die het zwart van het zilverwerk verwijderen.

Wrijf ook hier met de binnenkant van de bananenschil over je zilverwerk en poets nadien flink op. Je zal het zien: zowel je schoenen als je zilverwerk zullen nog nooit zo mooi geblonken hebben.

 

Gepubliceerd in Tip van de dag

 

Soms last van een dipje? Dat is niet abnormaal. Er zijn veel dingen in het leven om ons over te ergeren en zijn goed humeur bij te verliezen.

Iedereen heeft zo wel zijn eigen reden om af en toe een beetje triestig te zijn. Dat is niet erg als het maar niet te vaak of zonder reden gebeurt. Maar zelfs al voel je je toch geregeld triestig en ben je wat gevoelig voor alles wat tegen zit, ben je treurig omdat de zon het laat afweten, de baas humeurig is, je man te laat thuis was, het voortdurend regent, enz... eet dan een broodje met rozemarijn en je voelt je dadelijk zomers worden. Of bak broodjes met rozemarijn, of doe gewoon wat rozemarijn op je boterham. Kauw het traag en met overgave en bij elke hap voel je je beter worden. Als je zelf geen brood bakt en dus ook geen rozemarijnbroodje kan bakken, haal dan een bruin broodje bij de bakker. Meng boter met fijn gesnipperde rozemarijn en doe dit op het broodje. Lekker zonnig en... het werkt onmiddellijk. Rozemarijn is echt een kruidje van plezier!

En wil je het nog sterker en de zomerzon in je gemoed laten schijnen, dan is Hypericum of Sint-Janskruid de ideale plant voor jou. Want Sint-Janskruid heeft de zomerzon gevangen en geeft die weer af in je gemoed. Die plant bloeit nu uiteraard niet, maar in de zomer kan je er wel een mooie tinctuur van maken: laten trekken op alcohol. Klaar.

Er is natuurlijk een veel eenvoudiger oplossing: Hyperibell van Fytobell. Dat is klaar gemaakte zonneschijn, om het geluk weer in je ziel te laten schijnen.

Een beetje depri: neem dan een paar weken Hyperibell, en de zon gaat niet meer onder in je gemoed.

Verkrijgbaar in de apotheek met CNK: 2899-938.

 

Gepubliceerd in Tip van de dag

 

De tijd dat je enkel perfect glad geschoren kon worden bij de barbier is voorbij. Elke man beschikt thuis over voldoende materiaal om in de eigen badkamer ook een gladde scheerbeurt te kunnen toepassen. Maar ook vrouwen maken meer en meer gebruik van het scheermesje om bijvoorbeeld gladde benen te krijgen, liever dan scheikundige middelen te gebruiken die de huid kunnen irriteren, of te harsen, wat ook wel een goed resultaat geeft, maar toch geen pretje is.

Wat moet je doen voor een gladde scheerbeurt?

Allereerst moet je de huid reinigen, en dat doe je door middel van water. Nat scheren garandeert een gladder en langduriger resultaat.

Je kan best de huid opwarmen door middel van warme natte doeken, een washandje of een stuk handdoek. Door het feit dat je de huid opwarmt door middel van warm water, gaan de poriën open staan en worden de haartjes ook soepeler en gaan ze rechtop staan. Als je de huid voldoende opwarmt met warm water of warme vochtige doeken, is er ook minder kans op irritatie en schaafwondjes.

Gebruik altijd een vers, nieuw mesje en laat dit door niemand anders gebruiken, anders krijg je kans op besmettingen, mochten bacteriën zich op het mesje hebben gezet. Scheer altijd met de richting van de haargroei mee. Pas op het einde kun je tegen de groeirichting inscheren om een nog gladder resultaat te verkrijgen.

Gebruik ook altijd scheerschuim, scheerzeep of een scheergel, want op die manier kun je de haartjes en de huid vochtig houden. Het is niet verstandig om met een scheermesje droog te scheren.

Trek de huid strak tijdens het scheren en zorg er voor dat de snede van het mesje altijd zuiver is: dus geregeld uitspoelen.

Het best scheer je met een multiblad-scheermesje, daarmee krijg je het gladste resultaat. Je hoeft het scheermesje niet na elke beurt weg te gooien. Dat kan gerust een week of twee meegaan.

Op die manier krijg je een even glad resultaat, ook op de benen van de dames, een resultaat dat vergelijkbaar is met harsen. Scheren zal je evenwel meer moeten toepassen om langdurig hetzelfde resultaat te behouden.

 

Gepubliceerd in Tip van de dag

 

Wie goed georganiseerd is, kan zowel tijd als geld besparen en dat is in deze tijdens van crisis en verwarring mooi meegenomen. Zo kan je eens rondkijken in huis of de tuin, of het terras, of balkon, wat je allemaal kan en moet schoonmaken en waarvoor je detergent nodig hebt en gebruikt. Je zal verrast zijn, want er zijn heel wat dingen die vragen om schoongemaakt te worden.

Als je daarvan een lijstje hebt gemaakt, dan kan je de volgende keer als je de vaat hebt gedaan, - waarvoor uiteraard dertergentwater nodig is - het resterende water gebruiken om het eerste voorwerp bovenaan je lijstje schoon te maken met hetzelfde water waarin reeds detergent zit.

Dat water is zelden zo vervuild dat je het niet verder kan gebruiken. Daarmee kan je dan stoelen van het terras, of voorwerpen op het balkon, of de laarzen die voor de achterdeur staan nog mooi schoon maken.

Omdat je toch bezig bent met de vaat en je daarvoor handschoenen hebt aangetrokken en uiteraard kleding die tegen een spatje kan, kan je gelijk doorgaan met poetsen. Op die manier bespaar je tijd en geld, want met hetzelfde sopje maak je meer schoon en je hoeft geen andere taak te onderbreken om nog iets extra schoon te maken.

Je zal tevreden zijn van jezelf en een puntje op je lijstje mogen afvinken.

 

Gepubliceerd in Tip van de dag

 

Een droogkast is een prachtige uitvinding, want het bespaart je veel tijd en energie en het is bovendien gezonder dan de was te drogen in de badkamer of de living, zoals sommigen doen. Wie de was in huis droogt, krijgt meer schimmels en het bespaart eigenlijk geen cent, want de verwarming moet hoger en het huis wordt vochtiger. Het enige goede alternatief is buiten. Maar in dit winterweer is dat uiteraard ook geen optie.

Een droogkast is natuurlijk niet goedkoop en het verbruik evenmin. Toch kan je hier wel op besparen met hetzelfde resultaat.

Wat kan je doen?

Wikkel de kleding die je wilt drogen in een handdoek en leg het pakketje zo in de droogkast. Start de droogkast en haal het pakket er vijftien minuten later weer uit.

Je zal merken dat de droogtijd veel bekort werd, want de handdoek heeft het meeste vocht geabsorbeerd en zal zelf ook sneller drogen. Op die manier zal de droogtijd korter zijn, maar je elektriciteitsrekening eveneens.

 

Gepubliceerd in Tip van de dag

 

Ook jaloers van die brede tandpastaglimlach van de super-vedetten? Natuurlijk hebben ze wat gedaan om die tanden extra wit te krijngen. De vraag is maar of dat wel altijd zo gezond en verstandig is. Om te beginnen moet je er voor zorgen dat je na het eten niet meteen de tanden gaat poetsen. Ze zijn dan extra kwetsbaar omdat de zuren in het voedsel het glazuur weker hebben gemaakt. Dat is zo met fruit, ook met vruchtensap, maar uiteraard met suikers en die zitten zowat in alle ontbijtproducten.

Daarnaast wordt er uit professionele hoek ook gewaarschuwd voor bleekmiddeltjes die beloven de tanden veel witter te maken. Ze zijn vaak etsend en tasten eveneens het glazuur aan. Je krijgt wel wittere tanden, maar ook brozere tanden die op den duur gaatjes vertonen en dat is minder prettig.

De enige goede methode is de tanden flink te poetsen, vooral ’s morgens en ’s avonds, maar wacht wel tot twee uur na het eten om dat te doen.

En als je toch een natuurlijk bleekmiddeltje wilt dan is natriumbicarbonaat nog het onschuldigste van al. Hiertoe moet je een papje maken van natriumbicarbonaat (één koffielepel), met wat water en een snuifje zout. Hiermee kan je de tanden poetsen zoals met een normale tandpasta.

Dat papje moet dus niet te vloeibaar zijn. Gewoon een paar druppeltjes water om een papje te verkrijgen dat de consistentie heeft van mayonaise. Als je daar af en toe de tanden mee poetst dan zullen ze beslist mooier en witter worden en je hebt het glazuur niet beschadigd.

 

Gepubliceerd in Tip van de dag

 

“Het is gebeurd” is niet alleen een legendarische uitspraak in de uitzendingen van de “Slimste Mens”, maar is een veel gehoorde conclusie dezer dagen als je een verkoudheid te pakken hebt. En die zijn spotgoedkoop, want haast iedereen loopt te snotteren en te hoesten. Als je een risicopatiënt bent, is het uiteraard verstandig een arts op te zoeken, maar doorgaans is een verkoudheid een banale aandoening, maar wel heel vervelend. Die kan zo’n week tot veertien dagen aanslepen, maar je wel knap onderuit halen.

Wat kan je doen om er toch sneller vanaf te komen en niet met zo’n wekenlange restverschijnselen opgescheept te zitten?

Om te beginnen moet je je weerstand versterken. Dat betekent: zorgen voor voldoende slaap, voldoende gezonde voeding waaronder fruit en groenten en belangrijke plaats moeten innemen, voldoende vitamine C en die mag je in deze tijd behoorlijk hoog zetten, zelfs tot 3 à 5 gram per dag gaan en de weerstand ook opkrikken met Echinacea. Echinabell van Fytobell is een aanrader.

En de hoest zelf?

Hoofddampbaden met eucalyptus en kamille, een verzachtende thee van linde en honing, en… ajuinthee. Snij een paar schijfjes van een verse ui af en doe die in heet water. Laat een paar minuutjes trekken. Dit brouwsel drink je in de loop van de volgende uren slokje per slokje op.

Ook goed: een ui in schijfjes snijden, er honing tussen “boteren”, de ajuin weer samenstellen en op een schoteltje leggen. Onderaan zal zich een soort ajuinsiroop vormen die je met een koffielepeltje kan opslurpen. Af en toe een lepeltje doet wonderen.

Wat ook wonderen doet, is een goede hoestsiroop op basis van acaciahoning en tijm. Tussabell Forte van Fytobell is daartoe bijzonder goed, omdat het naast honing, ook tijm en Drosera bevat en salie. Op die manier krijg je de hoest snel klein.

Je vindt de producten in de apotheek met volgende CNK-nummers:

Echinabell: CNK 2898-963

Tussabell Forte: CNK 3079-597

 

Gepubliceerd in Tip van de dag

 

Niet iedereen is gezegend met een weelderige haardos. De erfelijkheid heeft er alles mee te maken, maar ook wel een beetje de manier waarop je je haar verzorgt. Voor mannen (maar ook wel voor vrouw) spelen de hormonen ook nog mee. Mannen die kaal zijn, moet je geen fabels vertellen over hoe ze dikker haar krijgen. Ze krijgen gewoon niets meer.

Vrouwen met dunner haar, hebben dat wellicht van bij de geboorte. Gelukkig de vrouw die van nature mooi en dik haar heeft. Dat is gemakkelijker om te verzorgen.

Maar wat als je dun haar hebt en het toch wat dikker wilt laten lijken.

Niet zo eenvoudig allemaal.

Je moet er om te beginnen voor zorgen dat je het haar niet vernietigt en niet mishandelt. Daarom nooit het haar “creperen” dat is met de kam de haarschacht beschadigen om het dikker en losser te laten lijken. Daardoor lijkt het wel dikker te worden, maar het haar wordt onherroepelijk beschadigd. Dan moet je wachten tot het beschadigde haar er is uitgegroeid. Ook nooit de haren te heet föhnen na het wassen. Dat droogt de haren uit en maakt ze dunner.

Er bestaan in de handel spuitbussen met vezels die je op de haren kan spuiten. De vezels nestelen zich in de haren waardoor ze dikker en volumineuzer lijken te worden. Ze beschadigen het haar eigenlijk niet.

De beste en eenvoudigste methode is evenwel de haren ’s avonds te wassen, ze met een handdoek droog te deppen, niet te föhnen, maar met een handdoek op het hoofd te gaan slapen en de haren vanzelf te laten drogen ’s nachts. Als je ’s anderendaags opstaat, zullen de haren vrijwel droog zijn, een natuurlijke glans hebben en volumineuzer zijn dan tevoren.

 

Gepubliceerd in Tip van de dag

 

Dat honden blaffen vinden we doodnormaal. Daarvoor dienen honden. Ze moeten hun baasje en zijn omgeving, zijn woning, zijn bezittingen vrijwaren van ongewenste aandacht of bezoek. Maar dat is niet het enige geluid dat een hond kan maken. Hoesten bijvoorbeeld is een signaal dat er wat hapert en is geen normaal geluid van een hond. Ook niezen, of averechts niezen, is een symptoom dat betekenis heeft en waar het baasje aandacht moet aan schenken.

Een hond die hoest kan een teken zijn dat het beest een verkoudheid heeft opgelopen, wat zeldzaam is, maar vooral ook dat er iets in de luchtpijp is geraakt (door schrokken bijvoorbeeld) of dat de slokdarm geblokkeerd is. Als de hond blijft hoesten en de brok niet naar buiten gewerkt krijgt, dan moet je een dierenarts opzoeken.

Een langdurige hoest kan ook een aanduiding zijn van een longontsteking. Maar dat komt ook niet zo veel voor, tenzij de hond vaker contact heeft met andere honden, wat bijvoorbeeld het geval is in een “hondenhotel” of in een kennel. Men spreekt trouwens van een kennelhoest.

Maar een hoest kan ook wijzen op een hartziekte. Blijft je lievelingsdier dus langere tijd hoesten, dan moet je beslist een dierenarts opzoeken.

Een ander teken is averechts niezen. Gewoon niezen kennen we allemaal: de hond perst al niezend lucht naar buiten. Een irritatie van de neuswegen of plots een koudere lucht kan dit veroorzaken. Maar bij averechts niezen perst de hond de lucht de andere richting in, namelijk naar binnen. Gewoonlijk is dit omdat het beest niet genoeg lucht krijgt. Controleer dan maar of de halsband niet te strak zit, want daarmee is de oorzaak vaak verholpen. Een enkele keer wijst dit op een vernauwing van de luchtwegen, of een ontsteking van de keelholte. Als het blijft duren, ook even naar de dierenarts.

 

Gepubliceerd in Tip van de dag

 

Alle cepiaten zijn bijzonder gezond. Daartoe behoort ajuin ofte ui, prei, sjalot, maar beslist ook knoflook. Dit is een van de gezondste groenten of moeten we “kruiden” zeggen?

In elk geval kan je dankzij knoflook heel wat spijzen op smaak brengen: tomatensaus voor de spaghetti bijvoorbeeld, of gewoon saus voor bij vis en vlees en ook knoflookbroodjes zijn heerlijk. Bovendien heeft knoflook bijzonder goede eigenschappen voor de gezondheid, dankzij de allicine. Als je verkouden bent, is het een weldaad om op een teentje knoflook te kauwen. Je zal beslist sneller vrijer kunnen ademen. Of je kan knoflookthee maken: een teentje in een glas warm water. Hiervoor kan je ook ui of ajuin gebruiken. Ajuinthee maakt de slijmvliezen los.

Maar als je van de volle kracht van de allicine gebruik wil maken, dan moet je je methode wijzingen. Veel keukenprinsessen pellen de look, snijden de teentjes in stukjes en gooien die dan in de hete olie. Fout, want daardoor gaat de allicine kapot en heb je minder gunstige kwaliteiten van de look.

De beste methode is om de teentjes van hun jasje te ontdoen, want dan ontwaakt de allicine, maar na het snijden even te wachten en de teentjes te laten liggen op de snijplank. Pas daarna gebruiken in de saus, de boterham, het recept. Maar niet meteen in de hete pan of kom. Het is trouwens ook beter om de teentjes te breken en ze met de zijkant van het mes te pletten, in de plaats van ze te snijden. Dan komt er meer allicine vrij. Bekende chefs doen dat ook en hun recepten zijn daardoor ook lekkerder.

 

Gepubliceerd in Tip van de dag

 

We eten allemaal graag lekker en het is aan te bevelen te eten volgens de kalender van het seizoen: in de winter wintergroeten en in de zomer zomergroenten. Dat is het ideaal en ook het goedkoopst. Soms hebben we van bepaald voedsel teveel gemaakt, precies omdat het lekker is. Neem bijvoorbeeld spinazie of selderij. Dat is erg lekker, ook bijzonder gezond. Soms gebeurt het toch dat er restjes zijn… want iemand van het gezin of de genodigden kwam niet op tijd opdagen, of je hebt echt je eetlust overschat en je zit nog met overschot. Wat is men geneigd te doen: restjes in de koelkast. Goed om ’s anderendaags op te warmen.

Dat is nu iets wat je beter niet gaat doen, zeker niet met spinazie, selderij, paddenstoelen zelfs kip en gekookt ei.

Waarom niet? Bij kip en gekookt ei verandert het eiwit van structuur in de tijd nadat het is klaar gemaakt. Als je het dan weer opwarmt, krijg je een nog snellere en grondiger verandering en ook een geweldige toename van mogelijke bacteriën. Kip en ei moet je altijd opeten snel nadat het is klaargemaakt.

Voor spinazie en selderij en champignons ligt het nog anders. Omdat dit allemaal gezonde groeten zijn, bevatten ze veel nitraten, naast andere gezonde stoffen, mineralen, oligo-elementen, vitamines enz…

Die zijn goed als je de klaar gemaakte groeten meteen verorbert. Laat je ze afkoelen en bewaar je ze in de koelkast en warm je ze ’s anderendaags weer op, dan veranderen de nitraten in nitrieten en dat is kankerverwekkend.

Heb je restjes van gekookte spinazie, selderij en champignons, ofwel toch opeten ofwel weggooien. Zeker!

 

Gepubliceerd in Tip van de dag
Pagina 1 van 2