Nieuw wandelnetwerk Velden en Meersen in het Brugse Ommeland

Het provinciebedrijf Westtoer presenteert het elfde wandelnetwerk in de provincie West-Vlaanderen: V...

De Kust verwelkomt Beaufort2018

Kunst en ontspanning aan zee De Provincie West-Vlaanderen en Westtoer hebben de zesde editie van Be...

VTM koken-gezicht An Steyvers laat je van Peer proeven

Proef Peer op 78 verschillende manieren ‘Proef van Peer’, met die slogan prijst An Stey...

Westtoer presenteert wandelmogelijkheden voor hondenliefhebbers aan de Kust

Met de hond aan zee Het provinciebedrijf Westtoer heeft voor de Kust de wandelmogelijkheden voor ho...

Item gefilterd op datum: oktober 2016

Op zaterdag 22 oktober 2016 hebben de gemeente Knokke-Heist, de Provincie West-Vlaanderen en Westtoer de Zwinwandelroute officieel ingewandeld.  De route (12 km) loopt doorheen de polders en de binnenduinen van Knokke-Heist om via de Zwinduinen en -polders te eindigen met een prachtig zicht over de Zwinvlakte. Het startbord werd onthuld in aanwezigheid van gedeputeerde voor toerisme Franky De Block en directeur van het Zwin Natuur Park Geert Hoorens.

De Zwinwandelroute is de 58ste provinciale landschapswandelroute van Westtoer in West-Vlaanderen. Ze is een herwerking van de Hazegraswandelroute. Dit circuit is uitgebreid met prachtige vrij liggende wandelpaden in de Zwinduinen en -polders en komt tot op de zeedijk en langs het nieuwe Zwin Natuur Park. Westtoer investeerde in een degelijke bewegwijzering en in twee informatieborden bij de startplaatsen. “Het nieuwe circuit is voor 75 % autovrij en vormt naast het wandelnetwerk Zwin een belangrijke troef voor de Zwinregio”, aldus Franky De Block.

Bezienswaardigheden

De Zwin wandelroute laat wandelaars kennismaken met de grote diversiteit aan natuurwaarden en landschappen in Knokke-Heist. Vanuit het Zwin Natuur Park of de Oosthoek neemt de wandeling je mee door de Zwinduinen en -polders en wordt de Hazegraspolder verkend. Oude zeeweringsdijken getuigen van de strijd tegen de zee. Het circuit leidt de wandelaar door het Koningsbos, over knuppelpaden, langsheen prachtige kunstwerken en tussen Schotse hooglandrunderen. Op het eind wacht een grandioos uitzicht over de Zwinvlakte.

Zwin Natuur Park

Het Zwin Natuur Park onderging een grondige gedaanteverwisseling: de verouderde gebouwen, kooien en vijvers werden vervangen door een gloednieuw bezoekerscentrum, een volledig heringericht natuurpark en een nieuw kijkcentrum.

Het Zwingebied is een van de belangrijkste slikke- en schorregebieden van de Kust en wordt dagelijks overspoeld door de zee. De wisselwerking maakt van het natuurgebied een unieke biotoop met een rijke plantengroei en enorme aantallen vogels die neerstrijken om te overwinteren.

Redenen genoeg om hét natuurbelevingspark voor het hele gezin als startplaats voor de wandelroute te kiezen.

Twee startplaatsen

De Zwinwandelroute kan gewandeld worden vanuit twee locaties. De hoofdstartplaats bevindt zich aan het Zwin Natuur Park. De tweede startplaats bevindt zich op de Oosthoek in Knokke-Heist.

Partners

De wandelroute is een initiatief van Westtoer apb in samenwerking met het Zwin Natuur Park, de gemeente Knokke-Heist, het Agentschap voor Natuur en Bos en werd gerealiseerd met de steun van de Provincie West-Vlaanderen.

Praktisch

Van de wandelroute wordt een viertalige brochure met kaart uitgegeven. Deze kost €2,00 en is onder meer beschikbaar op de volgende plaatsen:

Westtoer apb, Koning Albert I-laan 120, 8200 Sint-Michiels (Brugge),

Tel: 050 30 55 00,  shop.westtoer.be, www.fietsen-wandelen.be

Zwin Natuur Park, Graaf Léon Lippensdreef 8, 8300 Knokke-Heist

Tel: 050 60 70 86, Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken., www.zwin.be

Toerisme Knokke-Heist, Zeedijk-Knokke 660, 8300 Knokke-Heist,

Tel: 050 63 03 80, Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken., www.myknokke-heist.be

Provinciaal Informatiecentrum Tolhuis, Jan van Eyckplein 2, 8000 Brugge,

Tel: 0800 20 021, Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

www.west-vlaanderen.be/informatiecentrum  

Gepubliceerd in Toerisme

“Duits hinterland” is nieuwste WOI-fietsroute

Naar aanleiding van de 100-jarige herdenking van de Groote Oorlog ontwikkelt Westtoer in samenwerking met betrokken gemeenten twaalf nieuwe fietsroutes in de Westhoek met de Eerste Wereldoorlog als rode draad. De fietsroutes bieden een goede mix tussen landschapsbeleving, bezoek aan WOI-sites en recreatief fietsen.

De elfde fietsroute ‘Duits hinterland’ werd in Hooglede, Houthulst en Staden ingereden.

“De nieuwe fietsroutes zijn een uitgelezen manier om het voormalige oorlogslandschap te doorkruisen. De routes helpen de bezoeker bij het ervaren en begrijpen van een landschap dat bepalend was voor het verloop van de “Groote Oorlog”. De lusvormige routes verbinden talloze gedenktekens, begraafplaatsen en musea die aan de oorlogstijd herinneren,” aldus Franky De Block, gedeputeerde en voorzitter Westtoer.

Duits hinterland

De fietsroutes 14-18 worden telkens opgebouwd rond een specifiek WOI-thema, in dit geval rond de sporen van de Duitse aanwezigheid in het voormalig oorlogslandschap van de gemeenten Hooglede, Houthulst en Staden. Het traject loopt door een deel van het voormalige ‘Operationsgebiet’, het gebied net achter het Duitse front met enkele prachtige panoramische vergezichten: de Vredesmolen in Klerken, de kerk van Hooglede en het Panorama Stadenberg. Deze sites waren tijdens de oorlog heel belangrijk omwille van hun strategische hoogte. De route komt voorbij enkele indrukwekkende getuigen van de oorlog in dit stukje ‘Duits hinterland’, zoals bijvoorbeeld de Duitse militaire begraafplaats in Hooglede, de Belgische militaire begraafplaats in Houthulst en de Vrijbosroute als voormalige aanvoerlijn naar het front.

Nieuwe fietsroutes 14-18

Westtoer is al geruime tijd bezig om, in nauw overleg met de betrokken Westhoek-gemeenten, het bestaande aanbod van WOI-fietsroutes volledig te vernieuwen en uit te breiden. De routes liggen niet volledig op het fietsnetwerk en worden daarom in één richting bewegwijzerd met de bekende zeshoekige metalen borden, in bruine kleur en met poppy. Eerder al realiseerde Westtoer 6 nieuwe WOI-autoroutes in deze specifieke huisstijl.

Een viertalige begeleidende brochure omvat aan de ene zijde een gedetailleerde fietskaart en op de ommezijde praktische informatie en een beschrijving van de bezienswaardigheden onderweg. De routes worden verkocht aan €2,00 per stuk en zijn vanaf vandaag verkrijgbaar bij Westtoer en Tolhuis.

De 14-18 fietsroute ‘Duits hinterland’ is een initiatief van Westtoer in samenwerking met de gemeenten Hooglede, Houthulst en Staden.

Gepubliceerd in Toerisme