Westtoer presenteert wandelmogelijkheden voor hondenliefhebbers aan de Kust

Met de hond aan zee Het provinciebedrijf Westtoer heeft voor de Kust de wandelmogelijkheden voor ho...

Nieuwe campagne rond bierbeleving in de Westhoek

‘Tournée locale’ plaatst de authenticiteit van de streek in de kijker Het provin...

Zes nieuwe tentoonstellingen over 1917 in de Westhoek

Westtoer presenteert ‘1917 Totale Oorlog in Vlaanderen’ Westtoer en zeven gemeenten uit...

Nieuwe route ‘Mijnenslag’ is afsluiter van de WOI-fietsroutes

Westtoer opent twaalfde en laatste 14-18 fietsroute in Heuvelland Naar aanleiding van de 100-jarige...

Item gefilterd op datum: augustus 2015

‘Käthe Kollwitz’ is nieuwste 14-18 fietsroute

Naar aanleiding van de 100-jarige herdenking van de “Groote Oorlog” ontwikkelt Westtoer in samenwerking met betrokken gemeenten twaalf nieuwe fietsroutes in de Westhoek met de Eerste Wereldoorlog als rode draad. De fietsroutes bieden een goede mix tussen landschapsbeleving, bezoek aan WOI-sites en recreatief fietsen.

De achtste fietsroute ‘Käthe Kollwitz’ werd in Koekelare ingereden.

“De nieuwe fietsroutes zijn een uitgelezen manier om het voormalige oorlogslandschap te doorkruisen. De routes helpen de bezoeker bij het ervaren en begrijpen van een landschap dat bepalend was voor het verloop van de Groote Oorlog. De lusvormige routes verbinden talloze gedenktekens, begraafplaatsen en musea die aan de oorlogstijd herinneren,” aldus Franky De Block, gedeputeerde en voorzitter Westtoer.

Käthe Kollwitz

De fietsroutes 14-18 worden telkens opgebouwd rond een specifiek WOI-thema, in het geval van Koekelare rond de figuur van Käthe Kollwitz en de rol die bezet Koekelare speelde tijdens de Eerste Wereldoorlog. Door de stellingenoorlog aan de IJzer werd Koekelare, met zijn nabije en centrale ligging achter het front, een belangrijke locatie voor de Duitsers. Koekelare lag aanvankelijk buiten het bereik van de artillerie van de geallieerden en werd hierdoor een uitgelezen plaats om soldaten in te kwartieren. Hier kwamen de soldaten niet alleen terug op kracht, maar ze werden er ook getraind. Tijdens de bezetting leefden dubbel zoveel mensen samen in Koekelare. De Duitsers troffen vanaf het begin van de oorlog voorzieningen om stellingenmateriaal te produceren voor het front. Toen de Lange Max, het voormalige grootste Duitse kanon, in 1917 actief werd, was Koekelare niet langer die relatief veilige locatie. De bombardementen en beschietingen namen vanaf dan aan intensief toe.

Verschillende relicten herinneren nog aan deze periode en zijn nu bezienswaardigheden waarlangs deze 42,5 lange fietsroute voorbij komt: het Käthe Kollwitz museum, de Lange Max site, de Duitse militaire begraafplaats en het Praatbos in Vladslo, enz

Nieuwe fietsroutes 14-18

Westtoer is al een tijdje bezig om, in nauw overleg met de betrokken Westhoekgemeenten, het bestaande aanbod van WOI-fietsroutes te vernieuwen en uit te breiden. De belangrijkste centra in de Westhoek vormen de startplaatsen van de routes, die gemiddeld 40 à 45 kilometer lang zijn. De routes liggen niet volledig op het fietsnetwerk en worden daarom in één richting bewegwijzerd met de bekende zeshoekige metalen borden, in bruine kleur en met een poppy. Eerder al realiseerde Westtoer 6 nieuwe WOI-autoroutes in deze specifieke huisstijl.

Een viertalige begeleidende brochure omvat aan de ene zijde een gedetailleerde fietskaart en op de ommezijde praktische informatie en een beschrijving van de bezienswaardigheden onderweg. De routes worden verkocht aan €2,00 per stuk en zijn vanaf vandaag verkrijgbaar bij de toeristische dienst van Koekelare, Westtoer en Tolhuis.

De 14-18 fietsroute ‘Käthe Kollwitz’ is een initiatief van Westtoer in samenwerking met de gemeente Koekelare.

Gepubliceerd in Toerisme

Recent is nog maar eens het gevaar van bepaalde synthetische onkruidverdelgers gebleken. Round-up wed voor particulier gebruik in Nederland en Frankrijk verboden, vanwege het risico op kanker. In Amerika wordt het ontraden, in België doet men niets. Toch is het verstandig om af te zien van het gebruik van gevaarlijke middelen en ze te vervangen door milieuvriendelijke en onschuldige manieren van werken. Natuurlijk mag en moet je iets doen aan onkruid en je kan niet elk sprietje met de hand weghalen, maar er is een heel eenvoudig middeltje dat je kan gebruiken en dat de grond en je omgeving niet vergiftigt met gevaarlijk spul: azijn. In de plaats van het fameuze ontbladeringsmiddel te gebruiken dat de Amerikanen destijds in Vietnam hebben aangewend, kan je beter je toevlucht nemen gewoon tot wat azijn. Als je dat op het onkruid sprenkelt, dan vergiftig je de grond niet, maar het is wel fataal voor het onkruid en dat was toch de bedoeling. En je bent dan in ieder geval gerust dat je over een aantal jaren geen kanker krijgt van je onkruidverdelger. Azijn is vriendelijk voor jezelf, je omgeving, je grond, maar niet voor het onkruid. En dat wilde je toch bereiken?

Gepubliceerd in Tip van de dag

Travelbac voorkomt verspreiding van ziekmakende beestjes

Je hield het wellicht niet voor mogelijk maar een onderzoek aan de Britse universiteit van Nottingham bracht aan het licht dat er meer bacteriën in veel auto’s zitten dan op het toilet. Het zijn dezelfde bacteriën zoals E. coli en die kunnen je knap ziek maken. Hygiëne door regelmatig poetsen, is dus van belang en zeker etensresten opruimen, vooral als er jonge kinderen met de  wagen vervoerd worden. Om ziekten door deze bacteriën te voorkomen, is hygiëne van groot belang en daar kan een probiotische handgel zeker bij helpen. Op die manier voorkom je de verspreiding van gevaarlijke beestjes. Travelbac is een uitstekende Probiotische handgel. Ideaal om altijd in de wagen te hebben.

Travelbac probiotische handgel is in twee formaten verkrijgbaar bij uw apotheker, namelijk in een handige 30 ml flesje met cnk-bestelcode: 3311-909 en voor het 100ml flesje cnk-bestelcode 3311-917. Neem de cnk-bestelcode mee naar uw apotheker. Het helpt hem om het product sneller terug te vinden.

Veilig online kan ook, via www.Boverte.com

Gepubliceerd in Gezondheid

Katten kunnen heel erg aardig zijn en je kan hun spel vertederd gade slaan. Katten zijn voor velen echte huisvrienden, troost in nood, gezelschap en aanspreekpunt. Maar katten kunnen ook erg vervelend zijn, vooral als ze de tuin omwoelen in de mulle grond waar je net gezaaid of geplant hebt, of in de bloemenperkjes hun natuurlijke behoefte doen en dan putjes graven en weer dicht maken, of als ze erg veel gedruis maken als er al dan niet gewenste soortgenoten in de buurt komen.

Je kan niet achter elke hoek op de loer liggen om plots tevoorschijn te springen en ze af te schrikken, of de tuinslang klaar leggen om bij het vervelende optreden van moeder-de-kat deze te verjagen met de waterstraal, wat gewoonlijk wel doeltreffend werkt.

Er is een veel eenvoudiger oplossing als je niet wilt dat de kat op een bepaalde plaats blijft komen: doe azijn in een oude spuitbus of een planten-broesspuit. Sprenkel daarmee op de plek waar je de kat wilt verjagen. Het werkt zeker, want de kat lust niet de zurige geur van azijn. Bovendien is het milieuvriendelijk en brengt het geen schade toe aan de grond. Wel opletten als het terras van blauwe hardsteen is. Dan sprenkel je er beter geen azijn op. Want kalksteen is niet de vriend van zuren zoals azijn.

 

 

 

Als je een kat wilt verjagen op een bepaalde plek, dan hebben we hier een doeltreffende tip.

Gepubliceerd in Tip van de dag

Gelukkig is het niet meer toegelaten om te roken in openbare gebouwen, scholen, restaurants en cafés, op de werkvloer en op vergaderingen. Maar in de huiskamer is dat vooralsnog toegelaten. Er zijn wel stemmen opgegaan om het roken in de nabijheid van kinderen, ook thuis, te verbieden, maar er zijn mensen die er nog altijd geen belangstelling voor hebben en lekker blijven doorroken, ten koste van hun eigen gezondheid en die van de mensen in hun nabijheid. Soms krijg je ook het bezoek van rokers die het presteren om in het huis van vrienden toch te roken.

Die geur kan erg vervelend zijn als je zelf niet rookt en die geur kan ook lang blijven hangen.

Daar is een eenvoudige oplossing voor. Volgende keer vraag je de vrienden om liever buiten te gaan roken, want dat je zelf allergisch bent aan tabakslucht. Maar je kan ook iets doen om de vieze lucht snel weg te krijgen: plaats in de kamer waar gerookt werd een glazen kommetje met azijn en laat dat een nacht staan. ’s Anderendaags is de vieze geur verdwenen. Is er sterk gerookt en krijg je het nog niet weg: plaats dan een paar kommetjes met azijn in de kamer. Het werkt gegarandeerd.

 

 

 

Sommige mensen kunnen het niet laten om het huis van vrienden te roken. Die vieze lucht krijg je dankzij onze tip toch gemakkelijk weg.

Gepubliceerd in Tip van de dag

Rondlopen in de supermarkt is eigenlijk een beetje ontspannend en prettig. Al die lekkere of bruikbare dingen zien liggen, geeft je een gelukkig gevoel, een kick. Of soms een ongelukkig gevoel zolang je het product dat je eigenlijk wel zou willen, niet hebt aangekocht. Die aankoopimpuls stijgt naarmate je langer in een supermarkt rondloopt. Ook proeven van lekkere dingen verhoogt de aankoopimpuls. Vandaar dat sommige supermarkten schotels aanbieden met lekkere spullen.

Specialisten in de marketing hebben uitgezocht dat de aankoopimpulsen stijgen van zodra iemand twintig minuten in de supermarkt rondloopt. Dat betekent dat als je de portemonnee gesloten wil houden je eigenlijk niet langer dan twintig minuten in de supermarkt mag vertoeven. Nadien gebeuren aankopen veel impulsiever en koop je dingen die je eigenlijk niet meteen nodig hebt, maar die je lekker vindt, of die op dat moment je “goesting” aanspreken.

Daarom is het beter een boodschappenlijstje op te stellen en je daar aan te houden en vooral de aankooptijd heel kort te houden. Probeer binnen het kwartier weer buiten te zijn, dan heb je alleen gekocht wat je nodig hebt. Je portemonnee zal je dankbaar zijn!

 

 

 

Impulsaankopen in supermarkten gebeuren vooral als je er langer dan 20 minuten vertoeft. Dus hou aankopen zo kort mogelijk!

Gepubliceerd in Tip van de dag

Het zijn er de tijden niet naar om onzorgvuldig om te springen met voedsel, kleding, producten. Ze kosten veel geld en het geld is een beetje schaars. Dus kan je maar beter zorgvuldig nagaan op welke manier je allerlei voorwerpen of producten en voedsel best bewaart zoadat je zo weinig mogelijk moet weggooien.

Zo is het bijvoorbeeld geen probleem voor witte rijst, basmatirijst, arborio. Deze producten kan je lang, zelfs heel lang bewaren op voorwaarde dat ze droog en koel gestockeerd worden. Niet noodzakelijk in de koelkast, maar op een droge koele plaats in de kast.

Bruine of volle rijst is een ander verhaal. Deze rijst bevat meer olie en kan dus gemakkelijker slecht worden. Daarom bewaar je bruine of volle rijst beter in een gesloten doos of plastic box in de koelkast of de vrieskast om de houdbaarheid te maximaliseren. Van zodra je het pak hebt geopend, kan je de inhoud die je niet hebt gebruikt best in een plastic containertje of een blikken pot of glazen bokaal doen en zo in de koelkast zetten. Op die manier zal je bruine rijst veel langer bewaren en hoef je die niet de volgende week weg te gooien.

Er bestaan ook bewaardozen waaruit je de lucht kan verwijderen. Dat is nog beter omdat er geen zuurstof bij de producten kan zodat ze minder gauw oxideren. Smakelijk!

 

 

 

Witte rijst kan je heel veel langer bewaren dan bruine rijst. Daarom kan je best onze tip toepassen zodat de bruine rijst veel langer bewaart dan je gewend bent.

Gepubliceerd in Tip van de dag

Niets is heerlijker dan komkommer in een zomers slaatje. Gemakkelijk, eenvoudig, lekker, verfrissend, groen en gezond. Niet iedereen heeft komkommers in de tuin en dus ben je aangewezen op de groentewinkel of de supermarkt. Je kan niet voor elk slaatje naar de winkel hollen en dus koop je ze best op voorhand, maar komkommers kan je niet te lang bewaren. Als je dat met overleg doet, kan je ze wel twee weken lang bewaren. Best van al bewaar je komkommer op een droge, koele en donkere plaats zoals een koele kelder. De koelkast is niet aangewezen omdat de komkommer snel melig wordt en zachte plekken krijgt. Zeker niet in de diepvriezer, want dan wordt die wel heel snel zacht en onbruikbaar. Best van al kan je er een folie omheen wikkelen en zo op een koele plaats leggen. Op die manier bewaart die nog beter. en droogt de komkommer nog minder snel uit.

 

 

Komkommer mag je beter niet in de koelkast bewaren, en zeker niet in de diepvriezer. maar als je onze tip toepast, kan je komkommer gemakkelijk twee weken lang vers houden.

Gepubliceerd in Tip van de dag

Niemand heeft een banaanplantage in zijn tuin, dus ben je aangewezen op de winkel om je te voorzien van deze heerlijke vrucht die heel wat gezondheidskwaliteiten heeft zoals vezels, enkelvoudige suikers en kalium, wat uitstekend is voor hart en bloedvaten.

Het nadeel is dat je vaak banen te groen koopt, ofwel te rijp en dan is het een hele kunst om de rijping onder controle te houden. Daarom is het verstandig geen overrijpe banen te kopen, tenzij je die onmiddellijk wil consumeren.

Koop dus bananen  die nog wat moeten rijpen. Dat kan je perfect, door de rijping stil te leggen en ze in de koelkast te bewaren in een temperatuur die niet hoger is dan 4 à 5 graden Celsius. Ze zullen in deze temperatuur niet verder rijpen. Ook niet kouder, want dan gaan ze snel kapot.

Naargelang je bananen wil gebruiken, haal je die uit de koelkast en laat ze een paar dagen samen met een appel onder een stolp op temperatuur komen. Je zal zien dat het rijpingproces snel inzet. Op die manier hoef je niet altijd rijpe bananen te kopen met het risico op rotting, maar kan je het proces gemakkelijk zelf sturen.

Gepubliceerd in Tip van de dag

Het Duits Verkeersbureau heeft voor de vierde keer een enquête gehouden onder Duitsland-gangers en hen gevraagd naar de populairste bezienswaardigheid van het land. Dit jaar wezen zij Europa-Park aan als meest geliefde bezienswaardigheid. Duitslands grootste attractiepark staat daarmee samen met Schloss Neuschwanstein (nr. 2) en de Kölner Dom (nr. 3) op het erepodium van de 100 populairste toeristische bestemmingen.

Onlangs ontving Europa-Park van Tripadvisor ook reeds de Travelers' Choice Award voor beste attractiepark in Europa!

Mooi verjaardagsgeschenk

Tussen oktober 2014 en mei 2015 konden reizigers uit meer dan 40 landen deelnemen aan een online-enquête van het Duits Verkeersbureau. Zij hadden de mogelijkheid om op www.germany.travel/top100 een stem uit te brengen op de „Top 100 Bezienswaardigheden“. „We zijn er trots op dat we verkozen zijn tot Duitslands populairste bezienswaardigeid. En dat in een jaar dat we onze 40ste verjaardag vieren. De tevredenheid van onze gasten staat bij ons altijd centraal. Deze uitverkiezing toont aan dat we op de goede weg zijn“, aldus Roland Mack, directeur/eigenaar van Europa-Park.

De top 10 ziet er als volgt uit:

1: Europa-Park

2. Schloss Neuschwanstein

3: Kölner Dom

4: Altstadt en Schloss Heidelberg

5. Brandenburger Tor

6. Altstadt von Rothenburg ob der Tauber

7. Bodensee met Insel Mainau

8: Berlijnse Muur

9. Zugspitze

10. Romatische Strasse

Beste park van Europa

De grootste reis-website ter wereld, TripAdvisor, heeft medio juli de Travellers‘ Choice Awards voor attractieparken uitgereikt. Europa-Park is volgens de beoordelingen van bezoekers niet alleen het populairste attractiepark van Duitsland maar scoort ook de hoogste punten van alle parken in Europa. Daarmee is Europa-Park opnieuw uitgeroepen tot beste attractiepark van Europa.

Europa-Park is deze zomer nog geopend tot en met 8 november 2015, dagelijks van 9.00 tot 18.00 uur. Van 30 juli tot en met 13 september is het park tot minstens 20.00 uur geopend. De toegangsprijs bedraagt voor volwassenen 42,50 Euro, kinderen van 4 tot en met 11 jaar betalen 37 Euro. De Nederlandstalige brochure is gratis en eenvoudig aan te vragen via www.europapark.de/aanvraag. Meer informatie is te vinden op www.europapark.de/nl

Gepubliceerd in Toerisme

Je kent het spreekwoord wel: de soep wordt nooit zo heet gedronken als geschonken. Daar is een eenvoudige remedie tegen: laten afkoelen. Tegen hete aardappelen helpt ook iets: gewoon blazen. Maar tegen te zoute soep, wat helpt daartegen en wat kan je daar mee aanvangen? De soep weggieten is doodzonde, vooral omdat er zo’n eenvoudig en toch doeltreffende remedie bestaat. Je kan je gasten en vooral jezelf toch geen hyperzoute soep serveren, daarom deze truc.

Als het zoutvat je ontglipt is en er werkelijk te veel zout in de soep is terecht gekomen, neem dan gewoon een rauwe aardappel, schil die en snij hem in vier parten. Voeg die nu toe aan de soep en laat even staan of nog wat doorkoken. De aardappelen zal het overtollige zout absorberen en de soep is weer eetbaar. Natuurlijk moet je die aardappel er weer uitvissen en zeker niet opeten, want een enorme zoutsmaak zal het gevolg zijn. Op die manier kan je de soep beslist nog redden en je gasten... die zullen zich van geen kwaad bewust zijn.

Gepubliceerd in Tip van de dag

Je bent op vakantie, of je kinderen spelen in de tuin en krijgen een ongevalletje. Dat is doodnormaal, zo worden ze groter. Pas als het ernstig is, moet je een arts raadplegen. Maar voor kleine dingetjes kan je zelf wel vlug optreden. Je hebt geen ingewikkelde medicijnen nodig om een bloeding te stelpen van een valpartijtje (behalve bij grote verwondingen uiteraard). Zo kan je je goed behelpen door op een bloedende wond wat citroensap te laten druppelen. Dat zal in het begin wat prikken, maar het stopt meteen de bloeding. Tegelijk wordt de wonde gedesinfecteerd. Ook Bursa pastoris of herderstasje is een kruid dat daar uitstekend kan voor dienen. Op een wandeling in de bergen vind je het plantje beslist. Schaapherders hadden het vroeger altijd in hun tas zitten om als schapen verwond werden, ze meteen te kunnen helpen. Vandaar de naam.

En je hebt last van een muggenbeet, of de kinderen worden geprikt door insecten? Snij een rauwe aardappel doormidden en wrijf dat op de prikwonde. meteen zal het jeuken stoppen en je hebt er geen last meer van. Ook een kwallenbeet kan je daar mee behelpen. Als de wonde groot is, moet je uiteraard naar de dokter.

Je hebt een zwelling na een val of een bots, neem snel wat ijs en wrijf dat op de aangedane plek. De zwelling zal niet doorzetten.

En je kind krijg op vakantie plots last van een zwelling in de hals, het oor of de keel? Maak een kompres met aardappelenpuree (zelf gemaakt) en na een uurtje zal je wel beterschap merken. Ook fijn gesnipperde ui in een kompres is daar uitstekend voor. Zo zie je dat de natuur voor alles toch iets heeft.

Gepubliceerd in Tip van de dag

Je staat er misschien niet bij stil, maar roken veroorzaakt meer dan longkanker alleen. Het versnelt het ontstaan van glaucoom of cataract, het veroorzaakt hart- en vaatziekten, verergert multiple sclerose, veroorzaakt rimpels, vermindert sportprestaties, veroorzaakt blaaskanker, tongkanker, lipkanker, maag- en darmkanker, maar ook diabetes van het type2. Rokers hebben meer dan 200 percent meer kans op het krijgen van diabetes dan niet rokers. Dat is gemakkelijk te verklaren omdat de tabaksrook invloed heeft op het bloedsuikergehalte. Rokers hebben gemakkelijker hyperinsulinemie, waardoor het lichaam ongevoeliger is voor de insuline die door de pancreas geproduceerd wordt. Het gevolg is dat de pancreas nog meer insuline gaat produceren. Op die manier heeft roken ook invloed op het vetmetabolisme, worden rokers gemakkelijker obees en verzamelen ze vet in de buikstreek, het zogenaamde gevaarlijke buikvet als gevolg van een verhoogde glucoseopstapeling in het bloed. Velen denken dat het enkel suiker, of geraffineerde kost, of te weinig beweging is waardoor diabetes een kans krijgt en dat is ook zo, maar in elk geval verhoogt roken het risico enorm. Hoe jonger men begint te roken, des te groter is het risico. Jongeren verdubbelen dat risico door te blijven roken.

Gemakkelijk om er van af te komen is dat niet altijd, vooral als de druk van de omgeving groot is. Bovendien is roken erg verslavend, want er is niet enkel de nicotine, maar ook alle bijgevoegde stoffen die de afhankelijkheid van tabak vergroten. Er is zeker een belangrijk emotioneel en psychisch element mee gemoeid.

Vandaar dat een goed natuurlijk middel dat ook die elementen in zijn werking betrekt, kan helpen. Xantipex is zo’n ideaal natuurlijk middel waarin de Avena, de Plantago, het glidkruid, de blauwe bosbes, de Vitis vinifera en ginseng een belangrijke ondersteuning van het zenuwstelsel en de wil zijn om op natuurlijke basis zonder afhankelijkheid het roken vaarwel te zeggen.

Gepubliceerd in Gezondheidstip

Huidkanker is in ons land de dodelijkste en snels toenemende vorm van kanker. Bijna twintig percent van de mensen in ons land zal ooit te maken krijgen met huidkanker en dat is een schrikbarend hoog getal. Vooral mensen van boven de vijftig en nu al boven de veertig zijn risicogroepen. Vooral wie op jongere leeftijd vaak verbrand is geweest door de zon, wie langdurig in de zon heeft gelegen of gelopen, wie zich weinig heeft ingesmeerd en op het hete middaguur van de zon heeft “genoten” wie vaak in de zomer naar het zonnige zuiden trok en in de winter in de zon ging skiën en zonnebaden en bovendien vaak gebruik heeft gemaakt van de zonnebank is een enorme risicopatiënt. De huid heeft een geheugen en telt elke verbranding en de schade die daaruit volgt voor het DNA bij mekaar op. Dat betekent dat op een bepaald ogenblik je krediet is opgebruikt: de kanker ontwikkelt zich onvermijdelijk. Daarom ook dat deze vorm van kanker vaak voorkomt onder bouwvakkers die veel in de zon moeten werk en dat vaak doen met bloot bovenlijf, ook vissers waarbij op zee de zon nog versterkt wordt door het water zijn grote kandidaten voor huidkanker.

Maar het gebeurt al van in de kindertijd. Kinderen hebben nog een gave huid, maar als die verbrand wordt door de zon ontstaat onvermijdelijk schade aan het DNA. Elke schade vermeerdert de kans op kanker op latere leeftijd.

Daarom: kinderen nooit onbeschermd in het direct zonlicht, maar trek ze een T-shirt aan, een pet op het hoofd en smeer in met een zonnecrème met zeer hoge beschermingsfactor. We hebben vitamine D nodig van de zon, maar geen huidkanker.

Controleer ook elke verkleuring op de huid, ook op gevoelige plekken, de handpalmen, de oksels, de borsten, de billen. Elke vormverandering van een moedervlek is verdacht en consulteer op tijd een huidspecialist. Want eens de kanker naar binnen slaat is dat dodelijk! Neem geen risico: haal uw kinderen uit de zon, als ze niet voldoende beschermd zijn, het zal hen later gelukkig maken.

Gepubliceerd in Tip van de dag

Aan diabetes type 1, of juveniele diabetes kun je niet veel doen: de alvleesklier of pancreas produceert te weinig of helemaal geen insuline. De enige manier om te kunnen leven is insuline gebruiken. Bij het type 2 ook wel ouderdomsdiabetes genaamd, ligt dat anders. De pancreas produceert wel nog insuline, maar het lichaam is er ongevoelig voor, benut het niet meer. Daardoor gaat het lichaam dat compenseren door steeds meer insuline te produceren en men krijgt hyperinselunemie.  Omdat altijd maar meer mensen last hebben van diabetes van het type 2 is er veel onderzoek naar gedaan en de conclusie is dat de levenswijze er beslist toe doet. Die diabetes is trouwens niet goed voor U. Het vergroot de kans op hart- en vaatziekten gevoelig en het is ook slecht voor de ogen.

Wat kan je er aan doen?

Erfelijkheid heeft er zeker mee te maken, want er zijn volkeren bij wie het meer voorkomt. In ons land zijn vooral mensen van Turkse en Marokkaanse origine er het slachtoffer van.

Daarom: probeer af te vallen, een kleine tien percent is genoeg om de voordelen te genieten. Wie afslankt heeft veel minder kans op ouderdomsdiabetes. Het doet er dus wel toe wat je eet: probeer suiker, snoepgoed en geraffineerde kost te vermijden. Beweeg meer, rook minder en gebruik geen alcohol. En nog een tip: kaneel is uitstekend voor de pancreas, en is in staat om het bloedsuiker op een goed niveau te brengen. maar nogmaals: vermager, beweeg en gebruik geen geraffineerde kost. Junkfood en frisdranken en enkelvoudige suikers zijn SLECHT voor U!

Gepubliceerd in Tip van de dag
Pagina 1 van 2