Westtoer presenteert wandelmogelijkheden voor hondenliefhebbers aan de Kust

Met de hond aan zee Het provinciebedrijf Westtoer heeft voor de Kust de wandelmogelijkheden voor ho...

Nieuwe campagne rond bierbeleving in de Westhoek

‘Tournée locale’ plaatst de authenticiteit van de streek in de kijker Het provin...

Zes nieuwe tentoonstellingen over 1917 in de Westhoek

Westtoer presenteert ‘1917 Totale Oorlog in Vlaanderen’ Westtoer en zeven gemeenten uit...

Nieuwe route ‘Mijnenslag’ is afsluiter van de WOI-fietsroutes

Westtoer opent twaalfde en laatste 14-18 fietsroute in Heuvelland Naar aanleiding van de 100-jarige...

Item gefilterd op datum: juli 2015

In Duitsland werd deze week een onderzoek gepubliceerd waaruit blijkt dat het aantal gevallen van longkanker onder vrouwen onrustwekkend toeneemt, terwijl dat bij mannen afneemt. Dat is het gevolg van het rookgedrag. Mannen roken minder, vrouwen meer. Bovendien beperkt de schadelijkheid zich niet tot de longen, maar ook hartinfarct, beroerte, borstkanker en zelfs baarmoederhalskanker komen tot tienmaal, soms veertigmaal meer voor bij rooksters. De grootste sterfte bij jonge vrouwen tussen 24 en 38 jaar wordt veroorzaakt door de combinatie van tabak en de pil. Hoogtijd om te stoppen. Dat kan nu makkelijker dankzij een volkomen natuurlijk middel dat de drang om te roken vermindert, het zenuwstelsel ondersteunt en de tabaksgewenning onderbreekt: Xantipex mondspray van Fytobell en je bent weer rookvrij!

Xantipex mondspray 30ml is in de apotheek verkrijgbaar met cnk-bestelcode: 3271-459

Gepubliceerd in Gezondheidstip

De zomer van 2015 kondigt zich positief aan voor het toerisme in Limburg. 87% van de Limburgse logiesuitbaters verwacht evenveel of meer boekingen in vergelijking met 2014. En dat was ook al een uitstekende zomer, ondanks de vele regendagen. “Een goede zomer is belangrijk voor de Limburgse economie van de vrije tijd. Zeker als je bedenkt dat 32% van de geboekte overnachtingen in juli en augustus plaatsvindt. We laten dan ook niets aan het toeval over en hebben Limburg dit voorjaar nadrukkelijk gepromoot als de ideale zomerbestemming,” aldus Igor Philtjens, gedeputeerde van Toerisme van Limburg.

In juni peilde Toerisme Limburg naar de verwachtingen bij de Limburgse logiesadressen. Van de 183 respondenten gaf 67% aan dat ze eenzelfde bezettingsgraad verwachten als vorig jaar. 20% denkt zelfs beter te doen. Enerzijds omdat vorige zomer veel regendagen telde en hierdoor het aantal last-minuteboekers lager was. Anderzijds omdat Limburg zowel in Vlaanderen als Nederland steeds beter bekend staat als dé dichtbij vakantiebestemming.

91 miljoen euro

Ter vergelijking: in de zomer van 2014 ‘checkten’ 249.690 verblijfstoeristen in Limburg in. Zij waren goed voor 1.116.319 overnachtingen in hotels, gastenkamers, vakantieparken en campings. Gemiddeld bleven de toeristen 4,7 nachten. Zij spendeerden in de zomer alleen al bijna 91 miljoen euro.

Igor Philtjens: “De zomer heeft een enorme economische waarde voor Limburg. Daarom is het belangrijk dat we Limburg blijven promoten. In Vlaanderen, maar ook in Nederland waar bijna 23% van onze toeristen vandaan komt. Daarom lanceerden we dit voorjaar tv-spots op de regionale zenders en plaatsten we bijlagen in magazines en kranten. Ook de impact van onze inspirerende Limburg Vakantiegids valt niet te onderschatten.”

20 jaar Fietsparadijs Limburg

52,5% van de ondervraagde logieshouders geeft aan dat ze toeristen ontvangen die speciaal naar Limburg komen om te fietsen. “Het Fietsroutenetwerk blijft een belangrijke toeristische aantrekkingspool. Dit jaar vieren we bovendien de twintigste verjaardag van Fietsparadijs Limburg. Dat hebben we de voorbije maanden uitvoerig in de kijker gezet. Mogelijk zien we de impact daarvan terugkomen in de bezettingscijfers.”

Grote evenementen

En dan zijn er ook nog de vele zomerse evenementen die een positieve weerslag hebben op het verblijfstoerisme. Toppers zoals Pukkelpop, WK BMX, Afro Latino, Bluesfestival Peer en de Belgian Vespa Days in Bilzen hebben een internationale uitstraling en halen veel toeristen naar hier. Evenementen zijn trouwens een belangrijk instrument om het toeristisch seizoen te verlengen.

“Hoe belangrijk de zomer ook is, we proberen Limburg meer en meer te profileren als een 365-dagenbestemming. Zo zetten we al enkele jaren in op zowel het voorjaar als onze toeristische nazomer. Met evenementen zoals de Gladiatorententoonstelling die in oktober start in het Gallo-Romeins museum proberen we de spreiding over het jaar nog te vergroten. Zodat onze toeristische ondernemers het hele jaar door bezoekers ontvangen, en onze economie van de vrije tijd 12 maanden per jaar gestimuleerd wordt,” besluit Igor Philtjens.

Gepubliceerd in Toerisme

Velen denken dat hooikoorts een probleem van de lente is. Dat is niet zo, tenzij je maar aan een beperkt aantal planten allergisch bent, zoals de hazelaar bijvoorbeeld, die heel vroeg bloeit en waarvan de pollen heel vroeg verspreid worden. Maar als het erg warm wordt en je bent toch een beetje allergisch, dan heeft het ongemak van de warmte een dubbel effect op de hooikoorts. Emoties en stress hebben namelijk ook invloed op de gevoelige slijmvliezen en het immuunsysteem krijgt ook wel een deuk als het zo heet is. Daarom is het advies om goed tot rust te komen tijdens zo’n aanval niet onzinnig. Rust verkleint de kans dat je allergisch gaat reageren of een overdreven reactie krijgt.

Een goede maatregel is het om eerst te douchen vooraleer je naar de slaapkamer gaat en vooral ook om de haren te wassen. Op die manier verwijder je eventuele pollen die op het lichaam zijn blijven zitten. Ga ook niet met de kleding die je overdag hebt aangehad naar de slaapkamer, zo kan je de allergenen naar de slaapkamer verhuizen en dat is niet de bedoeling.

Drink voor het naar bed gaan een rustgevende thee, zoals kamille, linde, valeriaan. En natuurlijk kan je ook nog altijd gebruik maken van goede natuurlijke middelen zoals Salsaparilla en een goed probioticum om de immuniteit een boost te geven. Denk daarom aan Allobiose van Fytobell en Smilabell dat de histamine de pas afsnijdt op een natuurlijke en dus veilige manier.

Gepubliceerd in Tip van de dag

Er zijn zo van die kleinigheden die bijzonder goed van pas komen in de keuken. Het zijn maar niemendalletjes, maar ze kunnen erg veel werk besparen en vooral het werk handiger en gemakkelijker maken.

Hier heb je er een paar:

-Als je gehakt tot ballen wil rollen, dan moet je eerst de handen en vingers nat maken vooraleer je het vlees vast neemt, dan blijft het niet aan je vingers kleven.

-Je kan ook de handen in bloem deppen met hetzelfde effect als resultaat.

-Je mag ook nooit met de vork in  vlees prikken terwijl het op de pan ligt of in de oven staat te grillen.  Op die manier loop de jus eruit en is ook een deel van de smaak verdwenen.

-En als je wil dat vis mooi bruin gebakken wordt en een lekkere korst krijgt, terwijl je toch olijfolie gebruikt, dan moet je in de pan toch een klein klontje echte boter toevoegen. Op die manier krijgt de vis een mooi korstje en zal de jus ook minder spatten.

Gepubliceerd in Tip van de dag

Af en toe een lekker brokje gebraden gehakt... zo denken velen en ze zetten de pan op het vuur, rollen “frikadellen” of zetten een stukje gehakt in de pan of de oven, maar liever de pan, want dan heb je die heerlijke smaak van de korst erbij, maar het is een erg hardnekkige klus om het gebraden gehakt zonder brokken weer van de pan te krijgen. Dan zit je met een geschonden stuk vlees op je bord en als je gasten aan tafel hebt, is dat niet zo aantrekkelijk. Dus moet je proberen het gehakt er heelhuids weer af te krijgen: een mooi uitzicht voor een lekkere smaak. Dat kan!

Als je het gehakt zonder brokken van de pan wil afhalen, moet je vooraleer er het gehakt op te leggen eerst één of twee sneetjes bacon op de pan te braden leggen en pas nadien het gehakt. Je zal zien dat je het gehakt vlees er prima en zonder “kleerscheuren” weer vanaf krijgt, tot bewondering van je tafel- en disgenoten!

Gepubliceerd in Tip van de dag

Haastig koken is doorgaans niet zo lekker. maar als je hetzelfde gerecht wil klaar maken met hetzelfde effect, dan kan de kookmethode er voor zorgen dat het minder tijd in beslag neemt. Dat is bijvoorbeeld het geval als je een stuk gebraad wil klaar maken. Sommige huisvrouwen vragen de slager om het been er uit weg te halen, zodat het er leuker uitziet en sneller klaar zal zijn. Zo denken ze tenminste, maar ze denken verkeerd. Want een stuk vlees waar het been nog aan of in zit, is veel sneller klaar dan als je het eruit hebt gehaald. Daar is een eenvoudige verklaring voor: het been is eigenlijk sponsachtig weefsel, maar geen volkern been. Langs het weefsel komt de warmte gemakkelijker tot binnen in het vlees., is de kookwarmte ook beter verdeeld en is het stuk vlees ook veel gelijkmatiger gaar. Dus: been er laten aanzitten om een betere smaak te verkrijgen en het vlees rapper gaar te krijgen.

Gepubliceerd in Tip van de dag

Je vraagt je af hoe sommige koks er in slagen om vlees zo dunnetjes te snijden. Dat is erg sierlijk op je bord en verhoogt de smaak, want hoe dunner het vlees is gesneden, hoe meer vezels contact maken met je smaakpapillen. En dus willen veel keukenprinsen en keukenprinsessen hetzelfde effect bereiken.

Dat gaat niet vanzelf, je moet er om te beginnen een heel goed vleesmes voor hebben. Als het vlees klaar is, dan moet je het heel korte tijd in de diepvrieskast zetten. Het stijft dan op en het wordt kinderspel om er flinterdunne velletjes van te snijden. Je kan ze dan gekruld op het bord “draperen” en er een soort Chinese schotel van maken. Een simpele truc, maar die je oneindig veel kookplezier zal geven en de gasten aan tafel met verstomming en bewondering zal doen staan, of liever zitten.

Gepubliceerd in Tip van de dag

Sommige mensen beginnen met de handen te beven, of vermageren zienderogen ondanks het feit dat ze een “gezonde” eetlust hebben. Weer andere kunnen moeilijk tegen warmte of lijden aan slapeloosheid en zijn emotioneel heel kwetsbaar en wisselvallig. Wat is er toch aan de hand met hen? Misschien is er een probleem met de schildklier, vooral een overactieve schildklier kan heel nare gevolgen hebben. Hoe herken je die eigenlijk en is het tijd om een arts op te zoeken. Wel als je volgende symptomen bemerkt:

-Je bent emotioneel heel gevoelig en wispelturig.

-Je bent rap uitgeput na een kleine inspanning.

-Je hebt last van slapeloosheid.

-Je zweet veel en je hebt voortdurende dorst.

-Je vermagert zienderogen ondanks het feit dat je veel eet.

-Je hebt bevende handen.

-Je hebt af en toe diarree.

-Je hebt starende en soms uitpuilende ogen die vaak vochtig zijn.

-Je hebt last van hartkloppingen.

-Je hebt last van jeuk over het lichaam

-Vrouwen hebben last van veranderingen in de menstruatie.

Dan is het tijd om een arts op te zoeken, want een overactieve schildklier kan ook leiden tot hartproblemen, onvruchtbaarheid en een verhoogde kans op osteoporose.

Maar een dergelijk probleem kan goed opgevolgd worden.

Gepubliceerd in Tip van de dag

Iedereen heeft al eens last van winderigheid, vooral als eieren, uien, look, kool of bonen werden gegeten. Ook wie teveel lucht hapt tijdens het eten, bijvoorbeeld door te veel te praten aan tafel, kan last hebben van winderigheid. Ook koolzuurhoudende dranken zoals cola en limonades kunnen het ongemak bevorderen. Maar wat de meeste mensen niet weten is dat ze het gestommel in de darmen bevorderen door lightproducten. Deze lightproducten bevatten kunstmatige zoetstoffen die in de dunne darm niet verteerd kunnen worden. Ze komen op die manier in de dikke darm terecht en samen met de bacteriën zorgen ze voor een onverteerde voedselbrij die flatulentie of winderigheid tot gevolg heeft. Het kan in de meeste gevallen volstaan even het dieet aan te passen, rustiger te eten, goed te kauwen en geen koolzuurgasrijke dranken of artificiële zoetstoffen te gebruiken zoals die in lightproducten te vinden zijn. Je zal er jezelf en ook je omgeving veel ellende mee besparen.

Gepubliceerd in Tip van de dag

Het overkomt vroeg of laat elke man. Liever laat dan vroeg natuurlijk. Het komt er ook op aan signalen die wijzen op prostaatproblemen tijdig te herkennen, want veroudering staat iedereen te wachten. Je kan het moment van de ongemakken wel uitstellen en verschuiven naar later, veel later zelfs.

Waar moet je op letten:

- Als de urinestraal zwakker wordt.

- Als je na het plassen last hebt van nadruppelen.

- Als het veel langer duurt eer de blaas geledigd is.

- Als je permanent met een plasdrang zit en je het gevoel hebt dat de blaas niet helemaal leeg kan gemaakt worden.

- Als het langer duurt vooraleer de plas komt.

- Als je moeilijk de plas kan ophouden.

- Als je ’s nachts vaak moet opstaan om te plassen.

- Als je pijn hebt in het kruis of de onderrug.

Als je een van deze signalen bemerkt en je bent boven de vijftig, dan kan dat te maken hebben met de gezondheid van de prostaat. Laat dat door een arts onderzoeken. De PSA-waarde kan worden bepaald, een rectaal touché kan worden uitgevoerd, een echo kan worden gemaakt. Het is wel belangrijk dat de zaak onderzocht wordt, want als de urine te lang achterblijft, of urineresten in de blaas achterblijven kan dat tot ontstekingen van de urinewegen leiden.

Je kan ook hulp zoeken in de natuurlijke geneeskunde: zaagpalm, pompoenpitten, brandnetel, kunnen zowel preventief als curatief worden ingezet. Denk daarom aan Proflabell van Fytobell, je prostaat zal je dankbaar zijn.

Gepubliceerd in Tip van de dag

Door wetenschappers van de Amerikaanse Tuftsuniversiteit in Boston werd in het vakblad “Circulation” een alarmerend rapport gepubliceerd over de gevaren van frisdrank. Wereldwijd sterven elk jaar honderdduizenden als gevolg van het gebruik van frisdrank staat te lezen. Je kan je gezondheid best beschermen tegen diabetes, hart- en vaatziekten, zwaarlijvigheid en kanker door volwaardiger te eten: volkoren, fruit, weinig rood vlees en vooral weinig of geen suiker en frisdrank. Meervoudige suikers kunnen wel: fruit, volle granen. En heb je een zoet mondje: gebruik dan steviolglycosiden zoals in Stevabell. Dan ben je goed bezig.

Stevabell strooisuiker is in de apotheek verkrijgbaar in een verpakking van 350g. Dit met cnk-bestelcode: 2950-988. Neem het cnk-nummer mee naar uw apotheker, het zal hem helpen het product sneller terug te vinden. Of veilig online te bestellen kan ook, via www.boverte.com

Gepubliceerd in Gezondheid

Sporten is gezond, dat weet iedereen zolang je je maar aan de spelregels houdt. Die spelregels zijn vanzelfsprekend: nooit boven je uithoudingsvermogen, geen middelen slikken om de prestaties te verbeteren en aangepaste kledij dragen, vooral aangepaste loopschonen bijvoorbeeld.

Er gebeuren veel ongevallen door sport, want mensen zijn soms roekeloos. Denk niet dat sport ALTIJD gezond is, er zijn omstandigheden waarbij je beter in je zetel kan blijven zitten, omdat sport dan schadelijk is. Dat is bijvoorbeeld het geval in zeer warme weersomstandigheden. Niet alleen verlies je als sporter te veel vocht, dus moet je tijdens de sportactiviteiten extra drinken, maar bij warm weer wordt in de lucht veel meer ozon gevormd, wat toxisch is voor de longblaasjes. Ook is het fout om in de stad met zijn veel meer vervuilde lucht te gaan rondlopen of fietsen. Sporters ademen veel dieper in en het fijn stof dat door de wagens wordt uitgestoten, komt op die manier veel dieper in de longen terecht. Nog andere stoffen zoals stikstofdioxide, ozon, en vluchtige organische stoffen bedreigen de sporter in de stad. Onderzoek heeft aangetoond dat fietsers in de stad een vijfmaal hoger benzeengehalte in het lichaam hebben dan op het platteland. Dus kan je maar beter op het platteland gaan lopen, of wachten tot de ochtend, dan is er minder wegverkeer en is de stadslucht nog zuiverder. Als de ozonconcentratie te hoog is, kan je maar beter helemaal niet sporten, wacht dan tot het wat koeler is.

Gepubliceerd in Tip van de dag

Een bestemming voor natuur-, maar zeker ook voor cultuurliefhebbers

Bij het Zwarte Woud denken velen direct aan groene glooiende weiden, uitgestrekte bossen en adembenemende vergezichten. De 320 dorpjes en stadjes vormen een leuke afwisseling in deze natuurlijke omgeving. Steden als Freiburg, Karlsruhe, Offenburg, Pforzheim, Baden-Baden en Freudenstadt met hun musea, theaters, galeries, winkelstraten en restaurants zijn al een bestemming op zich. Juist deze zomer is er op cultureel gebied veel te beleven.

Het Zwarte Woud is zo'n 200 kilometer lang en 60 kilometer breed. Ingebed in de diverse landschappen van dit middelgebergte liggen kuuroorden, boerendorpjes, vakwerkplaatsjes, wijndorpjes en kleine en grote steden. Op zoek naar de culturele kant van het Zwarte Woud zijn natuurlijk kastelen, ruïnes en burchten te bezoeken, maar deze zomer vinden overal ook culturele evenementen plaats.

Staufen

Zo komt in "Faust-stad" Staufen van 19 t/m 20 september de stadsgeschiedenis tot leven als 600 amateurtoneelspelers teruggaan in de tijd. Gelijktijdig (17-20 september) verzamelen paardensport-liefhebbers zich in Donaueschingen voor het jaarlijkse hippische evenement. Alle disciplines staan hier op het programma, maar er zijn ook gezellige nevenactiviteiten. In Oberried vieren de inwoners samen hun gasten de Alemannische Week. Rondom het klooster, de Bauernmarkt, in de cafés en bij de boerderijen staat van 25 september t/m 4 oktober alles in het teken van de oude stam van de Alemannen.

Freiburg

Freiburg is de stad in Duitsland met de meeste zonneschijn en een uitgebreid aanbod op cultureel vlak. De combinatie past uitstekend en daarom is er de komende maanden onder de noemer 'Münstersommer Freiburg 2015' veel te beleven. Tot eind september vinden op verschillende locaties in de stad exposities, lezingen, concerten, theater- en circusvoorstellingen en filmvertoningen in de buitenlucht plaats. Zo verandert bijvoorbeeld de Münsterplatz, het plein rondom de Münster met zijn 116 meter hoge toren, in een open circustent en het binnenhof van het raadhuis in een theater. Voor het eerst zijn de jaarlijkse evenementen als het Jazzfestival, de orgelconcerten in de Münster, maar ook het internationale Trommelfestival en het Pianofestival onder één noemer gebracht: de Münstersommer. Verschillende evenementen zijn gratis te bezoeken, voor andere zijn tickets nodig.

Freudenstadt

Freudenstadt is trots op het grootste marktplein van heel Duitsland. In 2015 verzorgen acteurs, in de rol van de stichter van de stad, Hertog Friedrich, rondleidingen over dit enorme plein en de historische bezienswaardigheden in de directe omgeving. Toeristen die nog meer over Freudenstadt willen weten dienen zeker ook een bezoek te brengen aan de Renaissance-kerk, het monumentale Palmenwald Schwarzwaldhof uit 1895 en het Kurhaus. Voor kinderen wordt op gezette tijden een rondleiding achter de schermen van het Panorama-zwembad georganiseerd of ze kunnen deelnemen aan een spel dat teruggrijpt op de rijke heksen-traditie van Freudenstadt. Ontdekkertjes kunnen terecht in het doe-museum Experimenta of ze gaan compleet met helm de mijn aan de rand van de stad bezoeken en zien hoe hier vroeger zilver gewonnen werd. De wereldvermaarde show-pianisten David & Götz geven op 17 september hun nieuwste show in Freudenstadt.

Karlsruhe

Het noordelijk gelegen Karlsruhe kan gezien worden als de 'poort' naar het Zwarte Woud. Dit jaar bestaat de stad 300 jaar en dat wordt gevierd met meer dan 500 evenementen in 100 dagen. Dagelijks zijn er programma's en met name de 15 weekenden kennen een overvolle agenda. Daarnaast heeft de stad een uitgebreid aanbod aan musea en galeries. In het kader van de festiviteiten zijn er de komende maanden vele bijzondere exposities. In het Badische Landesmuseum is een expositie over de stichter van de stad, Karl Wilhelm von Baden. De eerste 100 jaar van de stad kan opnieuw beleefd worden met de gigantische verzameling van Karoline Luise von Baden in de Staatliche Kunsthalle. In de Städtische Galerie is een expositie over 'Baumeister' en 'Stadtplaner' Friedrich Weinbrenner en tenslotte is er in het ZKM | Zentrum für Kunst und Medientechnologie de GLOBALE; een 300-daagse tentoonstelling over het brede spectrum van de hedendaagse kunst. Voor kunstliefhebbers bestaat de mogelijkheid om deze vier exposities met één ticket op 2 dagen te bezoeken. De KULTURmalVIER-pas kost 21 Euro per persoon en is te verkrijgen gedurende de looptijd van de tentoonstellingen: 17 juni t/m 6 september.

Links:

www.stadtgeschichten-staufen.de

www.chi-donaueschingen.de

www.alemannische-woche.de

www.freiburg.de/muenstersommer

www.freudenstadt-tourismus.de

www.karlsruhe-tourismus.de

Meer informatie over het Zwarte Woud is te vinden op www.schwarzwald-tourismus.info. Telefonisch kan men ook de brochure "Städteerlebnis" gratis opvragen, telefoon 0049-761.896460.

Gepubliceerd in Toerisme

Uiteraard kan je een luchtververser kopen in de supermarkt, of je kan met een deodorant gaan spuiten, of een sterk werkend ontgeuringsmiddel aanwenden, maar een groene oplossing verdient toch wel de voorkeur en bovendien is het veel goedkoper, milieuvriendelijker en zeker even efficiënt.

Als er een vies luchtje in je huis hangt, kan je deuren en ramen openen. maar als dat niet helpt of het weer te slecht is om de deuren te openen, kan je bijvoorbeeld een sinaasappel doormidden snijden, er het vruchtvlees uithalen (en opeten) en nadien een lepel zout in de schil doen. Die zet je in de buurt van een ventilator of gewoon op de keukenkast. De omgevingslucht snuift de nieuwe geur op zodat de vieze luchtjes geneutraliseerd worden en weldra verdwenen zullen zijn.

Gepubliceerd in Tip van de dag

We maken allemaal oorsmeer aan, of liever, de oren zorgen daar voor. Het is een natuurlijk gegeven en dus is er een reden voor. Het helpt inderdaad insecten en vuil buiten het oor te houden. Op die manier worden bacteriële infecties voorkomen.  Het beschermt het oorkanaal ook tegen irritaties door water bijvoorbeeld bij het douchen en tijdens het zwemmen. De oren hebben een zelfreinigend vermogen. Als er een teveel aan oorsmeer is, zal het oor dat vanzelf verwijderen. Zowel door praten, slikken, kauwen, wordt overtollige oorsmeer naar buiten gewerkt. Ook tijdens het douchen wordt het oorkanaal van de oorschelp gereinigd. Het is dus niet nodig daar nog met wattenstaafjes te gaan in peuteren, omdat het vaak meer kwaad dan goed doet. Vaak laten pluisjes watten van het stokje los en blijft in de gehoorgang steken. Het horen gaat minder goed en de arts moet er aan te pas komen om opgeduwd oorsmeer, vermengd met watten te verwijderen.

Gepubliceerd in Tip van de dag
Pagina 1 van 2