Westtoer presenteert wandelmogelijkheden voor hondenliefhebbers aan de Kust

Met de hond aan zee Het provinciebedrijf Westtoer heeft voor de Kust de wandelmogelijkheden voor ho...

Nieuwe campagne rond bierbeleving in de Westhoek

‘Tournée locale’ plaatst de authenticiteit van de streek in de kijker Het provin...

Zes nieuwe tentoonstellingen over 1917 in de Westhoek

Westtoer presenteert ‘1917 Totale Oorlog in Vlaanderen’ Westtoer en zeven gemeenten uit...

Nieuwe route ‘Mijnenslag’ is afsluiter van de WOI-fietsroutes

Westtoer opent twaalfde en laatste 14-18 fietsroute in Heuvelland Naar aanleiding van de 100-jarige...

Item gefilterd op datum: juni 2015

Kopjes waar je geregeld thee uit drinkt, of de theepot zelf zijn na een paar weken van gebruik niet meer om aan te zien: ze verkleuren gauw bruin en dat maakt een vieze indruk, ondanks het feit dat ze geregeld in de vaat schoon worden gemaakt. Zelfs de vaatwasmachine slaagt er zelden in om zowel theepot als kopjes helemaal schoon te maken. De bruine aanslag van thee is namelijk zeer hardnekkig.

Natuurlijk kan je met javel of met chloor gaan werken en dat laatste gebeurt ook in industriële vaatwasmachines, grootkeukens en restaurants. Daarmee krijg je natuurlijk alles schoon, maar niemand haalt dat in huis.

Toch zijn er een paar trucjes die je kan toepassen. Zo is natriumbicarbonaat een prima reinigingsmiddel voor verkleurde theekopjes en potten. Zet kokend water in de kopjes en de theepot en voeg daar een lepeltje natrium bicarbonaat aan toe (sodakristallen). Laat alles een uurtje zitten en was nadien grondig schoon. De bruine aanslag is als bij toverslag verdwenen.

 

 

 

Bruine aanslag op theekopjes en theepotten zijn gewoonlijk moeilijk te verwijderen, maar dankzij ons trucje wordt dat kinderspel.

Gepubliceerd in Tip van de dag

Zelf klussen is prettig en bespaart je een hoop geld. Verven kan iedereen en als je het niet kunt, kan je het nog altijd leren. Daarmee kan je zelfs heel veel geld besparen. Bovendien zijn er tegenwoordig zo’n goede verfsoorten die gemakkelijk uitvloeien, dat het kinderspel geworden is om een mooi resultaat te bekomen. Echt jammer is dat verf na verloop van tijd onbruikbaar wordt, vooral omdat de pot niet goed gesloten werd. En als je die dan goed sluit, krijg je die gewoonlijk niet meer open, tenzij je het deksel met een tang lostrek en dan is het ook verloren en moet je de verf wel meteen opgebruiken.

Dus hebben we hier de gouden tip: als je gedaan hebt met verven en de borstel tegen de rand van de pot hebt afgestreken, moet je met een vod of een paar velletjes keukenrol het gootje aan de buitenrand van de pot goed afkuisen. Op die manier zal het deksel niet in de verharde verf vast geankerd worden, maar zal het er ook gemakkelijker vanaf komen als je de pot weer wil openen. Nog beter is het om vooraleer je de pot afsluit een dun stukje plasticfolie boven de pot te leggen en daar het deksel in vast te drukken. Zo krijg je de volgende keer het deksel gemakkelijker los, maar zal de verf ook beter bewaard blijven.

Gepubliceerd in Tip van de dag

Volop genieten in Duitslands "Geniesserecke"

Na Frankrijk telt Duitsland de meeste Michelin-sterren. Baden-Württemberg is met 89 Michelin-sterren op zijn beurt het Bundesland met de meeste sterren. In de zuidwesthoek van deze deelstaat ligt het Zwarte Woud en dit wordt ook wel de "Geniesserecke" van Duitsland genoemd. Hier mochten maar liefst 29 restaurants 38 Michelin-sterren verdelen.

Honderden andere restaurants ontvingen ook nog punten, diamanten en kooklepels van de culinaire gidsen van respectievelijk Gault-Millau, Varta en Aral. Baiersbronn vormt binnen het Zwarte Woud vervolgens weer het Mekka voor de fijnproevers: hier vindt men 3 restaurants met samen 8 Michelin-sterren. In het Zwarte Woud is het dubbel genieten, want de mooie gerechten smaken nog beter met de edele wijnen die uit de regio afkomstig zijn. Evenals het mineraalwater en het bier worden deze tot ver over de grenzen van het Schwarzwald geroemd.

Regionale producten

In het Zwarte Woud kennen de restaurants een 'badisch-schwäbisch-elsässische Küche' en gebruiken de koks veel regionale producten. In de beide natuurparken die het Zwarte Woud rijk is, hebben 90 restaurateurs zich bijvoorbeeld verenigd onder het motto „landschapszorg met mes en vork“. Ook in het Oberrheintal vormen 50 koks een vereniging om de producten van de Kaiserstuhl-regio te promoten. Hun motto is "Aus der Region, für die Region".

Karlsruhe: Poort naar het Zwarte Woud

Het noordelijk gelegen Karlsruhe wordt wel eens de 'poort' naar het Zwarte Woud genoemd. Na een bezoek aan de vele galerieën en musea die deze stad rijk is zijn er volop mogelijkheden om de culinaire kant van deze Fächerstadt (Markgraf Karl zag tijdens zijn rust ('Ruhe') een stadsindeling in radialen voor zich) te ontdekken. De 'badische' keuken, met invloeden van de nabijgelegen Elzas, maakt dankbaar gebruik van de voorhanden regionale producten. Dat een locatie direct voor een bijzondere sfeer zorgt bewijst restaurant "das Kesselhaus". Dit met één Michelin-ster onderscheiden restaurant ligt in een monumentaal fabrieksgebouw uit 1910 in het stadsdeel Grünwinkel. Het oude ketelhuis werd met veel zorg gerestaureerd. In het interieur is de industriële basis gecombineerd met diverse moderne toevoegingen. Of men nu dineert in de Bistro of de Salon, in beide gevallen is het een bijzondere belevenis.

Meer informatie: www.karlsruhe-tourismus.de

Freiburg: hoofdstad

Freiburg kan gezien worden als de hoofdstad van het Zwarte Woud. Het symbool van deze stad is de Münster met zijn 116 meter hoge toren. Aan de voet van dit middeleeuwse meesterwerk ligt restaurant 'Alte Wache", ook wel 'het huis van de badische wijnen' genaamd. Alle wijnboeren uit de regio Baden presenteren hier hun producten. Waar beter dan uitkijkend over de Münsterplatz kan men genieten van deze wijnen. Een speciale wijn die alleen in de Alte Wache te verkrijgen is, is de Kalte Sofie. Dit is een wijn die volgens een geheim recept en zonder toevoegingen ter plaatse gemaakt wordt. Als men later Freiburg verder gaat verkennen, let dan op de Bächle, stroompjes die dwars door de straten en steegjes hun weg vinden. Het verhaal wil dat iedereen die in zo'n beekje stapt, terugkeert naar Freiburg en hier een partner vindt. Ook als je niet in een Bächle stapt, kom je zeker een keer terug.

Meer informatie: www.alte-wache.de

Meer informatie over het Zwarte Woud is te vinden op www.kulinarisch-schwarzwald.info en www.schwarzwald-entdecken.info. Telefonisch kan men voor informatie ook terecht op 0049-761.896460.

Gepubliceerd in Toerisme

De laatste rechte lijn voor het eindexamen is ingezet. De eindmeet komt in zicht voor de middelbare scholieren en voor de universiteiten duurt het nog even, maar het kan ook al beginnen te wegen. De laatste dagen zijn de moeilijkste voor de concentratie, voor het vertrouwen, voor het geheugen. Zelfs al is er hier of daar een foutje gemaakt... niet opgeven, maar met vertrouwen doorgaan! Ouders moeten de jongelui ook niet afjagen, maar ze integendeel steunen en helpen. Dat kan door goede voeding, logistieke steun, door materiële zorg op hen te nemen, maar ook de juiste producten aan te bieden zoals Omega-3 vetzuren uit vette vis en Passiflora om rustig te blijven en met vertrouwen verder te kunnen studeren. Denk aan Omega-3 visolie van Nutribell en Passibell van Fytobell. Dan lukt het beslist veel beter.

Gepubliceerd in Gezondheid

In Alveringem en Lo-Reninge heeft het provinciebedrijf Westtoer twee nieuwe WO I fietsroutes voorgesteld: ‘Aller-Retour’ en ‘Niemandswater’. Naar aanleiding van de 100-jarige herdenking van de Groote Oorlog ontwikkelt  Westtoer in samenwerking met betrokken gemeenten twaalf nieuwe fietsroutes in de Westhoek. De fietsroutes bieden een goede mix tussen landschapsbeleving, bezoek aan WOI-sites en recreatief fietsen.

“De nieuwe fietsroutes zijn een uitgelezen manier om het voormalige oorlogslandschap te doorkruisen. De routes helpen de bezoeker bij het ervaren en begrijpen van een landschap dat bepalend was voor het verloop van de Groote Oorlog. De lusvormige routes verbinden talloze gedenktekens, begraafplaatsen en musea die aan de oorlogstijd herinneren,” aldus Franky De Block, gedeputeerde en voorzitter Westtoer.

Aller-Retour

De fietsroutes 14-18 worden telkens opgebouwd rond een specifiek WOI-thema, in het geval van Aller-Retour over de moeizame tocht van het kantonnement Alveringem naar de Dodengang, heen en terug. Verschillende aspecten van de Groote Oorlog komen hierbij aan bod: het leven aan én achter het front, de bevoorrading, de medische evacuatie, de militaire strategie om het allerlaatste stukje vrij vaderland koste wat het kost te verdedigen…

Als een van de eerste bewoonde dorpen achter het IJzerfront speelt Alveringem een cruciale rol in de Eerste Wereldoorlog. Duizenden soldaten komen hier even tot rust en zoeken verstrooiing vooraleer ze naar de beruchte Dodengang in Diksmuide marcheren. Door de taalstrijd aan het front krijgt de alom bekende Franse term ‘Aller - Retour’ nog een extra dimensie. Op deze route kleuren tal van relicten, monumenten en locaties uit de Eerste Wereldoorlog dit veelzijdig verhaal.

Niemandswater

De tweede fietsroute draagt de titel Niemandswater en verwijst naar het gebied dat onderwater werd gezet tussen Merkem en Noordschote en ligt tussen IJzerfront en Ieperboog. De fietsroute ‘Niemandswater’ vertelt het verhaal van de medische evacuatie uit deze frontzone tot aan de veldhospitalen van Hoogstade en Beveren, maar ook over de hygiëne (Eversam) en de geestelijke verzorging van de soldaat aan het front. In chirurgische voorposten (Reninge) werden gekwetsten met buikwonden de eerste zorgen toegediend. In de militaire begraafplaatsen van Hoogstade, Reninge en Westvleteren werden de soldaten begraven voor wie alle hulp te laat kwam…

Nieuwe fietsroutes 14-18

Westtoer is volop bezig om, in nauw overleg met de betrokken Westhoekgemeenten, het bestaande aanbod van WOI-fietsroutes te vernieuwen en uit te breiden. De belangrijkste centra in de Westhoek vormen de startplaatsen van de routes, die gemiddeld 40 à 45 kilometer lang zijn. De routes liggen niet volledig op het fietsnetwerk en worden daarom in één richting bewegwijzerd met de bekende zeshoekige metalen borden, in bruine kleur en met een poppy. Eerder al realiseerde Westtoer 6 nieuwe WOI-autoroutes in deze specifieke huisstijl.

Een viertalige begeleidende brochure omvat aan de ene zijde een gedetailleerde fietskaart en op de ommezijde praktische informatie en een beschrijving van de bezienswaardigheden onderweg. De routes worden verkocht aan €2,00 per stuk en zijn verkrijgbaar bij de toeristische dienst van Alveringem, Lo-Reninge, Vleteren, Diksmuide, bij Westtoer en in het Provinciaal Informatiecentrum Tolhuis.

De 14-18 fietsroutes ‘Aller-Retour’ en ‘Niemandswater’ zijn een initiatief van Westtoer in samenwerking met de gemeenten Alveringem, Lo-Reninge, Vleteren en Diksmuide.
Alle info: www.flandersfields.be

Foto: De Westhoek is een groot historisch museum. (Copyright Westtoer)

 

Gepubliceerd in Toerisme

Toerisme Limburg vzw lanceert een nieuwe mobiele fietsapplicatie die fietsers helpt om de mooiste stukjes van Fietsparadijs Limburg te ontdekken. De applicatie bundelt belevingsvolle themafietslussen. “Maar de app is zoveel meer dan een digitale versie van onze themafietskaarten. Ze helpt de toerist om op basis van foto’s en landschappen een route te kiezen, ze verhoogt de beleving, draagt bij tot het fietsercomfort én is een hulpmiddel om het routenetwerk kwalitatief op peil te houden. Een primeur!” zegt de Limburgse gedeputeerde van Toerisme, Cultuur en Erfgoed Igor Philtjens. 

We vieren dit jaar 20 jaar Fietsparadijs Limburg. De gratis fietsapp komt dan ook op het ideale moment. Het is een verjaardagscadeautje voor de meer dan 2 miljoen fietsers die Limburg elk jaar op het knooppuntennetwerk ontvangt. De routes die met de fietsapplicatie worden ontsloten, combineren het beste van Limburg op het vlak van landschap, cultuur, natuur en erfgoed. De mobiele applicatie maakt het de fietser gemakkelijker om uit de vele mogelijkheden te kiezen voor de beleving en het landschap die bij hem of haar passen.

Een fotogalerij presenteert de mooiste plekken van het fietsroutenetwerk. Je bladert door prachtige foto’s van tientallen decors, landschappen en attracties. Kom je iets tegen dat je wilt zien? Dan klik je op de foto en krijg je meteen een uitgestippelde knooppuntenroute die je langs dat plekje brengt. Handig voor wie Limburg nog niet goed kent, maar ook om de eigen provincie belevingsvol te verkennen.

Igor Philtjens: “De app toont helder waar je vertrekpunt is, welke knooppunten je moet volgen, hoe lang de route is én wat je onderweg tegenkomt. Attracties, fietshoreca, favoriete fietsplekjes,… Ze staan allemaal duidelijk vermeld mét de nodige uitleg. Onze continue investering in beleving, comfort en kwaliteit zorgt ervoor dat het Fietsparadijs Limburg zich blijft onderscheiden van andere knooppuntennetwerken.”

De app bundelt belevingsvolle themafietslussen, gemaakt door de fietsspecialisten van Toerisme Limburg. Deze themalussen vertegenwoordigen kilometers fietsplezier op het Limburgse knooppuntennetwerk. Applicatiebouwer Steffen Brans van het Hasseltse bedrijf appwise: “De veelheid aan informatie die beleving toevoegt aan de app en de fietservaring halen we uit de toeristische databank van Toerisme Limburg. Zo zijn we er zeker van dat de info in de app altijd correct is. Het resultaat? Een schat aan toeristische informatie.”

Meldknop

Opmerkelijk is dat de fietsapp ook een ‘meldknop’ bevat. Merk je dat er een fietsbordje ontbreekt, zijn er overhangende takken of is er een gat in het wegdek? Dan meld je dit met enkele klikken aan het serviceteam van het fietsroutenetwerk. Dat weet dan meteen waar het probleem zich situeert. “De app is een hulpmiddel om de kwaliteit van ons fietsroutenetwerk te blijven garanderen. We roepen de hulp in van de fietsers. Maar ook onze fietspeters en -meters, die het hele jaar door het fietsroutenetwerk op kwaliteit controleren, maken er voortaan gebruik van. Het is met die focus op kwaliteit dat we als uitvinder van het knooppuntfietsen elke dag het verschil maken en bouwen aan Fietsparadijs Limburg,” besluit Igor Philtjens.

Ontdek de app hier!

Een voorproefje van de mogelijkheden van de nieuwe fietsapp? Bekijk het instructiefilmpje op https://youtu.be/N8uLiYSo8PA, ook te vinden via www.toerismelimburg.be/apps/fietsapp.

Praktisch

De ‘Fietsparadijs Limburg’ app is gratis beschikbaar voor Android (Google) en IOS (Apple), en is nu te downloaden in de Play Store en vanaf begin juli in de App Store. 

Gepubliceerd in Toerisme

We wisten het al langer dat Omega-3 vetzuren gezond zijn voor hart en bloedvaten. Vandaar dat het eten van vette vis zo sterk wordt gepromoot en dat voedingssupplementen met Omega-3 visolie geen overbodige luxe zijn. Een studie onder honderdduizenden Amerikanen en een cohortstudie in Nederland onder meer dan 60.000 Nederlanders heeft duidelijk gemaakt dat Omega-3 vetzuren er toe bijdragen het leven te verlengen. De Amerikaanse studie zette er zelfs cijfers op: dagelijks 10 gram noten eten (een klein handjevol) verkleint de kans op kanker met 23 percent, evenals diabetes, ziekten van de ademhalingswegen en neuro-vegetatieve storingen. Andere studies hadden nog betere cijfers: vijfmaal per week wat noten eten verkleint de kans op hart- en vaatziekten met 29 percent en een kwart minder kans op aandoeningen van de luchtwegen en 11 percent minder kanker. Walnoten geven de beste score, maar ook hazelnoten en cashewnoten zijn bijzonder gunstig evenals amandelnoten. Het is belangrijk dat je onbehandelde en niet geroosterde noten eet. Ook pinda’s lijken gezond te zijn, maar pindakaas heeft dan weer niet dezelfde voordelen, omdat er vooral ook additieven waaronder transvetten aan toegevoegd worden. Transvetten zijn bijzonder gevaarlijk voor hart- en vaatziekten. Dus: eet niet alleen vette vis, ook noten! Dan word je honderd jaar, misschien zelfs meer... En denk aan Omega-3 visolie van Nutribell als je een goede visolie zoekt.

 

 

 

Noten eten verlengt je leven. Volgens sommige studies zelfs met zeven jaar. Maar noten helpen in elk geval gevaarlijke ziekten voorkomen.

Gepubliceerd in Tip van de dag

Je hoort het vaker dat een oudere persoon gerepatrieerd moet worden vanwege een ziekte, een ongeval, of zelfs na een overlijden teruggebracht moet worden. Begrijpelijk dat oudere mensen en vooral hun familieleden zich afvragen of het wel goed is en toegelaten dat oudere mensen nog op vliegvakantie gaan en naar verre oorden trekken.

Op zich is er geen enkel bezwaar dat een ouder persoon een vliegvakantie maakt. Alleen wanneer er ademhalingsproblemen zijn, of een recente hartoperatie heeft plaats gevonden, moet er voorzichtigheid in acht worden genomen. Je mag evenwel niet vergeten dat de hartfunctie van een ouder persoon minder goed is en zelfs de niercapaciteit met de helft is verminderd op de leeftijd van 75 jaar. Dat betekent dat in het vliegtuig ook water moet worden gedronken.

Het vliegtuig op zich stelt weinig problemen, maar je moet wel uitkijken wat het reisdoel is. Te hete streken, te vochtige lucht kunnen problemen opleveren doordat het lichaam moeilijker in staat is grote temperatuurverschillen op korte tijd te overbruggen en zichzelf af te koelen. Vooral ook voorzichtig zijn met exotisch eten of producten waaraan je niet gewend bent. Ook het drukverschil in een vliegtuigcabine kan problemen opleveren met de oren, het evenwicht en kan dagenlang voor hoofdpijn zorgen. Altijd kauwgom bij de hand hebben tijdens het opstijgen en het landen, ofwel de neus dicht knijpen en blazen totdat je het oor hoort “ploppen” zodat het drukverschil hersteld is.

Maar op zich is er geen bezwaar dat oudere personen een vliegtuigreis maken, zeker als het niet te lang duurt. Een viertal uurtjes is een goede limiet. Vraag eventueel aan de huisarts dat hij de ademhaling en het hart even checkt, alles zal wel in orde zijn.

 

 

 

Er is geen bezwaar tegen dat oudere personen een vliegtuigreis maken. Ze moeten wel rekening houden met een aantal voorzorgsmaatregelen.

Gepubliceerd in Tip van de dag

Ken je iets lekkerder dan aardbeien? Wij niet. Ze zijn een heerlijke zoete vrucht en je kan ze op allerlei manieren consumeren, zeg maar genieten. Je kan ze als ontbijt gebruiken, in sausen binden, er ijs van maken, op gebak toepassen. Kortom, het is het seizoen van de aardbeien en daar moet je van profiteren. Gelukkig zijn de mensen die ze thuis in de tuin hebben staan. Ze hoeven slechts naar buiten te stappen, een kommetje mee te nemen en ze hebben kilo’s van de heerlijkste vruchten tot hun beschikking. Niet iedereen is zo gelukkig over een tuin te beschikken en verse aardbeien te kunnen plukken en dus worden ze bij de groenteboer of in de supermarkt gekocht. Uiteraard bewaar je die in de koelkast, om ze er dan uit te halen als je ze wil consumeren.

Eerst reinigen natuurlijk, zodat aarde, vuil en eventuele resten van sproeimiddelen (tenzij je biologische hebt, wat zeker te verkiezen is) kunnen worden verwijderd. Niet onder stromend water, want daardoor wordt de vrucht gekneusd, verliest sap en ook zijn heerlijke aroma’s. Je kan de vrucht beter in een kommetje water leggen, ze een vijftal minuten laten rusten in het water, dan lichtjes met de vingers bewegen en ze tenslotte uitnemen. Ook nooit opeten recht uit de koelkast. Je moet de vrucht eerst een klein half uurtje laten “chambreren” of aan kamertemperatuur laten gewennen. Want de zoete aroma’s komen maar vrij als de vrucht minstens 18 graden heeft. Als ze koeler is, of zelfs koud, mis je de helft van de smaak.

 

 

 

Aardbeien moeten niet koud geconsumeerd worden (tenzij als ijs) en mogen best ook niet onder stromend water afgespoeld worden.

Gepubliceerd in Tip van de dag

Het zijn niet enkel muizen die piepen, ook deuren en dan vooral de scharnieren kunnen een piepend of knarsend geluid maken. Dat kan romantisch zijn als je in een oud fermetje woont en vrienden op bezoek krijgt, maar het kan evengoed knap vervelend zijn als je ’s nachts thuis komt en alle huisgenoten wakker maakt. Wat kan je doen? Smeren natuurlijk.

Daarvoor kan je beter de deur uit de scharnieren lichten en de pennen van de scharnieren invetten. Best van al gebruik je zuurvrije vaseline, of een speciaal scharniervet dat de verf niet aantast en niet gaat uitlopen. In geen geval mag je kruipolie of een andere soort smeerolie gebruiken en zeker ook geen vloeibaar smeermiddel. Die zijn wel doeltreffend, maar ze lopen beslist uit buiten de scharnieren en bekladden je verfwerk. Niet erg prettig als je dan weer de deur mag schoonmaken en door sommige oliën wordt trouwens ook het verfwerk aangetast en zie je verkleurde strepen of vlekken.

Dus kan je maar beter de truc met de vaseline toepassen. Dat laat geen sporen na, is even doeltreffend, gedaan met kriepen en piepen en de deur gaat haast vanzelf open en dicht.

 

 

 

Als de scharnieren van je deuren piepen of knarsen, mag je absoluut geen kruipolie gebruiken. We geven je hier een eenvoudige, maar doeltreffende truc.

Gepubliceerd in Tip van de dag

Volgens de weerberichten krijgen we deze week toch een stuk van een mooie zomer. De examens zijn bijna achter de rug en... dus tijd om eens naar buiten te gaan, erop uit te trekken, het veld, de natuur in. Niets is zo ontspannend als eens heerlijk te relaxen tussen de bomen, de bloemen, het veld. Dat heeft ook zo zijn gevaren, niet allen voor jezelf en de kinderen, maar zelfs ook voor de huisdieren, bijvoorbeeld de hond als die mee op stap gaat. Want: de teken loeren!

Achter elke struik, onder elke tak, tussen de grassprietjes kan het gevaar loeren: de teek. Een onnozel klein kevertje, maar dat zowel mensen als dieren heel veel last kan bezorgen. De teek wordt aangetrokken door lichaamswarmte en laat zich uit struiken of bomen op het lichaam vallen. De blote huid is gevaarlijk. De teek zuigt zich vol met bloed van de gast, een mens of dier en kan ondertussen ziekteverwekkende bacteriën en virussen het lichaam binnen brengen.

Dat kan de ziekte van Lyme veroorzaken, een zenuwaandoening die meteen moet behandeld worden, anders dreigt de gezondheid finaal verloren te gaan. Je merkt het ofwel omdat de teek nog op de huid zit, ofwel omdat een paar dagen later een grote ronde en rode vlek op de huid verschijnt. Meteen naar de arts! Zonder dralen! Als je er op tijd bij bent, is het geen probleem, maar als je weken of maanden wacht, wordt het steeds moeilijker om te behandelen. Ook je hond moet je controleren op teken. Bekijk de pels van het dier altijd na elke wandeling, om te zien of er geen teken zijn achtergebleven.

En als je gaat wandelen in de natuur: trek liever een lange broek aan en lange mouwen, maar loop niet met blote benen en blote armen in het gras of onder de bomen.

En neem ook altijd een tekentang mee. Daarmee kan je de teek zonder problemen verwijderen en beletten dat hij de giftige stoffen in je bloedbaan spuit. Probeer de teek niet met de vingers te verwijderen of met een brandende sigaret of een propje alcohol. Enkel en alleen met een tekentang!

 

 

 

Het wordt warmer dus zijn de teken weer actief. Ook je huisdieren moet je controleren op tekenbeten. Als je met je hond gaat wandelen in de natuur: altijd de pels controleren.

Gepubliceerd in Tip van de dag

Kinderen zijn gevoeliger dan volwassenen, omdat ze sneller reageren op tekorten, op verkeerde voeding, op stimuli. Een kind is van nature nooit slecht gehumeurd. het weent omdat het verdrietig is, omdat het pijn heeft, omdat het zijn zin niet kan doorzetten. Kinderen beleven pret aan het leven, willen spelen, willen zich uitleven. Ze beginnen ook enthousiast aan het studeren in de kleine klasjes. Mocht dat niet het geval zijn dan is er iets aan de hand. Niet met het kind! Maar met de omgeving, de voeding, de gezondheid van het kind.

Zelfs in crèches merkt men het al: veel kinderen worden overgelaten aan de zorgen van de opvoedsters en verzorgsters in de crèche of in de kleuterklas. Ze krijgen zelfs al pilletjes, een brooddoos, snoep en verse kleertjes mee, want de mama’s hebben te weinig tijd gehad om hun kinderen ’s morgens behoorlijk eten te geven en te verzorgen, zelfs verse kleertjes aan te trekken.

Niet te verwonderen dat de kinderen nukkig zijn, vervelend reageren, hangerig en wenend de dag doorslenteren. Het begint met een goede verzorging en tijd te maken voor het kind en uiteraard een goed ontbijt.

Dat goede ontbijt moet voorzien in voldoende mineralen, vitamines en traag absorbeerbare koolhydraten. Dat is niet hetzelfde als hagelslag, wit brood, en confituur of jam.

Een kind moet volwaardig voedsel krijgen, zoals volwassenen ook trouwens. Dat betekent fruit, volkorenbrood, eventueel kaas. Geen fantasiekost, geen suiker en zeker geen frisdrank. Daarmee ruïneer je niet alleen hun tanden, maar ook hun gezondheid. Willen ze toch een zoet mondje, gebruik dan natuurhoning of steviolglycosiden uit Stevia.. Denk daarbij aan Stevabell. Want suiker maakt de kinderen dik, belast de pancreas, maakt hen later tot bloedvatpatiënten en de concentratie schiet erbij in. Geef hen natuurkost en ze zullen weer vrolijk worden.

 

 

 

Kinderen hebben volwaardige voeding nodig om gezond te zijn en blij en vrolijk te functioneren.

Gepubliceerd in Tip van de dag

Een kat brengt leven in huis. Vaak ook wel wat miserie, vooral als ze de nagels gaat “slijpen” in het nieuwe behang of de pas aangeschafte lederen zetels. Daarom is de krabpaal uitgevonden, ofwel moet je de kat geregeld de kans geven naar buiten te gaan en haar krab- en reklust bot te vieren in de bomen.

Maar we nemen aan dat je kat gelukkig is en plots dat geluk komt vergroten met een nest jonge katjes. Natuurlijk wil je niet met vijf katten meer opgezadeld zitten en dus probeer je die jonge kittens zo snel mogelijk van de hand te doen en vrienden “een plezier” te doen, want je runt tenslotte geen kattenhotel.

De vraag is hoelang moeten die kittens bij de moeder blijven. Wel, het natuurlijk gedrag van de kat vertelt je dat.

Een jong katje blijft gewoonlijk ongeveer 16 weken bij de moeder, vooraleer ze het wegstuurt, de natuur in. Dat gebeurt rond die tijd als de moederkat voor het voedsel moet zorgen. Ze is van oordeel dat op die leeftijd het jonge katje voldoende geleerd heeft om op eigen poten te staan en zelf voor haar “onderhoud” moet kunnen instaan. Dus kun je maar best dat natuurlijke gedrag kopiëren en de jonge katjes pas wegsturen of weggeven als ze 16 weken bij de moeder hebben vertoefd. Als dat vroeger zou gebeuren, dan kunnen gedragsstoornissen bij de kat ontstaan op latere leeftijd. Ze wordt onzeker, bang en heeft sociale handicaps. Het kan moeilijker zijn de kat te domesticeren. Zo’n katten zijn ook vaak angstiger en onzeker, bang van het minste lawaai. Kopieer het natuurlijke gedrag van de kat en je hebt weer wat wezentjes gelukkig gemaakt!

 

 

 

Natuurlijk heb je geen kattenhotel en als je eigen kat voor een uitgebreide kroost heeft gezorgd, wil je die natuurlijk liever ergens plaatsen. Het is wel belangrijk dat de jonge katjes voldoende tijd bij de moeder blijven om later geen asociaal of moeilijk gedrag te vertonen.

Gepubliceerd in Tip van de dag

Vroeger ging men er van uit dat jicht een ziekte van rijke mensen was: jachtpartijen, veel vlees, veel wijn, kortom het goede rijke leven. Maar tegenwoordig komt jicht in alle lange van de bevolking voor. Het is een kwestie van verzuring en je moet nagaan welke voedingsmiddelen bij jou of iemand van je gezin een aanval kunnen uitlokken. En die aanval is geen pretje. Soms is het zo erg dat het slachtoffer zelfs de druk van het bedlaken op de voet niet kan verdragen.

Je kan natuurlijk je toevlucht nemen tot de gekende middelen, maar daarmee is de oorzaak niet aangepakt en die ligt in een verzurend effect. Vermijd daarom zuurmakende voedingsmiddelen, vooral veel vlees moet worden vermeden en zeker bereide vleeswaren (charcuterie). Ook kaas en melkproducten zijn geen ideale voeding voor de jichtlijder en evenmin koeken, gebak en witte broodjes. Maar uit onderzoek aan de Harvarduniversiteit is gebleken dat er een grote link is tussen het alcoholgebruik en een jichtaanval.

Bij een studie uit ongeveer 50.000 mannen (het zijn hoofdzakelijk mannen die jicht krijgen) bleek dat één glas alcohol per dag de kans op een aanval met 30 percent verhoogt. Vier glazen verhoogt het risico met bijna met de factor drie.

Welke alcohol? Liefhebbers van wijn kunnen wat geruster zijn: het is niet vooral de wijn die het hem doet, maar wel het bier. Dat is geen vrijgeleide voor het drinken van een hele fles wijn, maar af en toe een glaasje wijn heeft minder gevolgen dan het drinken van bier.

Bier is de grote boosdoener voor de jichtlijders. Dat kan je dus maar beter schrappen.

 

 

 

Jichtlijders weten wat het betekent. Sommige kunnen tijdens zo’n aanval zelfs het gewicht van het laken in bed amper verdragen. Oorzaak is verzuring en onderzoek gaf aan dat bier voor deze patiënten uit den boze is!

Gepubliceerd in Tip van de dag

Het kan altijd gebeuren, hoe voorzichtig je ook bent: een vetvlek op je beste kleding, het tafelkleed, je autozetel. Hoe kan je dat in ‘s hemelsnaam verwijderen? Met kleding kan je nog naar de stomerij, maar met de autozetel niet. Het is dus niet zo’n best idee om je pizza of frietjes achter het stuur op te peuzelen. Maar je hoeft niet meteen in paniek te raken, want er is wel degelijk een mirakelmiddeltje dat je kan toepassen.

Zelfs als de vlek al wat ouder is, kan je volgende tip best gebruiken.

Bestrooi de vlek met zuivere talk en wrijf dit goed in de vlek. Laat een nachtje zitten. ‘s Anderendaags het kledingstuk uitschudden of de autozetels stofzuigen tot alle talk verdwenen is. Eventueel de procedure met talk herhalen. Nadien kan je met een gewoon detergent middel de vlek verder behandelen, mocht die nog aanwezig zijn. Probeer niet meteen met de grote middelen zoals groene zeep, maar doe eerst de talktest. Je hebt alle kansen dat die nadien al verdwenen is en dat wassen verder overbodig is.

 

 

 

Een vetvlek op je beste kleed, of de autozetel? Er is hulp op komst en dan nog wel met een eenvoudig middeltje!

Gepubliceerd in Tip van de dag
Pagina 1 van 2