Westtoer presenteert wandelmogelijkheden voor hondenliefhebbers aan de Kust

Met de hond aan zee Het provinciebedrijf Westtoer heeft voor de Kust de wandelmogelijkheden voor ho...

Nieuwe campagne rond bierbeleving in de Westhoek

‘Tournée locale’ plaatst de authenticiteit van de streek in de kijker Het provin...

Zes nieuwe tentoonstellingen over 1917 in de Westhoek

Westtoer presenteert ‘1917 Totale Oorlog in Vlaanderen’ Westtoer en zeven gemeenten uit...

Nieuwe route ‘Mijnenslag’ is afsluiter van de WOI-fietsroutes

Westtoer opent twaalfde en laatste 14-18 fietsroute in Heuvelland Naar aanleiding van de 100-jarige...

Item gefilterd op datum: maart 2015

In het warenhuis en bij de drogist vind je rekken vol met middelen voor de was en de vaatwas. Handige knijpflessen in alle mogelijke kleuren, mèt een geurtje of zonder, sterk geconcentreerd of klassiek, noem het en het is er. Maar wat deden onze grootmoeders zonder die knijpflessen waar nu een paar druppeltjes volstaan om de vaat te doen of een wasje te slaan? Juist: ze gebruikten sodakristallen. Soda of natriumcarbonaat is ideaal om vettige dingen te ontvetten, dus voor de vaat. Soda is namelijk sterk ontvettend, maar bovendien ook milieuvriendelijk en veilig voor de huid, dus zacht voor de handen. Je kan er ook, de was mee doen, of een voorwasje mee slaan, of de muren mee afwassen. Soda is ook prima in het badwater, want het maakt het water zijdezacht en lief voor de huid. Je kan het trouwens ook gebruiken in de plaats van badzout. Want badzout is niets anders dan gekleurd en geparfumeerde sodakristallen.

Geen lekkende knijpflessen meer maar handige kristallen korrels die je in een blik of doos kan bewaren. Komt altijd van pas!

Gepubliceerd in Tip van de dag

Muizen zijn misschien ideale bewoners van laboratoria waar ze als proefdieren kunnen dienen, maar dat is niet het geval bij jou thuis. Niemand zit graag met muizenissen maar nog minder met muizen in huis. Vrouwen zijn er dan ook terecht bang van. Niet zozeer omdat het levensgevaarlijke dieren zouden zijn, maar wel omdat ze aan etenswaar knabbelen en een hele hoop viezigheid achterlaten, ja ziekten kunnen overbrengen. Dus kun je maar beter muizen uit huis verdrijven of beletten dat ze er zich thuis zouden voelen. Een kat kent daar een goede oplossing voor, maar niet iedereen is geneigd een poes in huis te halen. En muizenvallen zijn wel doeltreffend maar ook geen zicht. Bovendien zit je nadien ook met de kadavers. Er is evenwel een veel eenvoudiger, maar ook wel zeer doeltreffende methode om de indringers op de vlucht te jagen. Muizen hebben namelijk een grondige hekel aan de geur van thee. Dus bewaar je best je theebladeren nadat je thee hebt gezet, of je bewaar je de gebruikte theezakjes en laat die drogen. Verstop nu de theezakjes of theeblaadjes in de kasten of de hoeken waar je de sporen van muizen hebt gezien, of aan gaatjes en hoekjes waar ze doorheen kruipen. De muizen zullen het voor bekeken houden en andere oorden opzoeken. Zo eenvoudig is dat om van die lastige diertjes verlost te geraken!

Gepubliceerd in Tip van de dag

Wie krijgt er niet graag een bloemetje? Heerlijk hoe de natuur ons kan verwennen met prachtige kleuren, geuren en vormen. Gewoon in een vaas zetten, water toevoegen en genieten! Maar dat genieten heeft ook een tol: de vaas kan, doordat het water er lang in blijft staan, een lelijke bruine aanslag vertonen. Als de opening van de vaas groot genoeg is om er met de hand en een sponsje in te gaan schrobben, is het geen probleem: wat detergent, een sponsje, warm water en... de klus is zo geklaard. Maar als de vaas een smalle opening heeft waar je met geen borstel of hand of sponsje bij kan, is de klus wat moeilijker, maar niet onmogelijk. Daartoe moet je als de bloemen weg zijn, de vaas vullen met azijn tot boven de bruin,e aangekoekte rand. Laat dat een paar uurtjes inwerken. Voeg er dan een eetlepel ongekookte rijstkorrels aan toe, plaats je hand op de hals van de vaas om ze goed af te sluiten en begin heftig te schudden en opnieuw te schudden. Dankzij de azijn zal de bruine smurrie gemakkelijk loskomen, terwijl de rijstkorrels het werk van een sponsje zullen overnemen. Desnoods moet je de klus een paar keer herhalen als het echt oud aangekoekt vuil is. Maar het zal beslist lukken. Nadien het goedje weggieten en de vaas verschillende keren uitspoelen met zuiver water.

Zo kan je de volgende keer weer van een heldere, zuivere vaas genieten en zullen de bloemen nog beter tot hun recht komen.

Gepubliceerd in Tip van de dag

Niet iedereen is begiftigd met een mooie, weelderige haardos. Dat is gewoonlijk erfelijk bepaald. Er zijn hele families die over vol, dik en weelderig haar beschikken, terwijl in andere families duidelijk is dat zelfs op jonge leeftijd het haar dunner wordt en bij de mannen kaalheid voorkomt. Aan erfelijkheid kun je niets veranderen. Die heb je te danken aan je ouders en je voorouders. Maar je kan er wel voor zorgen dat het uitdunnen van het haar of het uitvallen op zijn minst vertraagd of zelfs gestopt wordt.

Daartoe kan je een aantal maatregelen nemen.

Om te beginnen heeft vitamine B en vitamine E een goede uitwerking op de haargroei. Daarom zijn volkorenproducten meer geschikt dan witte meelspijzen. Eet dus liever de volkerenvariant dan de geraffineerde kost. Ook eieren en vis hebben een gunstig effect. Eventueel kan dat aangevuld worden met visolie. Je moet niet bang zijn dat je haren plaats zullen maken voor schubben.

Stress heeft een negatieve invloed op het haar en kan zelfs met hele klissen uitvallen of in de kam blijven zitten. Men noemt dat alopecia areata of kringvormige haaruitval. Vitamine B kan daar iets aan doen doordat het een zenuwvoedende vitamine is.

En dan nog een prima truc: masseer dagelijks de hoofdhuid ferm met de vingertoppen. Op die manier stimuleer je de lokale doorbloeding wat haargroei ten goede komt. Eénmaal per week kun je olijfolie op de hoofdhuid toepassen en dan een krachtige massage voorzien. Op die manier zal je haar beslist mooier worden en dikker blijven.

Gepubliceerd in Tip van de dag

De teken vallen aan. Het ministerie van Volksgezondheid heeft er voor gewaarschuwd: van zodra de temperatuur boven de tien graden komt en in een begroeid en vochtig gebied is het gevaar serieus te nemen. Bovendien is het aantal teken en besmettingen enorm toegenomen: driemaal meer dan tien jaar geleden. Een tekenbeet op zich is niet erg, maar wel als de teek besmet bloed in de bijtwonde injecteert die dan in de bloedbaan van de gastheer, een dier of een mens terecht komt. Want teken voeden zich met bloed van een gastheer. Een tekenbeet wordt wel ernstig als het de ziekte van Lyme veroorzaakt, dat is een ernstige zenuwziekte die verlamming en enorme pijnen kan veroorzaken. In het beginstadium is de ziekte goed te behandelen, maar wie slordig is, zijn huid niet controleert en niet naar de dokter gaat, loopt een serieus risico.

Als je een teek op je huid merkt, dan moet je die verwijderen. Niet met alcohol, ether, of een brandende sigaret zoals wel eens wordt aangeraden, want dat spuwt de teek zijn besmette gifstoffen in de bloedbaan van de gastheer. Maar je moet de teek verwijderen door middel van een speciale tekentang. Die is te vinden in de apotheek en is zeer goedkoop. Wie gaat wandelen in de natuur kan best zo’n tekentang meenemen in de rugzak of zijn broekzak. Je kan een tekenbeet best voorkomen door de huid te bedekken. Teken voelen warmte op afstand en als een persoon nadert, laten ze zich uit de bomen of struiken of grassen op de huid van de gastheer vallen om zich dan te voeden met bloed. Lange mouwen, een lange broek en de sokken of kousen over de broek trekken zodat de teek niet langs de pijpen naar binnen geraken, is de beste oplossing. Als je terug thuis of op hotel komt altijd de huid goed controleren, ook de liesstreek, want een teek voelt zich goed op de warme menselijke en dierlijke huid. Ook je hond - als die mee is gaan wandelen - kan je best controleren.

En ben je gebeten dan merk je een rode vlek met een witte cirkel. Meteen naar de arts!

Gepubliceerd in Tip van de dag

De lente loert nog niet om de hoek en dus voelen we die lange ellendige winterkou niet alleen in onze neus bijten, maar ook in ons gemoed: winterblues. Veel mensen hebben er last van en voelen zich depressief, landerig en futloos. Gebrek aan zon, maar ook onevenwichtige voeding en gebrek aan beweging hebben er mee te maken. Het antwoord ligt voor de hand: gezonder eten, meer bewegen en profiteren van elk zonnestraaltje. Wil je dat de dag je toelacht? Vertrouw dan op Sint-Janskruid, de perfecte natuurlijke stemmingsverbeteraar. Hyperibell en de sombere stemming verdwijnt als sneeuw voor de zon.

Meer weten: www.fytobell.be

Gepubliceerd in Gezondheid

Een koelkast is een schitterende uitvinding. Het maakt bewaren van voedsel heel gemakkelijk en het vrijwaart het voedsel tegen bederf en beschermt tegen voedselvergiftigingen. Eigenlijk wordt alles wat met de keuken en voedsel te maken heeft zomaar in de koelkast gezet om te bewaren. Het is eigenlijk geen goed idee om bepaalde producten samen te zetten, vandaar dat vieze luchtjes vaak bezit nemen van je koelkast. Telkens je de deur opent, word je herinnerd aan het feit dat er iets niet klopt in de koelkast. Vandaar de noodzaak om de zaak geregeld op te ruimen en grondig schoon te maken. Maar je kan dat niet elke dag of zelfs elke week gaan doen, want het is toch een serieuze klus.

Daarom hebben we een prima trucje om nare geurtjes uit je koelkast weg te halen zonder dat je alles moet leeg maken en grondig poetsen. Neem daartoe een halve citroen, schep het vruchtvlees eruit en dat kan je nog in een fruitsalade gebruiken. De schil die overblijft vul je met zout. Zet die gevulde “zoutcitroen” in een kommetje of een kopje en plaats dit in de koelkast. Het zout zal de slechte geur absorberen en de citroengeur die vrijkomt zal je koelkast weer een frisse, heerlijke geur geven.

Gepubliceerd in Tip van de dag

Tegenwoordig kan je haast niet meer zonder blender in leven blijven. Smoothies, sausjes, papjes, kindervoeding, fruitsla, ijs... het moet allemaal uit het wondertoestel komen. Die allessnijder maalt en “kleint” dat het een lieve lust is. Er is evenwel één groot nadeel: de glazen bokaal is wel gemakkelijk te reinigen, maar met de mesjes is dat heel wat anders. Bovendien snij je gegarandeerd in je vingers tijdens de schoonmaak.

Wat doe je dan? De blender in de kast laten staan? Zeker niet! Maar wel onze super-schoonmaaktruc toepassen zodat de mesjes kraakproper zijn, maar ook terwijl je vingers nog geheel zijn en ongeschonden.

Daartoe doe je een koffielepel rijst in de blender nadat de bokaal reeds is schoongemaakt. Maal nu de rijstkorrels erg fijn. Daardoor schuren de korreltjes tegen de mesjes en die worden tezelfdertijd schoon gemaakt.

Een truc om weer met plezier je dagelijkse blenderkost te verorberen.

Gepubliceerd in Tip van de dag

Groenten en fruit zijn wel allemaal voedingsproducten, maar je mag ze niet allemaal op dezelfde manier bewaren. Zo is het bekend dat als je appelen en bananen samen legt in een pak of doos, het rijpingsproces sneller gaat. Wil je dat vertragen, dan moet je ze in de koelkast leggen. Maar andere groenten zoals ui ofte ajuin en look bewaar je dan beter niet in de koelkast, maar in een droge kist of bakje waar luchtcirculatie bij kan. Ook zo voor look.

Look kan je heel goed bewaren op kamertemperatuur in een open bakje of kist, maar je mag de buitenste dunne schil niet verwijderen voordat je de look of de ui gaat gebruiken. Die papierachtige schil dient goed voor de bewaring. Laat ze er dus rond zitten. De look zal ook verser zijn en goed smaken!

Gepubliceerd in Tip van de dag

Opgeruimd staat netjes en dus is het verstandig alles zoveel mogelijk weg te stoppen in kasten en kisten. Belangrijk is dat je daar een zekere logica voor hanteert zodat je alles snel en gemakkelijk terug kan vinden. Maar o wee, soms werkt de kast niet mee en klemmen de schuiven. Zet je voet er niet tegen om de schuif met een ruk open te krijgen, je kan de boel beschadigen. Gebruik ook geen scherpe voorwerpen om het weer los te krijgen, maar probeer de schuif evenwijdig in de glijders te krijgen, dan lukt het wellicht. Maar dat probleem kan je voorkomen, zodat je in de toekomst niet meer te maken krijgt met klemmende schuiven. Neem een waskaars en wrijf daar zowel de glijdende kant van de schuif als de latten of richels of glijders aan de binnenkant van de kast waar de schuiven in glijden mee in. Op die manier krijg je een gladde oppervlakte en zal de schuif helemaal niet meer klemmen.

Het wordt een plezier om op te ruimen en je voorwerpen weg te stoppen in de kast, maar een nog groter plezier om ze er weer uit te halen. Onthoud goed dat je de schuif hebt ingesmeerd en dat ze vanzelf gaat glijden. anders kan je wel eens met schuif en al aan de overkant van de kamer belanden.

Gepubliceerd in Tip van de dag

We kennen allemaal het gezegde: grote lenteschoonmaak houden. Wel, die lente is er nu
vandaag, dus tijd om grote schoonmaak te houden. Voor een aantal voorwerpen of
hoeken en kanten in huis is dat evident, maar voor sommige voorwerpen is de
klus wel moeilijker te klaren, of zelfs onmogelijk. Dat dacht je maar. Zo is
het bijvoorbeeld voor sommigen aartsmoeilijk om de keramische toiletpot weer
brandschoon te maken, omdat kalkaanslag en elementen uit het water zich in de
loop der dagen en maanden hebben vastgezet op het keramische oppervlak. Hoe
krijg je dat toch weer schoon? Hard wrijven is niet de mirakeloplossing, en
scherp schurende sponsjes gebruiken is eigenlijk ook geen optie, want daarmee
beschadig je gewoon het geglazuurde oppervlak. Neen, er is een heel eenvoudig
trucje dat de klus veel gemakkelijker maakt. Laat bijvoorbeeld een bruistablet
om een kunstgebit te reinigen een nachtje weken in de toiletpot en bevochtig
daarmee de aangekoekte wanden. ’s Anderendaags is het een fluitje van een cent
om de toiletpot schoon te wrijven. Hij zal blinken als nooit tevoren. Zo is de
lenteschoonmaak perfect gestart.

Gepubliceerd in Tip van de dag

Het is geen eenvoudige klus om het parket weer blinkend te maken. Eerst boenwas aanbrengen en dan in het “zweet uws aanschijns” boenen tot je er bij neervalt. Vandaar dat velen kiezen voor laminaat of geverniste parketvloeren. Dat laatste moet je wel eerst heel goed overwegen, want eens dat het parket gevernist is, moet je er mee doorgaan en kan je niets meer uitrichten met boenwas. Bovendien heb je nog meer werk als de vernis begint te schilferen of als die dof geworden is waar veel overheen gelopen wordt. Dat mag je krabben, een remover gebruiken en herbeginnen. Dus is boenwas wel te verkiezen, tenzij je voor een moderne olie opteert die zowel wax als een beschermmiddel bevat.

Maar als je toch verkiest voor boenwas, dan bestaat de kunst er in dit te doen op een niet al te koude dag, anders stijft de boenwas te veel op en is die moeilijk te hanteren en op te boenen. Dus moet je de kamer goed verwarmen. Dan even opboenen met een zachte doek, en voor een perfect eindresultaat neem je een oude panty die je samen frommelt tot een prop en daarmee het parket te lijf gaat. Je zal het zien: je parket heeft er nog nooit zo mooi blinkend bijgelegen.

Gepubliceerd in Tip van de dag

Morgen is het zover, tenminste als de wolken de pret niet komen bederven: een zonsverduistering van een behoorlijk formaat. Geen volledige zonsverduistering in onze contreien, daarvoor moet je ergens midden op de Atlantische oceaan gaan zitten, maar wel een behoorlijk mooie hap uit de zon hier bij ons. Zet je schrap vanaf 8u30, want om goed 11 uur is het afgelopen. Dit fenomeen doet zich maar om de zoveel jaar voor en dus is het de moeite van het bekijken waard. Dat doe je best heel voorzichtig, want je hebt maar twee ogen en die kan je aan het spektakel echt kwijt spelen. Je kan de zonne-eclips best bekijken met een speciaal eclipsbrilletje dat de straling van de zon voldoende afschermt. Die brilletjes kan je halen bij de opticien soms in warenhuizen.

Je kan ook gebruik maken van een zwarte strook film, waarbij de zilverkorrels het licht grotendeels afschermen. Kijk niet naar het verschijnsel met een zonnebril, dat beschermt echt onvoldoende.

Je kan het fenomeen ook projecteren en het zo op een veilige manier bekijken. Maak daartoe een heel klein gaatje in een stuk ondoorzichtig karton en plaats dit op een afstand voor een wit blad papier. Je zal de projectie van de zoneclips zien. Of doe het zoals Frank De Boosere het beschreef in zijn weerpraatje: gebruik een vergiet en hou dit ook op een afstand van een wit blad papier. Je ziet evenveel eclips-zonnetjes als er gaatjes zijn in het vergiet Dat is ook veilig.

Maar kijk onder geen beding rechtstreeks in de zon, ook niet met een zonnebril. Je kan echt je ogen onomkeerbaar en dus definitief beschadigen.

Gepubliceerd in Tip van de dag

Een vrouwenbeen hoort mooi glad te zijn, zonder donshaartjes. Dat wil het schoonheidsideaal ons laten geloven en dus handelen alle vrouwen ter wereld er naar: pronken met mooie gladde benen en daar zal binnenkort de gelegenheid voor aankomen: zomer, zon, zee en strand. Dus worden allerlei middeltjes geprobeerd om aan dat schoonheidsideaal te beantwoorden: van ontharen met wax, tot een scheikundig ontharingsmiddel, of een elektrisch scheerapparaat of het scheermesje met scheerschuin zoals de mannen gebruiken. Dat laatste is wel heel doeltreffend, snel en meestal pijnloos. Het resultaat mag gezien worden, maar omdat vrouwenbenen niet gemaakt zijn voor de dagelijkse scheerbeurt zoals de man, is die huid gevoeliger en is ook sneller geïrriteerd.

En neen, het is onjuist dat door het scheermesje te hanteren de haren sneller terug zouden keren, dikker worden en nog moeilijker te bestrijden. Onjuist! Je mag er dus lustig op los scheren maar je kan er wel iets aan doen opdat de huid minder snel of helemaal niet geïrriteerd zou zijn. Hiervoor moet je de huid goed bevochtigen. Dat doe je al met het scheerschuim, maar dat droogt tegelijk de huid ook uit. Dus een betere oplossing is de huid op voorhand insmeren met een haarconditioner, een paar minuurtjes vooraleer je met de scheerbeurt begint. Deze haarconditioner zal het vocht langer in de huid vasthouden, waardoor die nog zijdezachter zal aanvoelen. Op die manier zal ook de roodheid op het been achterwege blijven, maar zal de huid er stralend gezond en zacht uitzien. En zo hoort dat voor de moderne vrouw.

Gepubliceerd in Tip van de dag

Vroeg of laat krijgt elke man te maken met problemen aan de prostaat. Dat zijn gelukkig niet altijd kwaadaardige gezwellen, maar een goedaardige vergroting kan het levenscomfort al aardig beperken: moeilijk of stotterend plassen, ’s nachts vaak moeten opstaan, pijn in het onderlichaam. Je kan zelf veel doen om het te voorkomen met voldoende groenten, vooral broccoli en pompoen, maar ook extracten van lijnzaad en zaagpalm zijn ideaal voor de gezondheid van de prostaat. Denk daarom aan Proflabell van Fytobell om de mannelijke klier gezond te houden. Verkrijgbaar in de apotheek met CNK-nummer: 2223-196.

Meer weten: www.fytobell.be

Gepubliceerd in Gezondheid
Pagina 1 van 3