Westtoer presenteert wandelmogelijkheden voor hondenliefhebbers aan de Kust

Met de hond aan zee Het provinciebedrijf Westtoer heeft voor de Kust de wandelmogelijkheden voor ho...

Nieuwe campagne rond bierbeleving in de Westhoek

‘Tournée locale’ plaatst de authenticiteit van de streek in de kijker Het provin...

Zes nieuwe tentoonstellingen over 1917 in de Westhoek

Westtoer presenteert ‘1917 Totale Oorlog in Vlaanderen’ Westtoer en zeven gemeenten uit...

Nieuwe route ‘Mijnenslag’ is afsluiter van de WOI-fietsroutes

Westtoer opent twaalfde en laatste 14-18 fietsroute in Heuvelland Naar aanleiding van de 100-jarige...

Item gefilterd op datum: februari 2015

Antibiotica hebben zeker levens gered, maar ze zijn nu een beetje geworden als een slang die haar eigen staart opeet. Zoals bekend richt antibiotica zich tegen bacteriën. Het probleem is dat niet alleen de schadelijke en ziekmakende bacteriën worden aangepakt, maar ook de goede, zelfs de levensnoodzakelijke. De meeste bacteriën die trouwens de weerstand bepalen, huizen in het darmmilieu. Dat is de reden waarom je na een antibioticakuur last kan krijgen van diarree. Het kan een heel lange tijd duren, soms jaren, eer het lichaam die schade weer heeft goedgemaakt en weer over een normale bacteriecultuur in de darmen beschikt, zodat de natuurlijke weerstand weer op peil kan worden gebracht.

Dat geldt niet enkel voor mensen, maar ook voor dieren, dus ook voor je huisdieren. Vaak wordt ook hier veel te lichtzinnig omgesprongen met antibiotica. Men denkt te gemakkelijk dat het probleem van resistentie enkel voor de mens geldt, maar het is ook een probleem voor je geliefde huisdieren. Daar is in de USA uitgebreid onderzoek naar verricht. De conclusie is dat het microbioom ( de verzameling van micro-organismen die in mens en dier leven) verantwoordelijk is voor heel wat problemen, ook bij huisdieren: vetzucht of obesitas, bacteriële infecties, huidziekten, diabetes en problemen gelinkt met de glycemische index, aandoeningen van de urinewegen, ontstekingen van het maagdarmkanaal enz...

Wat is de conclusie uit die studie: antibiotica moet niet aan huisdieren gegeven worden, tenzij in zeer uitzonderlijke gevallen. Het probleem moet verlegd worden van het behandelen met antibiotica naar de preventie. Daarom ook voor huisdieren pre- en probiotica om de immuniteit van het dier te verbeteren.

Gepubliceerd in Tip van de dag

De bewaartruc!

Lust jij een heerlijk vers gezet kopje koffie? Ik wel! Er bestaan allerlei trucs en raadgevingen in verband met de manier waarop je koffie best kan zetten. Het water speelt een grote rol, ook de temperatuur, maar vooral de kwaliteit van de koffie en de versheid nadat de koffie gemalen werd. Hoe korter de tijd tussen het malen en het zetten, des te verser en lekkerder zal de koffie smaken. Zo is een machine om espresso te maken waarbij gebruik wordt gemaakt van hele bonen die vers gemalen worden, zeker te verkiezen boven koffie die lang van tevoren gemalen werd of in pads ingesloten zit.

Die koffie kan wel lekker zijn, maar als je zeer lekkere koffie wil: vers malen!

En als je dan toch een pakje gemalen koffie koopt en die wil bewaren dan is de truc om die zoveel mogelijk luchtdicht te verpakken (in een doos bijvoorbeeld) en die zeker in de KOELKAST te bewaren. Want als gemalen koffie in contact komt met de zuurstof in de lucht, dan oxideert hij, er worden oxidatieproducten gevormd.

Prof. Dr. ingenieur Rudolf Heiss heeft daar onderzoek over gedaan in Duitsland.

Zijn conclusie: vers malen en zeker de koffie in de koelkast bewaren van zodra de verpakking is geopend. Ook de bonen in de koelkast nadat het pak is open gemaakt. De houdbaarheid van een pak met volle bonen dat is geopend, beperkt zich tot ongeveer vijf tot zes weken, terwijl een pak bonen dat vacuüm verpakt werd verschillende maanden houdbaar is. In de koelkast vertraagt het oxidatieproces en blijf t de goede smaak langer behouden. Een goede raad van de prof: koop je koffie niet langer dan twaalf maanden van tevoren. Dat is toch wel de limiet voor de goede smaak.

Zin in een kopje lekkere koffie? Zet hem vers, liefst de bonen kort tevoren malen en het lekkerst is hij met zuiver water en een espressomachine, uiteraard zonder melk en suiker. Dat is het kenmerk van de kenners.

Gepubliceerd in Tip van de dag

Heb je het ook al gezien dat na een sportwedstrijd, de atleten nog wat doorlopen, stretchen, staan te huppelen, verder wandelen? Ze staan nooit meteen stil als ze de wedstrijd hebben beëindigd. Waarom? Men noemt dat in sporttermen “afkoelen of cooling down”. Dat is even belangrijk als opwarmen. Als je intensief aan sport hebt gedaan, door bijvoorbeeld te gaan joggen, te fietsen, flink de trappen op en af te lopen, te zwemmen of wat dan ook, dan is je ademhaling versneld en staan de bloedvaten wijd open om de zuurstof naar de cellen te transporteren. Dat is nodig omdat de spieren veel zuurstofrijk bloed nodig hebben. De ademhaling is tijdens het sporten ook veel intenser en het hartritme ook. Als je nu plots stopt, dan blijft het hart en de longen de zuurstof naar de spieren en de cellen transporteren, terwijl ze daar op dat moment geen nood meer aan hebben omdat de inspanning gedaan is. Gevolg: je blijft intens doorademen. Het gevolg daarvan is dat je draaierig wordt, dat je last krijgt van hyperventilatie: te veel zuurstof in het bloed die niet wordt opgebruikt.

Wat kan je daaraan doen: net als het van belang is om de spieren goed op te warmen vooraleer je aan sport begint te doen, is het ook van belang af te koelen, de ademhaling en de spieren de tijd te gunnen om op een nieuw regime over te schakelen. Het zal rap gedaan zijn met de draaierigheid.

Gepubliceerd in Tip van de dag

Geen griep gehad maar toch verkouden? Het kan, want het zijn echt andere virussen. Van het rhinovirus dat verkoudheden veroorzaakt, zijn er meer dan 200 varianten. Kans genoeg om ziek te worden, maar minder kans om snel te herstellen. Behalve als je de raad van Dr. Allan van de Canadese universiteit in Alberta opvolgt die het fenomeen bestudeerde. Bij verkoudheid zeker geen antibiotica! Voor vitamine C is het wat laat, maar wel natuurhoning met wat kruiden. Denk daarom aan Tussabell siroop van Fytobell, gemaakt van pure acaciahoning met tijm, salie en drosera. Zo wordt het een beetje meer zomer in je luchtwegen!

Meer weten: www.fytobell.be

Gepubliceerd in Gezondheid

We zijn allemaal gebiologeerd en ook geprogrammeerd, zeg maar gehersenspoeld om zoveel mogelijk energie te sparen. Stroom is duur, stookolie is duur, elektriciteit is duur, gas is duur: dus sparen is de boodschap. En dus wordt alles een graadje of meer lager gezet. Dat doen we met overtuiging, ook met de temperatuur van het water in de boiler, want een bad nemen in gloeiend heet water is onmogelijk, je verbrandt je handen als je de afwas doet en het water staat toch maar de hele dag lekker heet te worden, terwijl het maar af en toe gebruikt wordt. Douchen onder de heetwaterkraan is ook al niet aan te raden, of je krijgt met brandwonden te maken. De vraag is dan: hoe warm, of hoe koud moet of mag het water van de boiler zijn?

Het antwoord is simpel: niet te warm en niet te koud.

Daar past wel een woordje uitleg bij, want aan subjectieve gegevens heb je toch niets. Niet te warm betekent niet boven de zestig graden, omdat dit een temperatuur is die de huid niet meer verdraagt. Daar zou je schade van ondervinden. En niet te koud betekent ook niet onder de zestig graden, omdat anders bacteriën de kans krijgen zich te ontwikkelen.

Resultaat: de ideale temperatuur voor het water in je boiler is ZESTIG graden. Dat is een temperatuur die nog zuinig is met energie, maar ook veilig is voor je gezondheid omdat bacteriën - vooral de legionella - zich in die temperatuur niet kunnen ontwikkelen. Legionella kan je best mijden als de pest, want daardoor zijn al heel wat mensen het leven verloren. Maak van je badkamer dus geen dodenkamer en hou de tempratuur van je boiler op 60 graden.

Gepubliceerd in Tip van de dag

Mooie witten tanden zijn een sieraad, maar ook een droom voor veel mensen. Ze kijken op naar vedetten die een parelwitte glimlach tevoorschijn kunnen toveren. Behalve het feit dat sommige foto’s kunstmatig zijn bewerkt met photoshop is het wel zo dat veel vedetten daar iets laten aan doen. Ze willen niet enkel pronken met hun chique auto en villa, maar ook met zichzelf en daar hoort een stralend witte-tanden-glimlach bij. Natuurlijk vind je in de apotheek bleekmiddelen die tanden witter kunnen maken, omdat in de loop der jaren bepaalde producten een verkleurend effect hebben op de tanden: rode wijn, thee en tabak, maar ook antibiotica in de jeugd kan de tanden doen verkleuren. Als de oorzaak bij de antibiotica ligt, is er maar weinig tegen te doen, dan is de tand in de massa verkleurd. Als je dan schurende bleekmiddelen gebruikt, maak je de tand alleen maar brozer en je krijgt de verkleuring maar amper weg.

Als de oorzaak het voedsel was zoals thee en wijn, dan helpt dat wel, maar het blijft hoe dan ook toch een niet aan te prijzen methode, omdat het glazuur van de tand verzwakt wordt.

Dan maar met gele tanden blijven lopen? Hoeft niet! Je kan door middel van een eenvoudig natuurlijk trucje de tanden ook wel witter maken. Neem daarvoor de schil van een citroen of sinaasappel en wrijf met de binnenkant van de schil over de tanden. Als je dat een aantal keren hebt gedaan zal je merken dat ze keer op keer witter worden, tot... je zelfs de vedetten jaloers zal maken.

Gepubliceerd in Tip van de dag

Veel dames staan er niet bij stil, maar alles wat met het lichaam te maken heeft moet uiterst hygiënisch worden behandeld en bewaard. Dat geldt uiteraard ook voor de make-up-outillage, zoals penselen, borstels en allerlei applicaties die make-up op het gezicht overbrengen. Velen respecteren de houdbaarheidsdatum van de make-up zelf wel, maar ze staan er niet bij stil dat de producten zich in de loop van de weken, zelfs maanden, soms jaren, ophopen tussen de haartjes van de penselen en daar onzuiverheden achterlaten en zelfs bacteriën tot ontwikkeling kunnen brengen. Het is dus van het grootste belang ook de penselen en de borstels die dienen voor make-up grondig te reinigen.

Probeer dat niet te doen door middel van een solvent, aceton, alcohol, of een sterk bijtend product. Sommigen penseelreinigers bevatten ook agressieve middelen die wel goed reinigen, maar op den duur ook funest zijn voor de penselen en voor de borstels. Daarom kan je beter een doeltreffend, maar tegelijk ook zacht middel aanwenden.

Om de make-up op te lossen is een olie goed, bijvoorbeeld olijfolie, of gewoonweg boter. Dat is vettig en dus moet je die oliehoudende substanties er weer uit verwijderen met een detergent. Ja kan dat doen met Marseillezeep, of gewoon een afwasmiddel. Nadien grondig naspoelen met lauwwarm water. Om de borstels weer hun natuurlijk glans en aantrekkelijkheid terug te geven kan je ze even dopen in azijn of citroensap.

Op die manier ben je zeker dat het materiaal dat je voor de schoonheid van je gezicht gebruikt zuiver is en tegelijk ook langer zal meegaan.

Gepubliceerd in Tip van de dag

Toerisme Limburg vzw, gemeenten en ondernemers creëren nieuwe samenwerking

De Limburg Vakantiegids 2015 is er: een publicatie van 300 pagina’s die het totale toeristische aanbod van Limburg bundelt. Het boek kwam tot stand na een nauwe samenwerking tussen Toerisme Limburg vzw en haar toeristische partners. De gids verschijnt op 350.000 exemplaren en wordt de volgende maanden gratis verspreid.

“Voor het eerst sinds lang is er terug 1 publicatie die het volledige toeristische aanbod in Limburg bundelt. Deze gids zorgt voor meer instroom van toeristen, helpt hen om voor Limburg te kiezen en hun verblijf te plannen, maar is ook goed voor de Limburgers zelf. Zij kunnen hun eigen provincie herontdekken, zodat zij ambassadeurs worden van Limburg,” aldus Igor Philtjens, gedeputeerde van Toerisme, Cultuur en Erfgoed.

De Limburg Vakantiegids houdt het midden tussen een toeristische catalogus en een reisgids. Hij werft, gidst, informeert en inspireert. Landschappen, musea, attracties, erfgoed, activiteiten, evenementen, logeeradresjes, tips, weetjes, voordelen… en heel veel mooie foto’s: met dit boek bundelt Toerisme Limburg vzw voor het eerst het totale toeristische aanbod in één handig naslagwerk.

Enerzijds om toeristen te overtuigen om een verblijf in Limburg te boeken, anderzijds om ze ter plaatse te inspireren, te gidsen en te helpen hun tijd optimaal in te vullen. De gids is trouwens ook bedoeld voor de Limburgers zelf. Voor het eerst hebben zij een boek met alle toeristische plekjes en attracties in hun provincie. Op die manier kunnen ze al het moois en bijzonders dat Limburg te bieden heeft (her)ontdekken.

Samenwerking brengt innovatie

De gids zelf kwam tot stand na een nauwe samenwerking tussen Toerisme Limburg vzw en de toeristische sector, Limburgse steden, gemeenten, horeca-uitbaters, attracties… Een echt partnerschap. Hierdoor is de vakantiegids veel meer dan een opsomming van toeristische producten. Reportages, fotopagina’s, fiets- en wandellussen… geven de gids ook een magazinegevoel en maken hem aangenaam om te lezen.

Gedeputeerde Igor Philtjens: “Onze partners kregen de kans om te participeren in de publicatie en maakten daar volop gebruik van.130 partners namen een inlassing. Hiermee is de Limburg Vakantiegids een schoolvoorbeeld van de goede samenwerking tussen Toerisme Limburg, gemeentebesturen en de private toeristische sector. Dankzij het nieuwe dienstenpakket van Toerisme Limburg voor de toeristische sector stegen de vrijwillige marketingbijdrages van de Limburgse gemeenten aan Toerisme Limburg voor 2015 met 34% ten opzichte van 2014. Hiermee werd een nieuw en duurzaam model van financiering voor toerisme opgezet. Limburg doet haar imago van vernieuwer in toerisme alle eer aan.”

Het resultaat is een sjiek ‘bijhoudboek’ dat in heel Vlaanderen het gastvrije Limburggevoel uitdraagt. En dat op een vernieuwende manier de toeristische troeven van een provincie presenteert.

Vanaf maart wordt de gids massaal gedistribueerd. Tegelijk barst een grote mediacampagne los. Die legt de klemtoon op 20 jaar Fietsparadijs Limburg en prikkelt de Vlamingen om de gratis Limburg Vakantiegids in huis te halen.

De Limburg Vakantiegids 2015 ontdek je via www.toerismelimburg.be, of haal je gratis exemplaar in de Limburgse toeristische infokantoren.

Gepubliceerd in Toerisme

Katten zijn speelvogels. Tenminste dat zouden ze moeten zijn, vooral als het nog jonge dieren zijn. Het is dus niet normaal als ze stil zitten, niet bewegen, flets kijken, een hangbuik hebben en geen zin hebben om te eten. Vooral als ze voedsel weigeren waar ze tevoren dol op waren is dat een teken dat er iets hapert. Ook als de kat geregeld moet braken en zich in een hoekje stil houdt, is er wat aan de hand. Bij jonge katten kan dat bijvoorbeeld pancreatitis zijn, een ontsteking van de alvleesklier of pancreas. Die is verantwoordelijk voor de aanmaak van insuline, waardoor koolhydraten verteerd kunnen worden, maar er worden ook andere spijsverteringsenzymen in de pancreas aangemaakt. Als die ontstoken is kan de kat de reacties die we beschreven hebben, vertonen en dan moet je ingrijpen. Het is niet goed dat het probleem te lang aansleept. De dierenarts kan daarover uitsluitsel geven, maar je moet hem wel inlichten over het veranderde gedrag van de kat.

Naast pancreatitis kunnen ook de andere spijsverteringsorganen ontstoken zijn. Als je op de buik duwt van de kat en ze springt weg, of ze klauwt, dan heeft het diertje daar pijn en kan je maar best gespecialiseerde hulp inroepen. De oorzaak moet meestal gezocht worden bij het voedsel. Veel dierenvoer bevat te veel bewaarmiddelen en additieven, maar het is ook gebleken dat heel wat jonge dieren niet bestand zijn tegen genetisch gemodificeerd voedsel. Ook zij zijn een deel van de schepping en kunnen dus beter met voedsel om zoals de natuur het gemaakt heeft en niet zoals het uit het labo komt.

Gepubliceerd in Tip van de dag

Probeer maar eens een nachtje door te steken... daar betaal je ’s anderendaags de tol voor. Studenten kunnen er over meepraten. Wie probeert er op het allerlaatste moment nog alles in te proppen, komt vaak bedrogen uit. De gekende black-out is de nachtmerrie voor studenten, maar ook voor wie werkt of gewoon wie een nachtje slaap overslaat om bijvoorbeeld in één ruk de vakantiebestemming te bereiken. Daar betaal je voor! Hopelijk niet met je leven. Want doodmoe achter het stuur kruipen is onverstandig en levensgevaarlijk.

We hebben gemiddeld acht uur slaap nodig en baby’s en jonge kinderen zelfs meer. Ook ouderen boven de 65 moeten voldoende slapen. Het is een verkeerde gedachte dat hoe ouder men wordt, des te minder slaap men zou nodig hebben. Wel is het zo dat een hazenslaapje, een middagdutje, zelfs al duurt het maar vijf minuten, of even indommelen op de trein zeer heilzaam is en eventueel een tekort aan slaap wat kan compenseren.

Maar wie te weinig slaapt presteert slechter, onthoudt minder goed, is minder alert, is een gevaar op de weg en is veel meer onderhevig aan stress. Dat laatste wordt veroorzaakt door het feit dat wie slaap tekort komt meer norepinefrine in het bloed heeft, een hormonale factor die reageert op stresstoestanden.

Je kan dus maar beter goed slapen en ook voldoende slapen. Slaappillen zijn geen goede oplossing, want ze brengen gewenning mee en de slaap is minder herstellend. Liever een natuurlijke aanpak: een wandelingetje, een rustgevende kruidenthee (linde), of een goed natuurlijk plantenpreparaat zoals Escholcin van Fytobell. Je gezondheid zal er je dankbaar voor zijn.

Gepubliceerd in Tip van de dag

Vis is een van de meeste delicate voedingsmiddelen, wel gezond, maar je kan er snel ziek van worden als je bedorven vis eet. Verse vis ruikt zilt, naar de zee. Als je een ammoniakgeurtje waarneemt dan is de vis niet zo vers meer en kan je hem maar beter niet kopen. Waar je nog moet op letten?

- De vis mag geen onaangename geur hebben

- De kieuwen moeten licht roze zijn als je ze opent (bij sommige vissoorten donkerrood)

- De schubben moeten glanzen.

- De ogen moeten bol staan en mogen niet flets zijn, maar helder.

- De vis moet op ijs bewaard worden.

Koop de vis de dag dat je hem gaat klaar maken. Vis kan je maximum één dag in de koelkast bewaren. Het moet afgeraden worden om die zelf in te vriezen, omdat de duur van het invriezen met de toestellen van thuis te lang is. Diepvriesvis moet je ook meteen opeten, tenzij je de koudeketting niet doorbreekt, dan kan je die nog een paar maanden in de eigen diepvriezer bewaren.

Maar niets is lekkerder en gezonder dan verse vis, op voorwaarde dat je acht slaat op wat voorafgaat.

Trouwens als vis riekt terwijl je die klaar maakt en de geur langere tijd in huis blijft hangen, dan was er iets aan de hand met de versheid. Niet voor niets had men vroeger in kloosters een aparte viskeuken en visrefter. De bewaarmethoden waren niet zo goed. Bega niet dezelfde fout!

Gepubliceerd in Tip van de dag

Lange autoritten kunnen vermoeiend zijn, vooral met het hectische verkeer tegenwoordig. Dan zijn er ook nog cowboys waaraan we ons ergeren en de gevaren van het klimaat. Nu de skivakanties er zijn is het wel dubbel opletten. En dan de ellenlange files, de jengelende kinderen... je zou voor minder de concentratie verliezen. Het grootste gevaar op de weg is tussen 14 en 16 uur in de namiddag en tussen 2 en 4 uur ’s nachts. Dat heeft te maken met ons bioritme.

Wat helpt dan? De ramen open draaien? De muziek harder zetten? Discussiëren met de passagiers in de auto? De zonnebril op- of afzetten? Een kop sterke koffie drinken?

Eigenlijk is dat laatste nog te verkiezen omdat door de cafeïne de alertheid plots wordt aangescherpt en het onmiddellijk gevaar van indommelen achter het stuur zodoende is vermeden. maar eigenlijk is het geen definitieve oplossing,, want je verdrijft er de vermoeidheid niet mee, integendeel je verdringt ze, maar ze wordt wel groter. Wat kan je dan best doen? Even de parkeerplaats op en een kwartiertje indommelen, een hazenslaapje dus. Niet langer, want anders word je slaapdronken, maar ook niet korter. Even indommelen en de vermoeidheid wijkt meteen. Nadien pas koffie.

Op die manier kom je veilig op je bestemming aan en zul je alerter reageren op voorvallen op de weg.

Gepubliceerd in Tip van de dag

De winter is wel niet helemaal voorbij, maar af en toe is het toch wel wat mooier weer met soms wat motregen of regen. Maar dat is juist het probleem. De ene dag mooi weer, de volgend ochtend heeft het gevroren. Dat is een heel moeilijke tijd voor ruitenwissers: de ene dag moeten ze regen wegwissen en de volgende dag glijden ze over een beijzelde ruit. Het gevolg is dat de ruitenwissers licht beschadigd kunnen worden met strepen in het wisbeeld tot gevolg.

Als het rubber beschadigd is, kan je dat op eenvoudige wijze herstellen: wrijf gewoon met een heel fijn schuurpapiertje over het wisvlak van de ruitenwisser en ze worden als nieuw. Maar piepende ruitenwissers zijn nog irritanter. Telkens ze de ruit schoon vegen, maken ze eenzelfde piepend geluid met altijd dezelfde vervelende cadans.

Daar kan je wat aan doen. Veeg de ruitenwissers schoon met een doek gedrenkt in alcohol of ammonia. Zo worden ze ontvet en krijgen ze weer hun oorspronkelijke grip op de ruit van je auto. Gedaan met dat irritant gepiep telkens het begint te regenen, want motregen was nog het slechtste. Bovendien is het poetseffect ook weer perfect. De ergernis is voortaan verleden tijd.

Gepubliceerd in Tip van de dag

De overgang is niet de prettigste periode in het leven van de vrouw. De ongemakken zijn niet min: nachtelijke zweetvlagen, opvliegers, slapeloosheid, onrust, seksuele problemen. Sommigen verkiezen hormonen als oplossing. Een recente studie verschenen in The Lancet en uitgevoerd door de universiteit van Oxford waarschuwt voor de gevaren van eierstokkanker en borstkanker. Gelukkig zijn er goede natuurlijke oplossingen waarbij dit gevaar niet bestaat die toch doeltreffend zijn en de vrouw een zachte overgang schenken: Menobell van Fytobell en je krijgt hulp van de natuur! In de apotheek verkrijgbaar met cnk-nummer 2223-188 (Menobell 60 capsules).

Meer weten: www.fytobell.be

 

Gepubliceerd in Gezondheidstip

Meer dan de helft van onze katten is te dik. Dat is niet de schuld van de kat, maar wel van de “eigenaars”, van de baasjes dus. Vooral in de winter is dit fenomeen opvallend. Dat is het gevolg van een onevenwicht tussen het opgenomen voedsel en de kans om te bewegen. Een kat is eigenlijk een gedomesticeerd roofdier. Dat veronderstelt dat het op rooftocht gaat. Daar zijn maar weinig katten toe in staat, vanwege het feit dat het eten hen op de schoot gebracht wordt, dat ze te veel eten krijgen en vooral ook dat ze amper nog buiten komen om te bewegen, te rennen, in bomen te klauteren, achter de vogels aan te zitten, kortom het leven te leiden waarvoor de kat eigenlijk gemaakt is. De grootste verplaatsing voor veel katten is van de zetel naar het kussen op de stoel of van de kattenbak naar de koelkast.

Daardoor wordt het leven van het troeteldier ernstig beperkt. Veel katten krijgen diabetes, artritis, een nierziekte allemaal als gevolg van obesitas of overgewicht.

Wil je lang genieten van het gezelschap van je lievelingskat dan moet je wel op de calorieën letten en vooral ook het beestje dagelijks een tijd buiten laten, zodat ze kan crossen, haar energie en haar overtollig vet kan kwijt geraken en op die manier mooier zal worden en langer zal leven. Let dus op het gewicht van uw kat, op haar voeding en vooral ook op het feit dat ze geregeld moet bewegen.

Gepubliceerd in Tip van de dag
Pagina 1 van 2