Westtoer presenteert wandelmogelijkheden voor hondenliefhebbers aan de Kust

Met de hond aan zee Het provinciebedrijf Westtoer heeft voor de Kust de wandelmogelijkheden voor ho...

Nieuwe campagne rond bierbeleving in de Westhoek

‘Tournée locale’ plaatst de authenticiteit van de streek in de kijker Het provin...

Zes nieuwe tentoonstellingen over 1917 in de Westhoek

Westtoer presenteert ‘1917 Totale Oorlog in Vlaanderen’ Westtoer en zeven gemeenten uit...

Nieuwe route ‘Mijnenslag’ is afsluiter van de WOI-fietsroutes

Westtoer opent twaalfde en laatste 14-18 fietsroute in Heuvelland Naar aanleiding van de 100-jarige...

Item gefilterd op datum: oktober 2015

Naar aanleiding van de 100-jarige herdenking van de Groote Oorlog ontwikkelt Westtoer in samenwerkingmet betrokken gemeenten twaalf nieuwe fietsroutes in de Westhoek met de Eerste Wereldoorlog als rode draad. De fietsroutes bieden een goede mix tussen landschapsbeleving, bezoek aan WOI-sites en recreatief fietsen.

 

De negende fietsroute ‘IJzer 14-18’ start aan de Dodengang in Diksmuide.

“De nieuwe fietsroutes zijn een uitgelezen manier om het voormalige oorlogslandschap te doorkruisen. De routes helpen de bezoeker bij het ervaren en begrijpen van een landschap dat bepalend was voor het verloop van de “Groote Oorlog”. De lusvormige routes verbinden talloze gedenktekens, begraafplaatsen en musea die aan de oorlogstijd herinneren,” aldus Franky De Block, gedeputeerde en voorzitter Westtoer.

IJzer 14-18

De fietsroutes 14-18 worden telkens opgebouwd rond een specifiek WOI-thema, in dit geval rond de IJzerstad Diksmuide en de Eerste Wereldoorlog die onlosmakelijk met elkaar verbonden zijn. Vanaf 4 augustus 1914 werden Belgische troepen vanuit het oosten onder de voet gelopen door het Duitse leger, dat via Vlaanderen de Franse havens Calais en Duinkerke wilde veroveren. Op aandringen van de Franse bevelhebber Foch besloot Koning Albert I tot elke prijs stand te houden achter de IJzer, in het laatste stukje vrij België. Op 18 oktober barstte de Slag aan de IJzer los: de Duitsers richtten hun aanvallen op de haastig geïnstalleerde Belgische posities en de Belgen werden gedwongen zich steeds verder terug te trekken, totdat ze uiteindelijk hun stellingen konden handhaven achter de spoorwegbedding van de voormalige lijn Nieuwpoort-Diksmuide. Op 20 oktober was op de oostelijke IJzeroever enkel Diksmuide nog niet in Duitse handen gevallen. Op 31 oktober was de Slag aan de IJzer voorbij. In een Duitse verrassingsaanval werd Diksmuide op 10 november 1914 tenslotte ingenomen. Het Belgische leger trok zich terug achter de IJzer. Gedurende vier jaar stabiliseerde zich hier de frontlinie. Rond de verwoeste stad werd een wrede loopgravenoorlog uitgevochten.

Verschillende relicten herinneren nog aan deze periode en zijn nu bezienswaardigheden waarlangs deze 41km lange fietsroute voorbij komt: de IJzertoren, de Frontzate, de Petroleumtanks, het Onze-Lieve-Vrouwhoekje, de Bocht van Tervaete, de Belgische militaire begraafplaats in Keiem, de Duitse militaire begraafplaats in Vladslo, etc.

Nieuwe fietsroutes 14-18

Westtoer is al een tijdje bezig om, in nauw overleg met de betrokken Westhoekgemeenten, het bestaande aanbod van WOI-fietsroutes te vernieuwen en uit te breiden. De routes liggen niet volledig op het fietsnetwerk en worden daarom in één richting bewegwijzerd met de bekende zeshoekige metalen borden, in bruine kleur en met een poppy. Eerder al realiseerde Westtoer 6 nieuwe WOI-autoroutes in deze specifieke huisstijl.

Een viertalige begeleidende brochure omvat aan de ene zijde een gedetailleerde fietskaart en op de ommezijde praktische informatie en een beschrijving van de bezienswaardigheden onderweg. De routes worden verkocht aan €2,00 per stuk en zijn vanaf vandaag verkrijgbaar bij de toeristische dienst van Diksmuide, Westtoer en Tolhuis.

De 14-18 fietsroute ‘IJzer 14-18’ is een initiatief van Westtoer in samenwerking met de stad Diksmuide.

Gepubliceerd in Toerisme

Hartverwarmende wintermomenten in Limburg

Ontdek de Limburgse winterse gezelligheid, van de feeërieke vuur- en lichtparade in Genk en de wondere winterwereld van Winterland Hasselt tot de magische winterlandschappen in Limburg. Cultuurliefhebbers halen hun hartje op tijdens de expo Gladiatoren - Helden van het Colosseum in het Gallo RomeinsMuseum in Tongeren of slenteren in de gezellige Limburgse gemeenten die extra sfeervol zijn tijdens de kerstperiode.

Ontloop je liever de gezellige drukte? Ga dan op pad met een Ranger in het Nationaal Park Hoge Kempen. Of geniet van een stille winterse wandeling langs de bevroren vijvers van de Wijers, de oude rivierarmen in de Maasvallei, de magnifieke Voerstreek, of duik met de nieuwe mijnapp in de boeiende Mijnverhalen van Limburg.

Zoveel te zien, zoveel te doen… verdwaal even in de volgende kort beschreven wintermomenten in Limburg:

1. Het Nationaal Park Hoge Kempen verkennen

De mogelijkheden van belevenisvolle winterwandelingen zijn legio: vergezichten, op stap met Rangers, mijnterrils, dennenbossen, te paard, ongereptheid… en telkens vanuit andere invalshoeken zoveel toegangspoorten (zes) er zijn.Info: www.visitnationaalpark.be

2. Wandelen in De Wijers

De Wijers is een uitzonderlijk landschapspark met meer dan duizend vijvers. Laat je daar de winter op los, dan wordt het een feeëriek landschap. Voor elk wandelgebied van De Wijers bestaat er een aparte wandelkaart. De wandelbox bundelt 7 kaarten, goed voor 200 km wandelplezier. Er is ook een lange afstandswandeling uitgetekend: 76 km lang, volkomen rondom De Wijers-gebied. Info (of kaarten): www.rlkm.be of via lokale toeristische infokantoren.

Greenspots in Haspengouw

Borgloon, Sint-Truiden, Tongeren, Heers, Gingelom… ze hebben allen minstens één gemeenschappelijke noemer: greenspots! Dat zijn eersteklas landschapswandelingen die je tot in het hart én de ziel van de schatkamer van Haspengouw loodsen. Elke greenspot heeft een vast startpunt met parking, overzichtsbord en horeca. De routes zijn duidelijk bewegwijzerd en voorzien van rust- en picknickplaatsen.Info (of kaarten): www.rlh.be of via lokale toeristische infokantoren.

4. Hasselt, Hoofdstad van de smaak

Zéér aantrekkelijk voor een winterCityTRIP want: beleef enerzijds de smaakroute (met of zonder gids) en proef Hasselt, anderzijds flaneer je langs de uitgelezen boetieks en pittoreske winkeltjes die stad en steeg blootleggen. Er is een gratis smaakroutekaart beschikbaar bij de toeristische dienst van de stad.

Het Modemuseum is en blijft een topper in Hasselt, net zoals het Nationaal Jenevermuseum dat recentelijk is vernieuwd.

Voor kinderen blijft ook Plopsaland een magneet. Weer of geen weer. In Plopsa Indoor schijnt de zon altijd. Plopsa is een overdekt themapark van meer dan 13.000 m².

Info: www.hasselt.eu

5. Genk wenkt

Van 1 oktober tot 31 januari 2016: Beyond Food and design in C-mine.

Een dertigtal designers uit Limburg werkte samen met internationale experts rond vier voedselgerelateerde thema’s: viskweek, bijen, champignons en mijnwater. Het resultaat is een boeiende expo die inspeelt op een aantal universele vraagstukken.

Slenteren in het winterlandschap van Domein Bokrijk is pure nostalgie. Ontdek op de website de talrijke winteractiviteiten die er worden georganiseerd.

Info: www.visitgenk.be en www.bokrijk.be

In de Maasvallei

Ook tijdens de strengste winterperiode blijft de Maas de kleurrijke dirigent van Rivierpark Maasvallei. Bezinnen en onthaasten kan perfect in Oud-Rekem, het ‘Mooiste Dorp van Vlaanderen’ met zijn kasteel, oude gebouwen en ‘grafelijke’ stadspoort.

Maasland is ook lekker shoppen in Maasmechelen Village Outlet Shopping met ruim 100 designerboetieks met meer dan 150 topmerken in een sfeervolle winkelstraat en in open lucht. Tegen prijzen die 30 tot 60% voordeliger zijn in vergelijking met de detailhandel.

Info: www.maasmechelenvillage.com  

7. Voerstreek

In 2013 werd de Bronnenwandeling in de Voerstreek verkozen tot ‘Mooiste Wandelroute van Vlaanderen Vakantieland’. De route voert je langs de typische vakwerkhuisjes en een prachtig graftenlandschap. Ontdek ook de dassenburchten en… bij Jetteke kun je terecht voor een echt ‘Voerdrupke’. Ga op pad met een audiogids en ontdek de geheimen van de Voer-bron! Info: http://www.voerstreek.be/ontspannen/sport-recreatie (vernieuwde website)

NIEUW! Mijnverhalen


Maak kennis met de acht mijnsites en met deze unieke streek met zijn bewoners. Elke regio is in volle ontwikkeling die vooral beleving naar boven haalt en… emotie! De indrukwekkende gerenoveerde gebouwen overspoelen je met diepmenselijke verhalen. 8 mijnsites, 8 verhalen! Deze verhalen werden in beeld gebracht door de Limburgse topregisseur Stijn Coninx (van de film Marina) en nodigen uit om Limburg te ontdekken. Je vindt deze verhalen op de gloednieuwe ‘De mijnverhaal app’ die je ook zal gidsen wanneer je op één van de 8 mijnsites stapt. De toerist kan zich dus door al deze hotspots navigeren via de Mijnververhalen en de bijbehorende app, die voor het eerst als geheel ontsloten zijn voor het publiek.

Info Mijnverhalen en downloaden De Mijnverhaal app: www.toerismelimburg.be/mijnverhaal

9. Alfabetisch lijstje Wintertoppers in Limburg

De Wintertoppers van Limburg op een rijtje, of een samenvatting van winteractiviteiten en -evenementen per gemeente, alfabetisch geschikt in een document…Info: klik hier 

10. Culinair wintergenot: 8 keer Jong Keukengeweld


Wintertijd! De kerstmarkten draaien op volle toeren en iedereen maakt zich klaar voor gezellige en vooral lekkere feesten. Geef streekproducten de plaats die ze verdienen op je feestdis en geniet ten volle van de zaligste periode van het jaar. We geven je alvast 8 (acht) restaurantadresjes mee van onze Limburgse Chefs Jong Keukengeweld:

Mardaga in As met Chef Jens Stinissen – www.hotelmardaga.be

‘t Poorthuys in Hasselt met Chef Jeff Beyens – www.poorthuys.be

De Kwizien in Hasselt met Lady Chef of the year, Anne-Sophie Breysem – www.dekwizien.be

6 zinnen in Hasselt met Chef Jan Wouters – www.restaurant6zinnen.be

Innesto in Houthalen met Chef Koen Verjans – www.innesto.be

Cuchara in Lommel met Chef Jan Tournier – www.cuchara.be

De 5de smaak in Maasmechelen met Chef Kevin Bonnano – www.de5desmaak.be

Altermezzo in Tongeren met Chef Jo Grootaers – www.altermezzo-tongeren.be

WINTERTIP EXTRA/ Online BoekenWie zijn vakantie online via www.toerismelimburg.be boekt, is altijd 3 klikjes voor, of:

Het meest complete logiesaanbod van Limburg.

De mooiste kamers tegen de beste prijzen online beschikbaar.

Vlot en eenvoudig geboekt.

Limburg, dichtbij gastvrij. En voortaan dus ook online.

Veel inspiratie en vooral plezier tijdens de lange gezellige winter in Limburg!

Gepubliceerd in Toerisme