Westtoer presenteert wandelmogelijkheden voor hondenliefhebbers aan de Kust

Met de hond aan zee Het provinciebedrijf Westtoer heeft voor de Kust de wandelmogelijkheden voor ho...

Nieuwe campagne rond bierbeleving in de Westhoek

‘Tournée locale’ plaatst de authenticiteit van de streek in de kijker Het provin...

Zes nieuwe tentoonstellingen over 1917 in de Westhoek

Westtoer presenteert ‘1917 Totale Oorlog in Vlaanderen’ Westtoer en zeven gemeenten uit...

Nieuwe route ‘Mijnenslag’ is afsluiter van de WOI-fietsroutes

Westtoer opent twaalfde en laatste 14-18 fietsroute in Heuvelland Naar aanleiding van de 100-jarige...

Item gefilterd op datum: juni 2014

Steeds meer plantenliefhebbers ontdekken dat palmen ideale sfeermakers zijn voor in het interieur. Met een palm kan je gemakkelijk een lege hoek opvullen en die heel aantrekkelijk maken. Een kale muur krijgt er ineens heel wat leven door. Palmen zijn bovendien ook lievelingen van serrebezitters, want ze brengen verkoeling en schaduw in de zomer en zorgen voor een warme sfeer in de winter. Bovendien kan je palmen in de zomer ook buiten op het terras of het balkon zetten.

Niets is aangenamer dan in je eigen tuin te zitten in de zomer. Als daar dan nog palmen worden aan toegevoegd, heb je eigenlijk een stukje van je eigen zuiderse omgeving binnen handbereik. Je krijgt er als het ware een soort natuurlijke parasol door. Een van de vele soorten palmen die je als een natuurlijke parasol kan gebruiken is de Licuala-palm. Deze palm heeft grote waaiervormige bladeren die zich als een harmonica ontvouwen. Licuala wordt ook wel stralenpalm genoemd en houdt van warmte en vochtigheid. Deze palm moet wel dagelijks een flinke douche krijgen terwijl de temperatuur eigenlijk niet beneden de 15 graden mag zakken, ook niet in de winter.

Robuuste plant

De bladeren van de Licuala zijn voorzien van grove gekartelde randen. Die van de Washingtonia hebben grote waaiervormige bladeren die uitlopen in fijne puntige vingers waaraan sierlijke draadjes hangen. Juist deze tegenstelling van robuuste bladeren met frele franjes maakt deze palm een lust voor het oog. De Washingtonia-palm heeft precies door zijn omvang ook een plek nodig die in het oog springt, want op één stam kunnen wel vijf tot zes bladeren zitten.

De dadelpalm of Phoenix canariensis kan in zijn dooie eentje zelfs voor een oase van groen zorgen. De dadelpalm behoort namelijk tot de palmen met zogenaamde geveerde waaiers. Aan zijn lange sierlijke stengels die er als een halve parabool alle kanten op wuiven, groeien veervormige bladeren. Ondanks zijn naam, zal de dadelpalm althans in ons koude klimaat geen vruchten of bloemtrossen vormen.

Ze filteren het zonlicht aangenaam

Palmen zoals de Licuala, Washingtonia en Phoenix zijn alle drie juweeltjes van palmen die door hun specifieke verschijningsvormen een eigen sfeer oproepen. Ze vormen door hun grootte en decoratieve vorm als het ware een natuurlijke parasol waardoor het hele felle zonlicht op een aangename manier gefilterd wordt. Bovendien heeft u aan een of twee palmen doorgaans al genoeg voor een groene aankleding van balkon of terras.

Gepubliceerd in Tip van de dag

Je hebt er vooral nu alle belang bij dat je je mayonaise zelf maakt. Dan weet je tenminste wat erin zit en kan je ook je ingrediënten zelf kiezen. Een scharreleitje van de boer om de hoek is gemakkelijker te vinden dan de zekerheid dat er geen onjuiste stoffen in je gekochte mayonaise zitten. Heel wat mensen hebben er evenwel moeite mee om de juiste dikte aan de mayonaise te geven. Meestal is die maar slapjes. Daar kan je wat aan doen en wel met een heel eenvoudige truc. Als je zelf mayonaise maakt, moet je er voortaan voor zorgen dat je enkel eieren gebruikt die eerst een tijdje in de koelkast hebben gelegen. Op die manier heb je meteen lekker dikke mayonaise.

Gepubliceerd in Tip van de dag

 

 

Opgepast voor virussen

Heel veel mensen zijn met erbarmen bewogen als ze ergens een loslopend katje ontmoeten dat om hun aandacht en vriendschap of hulp komt bedelen. Als er jonge kinderen in huis zijn, is de vraag om het diertje binnen te nemen vaak niet te weerstaan en heel veel ouders laten zich er dan ook toe verleiden een onbekend diertje in hun huis te nemen. De vraag is: is dat wel verstandig? Men kent de herkomst van het dier niet en vaak is men totaal onwetend over de gezondheidstoestand. Het kwijnt, het treurt, het vermagert, het ziet er niet goed uit. Jonge katjes zijn vaak wel onduidelijk wat hun gezondheid betreft, maar als een diertje niet snel weer opfleurt is er toch wat aan de hand.

Een bezoek aan de dierenarts is altijd verstandig als men een huisdier heeft verworven. Vaak zijn jonge katjes aangetast door een retrovirus dat verwant is aan dat van aids. Deze diertjes zijn dan ook vaak ziek. Behandelingen met antibiotica geven dan wel wat kracht en ze komen er een tijdje bovenop, maar de behandeling is nooit van zeer lange duur en de effecten dus ook niet.

Katjes zijn vaak het slachtoffer van ziekten. Zelfs tyfus, een bloedend probleem met maag en darmen en een neusverkoudheid kunnen al gauw ernstige vormen aannemen. Een niet zorgde verkoudheid kan bij zwakkere dieren leiden tot een longontsteking. Katten die contact hebben met de buitenwereld en met soortgenoten omgaan, worden ook gemakkelijk aangestoken met allerlei kwalen. Zo schrik je misschien bij het horen van de mogelijkheid dat je kat aids kan krijgen. Maar bepaalde microben kunnen gemakkelijk „van de straat” worden opgeraapt. Bovendien kunnen katten ook hun jongen op die manier besmetten. Virussen kunnen de immuniteit van jonge katten aantasten. Alle organen kunnen erbij betrokken raken: van lever tot longen, tot ingewanden. De meest zwakke zijn dan ook de oudste en de jongste katjes. Behandelingen geven niet altijd het gewenste resultaat. Het komt er dus op aan er vroeg bij te zijn. Tegen bepaalde darmziekten kan een katje wel ingeënt worden, via de neus met druppeltjes, zoals dat met griep gebruikelijk is bij de mens. Sommige darmziekten zijn dodelijk voor de kat. Het is dus nuttig hierover tijdig met de dierenarts overleg te plegen.

Aids bij katten niet hetzelfde als bij de mens

Velen zijn bang als ze de term aids horen... omdat ze vrezen door hun kat met aids besmet te kunnen worden. Het gaat hier in beide gevallen wel om een virus dat de immuniteit van het organisme aantast, maar het zijn verschillende ziekten. Er is geen besmetting mogelijk van de kat op de mens. Je hoeft je kat dus niet van de hand te doen omdat ze slachtoffer van leucose is geworden. Bovendien mag niet worden vergeten dat lang niet alle katten die ziekte krijgen omdat ze ermee in aanraking geweest zijn.

Gepubliceerd in Tip van de dag

Worteltjes zijn heel lekker. Ze zijn bovendien heel erg gezond. Vooral voor de lever voor de huid, de ogen en bij bloedziekten bewijzen ze uitstekende diensten. Sommigen kijken wel op de moeite om worteltjes klaar te maken, want het duurt wel even vooraleer ze gaar zijn. Daar hebben we evenwel een goede tip voor. Als je wil dat je wortelen sneller gaar zijn, kan je een mespunt natron (ofte soda dat je bij de apotheker in poedervorm kan kopen), aan het kookwater toevoegen. Het kookproces wordt aanzienlijk versneld en bovendien bewaren daardoor de worteltjes hun mooie oranje kleur zodat het kookproces er geen invloed op heeft. Niemand hoeft nu nog af te zien van het klaar maken van worteltjes, de tijd speelt geen rol meer!

Gepubliceerd in Tip van de dag

 

Met het outdoor-kunstproject De Unie Hasselt - Genk zet Limburg een nieuwe stap vooruit als cultuurtoeristische vakantiebestemming. “Limburg is al top of mind als Fietsparadijs en als groene en gastvrije regio, vooral voor jonge gezinnen. Maar als cultuurbestemming hinken we nog achterop. Jammer, want ook voor de cultuurtoerist heeft Limburg heel wat te bieden. Met de lancering van De Unie Hasselt - Genk bouwen we aan dit nieuwe imago. Dit kunstproject in de open ruimte maakt een bezoek aan Limburg meer dan ooit de moeite waard”, zegt de Limburgse gedeputeerde van Toerisme, Cultuur en Erfgoed, Igor Philtjens.

De Unie Hasselt-Genk is een bijzonder en duurzaam kunstproject, dat zich de voorbije maanden ontplooide tussen de twee karakteristieke centrumsteden Hasselt en Genk in Belgisch Limburg. Op uitnodiging van Z33 – het huis voor actuele kunst van de Provincie Limburg – en de steden Hasselt en Genk gingen elf nationale en internationale kunstenaars aan de slag om deze specifieke stedelijke omgeving, het landschap en de sterke culturele geschiedenis te vertalen in nieuwe kunstwerken op diverse locaties in de open ruimte. Curator van het project is Tom Van Gestel, voormalig artistiek directeur van de Stichting Kunst en Openbare Ruimte (SKOR)

“Katalysator voor samenwerkingen”

Aanvullend op de nieuwe kunstwerken in de open ruimte zorgden verschillende samenwerkingen tussen de culturele instellingen in Hasselt en Genk voor een divers en spannend zomerprogramma op meer dan 20 locaties. Spontane acties en bijdragen van de inwoners van de regio sterkten het programma nog aan. Het resultaat is een langlopend traject van events, projecten en kunstwerken.

Gedeputeerde Igor Philtjens: “De Unie Hasselt - Genk werkt duidelijk als een katalysator voor samenwerkingen. We stimuleren met dit project de samenwerking tussen beide steden, tussen hun culturele organisaties, tussen het culturele veld en toerisme. Het project creëert nieuwe verbindingen en maakt de bestaande verbindingen meer zichtbaar. Die samenwerking betekent ook een economische meerwaarde. Want zoals het eerdere project pit in Borgloon aantoont: meer bezoekers en toeristen zullen er van overtuigd geraken dat er in de culturele centrumsteden Hasselt en Genk nog zo veel te ontdekken valt. Dat geeft verse zuurstof aan de toeristische ondernemers in deze regio.”

Fietsen, treinen, wandelen, varen

De Unie Hasselt - Genk staat garant voor een bijzondere belevenis voor jong en oud. Je kan de kunstroute al wandelend (in de stedelijke centra) of fietsend (9, 15 of 55 km) verkennen. Tussen beide steden kan je een pauze inlassen tijdens een boottocht op het Albertkanaal. Of je neemt de bus of de trein, zoals het je past. Met de fiets- en wandelroutes, tal van nieuwe kunstwerken in de open ruimte, gezellige ontmoetingsplekken onderweg, culinaire evenementen in het landschap en een goedgevuld cultureel zomerprogramma maak je er best een meerdaagse citytrip naar Limburg van. Ook geleide bezoeken zijn mogelijk.

Alle info in de gratis programmabrochure of op www.uniehasseltgenk.be

Andere attracties en alle logeermogelijkheden op www.toerismelimburg.be

De lancering voor het grote publiek vond plaats op zaterdag 21 juni, op diverse locaties in Hasselt en Genk. Op zondag 5 oktober wordt het zomerprogramma afgesloten met het muzikale spektakel ‘Het Geluid van Hasselt - Genk’. Daarna vormt een tiental kunstwerken een permanent kunsttraject in de open ruimte.

Gepubliceerd in Toerisme

De vaatwasmachine gebruiken kost wel een flinke stuiver. Er gaat heel wat water verloren en bovendien verbruikt zo’n machine toch heel wat stroom. Dat is niet altijd nodig, want de vaat is ook niet altijd erg vuil. Kleine schoteltjes bijvoorbeeld zijn zelden echt vuil. Bovendien kan je de vaat voor de helft schoner maken als je de borden en kommen even onder de warmwaterkraan houdt. Op die manier volstaat vaak het halve wasprogramma. Zo spaar je niet enkel water, maar ook dure elektriciteit en... wasproducten. Het is nog goed voor het milieu ook.

Gepubliceerd in Tip van de dag

Heel wat producten die je tegenwoordig koopt in supermarkten en
kruidenierszaken zijn voorverpakt. Slaatjes, vleeswaren enz... worden verpakt
in handige plasticdoosjes met doorzichtig deksel. De meesten gooien het doosje
weg. Zo zijn ze er snel vanaf. Maar vergeet niet dat deze doosjes nog goed
kunnen benut worden. Nagels, schroeven, dopjes, rubbertjes, kunnen op die
manier meteen herkenbaar en veilig worden opgeborgen. Maar ook in de keuken kunnen
ze goede diensten bewijzen. Deze doosjes kun je bijvoorbeeld gebruiken als
miniserre. Je kan er potgrond in doen en zo tuinkers zaaien, of bieslook of
andere kruiden. Je kan er ook tomaten in zaaien of sla, om ze - nadat ze
gekiemd zijn - uit te planten in de tuin of in bloempotten. Op die manier gaat
niets verloren!

Gepubliceerd in Tip van de dag

Iedereen heeft in zijn kast wel een paar kledingstukken hangen waarvan de kleur vaal is geworden of wat is verschenen.

De meeste hebben de neiging zich van het kledingstuk te ontdoen, het in de lompenmand te gooien of mee te geven met een organisatie voor een „goed doel”. Maar vergeet niet dat je deze kleding zelf nog onder handen kan nemen zodat het stuk weer bruikbaar wordt. Zo kan je het kledingstuk zelf proberen te herkleuren. Daarvoor bestaan in de handel handige setjes en producten. De kunst bestaat er wel in dat je altijd een iets donkerder kleur kiest dan het kledingstuk oorspronkelijk was. Op die manier lukt het je meestal het kledingstuk voor de vernietiging te vrijwaren.

Gepubliceerd in Tip van de dag

De plant van de zomermaanden zou je zo wel kunnen noemen. Het gaat om de Potentilla fruticosa „Red Ace”. De bloemen bloeien van juni tot oktober, een periode van het jaar dat weinig andere struiken in de tuin in bloei staan.

De fruticosa’s zijn in het algemeen struiken tot 1 meter hoog, met afschilferende twijgen en samengestelde blaadjes. Ze verliezen hun blad in de late herfst, daardoor zijn de planten goed bestand tegen winterse omstandigheden. Ze verkiezen een warme zonnige standplaats, daar groeien ze best. Het is wel goed de plant te beschermen tegen de al te felle middagzon. Vooral bij oranje en roodgekleurde cultivars heeft de bloemkleur de neiging te verbleken tot zacht oranjegeel.

Red Ace stelt verder weinig eisen aan zijn plekje in de tuin. De struikjes gedijen goed op elke goed doorlatende tuingrond, vooral als deze kalkrijk is. Bovendien wortelen de struikjes diep. Daardoor zijn ze goed in staat een langere periode van droogte te doorstaan. Als het aan Red Ace ligt, kan je dus met een gerust gemoed op vakantie.

Door de diverse groeiwijzen zijn Potentilla fruticosa’s voor velerlei doeleinden geschikt. Meestal worden deze heestertjes gebruikt voor kleurige losse haagjes als afscheiding van de tuin. De hogere variëteiten zijn bovendien goed bruikbaar in borders. In een grote tuin kunnen deze heestertjes goed gebruikt worden voor aanplant in grote groepen, als kleurig accent. Vandaar dat ze vaak worden aangetroffen in gemeenteperken en parken.

De roos hoort eigenlijk ook tot deze familie. Bij wilde rozen zijn de familietrekjes nog goed te zien. In West-Europa behoren de meeste fruitbomen en struiken, tot de roosachtigen. De Red Ace heeft dus heel wat onverwachte familieleden.

Gepubliceerd in Tip van de dag

Wat bij mensen voorkomt, gebeurt ook in het dierenrijk. Ook je hond kan een slechte adem verspreiden. En als hij dan zijn gebruikelijke welkomstlikjes wil geven, heb je de neiging je meer en meer van hem af te keren. De hond zal dit interpreteren als een weigering van zijn toenadering en dat is natuurlijk niet bevorderlijk voor de relatie tussen de hond en het baasje. Maar ook bij honden kan je iets doen aan de slechte adem.

Iedereen herinnert zich wel de fris ruikende adem van heel jonge hondjes. Het heeft iets nootachtig en tegelijk een soort koffiegeur, tenminste als het hondje gezond is. Maar die lekker ruikende adem kan spoedig wijzigen. Er kunnen uiteraard vele oorzaken zijn en het is altijd goed dit te laten uitzoeken door een dierenarts. Met de gebruikelijke likjes moet je natuurlijk ook wel opletten, want de hond kan ook drager van bacteriën zijn en zelfs wormen die op die manier op de mens kunnen worden overgedragen.

Als een hond zijn natuurlijke voeding krijgt, dan is hij zelden ziek en zal ook zijn gebit schoon en gaaf blijven. Het is bekend dat als een hond geen suikerwaren krijgt, hij helemaal geen tandcariës zal krijgen. Honden die veel suiker of snoep eten, krijgen wel vaker last van hun tanden en hier kan een eerste oorzaak worden gevonden van problemen met de riekende adem. De dierenarts kan dat onderzoeken. Tandplak komt ook voor bij de hond en daar moet ook iets worden aan gedaan. Een hond die geregeld harde dingen te kauwen krijgt, zoals een been dat kan worden afgekloven, zal op die wijze vanzelf zijn tandplak verwijderen. Soms is dat niet voldoende en dan moet er net zoals bij de mens - gepoetst worden. Tandplak is trouwens een schitterende broedplaats van bacteriële infecties en fermentaties en ook hierdoor kan onwelriekende adem ontstaan.

Als de hond jonger is, zijn zelden de tanden bij het probleem betrokken, maar moet de oorzaak meestal worden gezocht in storingen van de spijsvertering. Voor een leek is dat niet altijd gemakkelijk om te bepalen. De dierenarts zal onderzoeken of de maag of de darmen erbij betrokken zijn: zijn er voldoende enzymen, is er geen disbacterie in de darmen? Het voedsel dat de hond krijgt is daarvoor bepalend. Ook bij de hond kan het darmflora zijn verstoord. Misschien schrijft de dierenarts wel een antibioticum voor, of een middel om het darmflora te herstellen. In elk geval moet je de dierenarts vertellen welk soort voedsel de hond wel krijgt. Maar een onwelriekende adem wijst op een storing en die moet worden behandeld!

Gepubliceerd in Tip van de dag

Wie gaat winkelen koopt natuurlijk zelden of nooit één banaan. Dat doe
je met een hele tros tegelijk. Zo heb je altijd lekkere vruchten in je keuken
bij de hand. Natuurlijk kan je niet verhinderen dat de natuur haar werk blijft
doen: de bananen rijpen voort, ook in je keuken. Je eetlust en goesting is ook
niet alle dagen dezelfde, met als gevolg dat af en toe een paar bananen
overrijp worden en compleet ongenietbaar voor consumptie zijn geworden. Veel
van die bruin of zwart geworden bananen verdwijnen dan ook in de vuilnisbak.
Niet meer doen! Want overrijpe bananen zijn ideale meststof voor rozelaars. Je
moet de banaan die je niet meer kan of wil opeten gewoon in stukjes snijden en
rond de rozelaars onder de grond stoppen. De schillen zijn trouwens ook heel
goed voedsel voor de rozen.

Gepubliceerd in Tip van de dag

Orchideeën zijn bloemen die blijven fascineren. Hun schoonheid is ongekend exotisch. De variatie in kleuren en bloemsoorten is enorm. Vandaar ook dat orchideeën schitterend staan als kamerplant. Als decoratie verdienen ze daarom een ereplaats. De exotische kenmerken van een interieur worden er extra door geaccentueerd.

Veel mensen zijn bang van de verzorging van orchideeën. Toch is dit niet zo moeilijk. Een lichte warme plaats en regelmatig water, zijn de voornaamste wensen van iedere orchidee. Over de grond hoeft men zich niet te bekommeren. De plant die men koopt, staat immers al in het mengsel dat voor die ene soort goed is.

Cymbidium: Dit is een van de bekendste orchideeën met stevig aanvoelende bloemen in het wit, roze, geel en groengeel. De plant die van nature o.a. voorkomt in Maleisië, Japan, India en Madagascar heeft een mooie volle toef van leerachtig blad. Dat maakt deze orchidee, die wel een meter hoog kan worden, ook na de bloei de moeite waard.

Phalaenopsis is er met sierlijke bloemen in het zachtroze, hardroze, zuiver wit en lilaroze. De bloemen, het lijken wel vlinders, staan op lange stelen. Van nature komen deze orchideeën voor in Maleisië, India, Filipijnen en Australië. Phalaenopsis is een zogenaamde epifyt, een orchidee die van nature in de bomen groeit. Hij wordt vaak verkocht in een mooi lattenmandje dat prachtig zal staan voor een raam in de woonkamer.

Vuylstekeara-hybriden: De schitterende bloemen van deze orchideeën staan op stengels die wel 75 cm hoog zijn. De bloemkleuren variëren van zacht oranje met roze tot rozerood met geel. In een exotisch interieur zal deze orchidee prachtig staan op een gietijzeren plantentafeltje.

Tips bij de verzorging

Geef orchideeën regelmatig onthard (gekookt) water op kamertemperatuur. Tijdens de groei geeft u eens in de veertien dagen plantenvoeding. Zet orchideeën op een lichte plaats met een temperatuur die varieert van 20 tot 28 graden Celsius. Tijdens de rustperiode in de winter kan de temperatuur lager zijn. Orchideeën stellen prijs op een hoge luchtvochtigheid. Sproei daarom regelmatig met onthard water en hang bakjes water aan de verwarming om de luchtvochtigheid te verhogen. Op die manier heeft u heel lang plezier van een van de mooiste bloemen op aarde.

Gepubliceerd in Tip van de dag

Je staat er eigenlijk niet bij stil, maar de kwaaltjes en ernstige ziekten die bij de mensen van toepassing zijn, kunnen ook voor dieren optreden. Daarom zal het voor de dierenarts gebruikelijk zijn dat hij je hond zal ausculteren, zelfs al kom je maar binnen voor een eenvoudige inenting of een controle van de tanden. Want vanaf de leeftijd van negen tot elf jaar kan elke hond het slachtoffer worden van een hartziekte. Als een hond begint te hoesten, snel buiten adem is als hij mee gaat wandelen of zijn eetlust verliest, is er iets aan de hand en dat kan best een hartprobleem zijn.

Heel dikwijls is er in dat geval een hartinsufficiëntie, waarbij de pompkracht van het hart verminderd is. Daardoor komen er natuurlijk storingen in de bloedsomloop die op die manier ook functionele en zelfs organische storingen over heel het lichaam kunnen veroorzaken. Een verharding of sclerosering van de hoofdslagader is dikwijls de belangrijkste oorzaak. Daardoor stijgt ook de hartfrequentie, omdat het hart het bloed toch op alle plaatsen wil brengen. De dierenarts kan dat heel goed horen met de stethoscoop, want het hart laat een soort geruis horen bij elke pompbeweging. Ook de bloeddruk stijgt gevoelig en hoe erger het wordt hoe duidelijker een longcongestie te horen zal zijn, waarbij de hond zelfs zal beginnen hoesten. Die hoest wordt erger als de hond neerligt, want op die manier komt ook de borstkas van het dier onder druk. De hond kan ook in ademnood verkeren bij de minste inspanning, die zelfs algemeen wordt naarmate de kwaal verergert. Er hoopt zich water in de longen op en men krijgt het typische verschijnsel van longoedeem. Daarvoor zijn dan weer diuretische middelen noodzakelijk, want anders kan de hond zelfs bewusteloos worden en er aan dood gaan.

Zoals bij de mens zijn ook voor dieren heel wat technische hulpmiddelen voorhanden om een juiste diagnose te stellen. De auscultatie alleen is dus niet voldoende. Ook een elektro-cardiogram, eventueel een röntgendiagnose en zelfs echografie staan nu ook voor dieren ter beschikking.

In geval van hartverzwakking en hartkwaal moet ook het huisdier op dieet. Zout moet bijvoorbeeld worden vermeden, en ook te vet voedsel is dan niet meer op zijn plaats. Als de hond het lastig heeft bij een inspanning moet worden vermeden van te lange wandelingen te maken en zeker trappen lopen, moet worden afgeschaft. Eventueel kunnen ook harttonifiërende middelen worden gegeven en vaatverwijders. Op die manier wordt het bloedvolume dat kan worden rondgepompt vergroot en worden de cellen weer van het nodige bloed voorzien. Het spreekt natuurlijk vanzelf dat de hond in kwestie onder behandeling van de dierenarts moet blijven. Sommige rassen zijn er gevoeliger voor en dat moet in de gaten worden gehouden. Men kan natuurlijk ook preventief heel wat doen, want vetzucht is ook voor dieren niet zo best. Een aangepaste voeding zal dat helpen voorkomen, naast voldoende beweging natuurlijk.

Soms zijn er natuurlijk ook aangeboren kwalen bij honden. Boxers en golden retrievers en Duitse herders zijn er gevoeliger voor. Stenose van de aorta kan op die manier zorgen voor een vertraging in de groei. Negentig percent van de dieren sterven in hun eerste levensjaar als ze het slachtoffer zijn van dit probleem. Eventueel kan een operatie uitkomst brengen, maar dit hoort al thuis in gespecialiseerde instituten en kan niet bij de dierenarts thuis gebeuren. Maar ook hier geldt altijd dat we onze huisdieren goed moeten observeren, want wie op tijd ingrijpt voorkomt veel ellende en leed.

Gepubliceerd in Tip van de dag

We zoeken het vaak op onmogelijke plaatsen, geven geld uit aan dure spullen, terwijl de oplossing gewoonlijk de eenvoud zelf is en bovendien behoorlijk goedkoop is, want compleet natuurlijk! Zo kan je bijvoorbeeld geweldig profijt halen uit een bosje eucalyptus.

Verzamel een bosje eucalyptus en hang dit in je douche achter de sproeikop tegen de wand. Je kan het daar een hele tijd laten zitten, tot het vanzelf loskomt of schilfert. De voordelen zijn niet min: het is antiseptisch, werkt tegen stress, verhoogt de helderheid van geest, verbetert het humeur, is een antioxidant en werkt tegen ontstekingen, verbetert het immuunsysteem, vrijwaart de luchtwegen van besmettingen en verbetert de ademhaling. Kortom zo’n bosje kruiden in je douche is een gezondheidsbooster.

De damp van de warme waterstralen tijdens het douchen maken de etherische oliën vrij, zodat je alle voordelen gratis ter beschikking hebt. Douchen wordt op die manier een ware gezondheidskuur.Gepubliceerd in Tip van de dag

De bekendste Oxalis-soort is het “geluksklavertje”. Iedereen geeft en krijgt het graag cadeau. Als je dat aan iemand cadeau doet, geef je tegelijk de intentie mee dat het hem of haar goed mag gaan. Datzelfde klavertje heeft trouwens een paar beeldschone familieleden. Het grote voordeel van Oxalis is trouwens dat het plantje zowel binnen als buiten heel goed gedijt.

De Nederlandse naam voor Oxalis is klaverzuring. Oxalis deppei met zijn klaverachtige blaadjes staat echter als het geluksklavertje bekend. Dit is ongetwijfeld de bekendste Oxalis. Het is de Oxalis die vaak in een speciaal geschenkdoosje wordt verkocht. Het geluksklavertje vormt 10 cm dikke tapijtjes van groen blad. Daarbovenuit steken karmijnrode bloempjes.

Tere bloemen, sierlijke blaadjes

Het geluksklavertje heeft fraaie familieleden. Oxalis adenophylla heeft sierlijke grijsgroene blaadjes en tere lillaroze bloempjes. Deze Oxalis die van nature in Chili en Argentinië voorkomt, wordt niet hoger dan zo’n 5 tot 7,5 cm. Oxalis enneaphylla bezit nagenoeg dezelfde grijsgroene blaadjes. Heel bekend is de Oxalis triangularis. Deze klaverzuring is er met opvallend donkerrood blad en met mooi frisgroen blad. De eerste bloeit met bleekroze bloempjes, de laatste met witte bloempjes. Zet voor een verrassend mozaïekeffect drie exemplaren, van Oxalis triangularis met rood blad en drie exemplaren van dezelfde Oxalis met groen blad om en om in een plantenbak. het resultaat is verbluffend mooi.

Zon of niet?

Alle plantjes van de Oxalis-familie moeten regelmatig water krijgen. Je mag ze evenwel niet te veel geven, want de grond mag zelfs bijna uitdrogen vooraleer u weer gaat gieten. Oxalis kan niet tegen grond die constant vochtig staat. Daarom is het zo belangrijk om het overtollige water dat na een regenbui of na het water geven in de sierpot blijft staan, weg te gieten. Zet Oxalis buiten op een beschutte plaats met flink wat zon. Zet de planten binnen op een koele, lichte plaats. Houd de Oxalis binnen in ieder geval uit de volle zon. Als de zon door het raam naar binnen schijnt is dat voor de Oxalis te warm.Gepubliceerd in Tip van de dag
Pagina 1 van 2