Westtoer presenteert wandelmogelijkheden voor hondenliefhebbers aan de Kust

Met de hond aan zee Het provinciebedrijf Westtoer heeft voor de Kust de wandelmogelijkheden voor ho...

Nieuwe campagne rond bierbeleving in de Westhoek

‘Tournée locale’ plaatst de authenticiteit van de streek in de kijker Het provin...

Zes nieuwe tentoonstellingen over 1917 in de Westhoek

Westtoer presenteert ‘1917 Totale Oorlog in Vlaanderen’ Westtoer en zeven gemeenten uit...

Nieuwe route ‘Mijnenslag’ is afsluiter van de WOI-fietsroutes

Westtoer opent twaalfde en laatste 14-18 fietsroute in Heuvelland Naar aanleiding van de 100-jarige...

Item gefilterd op datum: juni 2013

Het is volop aspergetijd en dus een ideale gelegenheid om een lekker en gezond zomermenuutje te bereiden. Het mag ingewikkeld klinken, maar dat is echt niet. Eigenlijk kan je aan de hand van ons recept een heerlijk feestelijk zomermenuutje maken.

Voor 4 personen

Ingrediënten:

12 groene asperges

12 Mechelse witte asperges

50 gr. boter

0,5 dl. fijne olijfolie

200 gr. gerookte zalm

200 gr. eierpasta

50 gr. fijngehakte uien

2 dl. droge, witte wijn

1 blokje visbouillon

2 dl. water

2 dl. room

1 eetlepel bieslook en kervel

forelviseieren

takje dille

Bereiding:

- Schil de asperges, haal de kopjes eraf en snijd de rest van de stelen in stukjes van 1 cm. Smelt 25 gr. boter en voeg er de aspergestukjes bij. Laat stoven tot de aspergestukjes beetgaar zijn.

- Kook of stoom ondertussen de aspergekopjes beetgaar.

- Voor een vissausje: smelt de rest van de boter en bak zeer kort de uiensnippers aan. De witte wijn, het blokje visbouillon en het water bijvoegen en dit tot de helft laten inkoken. Voeg hier ook de room aan toe en laat opnieuw koken tot er een lichte binding ontstaat. Even zeven en op smaak brengen met zout en peper.

- Kook de eierpasta gedurende 5 minuten in gezouten water gaar. Afgieten en vermengen met de olijfolie, bieslook en kervel.

- Neem een metalen ring, strijk de binnenzijde in met olijfolie en bekleed de ring met zalm. Vul vervolgens met eierpasta en aspergestukjes. Verwijder de metalen ring. Werk het bord af met de saus, forelviseieren en dille.

Smakelijk!

Gepubliceerd in Recepten

De zomer heeft zijn aangename kanten, maar jammer genoeg ook een paar schoonheidsfoutjes. Een daarvan is dat de vliegen naar hartelust ramen en vensterbanken als landingsbaan gebruiken en er hun stempels op achterlaten. Deze minuscule vlekken kunnen zeer hardnekkig zijn en zijn moeilijk te verwijderen met klassieke middelen. Daarom hebben we hier een prima tip voor jullie: als je aan het poetsmiddel om ramen te zemen en vensterbanken te kuisen een flinke scheut azijn toevoegt, zullen deze vlekken heel gemakkelijk kunnen verwijderd worden. Bovendien heeft vuil ook minder gemakkelijk vat op je ruiten en zullen er zelfs geen kalksporen achterblijven.

Gepubliceerd in Tip van de dag

Het zal je maar overkomen: je moet naar een feestje of een receptie, wil nog snel je haar even fatsoeneren en... de haarspraybus laat het afweten; leeg! Geen paniek. Je moet niet meteen naar de winkel of de supermarkt hollen, want we hebben een eenvoudig trucje voor jullie dat je zelfs geld zal doen besparen. Zet de bus haarspray een tiental minuutjes onderste boven. Het drijfgas zal zich weer verzamelen en de druk zal weer toenemen. Op die manier kan je zelfs met een lege bus nog een paar dagen verder werken.

Gepubliceerd in Tip van de dag

De zomervakantie lonkt en een paar miljoen landgenoten zullen binnenkort met de auto weer op vakantie vertrekken. Aangezien de zomer bij ons niet al te fameus was, ligt het voor de hand dat zonniger oorden worden opgezocht. Dat betekent veel kilometers en dus is het van belang dat de auto in prima staat van onderhoud verkeert en dat alle voorzorgen zijn genomen.

Hier enkele tips op een rijtje die van groot belang kunnen zijn.

- Maak van je autodocumenten een fotokopie en berg die ergens in een koffer op. Het zou wel eens van belang kunnen zijn bij inbraak of panne.

- Zorg dat een tweede persoon altijd een reservesleutel bij heeft, zelfs op zak heeft, al is het maar voor een klein uitstapje van een paar minuten en laat nooit autosleutels in de wagen achter.

- Leg je huissleutels nooit in het handschoenenvakje en zeker je adres niet in de buurt. Op een halve dag tijd kunnen dieven bij jou thuis staan met de sleutels die ze in de wagen hebben gevonden.

- Stop nooit onderweg als iemand om hulp vraagt. Stop een kilometer verder en bel de hulpdiensten of de politie.

- Zorg dat je ALTIJD een paar liter drinkwater in de wagen hebt. Het kan gebeuren dat je in files hangt en uren moet aanschuiven. Water is dan de redding, want je kan ziek worden als je niet genoeg drinkt.

- Zorg voor noten, fruit en lichte knabbels. Je zou wel eens het restaurant niet op tijd kunnen bereiken.

- Kijk koelvloeistof na, het oliepeil en de ruitenwisservloeistof. Op lange ritten verbruikt de auto meer olie en dus is een reservebus olie aan te raden.

- Wacht niet tot het laatste moment om te tanken. Bij files verbruikt de auto meer en het tankstation zou ook wel eens droog kunnen staan.

- Rij niet met de ruiten open, maar zet de airco aan. Geopende ruiten maken veel lawaai en zijn extreem vermoeiend.

- Rust om de twee tot 2,5 uur en zeker om de 300 kilometer. Je hart en je zenuwen en je reisgenoten zullen je dankbaar zijn.

- Zorg er voor dat de wagen niet overladen is. Dat maakt hem moeilijker bestuurbaar en vergroot de remafstand en het verbruik.

- Controleer op tijd de bandenspanning en rij NOOIT met versleten banden.

- Bij regenweer hou afstand en matig je snelheid.

Gepubliceerd in Tip van de dag

We kunnen niet meer zonder stofzuiger. Het is haast het belangrijkste toestel in huis. Vooral met moderne vloerbekledingen en zeker kamerbreed tapijt is een stofzuiger onontbeerlijk. Het is wel een hele klus om het hele huis te stofzuigen, maar nadien is het alsof je in een nieuwe woning bent ingetrokken, lekker gezellig als alles kraaknetjes is. Vervelend is wel dat na zo’n stofzuigbeurt het huis minder fris ruikt, hoewel het er frisser uitziet. De lucht die de kamer wordt ingeblazen aan de achterkant van de stofzuiger heeft natuurlijk de geurtjes opgenomen van het verwijderde stof. Daar kan je voortaan wat aan doen: breng een paar druppeltjes pepermunt of lavendel- of een andere kruidenolie aan op of in de stofzuigerzak. Op die manier zullen de luchtjes die weer de kamer worden ingeblazen heerlijk ruiken en je huis... geurt als de eeuwige lente en een groene oase.

Gepubliceerd in Tip van de dag

Je bent ongetwijfeld een vlijtige keukenprins of -prinses, maar af en toe speelt de haast je wel eens parten: er is haast niemand die er aan ontsnapt zich af en toe in de vingers te snijden en dan is het culinair festijn meteen verkeken. Je kan natuurlijk klaar gemaakte groenten kopen, telkens weer een blik open trekken, maar als je gezond en vers wil eten, kan je beter voor alles zelf zorgen. Moet je dan maar in je vingers blijven snijden? Zeker niet, want met een heel eenvoudige truc kan je kwetsuren voorkomen: zet een vingerhoed op je duim terwijl je groenten schilt of met het mes kuist. Op die manier kan je veel sneller en toch veilig werken, zonder dat je om de haverklap met een pleister in de keuken moet staan of in de eethoek moet verschijnen. Zo zie je maar, goede oplossingen kunnen toch doodeenvoudig zijn.

Gepubliceerd in Tip van de dag

Overzichtelijk in Nederlandstalige brochure

Uitgestrekte bossen, groene dalen en zonnige bergweiden: in geen enkele andere vakantieregio kan men zo comfortabel kamperen en gelijktijdig genieten van de geweldige natuur als in het Zwarte Woud. De campings in deze regio staan nu overzichtelijk weergegeven in een Nederlandstalige brochure.

Duitslands grootste bosgebied

Het Zwarte Woud, gelegen in het zuidwesten van Duitsland, is het grootste bosgebied bij onze oosterburen. Het is een middelgebergte en zo’n 200 kilometer lang en 60 km breed. Voor kampeerders is het een uitgelezen vakantiebestemming want hier heeft men de keuze uit diverse campings. Zo kan men de tent opslaan, de caravan afhaken of de camper/mobilehome parkeren in een wijngebied, op een bergweide of aan een van de vele meren die het Zwarte Woud rijk is.

Kwaliteit

Om een goede kwaliteit te kunnen garanderen, voldoen de meeste campings aan strenge regels en laten zich dan ook regelmatig classificeren. 60 Campings hebben zich bij “Schwarzwald Tourismus” aangemeld. Maar liefst 20 hiervan zijn door de Duitse campingbond met 4 of 5 sterren bekroond, 10 campings zijn beoordeeld door de ADAC en 9 hebben zelfs het milieuvriendelijke predicaat “Ecocamping”.

Familievriendelijk

De natuur is altijd dichtbij, maar er is daarnaast zoveel meer te doen en te beleven. Veel campings beschikken over speelvoorzieningen en entertainment voor de kinderen. Drie campings hebben daarenboven van het land Baden-Württemberg het keurmerk “familievriendelijk” gekregen. In de buurt van de campings zijn ook altijd bijzondere dingen te beleven. Zwembaden, attractieparken, dierentuinen, klimbossen, mijnen en bergliften zorgen voor een onvergetelijk dagje uit.

 

Gratis openbaar vervoer

Zo’n dagje uit is extra makkelijk met de Konus-gastenkaart. Vakantiegangers ontvangen deze kaart automatisch als zij in een hotel, pension, vakantiewoning of op een camping van een van de 139 deelnemende steden en dorpen in het Zwarte Woud overnachten. De Konus-kaart geeft vrij openbaar vervoer in de regio die zich uitstrekt tussen Karlsruhe en Bazel, Pforzhein en Waldshut.

 

Actief

Met meer dan 23.000 kilometer gemarkeerde wandelpaden kun je altijd een route oppikken vanaf de camping. Heel aantrekkelijk zijn de zogeheten “Schwarzwälder Geniesserpfade”. Deze komen altijd weer bij het beginpunt uit en zijn tussen de 6 en 18 kilometer lang. Wandelaars genieten van bijzondere vergezichten en regionale cultuur en lekkernijen. Onderweg kan men bij “Schnapsbrünnle” en “Obststationen” proeven van de lokale gastronomie. Soms kan men bij rustplaatsen “Himmelsliegen” en genieten van de omgeving.

 

Winter

Ook winterkampeerders zijn van harte welkom. Zo’n 20 campings en meer dan 30 camperplaatsen zijn in de winterperiode geopend. Wederom heeft men dan de keuze; zet men de caravan of camper/mobilehome aan de rand van een loipe, in de omgeving van een thermaal bad of dicht bij wandel- of fietspaden.

De brochure “Camping & Caravan” is nu ook in het Nederlands beschikbaar en gratis aan te vragen bij Schwarzwald Tourismus. Meer informatie op www.zwartewoud.info

Gepubliceerd in Toerisme

Grensoverschrijdend wandelnetwerk Hoppeland geopend

Het grensoverschrijdende wandelnetwerk ‘Hoppeland’ werd vorige vrijdag plechtig geopend in aanwezigheid van gedeputeerde voor toerisme Franky De Block. Het netwerk in de Westhoek en Frans-Vlaanderen telt 228 kilometer wandelpaden en 184 knooppunten aan beide kanten van de grens. Het wandelnetwerk ontsluit het grensoverschrijdende Hoppeland tussen Winnezeele en Steenvoorde (F) en Poperinge en Vleteren (VL).

In 2008 ging Westtoer in het Interreg IVa project MIRRA een partnerschap aan met de Franse partners van de Conseil Général du Nord en met het ADRT Nord Tourisme. In 2011 resulteerde deze Frans-Vlaamse samenwerking al in de uitbreiding van de wandelnetwerken Heuvelland en Westkust. Eind mei 2013 werd het wandelnetwerk IJzervallei geopend en nu komt er het nieuwe wandelnetwerk Hoppeland bij. Al deze netwerken werden uniform bewegwijzerd met de gekende witte borden met rode knooppuntnummers, vastgemaakt op vierkante houten palen.

Hop en hallenkerken

Het grensoverschrijdende wandelnetwerk Hoppeland loodst de wandelaar door de glooiende hoppestreek van de Westhoek en Frans-Vlaanderen. Het netwerk onthult het erfgoed en de charmes van de stad Poperinge. Genieters kunnen er in de gastvrije en pittoreske dorpjes aan beide kanten van de grens van de gastronomie, de hoppeproducten en de plaatselijk gebrouwen streekbieren proeven. Het Wandelnetwerk Hoppeland staat voor ‘joie de vivre’ en levende tradities in het Vlaamse Watou, Proven, Vleteren, Elverdinge, Vlamertinge, Abele, Woesten of in het Franse Winnezeele, Houtkerque en Steenvoorde. Met zijn vele hallenkerken, zijn bosrijke gebied, de indrukwekkende hopperanken en de prachtige natuur langs de kronkelende beken, staat dit wandelnetwerk garant voor uren genieten en onthaasten.

228 kilometer wandelplezier

In totaal bestaat het wandelnetwerk uit 228 kilometer zorgvuldig geselecteerde wandelpaden en 184 knooppunten.

Het netwerk sluit in het noorden naadloos aan op het wandelnetwerk IJzervallei en in het zuiden is er een link naar het wandelnetwerk Heuvelland. Er zijn 10 instappunten met infoborden gerealiseerd, waar de wandelaar zijn tocht kan starten.

 

Partners

Het grensoverschrijdende wandelnetwerk Hoppeland is een initiatief van Westtoer apb, de Conseil Général du Nord en ADRT Nord Tourisme en kwam tot stand met de steun van de Europese Unie (Interreg IVa-project MIRRA), Toerisme Vlaanderen en de Provincie West-Vlaanderen en in samenwerking met de gemeenten Poperinge, Vleteren en Ieper, het Agentschap voor Natuur en Bos, de Vlaamse Milieumaatschappij, het Regionaal Landschap West-Vlaamse Heuvels en de Vlaamse Landmaatschappij.

Praktisch

Van het wandelnetwerk wordt een wandelkaart met bijhorende infopocket (€6,00) op scheurvrij en waterbestendig papier uitgegeven die onder meer beschikbaar is op de volgende plaatsen:

- Westtoer, T 050 30 55 00, Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken., www.fietsen-wandelen.be, www.toerismewesthoek.be

- Provinciaal Informatiecentrum Tolhuis, T 0800 20 021, Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken., www.west-vlaanderen.be

- Diensten voor Toerisme van Poperinge, Vleteren en Ieper

Gepubliceerd in Toerisme

Zilver voor Europa-Park! Bij een onderzoek onder 15.000 toeristen werd Europa-Park aangewezen als tweede meest geliefde bezienswaardigheid van Duitsland. Duitslands grootste attractiepark staat daarmee samen met Schloss Neuschwanstein (nr. 1) en de Kölner Dom (nr. 3) op het erepodium van de 100 onderzochte toeristische bestemmingen. Europa-Park wordt ook populairder in België en Nederland. Steeds meer Belgen en Nederlanders weten de weg naar het park te vinden en geven het de hoogste beoordeling van alle Europese attractieparken. Afgelopen maand ontving Europa-Park ook nog het ‘PretparkTip! Keurmerk’ voor allerbeste attractiepark met accommodatie voor kinderen.

 

In één adem met Neuschwanstein

Afgelopen periode (juli 2012 - maart 2013) namen 15.000 personen deel aan een online-onderzoek van het Duitse Verkeersbureau. Op 26 taalversies van hun website konden bezoekers een stem uitbrengen op de „Top 100 Bezienswaardigheden“. „Wie had ooit gedacht dat wij in één adem genoemd zouden worden met Schloss Neuschwanstein en de Kölner Dom - een geweldig succes in de meer dan 230-jarige geschiedenis van ons familiebedrijf“, aldus een trotse Roland Mack, directeur/eigenaar van Europa-Park.

De top 5 ziet er als volgt uit:

1: Schloss Neuschwanstein, Schwangau/ Füssen, Bayern

2: Europa-Park, Rust, Baden-Württemberg

3: Kölner Dom, Nordrhein-Westfalen

4: Brandenburger Tor, Berlijn

5: Berlijnse Muur Mauer, Berlijn

 

Eerste Nederlandse awards voor Europa-Park

De laatste maanden mocht Europa-Park nog enkele andere prijzen in ontvangst nemen. Ook uit Nederland gingen een tweetal Awards naar het attractiepark in het Zwarte Woud. In januari ontving het park de “Zoover-Award”. Parkbezoekers gaven op deze beoordelingssite Europa-Park het hoogste punt van alle attractieparken in Europa: een 9,4!

In mei kwam daar nog de PretparkTip! Keurmerk 2013 bij. Met dit initiatief van Zoover en Kids Vakantiegids worden jaarlijks de vijftien ‘coolste’ Europese pretparken met de beste accommodatie binnen een straal van anderhalve kilometer onderscheiden. Voor het Kids PretparkTip! Keurmerk zijn alle pretparken in Europa beoordeeld op kinderfaciliteiten en het Zoover-cijfer, net als de hotels en vakantieparken binnen anderhalve kilometer. Doel van dit keurmerk is te achterhalen waar gezinnen met kinderen de ideale pretparkvakantie beleven. Europa-Park en het bij het park horende hotel Colosseo kwamen voor het tweede achtereenvolgende jaar als grote winnaar uit de bus. Uit het jury-rapport: “In het op Zoover.nl met een 9,4 beoordeelde attractiepark in het Duitse Rust wachten de pretparkfanaat meer dan honderd fantastische attracties en spectaculaire shows, uitgebeeld in dertien verschillende Europese landen. Het eigen themahotel Colosseo scoort een 9,3 voor kindvriendelijkheid en biedt ruime familiekamers en een groot aanbod aan kinderfaciliteiten zoals animatie, een indoor speeltuin en een zwembad met kinderbad”.

 

In het Zwarte Woud

Europa-Park is gelegen in het Zwarte Woud. Het is niet alleen Duitslands grootste attractiepark, maar ook het op een na best bezochte park van Europa. Op beoordelingssites als Zoover scoort het park hogere cijfers dan de bekende parken en is daarom niet voor niets meerdere malen uitgeroepen tot beste park van Europa. In het park zijn 13 Europese landen tot in de kleinste details nagebouwd. Verdeeld over deze themagebieden bevinden zich de meer dan 100 (!) attracties en shows. Geen enkel ander attractiepark heeft zo’n groot aanbod. Achtbaanliefhebbers komen er helemaal aan hun trekken. Er staan er maar liefst elf. Voor de bezoekers die het rustiger aan willen doen, staat er dagelijks zes uur show op het programma. Aan de rand van het park staan vijf bijzondere themahotels.

Avontuurlijker overnachten? Dat kan in de ingerichte tipitenten, huifkarren en blokhutten of op de camping.

Meer informatie: www.europapark.de.

Gepubliceerd in Toerisme

Golfers die in Limburg logeren, krijgen met de Golf Pass Limburg de unieke kans om op de 5 hoogwaardige golfterreinen te spelen zonder daarvoor een extra greenfee (dagprijs) te betalen. Dat vind je nergens anders in België.

Stijlvolle hotels in de buurt bieden 18 kant-en-klare golfarrangementen aan.

“Limburg is ook voor golfers een gedroomde vakantiebestemming”, zegt de Limburgse gedeputeerde van Toerisme, Igor Philtjens. “Limburg telt 5 kwaliteitsvolle golfterreinen die behoren tot de top in de Benelux, in een mooi en gevarieerd natuurlijk kader. Met de Golf Pass Limburg bedienen we voor het eerst de groeiende groep golfspelers, en dat net nu Bloso golf verkozen heeft tot ‘Sport van het Jaar’.”

Limburg garantie voor gevarieerde golfvakantie

Met 5 dicht bij elkaar gelegen en erg gevarieerde golfbanen, elk in een totaal verschillend decor, is Limburg één van de mooiste golfgebieden van het land.

Golfkenner Xavier Champagne beaamt: “Limburg wordt door kenners terecht als ‘golfparadijs’ aangeduid. En daarbij: golfers gaan graag en vaak op golfvakantie. Een nieuwe baan is steeds een enorme uitdaging. En daar heeft Limburg 5 troeven.”

 

18 redenen voor een golfvakantie in Limburg

Ben je een golfer en kom je op golfvakantie in Limburg, dan kun je voor een scherpe prijs met de Golf Pass Limburg toegang krijgen tot de 5 Limburgse golfbanen.

Golfers hebben de keuze uit 1 van de 18 kant-en-klare arrangementen, met leuke starttijden op de Limburgse golfbanen in combinatie met een stijlvolle overnachting in een golfvriendelijk hotel. De prijzen variëren van 145 euro per persoon (voor 1 nacht in een Hasselts hotel en tee times op 2 golfterreinen) tot 460 euro (voor 4 nachten in een exclusieve B&B in Hasselt, waarvan de eigenaar zelf een golffanaat is) en tee times op alle 5 golfterreinen.

Alle details op de gloednieuwe website www.golfpasslimburg.be

 

Gepubliceerd in Toerisme

Nieuwe jeanskleding heeft altijd een diepere blauwe kleur dan jeans die je al zoveel keer gewassen hebt. Je kan na de zoveelste wasbeurt niet telkens een nieuwe jeans gaan kopen. Moet je je dan maar neerleggen bij de gedachte dat je jeans na elke wasbeurt er een tikje minder nieuw uitziet? Helemaal niet, want dankzij onze truc zal je er in slagen telkens aan je oude jeans een nieuw tintje mee te geven. De truc is heel eenvoudig. Telkens je je oude jeans wil wassen, moet je die samen met een nieuw jeansstuk wassen. Doordat uit de nieuwe jeans indigoblauw wordt uitgewassen, zal de oude stof van deze kleuring profiteren en een tintje dieper blauw worden. Op die manier krijgt je oude jeansstof telkens weer een opfrissing.

Gepubliceerd in Tip van de dag

Een mooie bloementuin, prachtige kamerplanten en huisdieren zijn vaak een hinderpaal om verschillende dagen met vakantie te gaan. Ze hebben geregeld, ja zelfs dagelijks verzorging nodig. Huisdieren kan je nog naar een asiel of dierenhotel brengen, maar met planten is dat niet zo eenvoudig. Niet elke soort verdraagt transport en bovendien kan je misschien wel een camion vullen en dat is niet meer te betalen. Vandaar onze supertip waardoor je gerust een tijd op vakantie kan gaan zonder met de schrik weer naar huis te moeten komen dat je planten je afwezigheid niet overleefd zouden hebben. Heel eenvoudig je moet een paar plastic flessen vullen met water en omgekeerd met de hals in de potgrond duwen. Zorg er voor dat de flessen goed stevig staan en niet kunnen omvallen. Ze zullen op die manier langzaam hun water vrij geven aan de grond en dus beletten dat je planten uitdrogen.

Gepubliceerd in Tip van de dag

Barbecue niet te heet

* Bij de verbranding van houtskool komen schadelijke stoffen vrij, de zogeheten PAK's. Wanneer het vlees te snel op het vuur wordt gelegd, komen die stoffen op het eten terecht. Wacht daarom met het roosteren tot de kolen met een laagje witte as zijn bedekt en er geen vlammen meer te zien zijn.

* Stukjes vlees, vis en groente verbranden makkelijk wanneer het vuur nog vlamt, het rooster te dicht op het vuur ligt of het product niet vaak genoeg wordt gekeerd. Houd daarom voldoende afstand tussen het rooster en de kolen: 25 tot 40 centimeter.

* Begin met het vlees dat de meeste hitte nodig heeft: eerst rundvlees (biefstuk), dan kalfsvlees, lamsvlees en spiesen, daarna varkensvlees en als laatste vis en voorgegaard vlees (zoals kip).

* Bestrijk het rooster met olie om te voorkomen dat het vlees blijft ‘plakken’. Best is olijfolie of kokosolie.

* Bak het vlees aan beide kanten bruin, maar laat het niet te donker worden. Draai het vlees regelmatig, om aanbranden te voorkomen.

* Snijd verbrande stukjes eraf en gooi ze weg. Het is niet verstandig verbrande (zwarte) stukjes vlees te eten. De verkoolde delen bevatten PAK's en die zijn schadelijk.

* Soms kan wat vet uit het vlees in het vuur druppelen. Ook door verbranding van vet ontstaan schadelijke stoffen. Neem daarom niet al te vette ingrediënten en dep gemarineerd vlees of vis voor het roosteren droog.

Barbecue niet te rauw

Een ander nadeel van oververhitting is dat het vlees er van buiten wel gaar uitziet, maar van binnen soms nog rauw is. De bacteriën die altijd op het vlees, vis of kip zitten, vermenigvuldigen zich bij een temperatuur boven 10 graden Celsius snel.

* Haal de producten daarom niet te lang van te voren uit de koelkast.

* Bewaar wat niet direct gebruikt wordt in de koelkast.

* Zorg dat het vlees goed gaar wordt.

* Kook grotere stukken vlees (voornamelijk kip) van tevoren voor of gaar ze voor in de magnetron. Hierdoor wordt het vlees gedeeltelijk gaar en kan het op de barbecue in niet al te lange tijd verder gaar en bruin worden.

* Leg gaar vlees nooit terug op een bord waarop rauw vlees heeft gelegen en gebruik voor het snijden van bereid vlees een schoon mes. Houd gaar en rauw vlees kortom goed gescheiden. Gebruik verschillende borden, messen en vorken voor rauwe en gare producten.

Gepubliceerd in Tip van de dag

Een los tapijt kan je naar buiten sleuren en over de draad hangen om uit te kloppen. Een vloermat is nog eenvoudiger om schoon te maken, maar wat doe je met zitmeubelen? Die kan je toch niet buiten voor de deur of in je grasperkje zetten om van het stof te ontdoen. Met een stofzuiger kan je weliswaar oppervlakkig stof verwijderen, maar het stof dat zich in de diepte van de meubels heeft genesteld is veel moeilijker te verwijderen. Je moet maar uit pure nieuwsgierigheid eens een harde klap met de hand op je sofa geven om te zien hoeveel stof opdwarrelt in het licht. Daar hebben wij een oplossing voor gevonden: het stof verwijderen zonder dat het hele huis onder het opgedwarrelde stof gaat liggen. Je moet gewoon een vochtig gemaakt laken over je zitmeubelen leggen en dan met een klopper het stof eruit kloppen. Het stof waait niet verder dan het vochtige laken op en blijft er ook in kleven. Schoon afgestofte meubels, zonder dat je het hele huis onder het stof legt!

Gepubliceerd in Tip van de dag

De vakantie komt dichterbij. Nog even doorbijten voor de meeste ouders, tot de examens van de kinderen voorbij zijn en dan is het inpakken en wegwezen. Zeer snel naar het mooie weer, zeer snel naar het zuiden, zeer snel vertrekken. Is dat wel een goed idee? De stress van de examenperiode is geen goed platform om de vakantie te starten.

Daarom enkele tips:

- Wacht enkele dagen tot na de examens vooraleer te vertrekken. De stress en de vermoeidheid van deze periode vragen hun tol en als je vermoeid en niet ontspannen bent, is het geen goed idee om zo’n lange autorit naar het zuiden te maken.

- Veel mensen willen ’s nachts rijden om zo de drukte overdag te vermijden en een dag te winnen. Ook hier geldt dat je niet mag rijden als je vermoeid bent: eerst een paar dagen goed rusten en lang uitslapen, wat lichte sport doen of wandelingen, om te bekomen.

- Als je ’s nachts rijdt, vermijd dan te rijden tussen 2 u en 4 uur in de morgen. Dat is de dodelijkste periode, waarin ook de meeste ongevallen gebeuren. Het bioritme van de mens maakt dat we dan normaal hoeven te slapen. We hebben dan ook de meeste kans om in te dommelen. Koffie alleen kan die reflex niet verhelpen: stop en rust tijdig uit.

- Vermijd alleen te rijden ’s nachts en vraag de passagier ook om wakker te blijven. Als iemand naast jou rustig slaapt, dan vermindert dat ook de waakzaamheid van de chauffeur.

- Stop om de 2 uur en tenminste om de 200 à 250 km. Dat is echt een must. Een kwartiertje uitblazen!

- Als je een dipje voelt aankomen, stop dan op de eerstvolgende parkeerplaats.

- Rij niet meer dan 700 à 800 km de eerste trip zonder eens goed uit te rusten en te slapen.

- Drink voldoende water tijdens de rit en vermijd uiteraard compleet alcohol. Kalmeerpillen zijn natuurlijk ook uit den boze!

Op die manier heb je de meeste kansen om veilig op de vakantiebestemming aan te komen.

Gepubliceerd in Tip van de dag
Pagina 1 van 2