Westtoer presenteert wandelmogelijkheden voor hondenliefhebbers aan de Kust

Met de hond aan zee Het provinciebedrijf Westtoer heeft voor de Kust de wandelmogelijkheden voor ho...

Nieuwe campagne rond bierbeleving in de Westhoek

‘Tournée locale’ plaatst de authenticiteit van de streek in de kijker Het provin...

Zes nieuwe tentoonstellingen over 1917 in de Westhoek

Westtoer presenteert ‘1917 Totale Oorlog in Vlaanderen’ Westtoer en zeven gemeenten uit...

Nieuwe route ‘Mijnenslag’ is afsluiter van de WOI-fietsroutes

Westtoer opent twaalfde en laatste 14-18 fietsroute in Heuvelland Naar aanleiding van de 100-jarige...

Item gefilterd op datum: april 2013

Nu het mooie weer eraan komt, komt natuurlijk de vakantie in zicht, maar ook de klusjestijd, want niet iedereen vindt het leuk om de hele tijd rustig en lui in het zand te gaan liggen. Velen vinden het precies prettig op dat moment zelf te gaan klussen in huis of het buitenverblijf. Je hebt er trouwens dubbel plezier van als je zelf iets tot een goed einde hebt gebracht. Behangpapier vernieuwen is een klus die zowat iedereen aankan. Bovendien lijkt het er dan op alsof je in een nieuwe woning bent ingetrokken. Een nieuw behangpapiertje kan wonderen doen in huis. Wat niet zoveel wonderen kan verrichten, is als je het oude behangpapier moet verwijderen, dat is niet altijd vanzelfsprekend. Daarom hier een gouden tip. Als je behangpapier gemakkelijk wil verwijderen moet je volgende cocktail eens proberen: je maakt gewoon een mengeling van gelijke delen azijn en water en rolt dit met een verfroller op het behangpapier ofwel verdeel je het met een papborstel op het oude behangpapier. Je zal verrast zijn van het feit hoe snel en gemakkelijk je het papier van de muur kan verwijderen.

Gepubliceerd in Tip van de dag

We hebben er dit jaar heel lang op moeten wachten, maar ze kunnen nu ieder ogenblik openspringen: de miljoenen bloesems die de Limburgse fruitstreek weer in een golvende bloemenzee omtoveren. Vanaf dit weekend begint de bloei en kunnen we er ook voluit van genieten. De vakantiemakers in Haspengouw verlengen hun bloesemactiviteiten en organiseren zelfs extra vuurpottenwandelingen, rondleidingen in fruitveilingen, wijnterrassen enz.

“Hiermee komen we tegemoet aan de vraag van vele toeristen”, zegt de Limburgse gedeputeerde van Toerisme, Igor Philtjens. “Tijdens de bloesemperiode ontvangt de fruitstreek gewoonlijk meer dan 100 000 bezoekers en vakantiegasten. Voor de lokale toeristische ondernemers is het altijd afwachten hoe de natuur evolueert. Dankzij hun flexibiliteit en inzet kunnen de bezoekers volop meegenieten van de bloesems en alles wat erbij hoort.”

Bloesemmeter toont hoe ver de bloesems staan

De voorbije week verschenen hier en daar al de wat bloesems aan bijvoorbeeld pruimen en vroege kersenrassen. Maar de ‘explosie’ van fruitbloesems begint vanaf dit weekend. De bloesem van de perenlaagstam en de kersen, die massaal in de Limburgse fruitstreek staan aangeplant, staat nu in witte knop, en dan weten we dat we dit weekend de eerste bloesemweelde mogen verwachten. De appels volgen dan een 10 tal dagen later, waarmee de bloei van Haspengouw compleet zal zijn.

Ben je benieuwd hoe ver de bloesemknoppen van de verschillende fruitsoorten staan? Volg de bloesem- en fruitmeter op www.toerismelimburg.be.

Bloesemactiviteiten worden verlengd

Door de aanhoudende koude, is de bloei zowat 2 weken later dan gebruikelijk. De vele bloesemactiviteiten die de toeristische diensten in Haspengouw ieder jaar tijdens de maand april organiseren, kwamen dit jaar dus te vroeg. Daarom hebben de deelnemende fruitgemeenten besloten om aan de Bloesemmaand april een vervolg te breien.

Sint-Truiden verlengt de bloesemactiviteiten tot en met 5 mei, bevestigt Hilde Vautmans, schepen van Toerisme: “De fruittoerbus, die in mei enkel op zaterdag door het Haspengouwse fruitlandschap rijdt, zal ook nog tijdens de eerste week van mei elke dag rondritten maken. Op woensdag- en vrijdagavond zijn er extra vuurpottenwandelingen. En in fruitbedrijven zijn er tot 5 mei elke dag extra gratis rondleidingen om 14, 15 en 16 uur. Over een eventuele verlenging van de bloesemlounge zijn er nog onderhandelingen.”

Ook Toerisme Borgloon organiseert in mei bijkomende fruitactiviteiten, naast de opendeurdagen die al iedere meidag (uitgezonderd op zondag) gepland waren. Op wijndomein Cohlenberg zijn er wijnterrassen op de vrijdagen 3 en 10 mei, op de zaterdagen 4 en 11 mei en op de zondagen 5 en 12 mei, van 14 tot 18 uur.

Fruitstreek feest tot aan de herfst

Het bloesem- en fruitprogramma in Haspengouw loopt nog tot en met oktober, als de appelen, peren en druiven geplukt worden. Je kan er onder meer genieten van allerlei fruitige activiteiten, zoals:

 • gratis geleide bezoekjes aan fruitbedrijven, veilingen en dit jaar ook 7 wijndomeinen
 • feeërieke nocturnes tussen vuurkorven in de boomgaard
 • georganiseerde fruitwandelingen en fruitfietstochten doorheen het fruitige landschap
 • rondritten door het fruitlandschap enz.,
 • proeven van streekproducten in 42 horecazaken
 • en zo meer.

Op 7 plekken in Haspengouw kun je dit jaar kant-en-klare picknickmanden bestellen en afhalen. Onder meer op de startplaatsen van fruitwandelingen en fietslussen vind je belevingsvolle picknickplaatsen met dat extraatje.

Voor meer info …

De Fruitbrochure (gratis) bevat voor het eerst zowel het bloesem- als het oogstprogramma (in een uitneembare overzichtskalender, van april tot en met november) en geeft je alle praktische info over de vele fruitige activiteiten.

De thematische Fruitfietskaart (2 euro) ‘Fietsen door fruitig Haspengouw van bloesem tot oogst’ geeft een selectie van de vijf mooiste knooppuntenroutes door de fruitstreek.

Selecteer op www.toerismelimburg.be via de handige online fruitkalender jouw fruitige events op maat, kies een vakantieuitbating tussen de boomgaarden uit en stel jouw eigenzinnige fruitvakantie samen!

Volg de actuele stand van de bloesems en daarna de ontwikkeling van de verschillende fruitsoorten op de voet via de bloesem- en fruitmeter op www.toerismelimburg.be.

Info: Toerisme Limburg vzw, Universiteitslaan 3 in 3500 Hasselt, + 32 11 30 55 00, Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken., www.toerismelimburg.be

Gepubliceerd in Toerisme

Miniatuurroosjes zijn prachtig. Ze wekken een nostalgisch gevoel op. Vooral hun kleuren zijn romantisch: zachte roze tot knalrood. Wat we jullie hier verklappen is dat ze net zo goed binnen als buiten bloeien. Als je de roosjes buiten zet bijvoorbeeld in zo’n ouderwetse romantische tuinvaas, dan is het belangrijk dat je voor een goede drainage zorgt. Leg daarom onderin de bak een laag grind. Daarmee voorkom je dat ze tijdens regenrijke periodes constant in water staan. Mocht het weer onverhoopt slecht zijn om veel buiten te zitten, dan haal je je tuintafelroosjes gewoon weer binnen. Je maakt ze onweerstaanbaar door ze als miniatuurtjes solitair op een bijzettafeltje te plaatsen. Belangrijk om te onthouden is: deze roosjes houden van veel licht en regelmatig water. Ze bloeien nog langer als je de uitgebloeide bloemen met een draai verwijdert of er gewoonweg uitknipt.

Gepubliceerd in Tip van de dag

Niets ontsiert je haar meer dan schilfertjes. Het is ook vervelend om zien en je voelt jezelf niet netjes, vooral ook als je donkere kleding met witte schilfertjes bezaaid is. Natuurlijk is gezond voedsel en een goede gezondheid een eerste vereiste om het probleem te voorkomen. Maar je kan ook uitwendig heel wat doen om het probleem meester te worden. Er bestaan in de handel en in apotheken weliswaar goede maar dan ook dure speciaalshampoos om de haren mee te wassen en zo het probleem bij het symptoom aan te pakken, maar je hoeft dat geld niet uit te geven want dankzij onze tip kan je zo’n shampoo gemakkelijk zelf maken. Om te beginnen kan je vooraleer je het haar wast telkens het geel van een ei op de hoofdhuid inmasseren. Laat het goedje er ongeveer een half uur op inwerken, pas daarna moet je met een milde shampoo het haar wassen, zodat het eigeel verdwenen is. Als je dit een aantal keer hebt gedaan, zullen de schilfertjes verdwenen zijn. Je kan ook olie van de theeboom aan je normale shampoo toevoegen. Deze olie heeft een uitstekende uitwerking tegen schilfertjes. Je moet ongeveer 10 druppeltjes theeboom-olie toevoegen aan de normale hoeveelheid shampoo die je gebruikt om je haar te wassen. Ook hier zal, na het haar een vijftal maal te hebben gewassen, het probleem met de schilfertjes verdwenen zijn.

Gepubliceerd in Tip van de dag

We houden allemaal van gezelligheid, van warmte, van knusse inrichting van de woning, van huiselijkheid, van geborgenheid. Daartoe kan kamerbreed tapijt in ruime mate bijdragen. Niets kan de gezelligheid van tapijt evenaren. Jammer genoeg kan je tapijt niet zo grondig en zo vaak reinigen als je dat met een gewone vloer of steen zou doen. Daarop kan je nog naar hartelust met water en detergenten of andere reinigers werken en gieten. Met tapijt moet je het wat voorzichtiger doen. Daarvoor bestaan trouwens ook speciale reinigingsmiddelen, in spuitbussen, of schuimvorm, onder poedervorm, met een spray enz. Het nadeel daarvan is dat ze niet allemaal even goed reinigen, of andersom dat ze soms zo krachtig werken dat de kleur van je tapijt verandert of dat de frisheid en echtheid verloren gaat. Daar hebben we wat op gevonden. In de plaats van een duur detergent of reiniger te kopen moet je eens proberen om gewoon keukenzout op vlekken in je tapijt te strooien. Je doet dat bij voorkeur ’s avonds, zodat het zout een nachtje op de vlek kan inwerken. ’s Morgens moet je dan het zout met de stofzuiger opzuigen en... weg is die vlek. Je tapijt ziet er als herboren uit en... het is nog spotgoedkoop en supergemakkelijk ook.

Gepubliceerd in Tip van de dag

In deze tijd van hoge energieprijzen is het prettig als je weet hoe je rijgedrag je verbruik kan beïnvloeden. Zo is het bekend dat defensief rijden het voordeligst is: je moet geen gas geven als je ziet dat honderd meter verder het verkeerslicht op rood staat. Probeer zo weinig mogelijk te schakelen en naar een lagere versnelling over te gaan, tenzij het niet anders kan. Maar je rijdt wel het voordeligst als de motor in lage toeren draait. Als je de motor hoog laat oploeien, dan verbruikt hij meest. Als je daarentegen in lage toeren blijft en de motor een dof geluid maakt, dan rij je voordeligst. Het ideale toerental voor weinig verbruik ligt zo om en nabij de 1500 toeren. Je kan best niet onder de 1100 toeren gaan, want dan stottert de motor te veel en kan hij ook stil vallen. In principe vertrek je in eerste, trek dan traag op en van zodra je boven de 1000 toeren gaat, kan je schakelen. Een diep brommend geluid is voordeliger dan een hoog loeiend geluid.

Gepubliceerd in Tip van de dag

De Drie-kastelenwandelroute, de 56ste provinciale wandelroute, is op zaterdag 20 april 2013 plechtig ingewandeld. De nieuwe route loopt door de domeinen Tillegem, Tudor, Beisbroek en Chartreuzinnenbos. De brochure en het startbord zijn voorgesteld in aanwezigheid van de gedeputeerde voor toerisme Franky De Block en de Brugse burgemeester Renaat Landuyt.

De aanleiding voor de realisatie van de Drie kastelenwandelroute is meervoudig. De wandelroute is een actiepunt in de recreatieve gebiedsvisie ‘Brugse rand’, die Westtoer eind 2010 opleverde in opdracht van de Provincie. Door de aankoop van bijna 18 hectare grond (ter uitbreiding van het provinciedomein Tillegem) werd het mogelijk om het domein Tillegembos met de stadsdomeinen Tudor, Beisbroek en Chartreuzinnenbos te verbinden. Op die manier kon er een nieuwe wandelroute gecreëerd worden die het aaneengesloten boscomplex in de Brugse rand ontsluit voor de recreant. Tot slot onderstreept de nieuwe route ook de viering van 50 jaar provinciedomeinen op zondag 28 april 2013.

Op stap door een gevarieerd boslandschap

De route (12 km) loopt via wandelpaden en kasteeldreven door uitgestrekte bossen, heideveldjes, graslanden en hoogstamboomgaarden. Binnen deze domeinen is bijzonder historisch erfgoed te vinden. De route gaat langs drie kastelen, namelijk Het kasteel Tillegem, Kasteel Tudor en Kasteel Beisbroek. Deze kastelen zijn stille getuigen van de rijke leefwereld van de Brugse elite door de eeuwen heen. Naast de kastelen kom je onderweg ook een rosmolen, de Ster, een voormalig Chartreuzinnenklooster ‘Sint-Anna-Ter-Woestijne’ en een kruidentuin tegen. Uniek zijn de historische hofstedes Aandekooi, Hermitage en Pereboom.

 

Twee startplaatsen

De Drie-kastelenwandelroute telt twee startplaatsen, de eerste aan de parking Wittemolenstraat bij domein Tillegem en de tweede aan de parking Zeeweg bij domein Tudor. De nieuwe wandellus is conform de normen van Toerisme Vlaanderen bewegwijzerd met zeshoekige bordjes op houten palen. Op de startplaatsen vind je een handig bord met praktische informatie en een overzichtskaart.

De routebrochure is voorzien van een handige kaart met daarop het traject en de nodige tekstverwijzingen naar de bezienswaardigheden. Op de tekstzijde vind je extra uitleg over deze bezienswaardigheden.

Partners:Deze provinciale wandelroute is een initiatief van Westtoer apb en kwam tot stand in samenwerking met de Stad Brugge en de Provincie West-Vlaanderen.

 

Praktisch

Van de wandelroute wordt een brochure met kaart uitgegeven. Deze kost € 2,00 en is onder meer beschikbaar op de volgende plaatsen:

- Westtoer, T 050 30 55 00, Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken., www.fietsen-wandelen.be ,www.brugseommeland.be

- Provinciaal Informatiecentrum Tolhuis, T 0800 20 021, Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken., www.west-vlaanderen.be

- Toerisme Brugge, T Concertgebouw, 't Zand 34, 8000 Brugge, T 050 44 46 46, Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. , www.inenuitbrugge.be
- Natuurcentrum Beisbroek, zeeweg 96, 8200 Sint-Andries (Brugge), T050 39 09 75, Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

 

Gepubliceerd in Toerisme

Fietsen is genieten. Dat weten we bij Knooppunter als geen ander. Onderweg met je gezin of met vrienden wil je als fietser best wel wat zién en iets... proeven! Waar zijn die verborgen parels in de streek? Waar ontdek je een gezellig eethuisje, een knus biercafé, een leuk terrasje? Wat doe je nà het fietsen, bij wijze van ‘après velo’?

Alle tips bundelt Knooppunter in een handige Fietspocket. Er is één pocket per provincie met telkens tien routes (met lange en korte versie).

Met de Fietspocket in de tas én de gebruiksklare routekaartjes op het stuur wordt elk fietstochtje vanaf nu sowieso dubbel genieten.

 

De Knooppunter Fietspockets bestaan voor elke Vlaamse provincie en kosten €12,95.9789491007385 Knoopp Fietspocket Limburg

Voor meer info: www.knooppunter.com

Verschijningsdatum: 2 mei 2013

Technische gegevens:

Titel: Knooppunter Fietspocket, unieke fietsroutes langs de tofste terrassen

Auteurs: Patrick Cornillie, Gunter Hauspie, Dirk Remmerie,

Formaat: 190 x 230mm

Aantal pagina’s 192

Prijs: €12,95

ISBN

9789491007354 Knooppunter Fietspocket West-Vlaanderen

9789491007361 Knooppunter Fietspocket Oost-Vlaanderen

9789491007378 Knooppunter Fietspocket Antwerpen

9789491007392 Knooppunter Fietspocket Vlaams-Brabant

9789491007385 Knooppunter Fietspocket Limburg

Contactgegevens Knooppunter:

Rik Decock - 0496/871773 Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Gepubliceerd in Toerisme

Niets lekkerder dan de eerste groenten uit de tuin. Heerlijk smaken verse groenten. De smaak van verse producten is dieper, groener, echter, natuurlijker, krachtiger, gezonder en je kan er nog een hele rij eigenschappen voor zoeken die allemaal juist zijn. Niets gaat de natuur te boven, die kan je niet verbeteren. Tenzij je natuurlijk een combinatie van twee natuurlijke eigenschappen kunt bedenken. Dat hebben wij voor jullie gedaan. Zo kent iedereen de smaak van verse, jonge worteltjes. Gewoon heerlijk als je die voor het eerst van het seizoen weer op je bord krijgt. En toch heb je nog niet het beste daarvan op je bord gehad, want als je nu aan het kookwater een scheut appelsap toevoegt, dan wordt die smaak nog krachtiger, nog dieper, nog natuurlijker, nog intenser, nog groener, kortom nog beter. De gouden tip voor wie een hartig smaakje natuur op zijn bord weet te waarderen: scheutje appelsap toevoegen aan het kookwater van verse wortelen. De smaak zal je verbazen.

Gepubliceerd in Tip van de dag

Limburg is al zeven jaar op rij verkozen tot ‘Belgische fietsprovincie van het Jaar’ maar legt de lat opnieuw hoger. “Fietsparadijs Limburg is al jaren top of mind voor recreatieve fietsvakanties. Dit jaar wil men de koppositie ook verstevigen bij wie meer sportieve ambities koestert,” kondigt de Limburgse gedeputeerde van Toerisme, Igor Philtjens, aan. “Alleen door ambitieus te blijven, kunnen we onze fietslengte voorsprong behouden.”

Fietsparadijs Limburg gaat in 2013 de sportieve toer op

‘Ronde 100’, de campagne van Toerisme Vlaanderen om naar aanleiding van de honderdste verjaardag van de Ronde van Vlaanderen de Vlaamse fiets- en wielercultuur in de kijker te plaatsen, is voor Limburg dé gelegenheid om te onderstrepen dat Limburg een fietsparadijs is met veel mogelijkheden voor verschillende types van fietsers, van de recreatieve tot de sportieve fietsers.

 

NIEUW dit jaar in Fietsparadijs Limburg:

Eén fietsplatform op www.toerismelimburg.be brengt het ruime aanbod van Fietsparadijs Limburg samen. Een digitale fietsgids geeft je een gepersonaliseerd aanbod op maat van jouw fietswensen en -capaciteiten en is ook via mobiele media raadpleegbaar.

Fietsparadijs Limburg voegt inhoud toe aan het fietsroutenetwerk. De meest intrigerende Limburgse fiets- en wielerverhalen zijn voor het eerst bijeengebracht op www.toerismelimburg.be.

Fiets in het wiel van bekende Limburgse Flandriens. Tal van nieuwe themafietstochten leiden je doorheen de rijke Limburgse fiets- en wielergeschiedenis, onder meer vanuit Circuit Zolder, dé wielertempel van Fietsparadijs Limburg.

Openluchtmuseum Bokrijk katapulteert je terug naar de heroïsche wielermomenten: kruip in het museumdeel ‘De sixties’ in de huid van jouw wieleridool van toen, herbeleef op 2 juni een dorpskoers uit de jaren ‘30 en ontdek deze zomer de geheimen van de kersmiskoers tijdens de expo ‘In het wiel van de sixties’.

De Ronde van Limburg is terug van weggeweest. Op Hemelvaartdag 9 mei is het weer zover! Verken hem in de voormiddag op eigen tempo (25, 67 of 106 km).

Fietsparadijs Limburg heeft de ambitie om de dromen van iedere fietser, welk type dan ook, waar te maken. Combineer jouw sportieve ambities met een portie genieten en boek een fietsvakantie in Limburg. Je hebt de keuze uit 130 fietsarrangementen bij fietsvriendelijke logiesuitbatingen in Limburg en een 50-tal aanbiedingen op www.toerismelimburg.be

Gepubliceerd in Toerisme

Niets is heerlijker dan een vers slaatje bij het begin van de lente en de eerste mooie dagen. Het doet al denken aan zomerkost, is verfrissend, erg gezond en lekker!

Ingrediênten:

 • 1 bussel radijsjes
 • 1 wortel
 • 1 krop ijsbergsla
 • 2 tomaten
 • 1 komkommer
 • 1 bussel pijpajuin
 • 200 g prinsessenboontjes
 • het sap van 2 citroenen
 • peper

 

 

Bereiding:

 • saladeRasp de wortel.
 • Snijd de sla in fijne lange reepjes en de komkommer en de tomaten in ronde schijfjes.
 • Maak van de radijsjes mooie bloempjes.
 • Kook de prinsessenboontjes beetgaar.
 • Snijd de pijpajuin extra fijn.
 • Schik alles op een bord en kruid lichtjes met versgemalen peper en citroensap.

 

Gepubliceerd in Recepten

We hebben de jongste tijd, dankzij de crisis, geleerd om weer te genieten van de eenvoudige, maar echte dingen des levens. We leren de natuur weer te waarderen, we moeten wel, want dat is onze enige echte overlevingskans. Respect voor de natuur en leven van en met de natuur zijn essentiële dingen, niet enkel om gezond te blijven, maar ook om gelukkig te zijn of te worden. Alles wordt zo druk, zo duur of zo onmogelijk gemaakt door de overheid dat we weer gebruik moeten maken van het beschermend cocon van de natuur. Niet dat we meteen weer geitenwollensokken moeten breien, maar leren leven met eenvoudige natuurlijke dingen zal voor de volgende generatie een dringende opgave worden. Daar kan je mee beginnen in de keuken, dan kan je het aangename aan het nuttige paren. Wie lust er geen pannenkoeken, wafels, knoedels, beignets? Het probleem met zelfgemaakte deegwaren is dat de handen vol kleverige massa blijven hangen. Dat kan je nochtans heel eenvoudig oplossen door onze supertruc toe te passen. Wil je voorkomen dat de handen vol kleverig goedje gaan hangen van het deeg, dan moet je vooraleer je met het rollen, van de deegmassa begint de handen eerst flink inwrijven met olie. Op die manier krijg je gegarandeerd schone, kleefvrije handen.

Gepubliceerd in Tip van de dag

Leder is sterk, staat stoer, heeft een echte natuurwaarde en kan bovendien in alle mogelijk kleuren mooi getint worden. Natuurlijk kunnen er ook vlekken op komen en daarvoor bestaan dan wel speciale poetsmiddelen die niet altijd goedkoop zijn en ook niet altijd even doeltreffend. Daarom hebben we hier een schitterende tip: als je vlekken op leder hebt, dan moet je het kledingstuk, de schoenen of het stuk meubel boven de damp van kokende aardappelen houden. Let wel, het moet gaan om aardappelen in de schil. Dus niet de aardappelen gelijk gaan schillen. Na het aardappel-dampbad moet je de kwestieuze vlekken goed borstelen en... weg is die vlek. Je zou voorwaar uit plezier al meteen meer aardappelen op het menu zetten, enkel en alleen om je lederen garderobe gloednieuw te houden.

Gepubliceerd in Tip van de dag

Heerlijk als je zelf je broodjes bakt of tenminste opwarmt in de oven. Heel het huis geurt naar gezelligheid zoals vroeger toen op boerenerven op zaterdag brood werd gebakken voor een halve week en heel het erf naar versgebakken brood geurde. De eenvoudige ervaringen en gebaren uit het verleden worden eigenlijk tegenwoordig meer en meer gewaardeerd. Onder het motto „terug naar de natuur" hebben veel gezinnen zich weer bekeerd tot die eenvoudige dingen: zelf brood bakken, zelf kaas maken, weer zelf groenten kweken, hoe beperkt het arsenaal ook is. Daaraan beleef je niet enkel geweldig genoegen, maar daarmee kan je ook erg veel geld uitsparen.

Waar je ook veel geld kan mee uitsparen is een energievriendelijk programma uit te bouwen in de keuken. Een van de dingen waar je ook geld kan mee besparen is niet nutteloos ruimten en voorwerpen op te warmen. Daarom scheelt het heel wat als je het tweede bakblik of de tweede bakplaat uit de oven verwijdert als je ze niet gebruikt. Het is toch een koude massa die anders eerst moet worden opgewarmd en die het bakproces van de producten die in de bovenste schuif liggen vertraagt. Als je dus je broodjes wil opwarmen en krokant wil maken, neem dan eerst de onderste bakplaat uit de oven, ze vertraagt het proces en het kost energie om ze op te warmen.

Gepubliceerd in Tip van de dag

Wie last heeft van hooikoorts - en dat is ongeveer dertig percent van de bevolking - mag zich dezer dagen aan een fikse aanval verwachten. Dat zei Monique Detandt van het Wetenschappelijk Instituut voor Volksgezondheid. Ze kwam tot die conclusie op basis van metingen, waaruit bleek dat de concentratie van berkenstuifmeel in de lucht, de kritische drempel heeft overschreden. Daardoor kunnen negentig percent van de allergiepatiënten nu al allergische reacties vertonen.

Wat kan je doen?
- Wie last heeft van hooikoorts kan dus maar best een bril dragen om de ogen te beschermen.
- Als je buiten geweest bent niet in de ogen wrijven vooraleer gedoucht te hebben, je kan de pollen in de ogen verspreiden en een allergische reactie versterken.
- Een crème aan de binnenkant van de neusvleugels wrijven, zodat pollen daar eventueel kunnen in opgevangen worden vooraleer ze de slijmvliezen bereiken.
- Geregeld verse kleding aantrekken nadat je buiten bent geweest.
- Darmen verzorgen met een goed probioticum, bijv. Allobiose cnk-2121-218(in de apotheek), omdat daar de immuniteit wordt opgebouwd. Wie gezonde darmen heeft, krijgt minder last van overgevoeligheid.
- Gebruik maken van een natuurlijk antihistaminicum, bijvoorbeeld op basis van Salsaparilla, zoals Smilabell mondspray cnk 2128-049 (in de apotheek).

Gepubliceerd in Tip van de dag
Pagina 1 van 2