Westtoer presenteert wandelmogelijkheden voor hondenliefhebbers aan de Kust

Met de hond aan zee Het provinciebedrijf Westtoer heeft voor de Kust de wandelmogelijkheden voor ho...

Nieuwe campagne rond bierbeleving in de Westhoek

‘Tournée locale’ plaatst de authenticiteit van de streek in de kijker Het provin...

Zes nieuwe tentoonstellingen over 1917 in de Westhoek

Westtoer presenteert ‘1917 Totale Oorlog in Vlaanderen’ Westtoer en zeven gemeenten uit...

Nieuwe route ‘Mijnenslag’ is afsluiter van de WOI-fietsroutes

Westtoer opent twaalfde en laatste 14-18 fietsroute in Heuvelland Naar aanleiding van de 100-jarige...

Item gefilterd op datum: maart 2013

Iedereen hunkert naar de zon en zomer: warmte, licht, lucht, het buitenleven, ontspanning, vakantie... het zijn bijna allemaal synoniemen die borg staan voor een betere gezondheid. We herleven als we de zon zien en zeker als het zo lang geleden is dat we een mooie dag hebben gehad. De winter blijft maar duren, maar dat hindert de wetgevers niet om alweer op commando ons ritme te veranderen: volgend weekend schakelen we over op het zomeruur. Niet dat het meteen de zomer inluidt, want weersvoorspellers gissen dat het nog niet voor de eerstvolgende veertien dagen is. De winter hangt nog in onze kleren en we moeten al volgens een zomers ritme gaan leven. Is dat wel goed voor onze gezondheid?

In elk getal haalt het nieuwe zomeruur ons bioritme wat overhoop. Niet enkel één uurtje minder lang slapen volgend weekend, maar voor de rest van het jaar tot november op een ander ritme overschakelen. Baby’s en oudere mensen hebben daar het meest last van en ook dieren begrijpen er niks van: zij hebben hun eigen biologische klok en die tikt anders dan wij hebben bepaald. Een Zweedse studie heeft trouwens aangetoond dat in de weken die volgen op de omschakeling er vijf percent meer hartinfarcten voorkomen. De oorzaak moet gezocht worden in het bioritme dat gebruuskeerd wordt en mensen meer vermoeid maakt, depressiever, en dat ze meer te kampen hebben met slaapproblemen. Als je gewoon bent om 23 uur te gaan slapen, dan moet dat volgens het nieuwe patroon eigenlijk om 22uur en dat laat zich zomaar niet afdwingen. Bij gezonde mensen kan het tot een week duren eer ze zijn aangepast, bij wat oudere en minder fitte personen kan het een maand of zelfs langer duren. Landbouwers weten het ook: hun vee laat zich niet dwingen in het nieuwe uurschema: eten op tijd, gemolken worden op tijd en dat verloopt volgens het bioritme van de natuur. Wij laten al te vaak economische motieven primeren op gezondheidsbelang.

Tips
Een paar tips om het zomeruur beter te verwerken:
- Eet ’s avonds wat vroeger, zodat het voedsel verteerd is tegen bedtijd.
- Kijk een uur voor het slapen gaan geen tv meer en doe geen computerwerk, zodat de melatonineproductie op gang kan komen.
- Maak een korte wandeling van een kwartiertje voor het slapen gaan.
- Een warm bad kan ontspannen en is dus een ideaal slaapritueel.
- Neem een goed natuurlijk rustgevend middel bijvoorbeeld op basis van Passiflora (Passibell) of Escholtzia (Escholcin slaapdruppels, beide van Fytobell in de apotheek), dat geeft geen gewenning, maar bevordert de natuurlijke slaap.
- Drink geen alcohol in de avond, anders word je te vroeg wakker.
- Verduister de kamer, zeker als het buiten nog licht is.

Gepubliceerd in Tip van de dag

Heb je ook groene vingers en dus veel planten in huis? Mooi! Dan weet je ook hoeveel energie en geld het soms kost om die gaaf en gezond te houden, want overal loert de vijand. Dat kan bijvoorbeeld onder vorm van bladluizen of grondvlooien enz. Natuurlijk verkoopt men in de handel de gekende bestrijdingsmiddelen, maar het kan ook eenvoudiger, goedkoper en zelfs even goed: stop lucifers met de kop naar omlaag in de grond van je plantenbakken en bloempotten. De zwavel op de lucifer zal maken dat het ongedierte verdwijnt en dat de potvlooien het hazenpad kiezen.

Gepubliceerd in Tip van de dag

Iedereen legt graag een centje opzij. Dat kan beter lukken als je het spaarzaam aan boord legt. Op voedsel moet je natuurlijk niet besparen, want we moeten gezond blijven ook, maar voedsel hoef je daarom nog niet weg te gooien. Dat is meestal het geval met het loof of de blaadjes van radijsjes. Iedereen knipt het eraf en gooit het zomaar op de composthoop of in de vuilnisemmer. Dat hoeft voortaan niet meer, want blaadjes van radijsjes kan je evengoed als sla eten. Ze zijn lekker en je kan ze evengoed op smaak brengen met een vinaigrette of mayonaise zoals je dat met sla doet. Alle beetjes helpen! Eet smakelijk!

Gepubliceerd in Tip van de dag

Champignons zijn lekker, sieren allerhande schotels en zijn zo heerlijk knapperig als je ze rauw eet. Ze kunnen bovendien heel veel schotels die aparte volle smaak geven. Het vervelende is wel dat champignons als je ze klaar maakt en onder de kraan schoon wast, ze spoedig hun mooie witte kleur verliezen, dof worden en donker uitslaan. Dat is natuurlijk niet zo leuk als je de champignons in slaschotels en rauwkostbereidingen gebruikt. Daarom onze tip: als je de champignons gespoeld hebt, moet je ze na deze schoonmaak meteen in meelwater leggen, dat is water waar je wat bloem of broodmeel aan toegevoegd hebt. Op die manier blijven ze mooi wit en kan je ze zonder problemen in rauwkostschotels gebruiken.

Gepubliceerd in Tip van de dag

We kunnen wel hopen op de lente en die hebben we ook broodnodig, maar de werkelijkheid is wel helemaal anders. De winter wil niet wijken, met alle gevolgen vandien. Verkoudheden, griep, maag- en darmperikelen, het houdt maar niet op. En veel mensen hervallen nadat ze een paar weken geleden al het slachtoffer werden van een griep of zware verkoudheid, of complicaties aan de luchtwegen. Wat kan je er aan doen? We kunnen niet allemaal het vliegtuig naar de Caraïben nemen, want als we terugkeren onder de sneeuwwolken slaan de virussen en bacteriën weer toe. Maar het toverwoord om al die problemen op te lossen is wel duidelijk: DE ZON. Want de zon levert ons de broodnodige vitamine D, belangrijk voor de immuniteit!

De zon maakt ons niet enkel blijer, maakt endorfines vrij en dus verbetert het humeur spontaan, maar de UV-stralen die op de huid vallen worden door het lichaam omgezet in vitamine D. Een gebrek daaraan werkt niet enkel botontkalking in de hand met beenderbroosheid tot gevolg, ook het immuunsysteem en het hart krijgen het lastiger zonder vitamine D. Vooral vitamine D3 hebben de meeste mensen dezer dagen tekort door gebrek aan zonneschijn. De lente komt veel te laat en dus blijven de winterziekten hangen. maar je kan er wel wat aan doen: gelukkig is er vitamine D uit het flesje.

Zon en vitamine D

Eigenlijk heb je niet zo heel veel zon nodig om voldoende vitamine D te tanken. Een twintigtal minuutjes per dag is voldoende. Je hoeft dus voor de gezondheid geen uren in de zon te zitten bakken, want dat is dan weer gevaarlijk voor huidkanker. Het komt dus aan op matigheid en goede dosering. Want vitamine D beschermt trouwens ook tegen kanker. Het lijkt een beetje tegenstrijdig: enerzijds veroorzaakt zon huidkanker, anderzijds veroorzaakt een tekort aan zon ook kanker. Maar dat is niet moeilijk te verstaan: van te weinig eten ga je dood, van teveel eten word je ziek en ga je ook dood. Dus: verstandig zonnen en met mate gebruik maken van de goede dingen van de schepping.

 Vitamine D en weerstand

Een recente Amerikaanse studie heeft aangetoond dat een tekort aan vitamine D mee verantwoordelijk is voor het feit dat sommige bevolkingsgroepen meer kwetsbaar zijn en gemakkelijker het slachtoffer worden van griep. Een chronisch tekort aan vitamine D is daar de oorzaak van. Er zijn meerdere studies die een relatie beschrijven tussen infectieziekten of besmettelijke aandoeningen en een gebrek aan vitamine D. Een wetenschapper uit Californië, Dr. Cannell heeft onderzoek gedaan tijdens de grote griepinvasie van 2005. De normale populatie was heel gevoelig voor het griepvirus. In de controlegroep kregen proefpersonen minstens 2000 internationale eenheden vitamine D3 per dag. Ze kregen geen griep! De voeding van de westerling is trouwens arm aan vitamine D. Enkel wie geregeld vette vis eet, of visolie Omega-3 gebruikt, is bevoordeeld. Vitamine D verbetert de weestand tegen infectieziekten, maar vrijwaart ook het hart en de bloedsomloop, vooral in combinatie met de vitamine K2. Daarover heeft de Nederlandse prof. Dr. Vermeer onderzoek gedaan. Vitamine K2 samen met vitamine D3 kan osteoporose tot staan brengen, de botdensiteit verbeteren en hart en bloedvaten sterker maken en vrijwaren van plaques, zodat op termijn hartinfarct kan worden vermeden. Wat is een verstandige maatregel? Zet geregeld vette vis op het menu: zalm, makreel, haring, sardienen en gebruik een goed voedingssupplement met vitamine D. Daarmee ben je de zon die zich verstopt, toch te slim af en heb je het beste gekozen om griep, verkoudheid en besmettelijke aandoeningen te vermijden of sneller te verjagen in deze winter met zijn lange staart.

Vitamine D ook tegen kanker

Een bijzonder interessante kwaliteit van vitamine D is bovendien de bescherming tegen colorectale kanker (darmen) en prostaatkanker. Na longkanker is dit de meest verspreide ziekte en in ons land worden jaarlijks ongeveer 8000 nieuwe gevallen gediagnosticeerd. Het sterftecijfer is erg hoog, want binnen de vijf jaar overlijdt ongeveer de helft van deze mensen. Preventie is derhalve erg belangrijk: regelmatig bewegen, voldoende vezels in de voeding, dus minder geraffineerde kost en meer vitamine D. Volgend the British Medical Journal zou een hoog vitamine D gehalte in het bloed de kans op colorectale kanker met meer dan 40 percent kunnen verlagen. Het beperkt zich niet tot darmkanker, maar ook prostaatkanker, diabetes, osteoporose, sommige auto-immuunziekten en cardiovasculaire aandoeningen zouden wel varen bij een hoger vitamine D gehalte.

Nu we de zon nog een tijdje moeten missen en de lente nog niet aan de horizon verschijnt is een goed preparaat van vitamine D een weldaad in deze winterperiode die uitzonderlijk lang gerekt wordt.

Bron: www.i-Sana.be gezondheidsmagazine

Vitamine D kopen? Veilig en voordelig online 7op 7:  www.boverte.com

 

Gepubliceerd in Gezondheid

Palmen bestaan er in velen vormen en formaten. De Kentiapalm was een van de eerste palmen die werden gekweekt voor de huiskamer. De exemplaren die op de markt worden aangevoerd zijn doorgaans jonge planten, die met enkele exemplaren bijeen in een pot staan. Hun volslanke stammetjes dragen een regelmatige kroon met breed uitwaaierende geveerde bladeren. Kentia is als geen andere bestand tegen stof, lage temperaturen en vreest ook geen schaduw. Zelfs als er weinig licht is, houdt hij uitstekend. Door het feit dat het een sterke plant is, kan die vanaf half mei, als het gevaar voor nachtvorst voorbij is, al naar buiten. Je moet de plant dan wel geleidelijk aan de nieuwe omgeving wennen. Als ze in een donkere hoek staat, moet de plant eerst geleidelijk aan het licht worden gewend. Leg daartoe bijvoorbeeld materiaal over de bladeren, zodat ze slechts geleidelijk fel zonlicht krijgt. Je kan natuurlijk ook een schaduwrijke hoek in de tuin uitzoeken. Door een goede jaarlijkse behandeling, krijg je een stevige plant. Daartoe regelmatig broezen en voor een redelijk vochtig milieu zorgen, dat is goed voor deze plant. De wortelkluit goed vochtig houden met lauw en kalkarm water, vooral als het warm is. Goed draineren en minder gieten bij lagere temperaturen. Zorg voor voedselrijke standaardpotgrond. Tijdens de groei om de veertien dagen bemesten, later om de maand. Om de drie jaar verpotten, bij voorkeur in het voorjaar. Je wordt supergelukkig met je tropische plant.

Gepubliceerd in Tip van de dag

Wol is mooi en aangenaam om dragen, het is een natuurlijke vezel en dus mensvriendelijk, tenzij je allergisch bent natuurlijk. De mooiste kleuren vind je trouwens ook bij wollen kleding. Jammer genoeg kan die kleding gemakkelijk beginnen “opwollen”, pluisjes afgeven en zijn nieuw aspect kwijt geraken. De meeste mensen vinden dit het ogenblik om iets nieuws te kopen. Dat is voortaan verleden tijd, want je kan je “opwollend” kledingstuk weer redden en als nieuw tevoorschijn toveren. Was het wollen kledingstuk eerst met een wasproduct dat speciaal voor wol is geschikt. Daarna doop je het in een vloeistof gemaakt van een aftreksel van witte bonen. Daarop goed uitspoelen. Op die manier wordt de pull of kleedje weer soepel en mals, krijgt het een nieuw aspect en wordt het weer aangenaam om dragen.

Gepubliceerd in Tip van de dag

Je hebt prei gekocht en je wil een heerlijke preisoep maken of preischijfjes in een rauwkostschotel gebruiken. Heerlijk! Maar vooraleer je je schotel klaar maakt, maak je de prei schoon, snij je de fijne worteltjes eraf en gooi je die in de vuilnisemmer. Niet meer doen! Je kan die worteltjes weer planten, zelfs in een bloempot. Je moet ze wel af en toe water geven en op een zonnige warme plaats zetten. Na een tijdje vormen ze weer groen, dat je kan afsnijden en perfect als soepgroente kan gebruiken. Op die manier gaat niets meer verloren in de keuken en heb je zelfs superverse groente: recht uit je eigen minituin.

Gepubliceerd in Tip van de dag

Het gebeurt je meer dan eens dat je het wasgoed net op tijd uit de machine hebt gehaald om het met de gepaste vochtigheidsgraad te strijken. Maar als er dan even iets in de weg komt, is het te strijken wasgoed te droog om nog mooi gestreken te kunnen worden. Daar hebben we een prachtige truc op gevonden. Leg het te strijken goed tussen twee vochtige handdoeken en doe nu alles in de droogtrommel. Laat zwieren, zonder de trommel evenwel op drogen te zetten. Op het ogenblik dat het wasgoed de vereiste vochtigheidsgraad heeft bereikt haal je het weer uit de droogtrommel en trek je er recht mee naar de strijkplank: een perfecte truc om je weer helemaal gelukkig te voelen.

Gepubliceerd in Tip van de dag

Tot de onmisbare werktuigen van elke jonge dame en vrouw horen de nagelvijltjes. Niemand durft nog het huis uit zonder nagelknipper en nagelvijltje, want niets is erger dan plots met een gebroken of gescheurde nagel te worden geconfronteerd en enkel nog de tanden of een betonnen tegel over te houden op de zaak een beetje te redden. Nagelvijltjes zijn dus onmisbare werktuigen, maar ze worden zo gauw vuil en er blijft gemakkelijk nagelstof in achter, zodat de vijl minder effectief begint te werken. Dat is voortaan verleden tijd. Een vijl kan je perfect schoon maken door er een band leukoplast of een sterk klevende tape op te drukken, zodat die goed blijft kleven. Een paar keer goed aandrukken en wrijven, en dan nadien de tape of leukoplast eraf halen. Alle vuile restjes blijven nu in de kleefstof van de tape hangen en je beschikt weer over een perfect mooi werkend nagelvijltje.

 

Gepubliceerd in Tip van de dag

Heb je er ook vaak last mee: een hardgekookt eitje smullen is een zaligheid, maar het is o wee zo’n karwei om het eitje van zijn harnas te ontdoen. Dat is voortaan kinderspel, want we verklappen jullie een eenvoudige truc om hardgekookte eitjes spelenderwijs te pellen. Als het eitje gekookt is, moet je het even laten schrikken onder koud water. Nadien bovenaan het dakje in stukjes kloppen en er een klein hoedje afpellen. Vervolgens nogmaals onder de koude kraan laten schrikken en daarop weer pellen: dit keer gaat het vanzelf en kan je zonder problemen van je hardgekookt eitje genieten.

Gepubliceerd in Tip van de dag

Tweede editie ook grensoverschrijdend in Pays de Flandre

Op 12, 13 en 14 april organiseert Toerisme Westhoek (Westtoer) voor de tweede keer het ‘Weekend van het Volkscafé’. Alveringem, Heuvelland, Poperinge en Vleteren krijgen het gezelschap van Diksmuide, Veurne en Wervik. Nieuw is de grensoverschrijdende samenwerking tussen de Westhoek en Pays-de-Flandre (Noord-Frankrijk). Beide regio’s tonen nu hun tijdloze authenticiteit. Een 70-tal volkscafés presenteren een uniek programma. Dit origineel initiatief blijft een ideale inspiratiebron voor een weekendje weg of een mooie tocht in de Westhoek en Pays-de-Flandre.

 

Volkscafés behoren tot het collectief erfgoed van de Westhoek. Het vintage volkscafé is meer dan een gewone horecazaak. Lokaal hebben ze hun belangrijke sociale dimensie. Ook bovenlokaal zijn ze een wezenlijk deel van de ‘couleur locale’ van een regio. Meer en meer volkscafés heropenen hun deuren. Hierdoor krijgen ze een belangrijke functie op het vlak van sociale impact, toeristisch perspectief en economische return.

 

Van volksspelen tot ‘Picon maison’

De intrinsieke authenticiteit van het volkscafé is de invalshoek bij uitstek voor het ‘Weekend van Het Volkscafé’. Het is hartverwarmend om vast te stellen hoeveel volkscafés zich hebben ontplooid als aantrekkingspool van het plaatselijke verenigingsleven. Daarnaast spelen ze een grote rol in het toeristische-recreatief aanbod van de Westhoek. Voor fietser zijn volkscafés perfecte stopplaatsen. Met volksspelen, tentoonstellingen, historische archieven en zelfs heuse musea zorgen volkscafés voor een unieke toeristische uitstraling.

Speciaal voor dit weekend krijgt dit alles een extra dimensie met muziek, animatie, verhaalvertellers, streekproducten, initiaties in allerlei volkssporten, volksspelen en degustaties van lokale streekbieren. Nieuw is de quiz “Weekend van het Volkscafé”. Een topper wordt zonder twijfel de niet te versmaden “Picon Maison”, een delicatesse aan beide kanten van de grens.

 

De Gouden Sanseveria op tour

Met de Gouden Sanseveria wil het Weekend van Het Volkscafé symbolisch de vele eigenaars een hart onder de riem steken. Die Verdammte Spielerei, een bijzondere fanfare onder leiding van een atypische tamboer-majoor zal tijdens het weekend de regio’s doorkruisen. De fanfare zal een willekeurig aantal volkscafés bezoeken om de Gouden Sanseveria te overhandigen aan de mensen die zich het hele jaar door verdienstelijk maken in de volkscafés.

 

Alle info en adressen: www.toerismewesthoek.be/weekendvanhetvolkscafe

http://www.toerismewesthoek.be/weekendvanhetvolkscafe

Gepubliceerd in Toerisme

Heerlijk als je zelf wortelen kan klaarmaken. Worteltjes smaken niet enkel lekker, ze zitten bovendien nog boordevol pro-vitamine A, die in de lever worden omgezet tot vitamine A. Als je wortelen wil klaar maken en toch zoveel mogelijk vitamines wil bewaren, moet je als volgt tewerk gaan. Eerst moet je ze wassen, daarna in zijn geheel in de kookpot doen en gaar koken. Pas als de wortelen klaar en bereid zijn, mag je ze in stukjes snijden. Op die manier blijven de vitaminen en mineralen beter in de groenten bewaard en zul je ook meer profijt kunnen halen uit je zelf bereide groenten.

Gepubliceerd in Tip van de dag

De winter blijft maar aanhouden. Het is zelfs geen kwakkelweer meer, het is echt griep- en verkoudheidsweer. Niet te verwonderen dat er nog steeds mensen aangevallen worden door het griepvirus. Wachten op het mooie weer is niet het enige antwoord, vooral ook omdat dit nog een tijdje op zich kan laten wachten. Wat kan je dan wel doen?

Grote verrassing toen een tijdje geleden de griep uitbrak in een verzorgingsinstelling waar bejaarden waren ingeënt met een vaccin dat nochtans het type virus bevatte dat de kwaal bij hen veroorzaakt had. Viroloog Van Ranst verklaarde meteen dat een griepvaccin nu eenmaal niet perfect is.Steeds meer worden vraagtekens gezet bij de massale inentingscampagnes. Ze zijn wel heel goed voor de fabrikant van het vaccin, maar als ze hun doeltreffendheid missen, kan je wel vragen stellen bij het nut van de inenting.Virussen volgen een eigenzinnige koers. Ze muteren vaak of er komen nieuwe stammen. Vaccins zijn niet altijd op tijd klaar en bevatten soms ook niet de informatie tegen de gemuteerde stam.

Wat kan je dan wel doen?

Je weerstand vergroten zodat je minder kans maakt om griep te krijgen:

  • Handen wassen na elk contact met mensen of dieren
  • Voldoende drinken
  • Zorg voor voeding die rijk is aan antioxidanten zodat vrije radicalen minder kans maken: fruit, groenten, noten en bessen
  • Darmflora versterken met een goed probioticum
  • Van Echinacea is het bekend dat het de weerstand vergroot, de macrofagen actiever maakt en in combinatie met vitamine C wordt deze kracht nog versterkt.
  • Maak elke dag een wandeling van een half uurtje.
  • Zorg voor voldoende luchtvochtigheid in huis en hang waterverdampers bij de verwarming. Virussen voelen zich prettiger in droge lucht.
  • Denk positief, zodat stress minder vat op je krijgt.
  • Slaap voldoende

bron: www.i-sana.be online gezondheidsmagazine

 


Gepubliceerd in Gezondheid

De eerste aardbeien verschijnen als primeurs in de dure warenhuisrekken. Verleidelijk! Het seizoen komt er aan en er zijn maar weinig mensen die er kunnen van af blijven: wat smaakt trouwens beter dan een heerlijke sappige, zoete aardbei. Behalve in gevallen van allergie is er niemand die er kan aan weerstaan. Toch hanteren velen nog verkeerde gewoonten bij het schoonmaken van aardbeien, zodat de pittige diepe smaak verloren gaat. Daarom geven we jullie hier de beste manier om aardbeien lang vers te houden en ze hun pittige smaak te laten behouden. Als je aardbeien wil eten, dan moet je ze wel schoon spoelen onder zacht stromend water, zodat eventuele resten van spuit- en bestrijdingsmiddelen verwijderd worden. Je mag dat pas doen als je ze gaat eten, anders verliezen ze snel hun vers aspect en gaat de diepe smaak verloren. Ook een foutje dat de meeste maken, is het groene kroontje te verwijderen vooraleer ze te spoelen. Pas als ze gespoeld zijn, mag het groene kroontje worden verwijderd, anders nemen de aardbeien te veel water op en wordt de smaak flets. Op die manier zal je nog meer plezier hebben van je dagelijkse portie aardbeien.

Gepubliceerd in Tip van de dag
Pagina 1 van 2