Westtoer presenteert wandelmogelijkheden voor hondenliefhebbers aan de Kust

Met de hond aan zee Het provinciebedrijf Westtoer heeft voor de Kust de wandelmogelijkheden voor ho...

Nieuwe campagne rond bierbeleving in de Westhoek

‘Tournée locale’ plaatst de authenticiteit van de streek in de kijker Het provin...

Zes nieuwe tentoonstellingen over 1917 in de Westhoek

Westtoer presenteert ‘1917 Totale Oorlog in Vlaanderen’ Westtoer en zeven gemeenten uit...

Nieuwe route ‘Mijnenslag’ is afsluiter van de WOI-fietsroutes

Westtoer opent twaalfde en laatste 14-18 fietsroute in Heuvelland Naar aanleiding van de 100-jarige...

Item gefilterd op datum: november 2013

Lijm is een van de meest praktische uitvindingen na het wiel. Je kan er alles en nog wat mee herstellen of gewoon maken. Het ongeluk is dat iedereen de neiging heeft om een grote tube te kopen, terwijl die na de eerste keer gebruik al muurvast gaat zitten. Ofwel krijg je het dekseltje er niet meer af, ofwel is de mond helemaal dicht gekleefd. Je kan dan wel proberen de mond open te steken, maar dat eindigt meestal met het beschadigen van de tube zelf. Daarom deze superieure tip. Als je lijm hebt gebruikt moet je voortaan een kopspeld met dikke knop bovenaan, in de tube lijm stoppen, alvorens ze te sluiten. Als je de tube een volgende keer wil gebruiken, moet je de kopspeld gewoon uit de tube trekken en... de lijm is zo meteen weer bruikbaar. Dat moet je telkens na gebruik herhalen, zodat de lijm tot de laatste druppel gebruikt kan worden.
Simpel hé?

Gepubliceerd in Tip van de dag

Het overkomt iedereen wel eens: een bord of kopje dat omvalt en vlekken maakt op het tafelkleed of tapijt. Met een tafelkleed heb je meestal geen problemen, maar wat met het tapijt? En wat als die vlekken van koffie afkomstig zijn en zelfs je beste zetel ontsieren en waardeloos maken. Geen probleem voortaan, want we hebben een eenvoudige maar wel erg doeltreffende truc. Als een vlek van koffie je zetel of tapijt ontsiert, moet je meteen snel een vochtig gemaakte witte handdoek of vod op de vlek leggen. De koffie zal hierin trekken. Nadien uitspoelen en de behandeling zoveel maal herhalen tot de vlek helemaal verdwenen is. Dat spaart meteen een pak geld dat je anders aan speciale reiniging zou uitgeven.

Gepubliceerd in Tip van de dag

Lederen handschoenen die niet gedragen worden hebben neiging tot krimpen, zodat je schrikt als je ze een volgende keer weer wil aantrekken. Je denkt meteen dat je handen verdikt zijn, maar dat is niet zo. Toch hoef je de handschoenen niet weg te gooien, want we hebben voor jullie een truc om ze op te rekken. Je moet de mooie lederen handschoenen gewoon een paar uur op een vochtige handdoek leggen en dan meteen weer aantrekken. Ze zullen perfect passen en zich aan de nieuwe situatie ook aanpassen. Alweer een pak geld gespaard.

Gepubliceerd in Tip van de dag

Als je bepaalde vleeswaren, vis, of kroketten een meer appetijtelijk uitzicht wil geven en ze op slag lekkerder wil maken, dan volstaat het ze even door het paneermeel te rollen alvorens ze te bakken of de braden. De tafel krijgt er ook meteen een feestelijker uitzicht door. Maar wat als je geen paneermeel bij de hand hebt? Geen nood, want we geven je hier een truc om dat zelf te maken. Neem twee wat oudere (vers mag ook) beschuitjes en wrijf die tegen elkaar. De beschuitjes zullen gaan kruimelen en je hebt prima paneermeel. Heb je maar één beschuitje meer, leg het dan op een broodsnijplank en rol daarover met de deegroller of met de zijkant van een fles. Alweer ben je gered en geniet je straks van de heerlijkste zelfgemaakte recepten.

Gepubliceerd in Tip van de dag

Van 23 november tot en met 6 januari 2014 (m.u.v. 24 en 25 december) is Duitslands grootste attractiepark weer omgetoverd tot een magisch Winterwonderland. Er zijn naast de bekende attracties vele extra winterattracties zoals een typisch Duitse kerstmarkt, een reuzenrad van 55 meter hoog, een ijsbaan, een kinderwonderland, een kinderskischool en een sneeuwhelling. Maar er zijn ook volop shows die passen bij deze tijd van het jaar: een wintercircus, een ijsshow, een lichtparade en een musical. Ook is er dit jaar een exclusieve tentoonstelling over de Beatles met originele items van the Fab Four uit Liverpool.

 

Een winters avontuur door 13 Europese landen

Het thema van Europa-Park is ….. Europa. In het park zijn dertien Europese landen nagebouwd. In elk land zijn de attracties geopend, vanzelfsprekend zijn waterattracties en buiten-achtbanen als Silver Star, Wodan en ‘blue fire’ gesloten. Maar er zijn daarnaast nog vele speciale winterse attracties. Kinderen kunnen bijvoorbeeld met een ski-scooter rijden of hun eerste ski-les volgen. Ook kan men met een band van een sneeuwhelling roetsjen of op de schaats rondjes draaien op een ijsbaan. Ook in het grote overdekte kinderwonderland hoeven kinderen zich geen moment te vervelen. Hier kan men ook een ritje maken op een van de vier overgebleven saloncarrousels ter wereld, de ‘Eden Palladium’.

Een ‘lekkere’ winter

Je loopt in Europa-Park niet alleen van land naar land, maar tijdens de winteropenstelling loop je er ook van de geur van vers gebakken Lebkuchen, via gepofte kastanjes naar warme glühwein en andere lekkernijen. Ook kun je in de themagebieden terecht voor de typische specialiteiten uit de gepresenteerde landen. 2,5 miljoen lichtjes, 2.500 dennenbomen, tientallen kampvuren en talloze versieringen zorgen voor een echte wintersfeer. Het Duitse themagebied biedt onderdak aan een echte kerstmarkt en in het Spaanse gedeelte kun je bij een heuse ijsbar terecht voor een ‘hartversterkertje’. In Portugal staat een reuzenrad van 55 meter van waaruit men een geweldig uitzicht heeft over het versierde park. Bij Slot Balthasar is dit jaar voor het eerst een middeleeuwse Christkindl-markt.

Fantastische wintershows

Europa-Park staat bekend om haar uitgebreide entertainment-aanbod. Ook tijdens de winteropenstelling is het programmaboekje weer goed gevuld. In de entreeprijs is bijvoorbeeld ook een hoogstaande circusvoorstelling van zo’n 50 minuten begrepen. Op het evenementen-terrein, in een originele circustent, vertonen internationale artiesten dagelijks hun bijzondere kunsten. Eveneens kan men genieten van de ijsshow ‘Surpr’Ice, de verloren pinguin’ en in het Globe Theater kun je getuige zijn van een swingende kerstmusical. Vergeet zeker niet de lichtjesparade die elk avond door het park trekt te bekijken. In de 4D-bioscoop gaat deze winter een film over ‘Arthur’ in première, een opwarmertje voor de indoor-attractie “Arthur in het Koninkrijk van de Minimoys’ die in 2014 zal openen.

Expositie “Please Please Me”

In het stationsgebouw van de hoogste achtbaan van het park, Silver Star (73 meter) is deze winter een tentoonstelling te zien over de Beatles. Precies 50 jaar na het verschijnen van het eerste album ‘Please Please Me’ staat de meest invloedrijke band van de popgeschiedenis centraal in een Europa-Park-expositie. Deze expositie, welke met medewerking van Bernhard Paul, directeur van Circus Roncalli en groot verzamelaar van Beatles-memorabilia tot stand is gekomen, is gratis te bezoeken. Er zijn onder andere originele kledingstukken van the Fab Four te zien.

Overnachten in winterse sferen

Voor wie geen genoeg kan krijgen van de winterse sfeer, bieden de vijf bijzondere themahotels van Europa-Park volop mogelijkheden om dat gevoel vast te houden. In de 4-sterren-belevenishotels “Colosseo”, “Castillo Alcazar”, “El Andaluz” , “Santa Isabel” en “Bell Rock” kunnen gasten naast zachte bedden ook genieten van het Italiaanse “dolce vita”, het Spaanse temperament, het Portugese kloosterleven en de sferen van New England. Een arrangement voor twee volwassenen en twee kinderen (4-11 jaar) bestaande uit een overnachting met een uitgebreid ontbijtbuffet, inclusief twee dagen toegang tot het park, is er deze winteropenstelling al vanaf 435 Euro. Reserveren kan via www.europapark.de. Echte avonturiers overnachten in de verwarmde blokhutten van het Camp Resort. Eenzelfde pakket kost dan 334 Euro.

Algemene informatie

Tijdens de winteropenstelling kost een kaartje € 33, kinderen van 4-11 jaar betalen € 28,50. Kinderen tot en met 3 jaar hebben gratis entree. Het park is van 23 november 2013 tot en met 6 januari 2014 (m.u.v. 24 en 25 december) dagelijks geopend van 11 tot 19 uur.

Europa-Park is gelegen in het Zwarte Woud. Het is niet alleen Duitslands grootste attractiepark, maar ook het op een na best bezochte park van Europa. Op beoordelingssites als Zoover scoort het park hogere cijfers dan de bekende parken en is daarom niet voor niets meerdere malen uitgeroepen tot beste park van Europa. In het park zijn 13 Europese landen tot in de kleinste details nagebouwd. Verdeeld over deze themagebieden bevinden zich de meer dan 100 (!) attracties en shows. Geen enkel ander attractiepark heeft zo’n groot aanbod. Achtbaanliefhebbers komen er helemaal aan hun trekken. Er staan er maar liefst elf. Voor de bezoekers die het rustiger aan willen doen, staat er dagelijks 6 uur show op het programma. Aan de rand van het park staan 5 bijzondere themahotels. Avontuurlijker overnachten? Dat kan in de ingerichte tipitenten, huifkarren en blokhutten of op de camping. Meer informatie: www.europapark.de.

Gepubliceerd in Toerisme

Een badplaats in het groen

Onlangs is de vernieuwde erfgoedwandelroute Duinbergen geopend. De 3,2 km-lange route is als tweede van de tien erfgoedwandelroutes aan de Kust bewegwijzerd met metalen klinknagels. De herwerkte brochure en het startbord zijn voorgesteld in aanwezigheid van gedeputeerde voor toerisme Franky De Block en de burgemeester van Knokke-Heist, graaf Leopold Lippens.

Duinbergen is ruim 100 jaar geleden ontworpen door de Duitse architect-stedenbouwkundige Jozef Stübben. Het ontwerp bestond uit een maximaal behouden duinreliëf, kronkelende wegen, vrijstaande villa’s met beperkte bouwhoogte, ingeplant in groene tuinen. De wandelroute toont de charmantste hoekjes zoals het Joseph Stübbenpark, de duin Vossenhul en de Zeedijk met zicht op het Albertstrand. Centraal op de 3,2km-lange route staat het historisch erfgoed, met name de vele vrijstaande villa’s in verschillende stijlen zoals Cottage en Art Deco.

Klinknagelbewegwijzering

Naast de herwerkte brochure is de route nu ook bewegwijzerd. De erfgoedwandelroute Duinbergen is de tweede erfgoedwandelroute aan de Kust die met metalen klinknagels bewegwijzerd is. De klinknagels tonen de erfgoedliefhebber op een discrete, maar duidelijke manier de weg.

In de loop van de volgende jaren zullen alle erfgoedwandelroutes aan de Kust bewegwijzerd worden. In 2014 staat erfgoedwandelroute Blankenberge alvast op het programma.

Europese middelen

De herwerking van de erfgoedwandelroute Duinbergen kadert in het project REECZ, binnen het Europese Interreg IVa-programma ‘grensregio Vlaanderen-Nederland’. REECZ (Recreatie en Ecotoerisme in de Zwinstreek) ging in 2009 van start met als doelstelling het verhogen van de grensoverschrijdende beleving van de natuur, het erfgoed en het landschap in de Zwinstreek. Westtoer zorgt samen met de andere partners in het project o.a. voor een beter wandelaanbod in de Zwinstreek. Eerder werden de Uitkerkse Polderwandelroute tussen Blankenberge en Zuienkerke, de Meetkerkse Moerenwandelroute vlakbij het Kanaal Brugge - Oostende en het grensoverschrijdende wandelnetwerk Zwin gerealiseerd.

Partners

De erfgoedwandelroute Duinbergen is een initiatief van Westtoer en de Dienst Cultuur van de Provincie West-Vlaanderen in samenwerking met de Gemeente Knokke-Heist. De herwerking kwam tot stand met de steun van het Europees Fonds voor Regionale Ontwikkeling (EFRO) en van Toerisme Vlaanderen, in het kader van het project REECZ.

Praktisch

Van de erfgoedwandelroute wordt een brochure met kaart uitgegeven. Deze kost €2,00 en is onder meer beschikbaar op de volgende plaatsen:

- Westtoer, Koning Albert I-laan 120, 8200 Sint-Michiels (Brugge),

T 050 30 55 00, www.fietsen-wandelen.be, www.dekust.be

- Toerisme Knokke-Heist, Zeedijk-Knokke 660, 8300 Knokke-Heist,

T 050 63 03 80, Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. , www.knokke-heist.be

- Sincfala-Museum van de Zwinstreek, Pannenstraat 140, 8301 Knokke-Heist,

T 050 53 07 30, Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

- Provinciaal Informatiecentrum Tolhuis, Jan Van Eyckplein 2, 8000 Brugge,

T 0800 20 021, Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.,

www.west-vlaanderen.be/informatiecentrum

Gepubliceerd in Toerisme

Sinaasappelen zijn lekker en zitten boordevol vitamines en vooral de vitamine C kunnen wij in dit jaargetijde bijzonder goed gebruiken. Feit is dat sommige soorten niet erg zoet, maar eerder zuur smaken. Vooral kinderen hebben het er moeilijk mee. Daar kan je wat aan doen, door de zoete smaak van sinaasappelen te verhogen. Hiertoe volstaat het gewoon de vruchten een paar uur in de buurt van de verwarming te leggen. Door de warmte gaat de vrucht snel doorrijpen, wat de zoete smaak zal bevorderen en ten goede komt.

Gepubliceerd in Tip van de dag

Sommige mensen geven veel geld uit om iets lekkers te hebben, om hun dag goed te maken, maar eigenlijk hoeven ze niet veel geld uit te geven om die droom waar te maken. Fantasie volstaat meestal, of het lezen van onze tipjes bijvoorbeeld. Zo kan je heel lekkere ijskoffie maken, voor een peulschilletje. Zet ’s morgens wat meer koffie dan gewoonlijk. Giet wat je teveel hebt en niet gaat opdrinken in een kruik of kan en voeg er een twee- tot drietal theelepeltjes cacaopoeder aan toe. Laat afkoelen en zet nadien alles in de koelkast. Buitengewoon lekker en spotgoedkoop.

Gepubliceerd in Tip van de dag

Tegenwoordig heb je gummihandschoenen in alle maten, alle sterkten, alle kleuren en voor alle doeleinden. Jammer is wel dat ze zo rap kapot gaan, vooral als je mesjes moet hanteren. Keukenhandschoenen zijn daarom doorgaans geen lang leven beschoren, want tijdens het schillen van aardappelen is het zo gebeurd. Toch hoef je niet altijd de handschoenen meteen weg te gooien. Je kan ze repareren! Hiertoe moet je gewoon wat secondenlijm nemen, een likje op het scheurtje leggen, goed aandrukken en binnen de paar seconden is het scheurtje dicht en
kan je weer lang genieten van je onmisbare gummi handschoenen.

Gepubliceerd in Tip van de dag

Haast iedereen heeft wel een schilderij in zijn living of bureau hangen. Het brengt sfeer en kleur in je kamer en het herinnert je aan motieven die voor jou belangrijk en kunstzinnig zijn. Jammer is dat de tijd ook hier weer vat op heeft. Vooral vervuilde lucht en zeker sigarettenrook heeft er vrij spel mee. Om een schilderij te reinigen wordt door vakmensen veel geld gevraagd. Daarom hier een prachtige tip om de klus zelf te klaren zonder risico voor de kleuren. Snij een aardappel doormidden en wrijf met het snijvlak over de olieverf op het schilderij. Nadien met een zachte droge doek oppoetsen. De kleuren zullen weer levendiger zijn en de vervuiling is verdwenen.

Gepubliceerd in Tip van de dag

Sneeuw, ijs, en deze maand vooral regen: het zijn ideale ingrediënten om de bodem van je auto snel te laten roesten. Tegenwoordig valt het misschien wel nog mee omdat de onderkant met een antiroestmiddel wordt behandeld bij de productie, maar het gevaar komt van de binnenkant. Als je met natte schoenen je auto binnenstapt en je doet dat ettelijke malen per dag, heeft de voetmat onder de pedalen niet de tijd op te drogen en geeft op die manier zijn vocht door naar de vloerplank onder de voeten. Op die manier ontstaat het roest van binnenuit.
Daarom onze truc: leg een opengevouwen dagblad onder je voetmat bij de pedalen en het vocht zal daarin dringen zodat de vloer niet meer gaat roesten. Op tijd vernieuwen natuurlijk!

Gepubliceerd in Tip van de dag

Vroeger werd een stuk brood dat hard geworden was meteen weggeworpen. Maar de tijden zijn er niet meer naar en iedereen spaart graag en is wat zuiniger geworden. Als je voortaan nog oudbakken brood hebt, mag je het beslist niet meer wegwerpen, want we verklappen jullie een trucje om het weer vers te maken. Je moet het oudbakken brood een tiental minuutjes in een vochtige doek wikkelen, een schone vochtige keukenhanddoek bijvoorbeeld. Nadien moet je het brood kort in een warme oven nabakken. Op die manier riekt het weer heerlijk naar vers brood en is het even mals als kwam het pas uit de bakkerij.

Gepubliceerd in Tip van de dag

Ook last van motten? En ook een hekel aan mottenballen vanwege de verschrikkelijke geur?
Geen probleem, want je kan je kleerkast toch motvrij houden en toch een aangenaam geurtje de klus laten klaren. Je moet eenvoudig een paar
laurierblaren in de kleerkast leggen en je zal zien: door de geur worden de motten op de vlucht gedreven. Geen probleem meer met je mooie pulletjes en sokken, de motten zullen het bij je buren gaan proberen.

Gepubliceerd in Tip van de dag

Heerlijk voor soep, een weldaad voor de prostaat

Het is herfst en dus duikt de pompoen overal op: aan de deurposten, in uitgesneden vormen, op kinderkamers, om vreemde heksachtige sferen op te roepen en gelukkig ook in de keuken. Pompoen behoort tot de familie van de komkommerachtigen en wordt al sinds de middeleeuwen ook bij ons als voedsel gebruikt. Je kan er heerlijke taart, puree, frietjes en uiteraard overheerlijke pompoensoep mee maken.

Pompoen is bovendien erg gezond, want de zaadjes beveiligen de prostaat. Ook de groente zelf is uitstekend voor de darmen, prostaat, bij problemen met en ontstekingen van de urinewegen, tegen brandwonden, ontstoken huiduitslag, kneuzing, licht ontvelling, tegen dorst door koorts, bij slapeloosheid, om lintworm te vernietigen en bij aambeien.

Gebruiken en bewaren

 • Eenmaal aangesneden, moet de pompoen na enkele dagen verwerkt worden.
 • Op een koele, donkere plaats kun je pompoen heel goed enkele maanden bewaren.
 • Men kan pompoen ook invriezen.
 • Van 1,4 kg pompoen hou je nog 1 kg schoongemaakt vruchtvlees over en dat volstaat voor 4 personen.
 • Echte pompoeneters gebruiken de gedroogde en geroosterde pompoenpitten als extrasmaakje in slaatjes en pompoenbrood, of knabbelen ze als nootjes bij het aperitief.
 • Waarschuwing voor wie wil vermageren: pompoenpitten bevatten naast veel eiwitten ook veel vet!
 • De harde soorten zijn lang houdbaar; kleine pompoentjes en sierkalebassen kunnen tot het volgende voorjaar bewaard worden.
 • Bewaarpompoenen worden in elk geval voor de eerste vorst binnen gehaald.
 • Vorst beschadigt pompoenen onherroepelijk en zal de bewaartijd beperken.

Heerlijke pompoensoep

Ingrediënten:

Ongeveer 1 kg zoete pompoen, 1 ui, 2 teentjes knoflook, verse of gedroogde kruiden (basilicum, tijm, laurier), 1 takje verse lavas of een weinig gedroogde lavas (of selder), 3/4 l zuiver water, 1 el fijngesnipperde peterselie, 4 el room.

Bereiding:

 • Was de pompoen en de andere ingrediënten.
 • Schil de pompoen en snij hem in stukken.
 • Verwijder de zaden.
 • Versnijd ook alle overige ingrediënten en doe in een kom, samen met het water.
 • Breng aan de kook.
 • Eenmaal aan de kook, een 10-tal minuten op een laag vuur verder gaar laten worden.
 • Naar smaak kan men op het einde van de kooktijd een weinig groentebouillon toevoegen.
 • Tijm en laurier verwijderen.
 • Mix de soep goed door.
 • Vlak voor het opdienen de fijngehakte peterselie en de room toevoegen.

Pompoenfrietjes

Ingrediënten:

Pompoen van 3 kg, selderijzout.

Bereiding:

Zeer geliefd bij kinderen.

 • Schil de pompoen en snijd hem in frietjes.
 • Laat 3 minuten voorbakken in frituurvet op 180°. (Bij voorkeur in kokosvet)
 • Bak daarna nog eens in zeer warm frituurvet (2 minuten op 220°).
 • Bestrooi met selderijzout.
 • Pompoenfrietjes vervangen kroketten of aardappelen.

 

Gepubliceerd in Recepten

Sneeuw, ijs, regen, modder, als je een stapje in de wereld zet in het koude seizoen overvalt het je allemaal wel. Daarom zijn goede, degelijke schoenen en soms laarzen van groot belang, je moet namelijk warme en droge voeten hebben. Maar lederen schoenen moet je ook goed onderhouden. Zo is het bijvoorbeeld heel goed om winterschoenen bij het begin van het seizoen op de lederen zolen in te wrijven met ricinusolie. Dat maakt ze waterdicht, zodat je geen natte voeten meer krijgt, ook het leder zal er minder breekbaar door worden. Bovendien spaar je op die manier dure impregneerspray en is ricinusolie nog milieuvriendelijk ook.

Als je lederen schoenen piepen of kraken kan je je behelpen met lijnolie, gewoon met een penseeltje erop aanbrengen. Zo loop je meteen weer soepel. Zolen worden ook waterdicht met terpentijn en als je lederen zolen glad zijn en neiging hebben je te laten uitglijden, kan je ze opruwen met wat schuurpapier. Zo sta je weer met beide voeten veilig en waterdicht op de grond.

Gepubliceerd in Tip van de dag
Pagina 1 van 2