Westtoer presenteert wandelmogelijkheden voor hondenliefhebbers aan de Kust

Met de hond aan zee Het provinciebedrijf Westtoer heeft voor de Kust de wandelmogelijkheden voor ho...

Nieuwe campagne rond bierbeleving in de Westhoek

‘Tournée locale’ plaatst de authenticiteit van de streek in de kijker Het provin...

Zes nieuwe tentoonstellingen over 1917 in de Westhoek

Westtoer presenteert ‘1917 Totale Oorlog in Vlaanderen’ Westtoer en zeven gemeenten uit...

Nieuwe route ‘Mijnenslag’ is afsluiter van de WOI-fietsroutes

Westtoer opent twaalfde en laatste 14-18 fietsroute in Heuvelland Naar aanleiding van de 100-jarige...

Item gefilterd op datum: augustus 2012

De meeste leden van de schermbloemen familie, zoals de wortel, bezitten een stevige en voedzame wortel. De oorspronkelijke wortel, die kwam overgewaaid van Azië, was paars aan de buitenkant met een oranje binnenzijde. De Europese wortel was egaal wit en de wortels zoals we ze nu kennen, zijn mooi oranje gekleurd aan de binnen- en buitenzijde en zijn het resultaat van selectie door Nederlandse telers die niet genoeg konden krijgen van hun oranje gevoel. In zaadcatalogussen vinden we tal van wortelvariëteiten van wit, geel, oranje, rood en paars. Van knolvormig, conisch tot langwerpig. De smaak van zelfgeteelde wortelen is gewoon superieur. Eén van de lekkerste en gezondste groenten uit de moestuin!

Boodschappenlijst voor 4 personen :

 • 1 bio hoevekip
 • voor de bouillon: 5 takjes groene selder, 3 wortelen, 1 ui, 5 takjes citroentijm, 1 takje lavas, peper en zout.
 • 15 wortelen (7 voor de julienne en 8 voor het wortelvocht)
 • 6 grote sjalotten (4 grof versneden en 2 in julienne)
 • het wit vruchtvlees van een halve geschilde courgette voor de binding
 • 1 koffielepel verse fijngesneden gember
 • 30 g hoeveboter
 • 1 soeplepel fijngesneden koriander
 • enkele korianderbloemen om te garneren

Bereidingswijze

 • Kook de biokip gedurende 1u30 op een zacht vuurtje in de bouillon samen met de kruiderij. Als de kip gaar is, haalt u deze uit de bouillon en zet ze even aan de kant. Zeef het kookvocht en laat het tot een kwart inkoken. U krijgt op deze wijze een geconcentreerde bouillon die u straks kan gebruiken voor het wortelvocht.
 • Schil nu de wortelen, snij er 8 grof en stoof deze samen met de 4 grof versneden sjalotten in de hoeveboter gedurende een vijftal minuten. Bevochtig alles met de ingekookte bouillon, voeg de courgette toe en de gember en laat dit soepje in een half uur gaar worden op een zacht vuurtje.
 • Versnij de rest van de wortelen en de sjalotten in fijne reepjes (julienne) en gooi de eventuele restjes van uw snijwerk bij de soep. Mix nu uw wortelsoepje in een mixer-blender tot een smeuïg geheel en giet het terug over in de kookpot. Verdeel de julienne van wortel en sjalot hierover en leg daarop de in 4 stukken gesneden kip. (liefst met zo weinig mogelijk beenderen eraan).
 • Laat dit geheel 15 minuten heel zachtjes pruttelen onder gesloten deksel. Strooi er net voor het serveren de koriander over en garneer eventueel met de bloemen. U kan hierbij een couscous van spelt bereiden.
 • Een subliem, licht en zomers gerecht waarvan de kwaliteit afhangt van de wortelen. Gebruik daarom biogroenten of kweek ze gewoon zelf. Zij hebben meestal veel meer smaak en inhoudsstoffen.

Natuurlijk smakelijk!


Gepubliceerd in Recepten

Op 30 september vindt in de 7 Wijergemeenten (Diepenbeek, Genk, Hasselt, Heusden-Zolder, Houthalen-Helchteren, Lummen en Zonhoven) de eerste Dag van de Wijers plaats. Op verschillende locaties in De Wijers kan je deze prachtige vijverstreek gaan proeven en beleven aan de hand van meer dan 50 activiteiten. Doorblader het programma hier of haal het gratis magazine in één van de Wijergemeenten. Inwoners van De Wijers krijgen het programma vanaf 17 september in de brievenbus.

Gepubliceerd in Toerisme

Probiotica vermeerderen goede bacteriën

We zijn zo gezond als onze weerstand sterk is. Het lichaam zit erg schrander in elkaar en heeft zijn eigen verdediging, zodat we in de meeste gevallen elke dreiging kunnen afweren, ondanks we voortdurend bedreigd worden door bacteriën, virussen, schimmels, parasieten enz... Het lichaam beschikt daartoe over een immuniteit of weerstand die maakt dat vijandige indringers meteen herkend worden en onschadelijk kunnen worden gemaakt. Deze weerstand wordt hoofdzakelijk opgebouwd in de darmflora. Niet alle bacteriën zijn schadelijk, integendeel zelfs. Het komt er op aan de goede bacteriën aan het lichaam aan te bieden of in stand te houden, om onze verdediging adequaat te houden of te maken.

Elk lichaam draagt ongeveer 1,5 kg bacteriën mee. Een geweldige hoeveelheid die in de duizenden miljarden loopt. Maar ze zijn wel belangrijk. Probiotica kunnen die goede bacteriën actiever maken of hun aantal vermeerderen. De aanwezigheid van goede bacteriën maakt dat de slechte minder goed kunnen overleven. Die probiotica vind je in yoghurt, maar ook in goede supplementen.

Yoghurt en immuniteit

Aan de universiteit van Massey in Nieuw Zeeland werden proefnemingen gedaan met een dertigtal vrijwilligers in de leeftijd van 63 tot 85 jaar. Men wou de invloed van lactobacillen op het immuunsysteem nagaan. De studie verliep in drie fasen die telkens één week duurden. De eerste week werd aan de proefpersonen gevraagd dagelijks 200 ml magere melk te drinken. De tweede week werd de magere melk vervangen door yoghurt of een magere melk waaraan de lactobacillus bifidus werd toegevoegd. De derde week ging het weer om magere melk. Tegelijk werd op het einde van elke fase een bloedstaal genomen om de effectiviteit van de bifidusbacterie of het „probioticum” te controleren. Uit de rapporten bleek dat het probioticum bifidus, dat ook in magere yoghurt aanwezig is, het aantal T-lymfocyten doet stijgen en dat de macrofagen (de soldaten in de witte bloedlichaampjes die schadelijke indringers zoals virussen en bacteriën moeten liquideren) veel actiever zijn. Als ze enkel magere melk gebruikten, zag men deze toename van de immuniteit niet optreden. Een yoghurtje als dessert is dus heel gezond! En lust je geen yoghurt of je wil een extra boost aan je immuniteit geven, dan is een goed probioticum (zoals Digesbiose) misschien niet zo lekker, maar wel nog effectiever.

Darmen als barometer van gezondheid

Steeds meer is duidelijk dat de darmen een sleutelrol spelen bij de gezondheid van het gehele lichaam. het spreekwoord “de dood huist in de darm” zegt genoeg. Als de darmen gezond zijn, dan heb je grote kans dat het hele lichaam gezond is, want ziek darmen liggen aan de basis van heel wat kwalen: de ziekte van Crohn, allergie, colitis, diabetes, astma, depressieve stemmingen, bloedarmoede, zelfs kanker. Natuurlijk zijn zieke darmen niet de enige oorzaak, maar als de darmen ziek zijn is gewoonlijk ook de immuniteit gestoord en daardoor is de cel blootgesteld aan allerlei schadelijke invloeden. De darmen gezond maken is een eerste vereiste om het hele lichaam weer in prima conditie te kunnen brengen. Daarvoor is om te beginnen gezond en natuurlijk voedsel van belang. Uit onderzoek blijkt dat kinderen die op de boerderij leven, minder gevoelig zijn. Er zijn twee verklaringen: enerzijds omdat ze op de boerderij een meer natuurlijk levenspatroon hebben en gezonder voedsel eten, terwijl kinderen in de stad kunstmatig behandeld voedsel gebruiken, boordevol bewaarmiddelen, kleurstoffen, en smaakversterkers. Fastfood dat verarmd is, teveel vet en teveel suiker bevat en te weinig vezels en voedende bestanddelen heeft een nadelige invloed op de darmflora en dus valt hier een verklaring voor een zwakkere immuniteit op te tekenen. Kinderen op de boerderij komen ook met meer ziekteverwekkers in contact en kunnen dus langzaamaan een goede immuniteit opbouwen, terwijl in een hypercleane omgeving zoals de stad, de weerstand bij gebrek aan training en herkenning van mogelijke vijanden, zijn natuurlijke reflex mist en op hol geslagen reageert, waardoor het lichaamsvriendelijke stoffen zoals pollen, reeds als een gevaar beschouwt.

Kanker en diabetes

In Nederland is in het AMC onderzoek gedaan naar de rol van darmbacteriën bij de immuniteit en bij het ontstaan van kanker en diabetes. Ook in het toonaangevende “Nature” verscheen daarover een opmerkelijke referaat. Zonder te veralgemenen mag worden gesteld dat darmbacteriën wel degelijk een rol spelen bij het ontstaan van darmkanker, diabetes en obesitas, dat werd onderstreept door proeven met muizen. Verkeerde darmbacteriën onder invloed van verkeerde voeding verzwakt het immuunsysteem en opent de poort voor ernstige ziekten. Gezond voedsel met voldoende vezels en een goed probioticum kunnen veel schade beperken en ernstige ziekten voorkomen door een goede immuniteit.

 

Jos van Landuyt

Gepubliceerd in Gezondheid

 

Zelfs als je ouder wordt, kan je ‘n goed geheugen behouden

Voldoende magnesium verbetert je geheugen

Een vaak gehoorde uitspraak: „Ik vergeet tegenwoordig zo gemakkelijk, ik kan niets meer onthouden.” Veel ouderen vragen zich af of het met hun geheugen bergafwaarts gaat. Meestal maken ze zich nodeloos zorgen, want als er iets is dat een leven lang meegaat, is het wel het geheugen. Je kan je geheugen trouwens trainen. Iedereen maakt het wel eens mee dat je iets vergeet, dat je geheugen je in de steek laat: de naam van de persoon, een datum, zelfs een voorwerp dat je dagelijks gebruikt. Hoewel heel wat patiënten er zich zorgen over maken, zijn dat geen onrustbarende verschijnselen en hebben zelfs niets met de leeftijd te maken, wel met concentratie en interesse. Zolang er maar geen verwardheid optreedt.

Het is wel plezierig als men zijn geheugen onbegrensd kan volstoppen met informatie en daaruit zonder moeite en haperen kan putten zowel uit dingen die er in het recente verleden als lang geleden werden in opgeborgen. Dat kan. Er zijn zo mensen. Die zijn van nature begiftigd met een grote opslagcapaciteit en gemakkelijk stockeervermogen. Er zijn nu eenmaal patiënten die met het grootste gemak iets van buiten kunnen leren, terwijl anderen daar de grootste moeite mee hebben. Je hebt nu eenmaal een geheugentalent of niet. Er zijn evenwel een aantal elementen waar we wel iets kunnen aan doen en die ook hun invloed hebben op het registratievermogen en vooral op het gebruik van het geheugen: je kan inderdaad je geheugen verbeteren.

Leven lang meegaan

Er is om te beginnen de optimale leeftijd: op twintig jaar blijkt men het grootste gemak te hebben om iets van buiten te leren en om informatie op te slaan. De hersenen zijn dan volgroeid en hebben hun maximale stockeringsreflex. Dat neemt niet weg dat het geheugen bij iemand die zich verzorgt en gezond blijft, intact kan blijven tot op zeer hoge leeftijd. Iemand van honderd kan even goed nog informatie opslaan als een twintigjarige. In elk geval blijkt men op meer dan één domein op twintig jaar op zijn hoogtepunt te staan.

Andere omstandigheden die het geheugen toegankelijker maken zijn: een positieve motivatie en verschillende bronnen van informatie, de herhaling, een verhoogde concentratie en een positieve emotionele ingesteldheid, en uiteraard de logische samenhang van de informatie zelf. Het is uiteraard veel gemakkelijker om iets te onthouden wanneer je het begrijpt en de logische samenhang der dingen inziet, dan wanneer je iets letterlijk en klakkeloos van buiten moet leren. Je zal vast bij jezelf al bemerkt hebben, vooral tijdens de studietijd, dat een vak waar je belangstelling voor had en dat je ook veel aantrok, eenvoudiger was om te studeren dan iets waar je als het ware een tegenzin en weerzin had voor opgebouwd. Het spreekt ook vanzelf dat studeren of gewoon memoriseren gemakkelijker gaat als je gezond bent en je je goed voelt. In stresssituaties je geheugen laten werken, is een onmogelijke opdracht. Vandaar dat kinderen van probleemgezinnen slechter functioneren op school en minder goede resultaten halen, dan kinderen die in een harmonisch, warm en gezellig gezin worden groot gebracht.

Gemakkelijk vergeten

Soms hoor je zowel van studenten als van volwassenen de reactie dat ze gemakkelijk vergeten. De hersenen hebben ongeveer zestig minuten tijd nodig om informatie in het geheugen te prenten. Als je dus wil studeren onder grote stress of een bepaald werk afmaken, dan krijgt je lichaamscomputer het wel bijzonder lastig om die informatie te verwerken. Sommige studenten, proberen vooral in de humaniora daags, of zelfs een paar uur voor het examen nog allerlei dingen in hun geheugen te prenten: dat lukt nooit. De informatie wordt enkel in het onmiddellijke geheugen opgeslagen, terwijl het niet in het blijvend geheugen belandt.

Er zijn situaties die de herinnering kunnen bemoeilijken. Zelfs bij depressies kan het geheugen minder goed functioneren zowel om materiaal te stockeren als om het op te vragen. Gezondheidsproblemen, angsten, algehele vermoeidheid, stress en vooral desinteresse zijn elementen om het geheugen te blokkeren.

Je kan iets doen

Zogenaamd geheugenverlies of moeite met het zich herinneren van bepaalde namen of gebeurtenissen komt veel voor. Dit probleem manifesteert zich meestal tussen de leeftijd van 40 tot 60 jaar en meer bij vrouwen dan bij mannen. De meest voor de hand liggende oorzaak is: DEPRESSIE.

Daar kan je uiteraard iets aan doen. Een eerste voorwaarde om het geheugen lang gezond te houden en goed te laten functioneren is: zijn totale gezondheid vrijwaren en verzorgen. Het geheugen veroudert niet voortijdig als je zelf gezond blijft. Het geheugen kan alleen benadeeld worden als de hersenen niet voldoende voedingsstoffen krijgen en niet goed van bloed worden voorzien.

Tips voor een goed geheugen

- Om te beginnen moet je het lichaam en dus vooral de hersenen van voldoende zuurstof voorzien. Vooral patiënten met een zittend leven, moeten meer bewegen en de stress wegstappen. Men heeft ervaren dat als de hersenen voldoende van zuurstof worden voorzien, het geheugen ook daadwerkelijk beter functioneert.

- Probeer de bloedsomloop gezond te houden. Daarvoor kan je gebruik maken van allerlei preparaten: meidoornsap, look of lookpastilles, duizendblad, Ginkgo Biloba. Vooral dat laatste verbetert de bloedsomloop in de kleine vaten van de hersenen! Uitstekend voor een goed geheugen tot op hoge leeftijd. Ook ginseng en Eleuterococcus zijn wortels die door hun talrijke mineralen en spoorelementen de gezondheid verbeteren en het geheugen kunnen helpen.

- Fosforzuur is erg belangrijk voor het geheugen. Eet daarom geregeld zwarte rammenas. Ook noten, perziken, peren.

Ook moet je er voor zorgen dat je kalium- en magnesiumgehalte goed op peil blijft. Als je bloedsomloop gezond is, blijft het geheugen intact. Noten bevatten veel kalium, magnesium, vitamine B1, fluor en ijzer. Uiteraard ook waardevolle eiwitten. Vooral bij gebrek aan kalium ontstaat geheugenzwakte, maar ook depressies, hartzwakte en angsten. Ook bananen zijn goede kaliumleveranciers.

Dadels, vijgen en rozijnen zijn goede magnesiumleveranciers en helpen hartinfarct voorkomen, houden de bloedsomloop jong en dus ook het geheugen. Train je geheugen, leer alle dagen een paar verzen of zinnen van buiten en zorg voor gezonde voeding, veel frisse lucht en aangename gedachten. Je geheugen wordt honderd jaar jong!

Jan van Bercken

Gepubliceerd in Gezondheid

Handig als “strooisuiker” en in tabletjes

Men heeft het lang kunnen tegenhouden, maar uiteindelijk is het er toch van gekomen: het steviaplantje mag zijn moleculen leveren voor een goedgekeurde natuurlijke zoetstof. Omdat je de natuur niet kan patenteren en ook niet als een gezond middel kan verkopen, heeft de industrie zwaar gelobbyd en het steviaplantje zelf kunnen laten verbieden, maar van de Europese commissie uiteindelijk bekomen dat de steviolglycosiden als zoetstofmolecule wel mogen worden verkocht en gebruikt en dat ze niet schadelijk zijn voor de gezondheid. In Japan en Amerika mocht dat al jaren eerder.

Gelukkig nu ook bij ons. Met andere woorden, een middel dat ons door de natuur geschonken is, werd bewerkt en verpakt in een pilletje, vloeistof of strooimiddel om zoals de klassieke suiker te kunnen gebruiken in de keuken, bij het bakken, bij het zoeten van koffie of thee en het gebruik in allerhande warme en koude drankjes. Het wonderpoeder was ontdekt: stevia, die eigenlijk steviolglycosiden zijn, een geëxtraheerde zoetstof uit de stevia Rabaudiana, het zoetste plantje ter wereld.

Stevia, zoet zonder calorieën

Suiker is een caloriebom, belast de pancreas, veroorzaakt een insulinestroom, verhoogt de bloedvetwaarden en is betrokken bij het ontstaan van arteriosclerose, hartinfarct, vaatvernauwing, herseninfarcten en zelfs kanker. Suiker is een geraffineerd product, brengt lege calorieën in het lichaam en rooft mineralen uit botten en tanden. Suiker is een relatief goedkoop en gemakkelijk zoetmiddel, een opdikkingsmiddel bij recepten en zelfs een bewaarmiddel in allerlei conserven. Het volstaat de etiketten te lezen: van mayonaise toch pickles, salami, yoghurt, ingemaakte augurkjes, zilveruitjes... overal stopt men suiker in. Niet te verwonderen dat er grote probleem ontstaan in de geïndustrialiseerde wereld waar Fastfood een soort godsdienst geworden is die met enthousiasme beoefend wordt. De lightproducten waren al niet veel beter, verschalkten de pancreas, maar belasten eveneens het organisme, zoals aspartaam dat bovendien neurotoxisch is en door sommige profs met de vinger wordt gewezen bij het ontstaan van kanker.

Een veilige, zoete, relatief goedkope en gemakkelijk hanteerbare suikervervanger drong zich op, tot dit jaar de Europese commissie het signaal op groen zette en de steviolglycosiden onder verschillende vormen mogen worden verkocht.

Het enthousiasme van het publiek was duidelijk. eindelijk zoet smullen zonder risico op verdikken, hartproblemen of kanker. Bovendien zijn de steviolglycosiden zowel in tabletjes, in vloeibare vorm als kristallen zoals strooisuiker op de markt. Het is wel belangrijk een product te zoeken waarbij de zoetkracht overeen komt met die van suiker; dat maakt je het leven makkelijker, omdat de recepten die je gewoon was kunnen behouden blijven. Je hoeft suiker enkel nog te vervangen door Steviolglycosiden en dezelfde hoeveelheid te hanteren, om het zelfde mooie resultaat te bekomen.

Jan van Gendt

Stevabell strooisuiker is verkrijgbaar bij uw apotheker in een verpakking van 350g, met cnk-bestelcode: 2950-988

Stevabell tabletten is verkrijgbaar bij uw apotheker in een verpakking van 300 stuks, met cnk-bestelcode: 2930-329

Of vraag ernaar bij de betere natuurwinkel.

Meer info? www.stevabell.be

Gepubliceerd in Gezondheid

Iedereen heeft wel bestek dat in de kast blijft liggen voor de grote dagen: zilveren bestek dat slechts een paar keer per jaar wordt uitgehaald. Als je het zo lang ongebruikt laat liggen, is de kans groot dat het zwart wordt, vooral als er ook licht bij kan.

Er bestaan verschillende poetsmiddelen, waarover we het in het verleden al uitgebreid hebben gehad. In gespecialiseerde winkels kan je middelen kopen die gemakkelijk hanteerbaar zijn, maar je kan zelf ook een papje maken van azijn en fijn zout. Maar daar gaat het niet over. Wel over het feit dat je de klus liefst met de blote hand moet klaren, want veel huisvrouwen gebruiken voor het karwei graag rubberen keukenhandschoenen. Mis! Uit ervaring is gebleken dat rubberen handschoenen het zilverwerk nog eerder zwart doet worden. Niet doen dus! Met de blote hand erop los.

Gepubliceerd in Tip van de dag

Geboende meubelen hebben iets authentiek, ze zijn echt en staan eigenlijk in elk interieur, zowel modern als klassiek. Ze gaan ook veel langer mee, want geverfde of gespoten meubelen zijn erg kwetsbaar en je kan schade niet meteen zelf herstellen. Geboende meubelen zijn wel bewerkelijk: je moet er soms uren aan spenderen om ze mooi te houden. Daar hebben we wat op gevonden. Als je je meubelen hun oude glans en hun authentiek uitzicht wil weergeven dan moet je onze trucje proberen: wrijf het meubelstuk goed in met een vod die gedrenkt is in terpentijn. Je zal er van versteld staan hoe mooi je meubelen er zullen uit zien.

Geboende meubelen krijgen hun authentiek uitzicht terug dankzij ons trucje.

Gepubliceerd in Tip van de dag

Velen staan er niet bij stil, maar in hun ijver om zich heel goed te wassen en de grootst mogelijke hygiëne toe te passen, maken velen helaas grote fouten. Zo gaat een washandje gewoonlijk veel te lang mee, soms blijft het een hele week op de wastafel liggen, moet het vanzelf drogen en uiteindelijk wordt het een verzamelplaats van bacteriën. In plaats van zich grondig te wassen, wrijven velen zich dan ook in met miljoenen bacteriën. Het is maar dat je het weet. Wat je dan moet doen? Heel simpel: ofwel was je jezelf met de hand. Hierbij moet je gewoon de handen flink inzepen en daarmee het lichaam en alles wat nodig en extra nodig is flink wassen. Ofwel moet je na elke wasbeurt een vers washandje gebruiken. Op die manier zullen velen heel wat minder bacteriën naar hun lichaam exporteren en veel gezonder zijn. Uiteraard moet je ook de zeep na elke wasbeurt flink afspoelen, zodat ook daar geen bacteriën blijven opzitten. Uiteraard is het beter een zuur reagerende zeep te gebruiken, kwestie van de huid en zijn milieu te respecteren.

Gepubliceerd in Tip van de dag

Nu de zomer voorbij is, hoeft dat niet meteen het einde van het mooie natuurseizoen te betekenen. De tuin hoeft er niet meteen saai uit te zien. Als je verwelkte bloemen uit potten en van struiken wegknipt, krijgt je tuin of terras meteen weer een fris uiterlijk. De vlinderstruik is daar een mooi voorbeeld van en is wel de bekendste zomerbloeiende heester. De vlinderstruik of Buddleja is echt een lokplant voor vlinders. Hij bestaat in veel kleuren: van donkerpaars naar paarsrood tot roze, rood en wit. Het voordeel is dat je de plant kan laten uitgroeien tot een grote struik, of kan terugsnoeien tot 40 à 50 cm boven de grond. Drastisch misschien, maar erg goed om flink door te bloeien. Bovendien verspreiden alle vlinderstruiken in vele variëteiten beschikbaar, een erg appetijtelijke geur. De struiken kunnen tot 2 meter hoog worden en wel 4 meter breed als je ze niet elk voorjaar gaat snoeien. Samen met siergrassen kun je hiermee een prachtig hoekje in je tuin maken.

 

 

 

 

alt

 

De vlinderstruik is mooi, geurt heerlijk en trekt veelkleurige vlinders aan: een weldaad voor je zinnen in je tuin.

 

Gepubliceerd in Tip van de dag

Sommigen zijn er dol op, anderen haten het: een strijkkarwei. Maar wat iedereen verafschuwt, zijn de gele of lichtbruine vlekken die het strijkijzer op je mooie witte linnen achterlaat. Dan is het de hoogste tijd om je strijkijzer een grote beurt te geven. Wrijf hiervoor de zool van het strijkijzer in met azijn en strooi er fijn zout op. Drenk een katoenen vodje ook in azijn en poets nu de zool van het strijkijzer flink op. De bruine verkleuring van de bodem van het strijkijzer verdwijnt in een wip en het is meteen ook gedaan met de geel-bruine vlekken op je linnen.

strijken

Geen vlekken meer op het witte linnen na de strijkbeurt met het verkleurde strijkijzer.

Gepubliceerd in Tip van de dag

Je kan je living omtoveren tot een groene oase door overal op elk niveau planten en bloemen te zetten. Planten brengen sfeer in huis, maar vooral als je ze op elke hoogte wat verdeelt en ze niet enkel op tafel, op de vensterbank of op de vloer zet. Ook op hoge kasten mag je planten zetten, zodat op elke niveau voor de ogen een groene sfeer wordt geschapen. Het nadeel is evenwel dat je op die manier haast een trapladdertje nodig hebt om je planten te verzorgen, zelfs om ze water te geven. Een heel gedoe voor een dagelijks karwei. Daar hebben we wat op gevonden: stop een trechter in de bloempot en druk die lichtjes in de aarde. Nu kan je water gieten in de trechter en is de kans op morsen heel wat kleiner of onbestaande. Het wordt een plezier ook je „hoogstandjes van plantjes” correct te verzorgen.

trechter

Planten die hoog staan, kan je voortaan zonder morsen verzorgen.

Gepubliceerd in Tip van de dag

Niets vervelender dan sigarettenluchtjes die in je huis blijven hangen nadat je rokende vrienden verdwenen zijn. Vaak dringt de geur door tot het slaapkamergedeelte en je kan je daar een halve nacht aan liggen ergeren. Ramen en deuren opengooien voor een kwartier of nog langer helpt maar gedeeltelijk, want de luchtjes hebben bezit genomen van gordijnen, tapijten, kleding, meubels enz... Daarom ons trucje: verbrand een paar gedroogde laurierbladen in de kamer waar gerookt werd. Daardoor wordt niet enkel een aangename geur verspreid, maar bovendien wordt op die manier de sigarettenlucht meteen gemaskerd, zal een aangename geur bezit nemen van je huis en... ’s anderendaags is van de vieze lucht niets meer te merken. En nog beter: probeer je vrienden te overtuigen niet meer te roken. Leuke cadeautip: Fumexit van Fytobell, een spray die goed helpt om de rookhonger te verjagen. Wedden dat ze spoedig gestopt zijn met roken?

laurierblad

Geen last meer van vieze sigarettenluchtjes, dankzij onze supertruc.

En een tip: doe ze Fumexit cadeau, zodat ze voortaan niet meer roken in je huis.

Gepubliceerd in Tip van de dag

Zowel toastbrood als beschuit hebben de neiging om snel te schimmelen als je het in de broodtrommel, of gewoon in een keukenkast bewaart. Vooral in de zomer als het warm en vochtig is, is dit het geval. Maar ook tijdens het winterseizoen kan je er mee te maken hebben vooral als de lucht in de keuken niet op tijd ververst wordt en kookdampen blijven hangen. Je haalt het brood dan tevoorschijn om te toasten en je mag het meteen weggooien. Doe dit dan ook, en wel integraal, want brood waar schimmel op zit is gevaarlijk, zelfs kankerverwekkend. Je kan dat voorkomen door toastbrood in de koelkast of liever nog in de diepvriezer te bewaren. Zo voorkom je schimmel. En aangezien het brood toch getoast en dus erg verwarmd wordt, maakt het niet uit dat het recht uit de koelkast of de vriezer komt. Smakelijk!

5661

Toastbrood kan je best heel koud bewaren: de koelkast of de vriezer. Op die manier voorkom je schimmel op het brood.

Gepubliceerd in Tip van de dag

Het zal je ook wel overkomen zoals iedereen: je hebt een aantal restjes nagellak staan van verschillende kleuren, maar als je die zou samenvoegen, dan krijg je weer een behoorlijk vol potje. Mag dat? Natuurlijk mag je dat. Je moet er enkel mee rekenen dat de bodeminhoud van die restjes nogal dik kan zijn en dus moeilijk kan overgetapt worden in het volgende flesje. Je kan die bodempjes natuurlijk verdunnen. Gebruik daarvoor evenwel nooit nagellak-remover, want dat maakt de nagels brozer, gemakkelijker breekbaar en schilferig, het zou de nagels te snel uitdrogen. Daarvoor moet je wel nagellak-verdunner gebruiken. Nadien goed schudden, tot het nieuwe mooie kleurtje ontstaat. Zo heb je weer een flinke besparing gedaan en heb je nog een nieuwe kleur ontdekt ook.

 

 

 

 

 

 

alt

 

 

Restjes nagellak samenvoegen? Het kan, maar niet op gelijk welke manier.

 

 

Gepubliceerd in Tip van de dag

Moderne materialen hebben heel wat klussen gemakkelijker, lichter en vooral praktischer gemaakt. Denk maar aan de vele schoonmaakbeurten in en om het huis... hoe zou je die nog treffelijk kunnen uitvoeren zonder rubberen handschoenen en even later met mooie handjes weer op kantoor, in de winkel of op een receptie of feestje verschijnen. Maar iedereen heeft het al eens ervaren: hoe gemakkelijker de klus ook te klaren is met deze handschoenen, des te moeilijker is het om ze zonder scheuren en vooral zonder ergernis weer uit te trekken. Daar hebben wij nu een prima tip voor. Hou de handen met handschoenen een korte tijd onder de koude kraan, nadien zul je de gummihandschoenen zonder problemen, zonder kleefkracht en zonder risico op scheuren, kunnen uittrekken.

waterkraan

Kleffe, vochtige gummihandschoenen uittrekken: geen probleem meer!

Gepubliceerd in Tip van de dag
Pagina 1 van 2