Nieuw wandelnetwerk Velden en Meersen in het Brugse Ommeland

Het provinciebedrijf Westtoer presenteert het elfde wandelnetwerk in de provincie West-Vlaanderen: V...

De Kust verwelkomt Beaufort2018

Kunst en ontspanning aan zee De Provincie West-Vlaanderen en Westtoer hebben de zesde editie van Be...

VTM koken-gezicht An Steyvers laat je van Peer proeven

Proef Peer op 78 verschillende manieren ‘Proef van Peer’, met die slogan prijst An Stey...

Westtoer presenteert wandelmogelijkheden voor hondenliefhebbers aan de Kust

Met de hond aan zee Het provinciebedrijf Westtoer heeft voor de Kust de wandelmogelijkheden voor ho...

Item gefilterd op datum: november 2012

VlierhofBroccoli is eigenlijk een nog gesloten bloemknop van een koolsoort waaruit later, als we deze niet oogsten, mooie en lekkere naar kool smakende bloemetjes verschijnen. U vindt ze tegenwoordig niet enkel als groene groente maar er zijn ook varianten verkrijgbaar van paars tot groene torentjes en uiteraard onze vertrouwde witte bloemkool die ook van dezelfde familie afkomstig is. Broccoli is oorspronkelijk een Italiaanse groente en werd reeds gegeten door de Romeinen. Het is een veelzijdige groente met tal van toepassingen zoals wokken, stoven, koken, pureren, soepen, enz…

Omdat deze groente een vrij lang groeiseizoen kent en dient te overwinteren in de moestuin wordt broccoli ook wel eens winterbloemkool genoemd.

De soep garneren we met uiterst voedzame en heerlijke scheutjes van linzen. In de winter is het in ons klimaat moeilijk om nog groenten buiten te zaaien. Daarom zien we deze maand een heel makkelijke en vooral goedkope manier om toch wat eigen gekweekte groenten te telen in een gewoon plastic schaaltje in de keuken.

Linzen-50netBoodschappenlijstje voor 4 personen :
  • 2 kleine stukken broccolikolen of één grote
  • 5 middelgrote ajuinen
  • 1 dikke prei in ringen gesneden
  • 3l. groentebouillon of kippenbouillon
  • 150 g linzen (rode, groene en/of beige)
  • peper en zout
  • een klontje hoeveboter of een eetlepel olijfolie

 

Bereidingswijze

Zet de linzen, 4 dagen op voorhand, een nachtje te week in koud water. Giet de dag erna het vocht af door een zeefje en doe de geweekte en natte scheutjes in een plastic bakje. Sluit deze zorgvuldig af met plasticfolie en prik hierin enkel gaatjes. Deze zorgen voor een goede verluchting van het geheel. Je loopt anders risico op schimmelvorming.

Laat de linzen 4 dagen staan op het aanrecht van je keuken. Controleer wel dagelijks de vochtigheidsgraad van de linzen en besproei ze eventueel met wat water. De linzen mogen niet zwemmen in water maar ze mogen ook niet uitdrogen. U zal zien dat de zaadjes heel snel gaan kiemen en op deze manier genietbaar en bruikbaar worden voor zowel warme bereidingen en als sla-component.

Nu maken we de soep. We snijden voorzichtig de bovenste “roosjes” van de broccoli los en houden deze apart voor de garnering. Gooi de stengels niet weg maar snij ze in grove stukken van 2cm.

Schil de uien en snij ze in reepjes. Doe een klontje hoeveboter in een kookpot en laat de uien stoven tot deze glazig zien. Dit kookproces van uien geeft uw soep een heerlijke, bijna zoete uiensmaak die altijd de basis uitmaakt van elke lekkere soep.

Voeg er de prei en de stukken broccolistengels aan toe, samen met de bouillon. Laat dit geheel zachtjes gedurende één uur koken tot de stengels gaar zijn. Mix in een mixerblender (2 min.) of met een staafmixer (5 min.) tot de soep een mooi smeuïg geheel vormt.

Wok de broccoli roosjes kort in een soeplepel olijfolie of stoom ze kort gedurende enkele minuutjes.

Laat de linzenscheutjes (rauw) en de broccoli roosjes kort even mee warmen en serveer dit winters soepje terwijl op de achtergrond het haardvuur knettert en het buiten sneeuwt.

Natuurlijk smakelijk!

Gooi stengels en bladeren van broccoli en bloemkool nooit weg maar gebruik ze als bindmiddel voor soepen en sauzen. Ze zorgen voor een heerlijk zachte, romige, fluwelige en smeuïge consistentie.

 

Waar het goed voor is

Alle koolsoorten bevatten in min of meerdere mate glucosinolaten en dit zijn uiterst interessante kruideninhoudsstoffen. Broccoli en spruitjes zijn zowat de koplopers qua hoeveelheden en beschikbaarheid van deze glucosinolaten. Omdat de glucosinolaten nogal stevig ingekapseld zitten in de celstructuren van kolen dient u deze ook steeds goed te kauwen. Nu is er wel een probleem naar de opneembaarheid van deze stoffen door ons lichaam. Sommige aanwezige enzymen breken de werkzame stof af bij kamertemperatuur. Dat betekent dus dat je best je broccoli opwarmt om die vorming vlot te kunnen laten verlopen.

Anderzijds wordt die werkzame stof (sulforafaan) ook afgebroken als de bereidingstemperatuur te hoog oploopt. Praktisch wil dit dus zeggen dat je broccoli best in een niet te warme bereiding klaarmaakt zoals bijvoorbeeld kort stoven, lichtjes wokken of stomen. Dit zijn trouwens de beste bereidingstechnieken voor de meeste groenten naar behoud van geur, kleur, smaak en actieve inhoudsstoffen.

Broccoli en spruitjes bevatten ook veel, snel afbreekbare, vitamine C en hebben dus dubbel nood aan een niet te warme bereiding. Spruitjes zijn trouwens veel lekkerder als u ze rauw zijnde en fijngesneden kort wokt.

Broccoli is gekend om zijn anti-kanker werking zowel preventief als bij reeds bestaande kankers. Ook is er een interactie naar maagzweren en hart- en vaatziekten.

Meer hierover lees je meer in het schitterende boek : “over zinnen prikkelende oesters en verslavende chocolade” van Dr. Ir. Eric De Maertleire.

 

Lekker en gezond koken met groentenkok Dominique Vreven

Gepubliceerd in Recepten