Westtoer presenteert wandelmogelijkheden voor hondenliefhebbers aan de Kust

Met de hond aan zee Het provinciebedrijf Westtoer heeft voor de Kust de wandelmogelijkheden voor ho...

Nieuwe campagne rond bierbeleving in de Westhoek

‘Tournée locale’ plaatst de authenticiteit van de streek in de kijker Het provin...

Zes nieuwe tentoonstellingen over 1917 in de Westhoek

Westtoer presenteert ‘1917 Totale Oorlog in Vlaanderen’ Westtoer en zeven gemeenten uit...

Nieuwe route ‘Mijnenslag’ is afsluiter van de WOI-fietsroutes

Westtoer opent twaalfde en laatste 14-18 fietsroute in Heuvelland Naar aanleiding van de 100-jarige...

Item gefilterd op datum: oktober 2012

Vanaf zondag 4 november oogt het Vlaamse televisielandschap opnieuw wat boeiender: twee tv-zenders, Life!tv en Ment TV, zullen dan gelijktijdig starten met het uitzenden van een nieuwe televisieserie.

 Titel van de serie is ‘Leven in de Brouwerij’, met Martine Prenen als gastvrouw. Zij zal gedurende zes weken in de ziel kijken van zes bekende gasten. Inhoudelijk zal deze talkshow gaan over de (on)deugden in het leven waarbij o.a. de volgende onderwerpen aan bod komen: liefde/lust, (on)geloof, (wan)hoop, schoonheid, wijsheid/domheid en rijkdom/armoede. De bekende Vlamingen die zich blootgeven aan Martine Prenen zijn Belle Perez, Anthony Kumpen, Ben Van Ostade, Antony Arandia, Laura Beyne en Daniella Somers. Het unieke tv-licentiesysteem van Life!tv ligt aan de basis van deze bijzondere samenwerking. Met het oog op het realiseren en verkopen van tv-programma’s gunt Life!tv een aantal productiehuizen een tv-licentie. Daarbij is het van essentieel belang een zo groot mogelijk bereik aan te bieden. Door verschillende tv-zenders en magazine-uitgevers op ad hoc basis aan elkaar te koppelen ontstaan er platformen die vandaag de dag erg interessant zijn voor adverteerders en sponsors. Het eerste productiehuis dat gebruik maakte van deze techniek is het productiehuis van Peter Baert wiens programma Pitstop TV gelijktijdig op Life!tv en Exqi Sport werd uitgezonden. Vandaag gaat Star Planet, het productiehuis van Willemijn Van Dommelen, nog een stapje verder door het bereik en de marketingkanalen van twee tv- zenders en één van de grootste magazines in Vlaanderen, nl. Story, te bundelen. Gert Van Mol, CEO Life!tv: “Als we het tv-licentiesysteem op deze manier verder uitwerken, komen we ooit nog tot een confederatie van tv zenders in Vlaanderen. In moeilijke economische tijden is het verstandiger om samen te werken, dan solo te werken.”

 ‘Leven in de Brouwerij’: elke zondag om 18 uur op Life!tv en Ment TV

 Life!tv te bekijken via volgende kanalen:

• Telenet kanaal 41 in Vlaanderen

• Numéricable kanaal 24 in Brussel

• wereldwijd via www.lifetv.eu

Ment TV te bekijken via volgende kanalen:

• Telenet kanaal 37 in Vlaanderen

• Telenet kanaal 127 in Brussel

• Numéricable kanaal 29 – 65

• Yelo

• Teletenne

Gepubliceerd in Multimedia

De wintertijd is een tijd van feesten. Er is geen groen meer buiten, dus brengen we het naar binnen: takjes, blaadjes, gedroogde grassen, stukken cypres om het aan tafel wat gezelliger te maken. Want zijn er minder bloemen, dan doen we het met groenblijvende bomenstukjes. Sommigen willen hier guirlandes van maken, maar de vraag is hoe je dat treffelijk aan tafel kunt bevestigen. Heel simpel: met een heel grote veiligheidsspeld prik je aan de achterkant van het tafelkleed door het kleed, rondom de stokjes van het dennengroen en sluit dan de speld opnieuw aan de binnenkant. Op die manier blijft het groen beslist op zijn plaats zitten. De vraag is natuurlijk ook hoe het lang fris blijft, want de meeste laten graag de versiering wekenlang hangen. Ook hier zullen we jullie uit de penarie helpen: als je het groen vooraleer het op te hangen eerst met haarlak bespuit, zal het beslist langer groen blijven en zul je meer plezier beleven aan de versiering de feestelijke tafel.

Gepubliceerd in Tip van de dag

Niet eenvoudig zul je zeggen: vetvlekken verwijderen van lederen meubels of lederen kleding. Het gebeurt trouwens veel als je kinderen in huis hebt, dat ze vet morsen of vetvlekken maken op je mooie lederen zetels. En maar sakkeren! Voortaan hoeft dat niet meer. Je moet eerst met huishoudpapier en een lichtwarm strijkijzer het meeste vet opslorpen. Daarna moet je tarwebloem of talk op de vlekken strooien en een nachtje laten inwerken. ’s Anderendaags met de stofzuiger opzuigen en met een doek napoetsen. Je zal zien dat je lederen meubels er weer als vroeger uitzien.

Gepubliceerd in Tip van de dag

In vroegere tijden hadden rijke lui een aparte keuken en een aparte eetkamer voor visgerechten. Ook in grote kloosters bestond een visrefter en een vleesrefter. De bedoeling was niet op tijd en stond te variëren met de lokalen en de versiering, maar wel omdat de viskeuken en de viseetkamer of visrefter een geurtje hadden dat er dagenlang kon in achterblijven, zodat hen de zin verging om nog iets anders te eten. At je kip, dan rook je vis, at je een everzwijntje, dan rook je vis, at je een parelhoentje, dan rook je vis. Zodoende waren ze wel verplicht een aparte ruimte te betrekken. Dat hoeft nu niet meer, niet zozeer omdat er weinig vis wordt gegeten, maar wel omdat niemand het nog kan betalen om een aparte viskeuken en viseetkamer te bouwen. Dat is ook niet meer nodig als je ons tipje leest, want hadden de vroegere kloosters 50net gehad, hadden ze geen aparte visruimten nodig gehad. De geur van je bestek en borden verdwijnt meteen als je in de plaats van de borden meteen in heet water te leggen, ze eerst in koud water afspoelt. Pas dan het afwaswater in of de vaatwasmachine in. Het lijkt simpel, maar dat is het ook en toch is het resultaat verbluffend. Je borden en bestek zullen niet meer naar vis ruiken.

Gepubliceerd in Tip van de dag

Niets zo lekker als een heerlijk mosterdsausje, of een vinaigrettedressing op je rauwkost met een klein smaakje van mosterd op de achtergrond, of gewoon een snede bruin boerenbrood met boter of smout, een flinke dikke snede kaas en natuurlijk overheerlijke mosterd erop zodat de tranen je in de ogen komen. Het nadeel is wel dat als je geen grootverbruiker van mosterd bent, het potje snel opdroogt, de mosterd hard wordt en niet enkel geen appetijtelijk uitzicht meer heeft, maar ook moeilijk wordt om te hanteren in de keuken of aan tafel. Dat behoort voortaan tot de verleden tijd, want als je nu aan de mosterd een beetje zout toevoegt en goed omroert, zal hij veel langer zijn pasteuze smeuïge aantrekking blijven behouden en kan je die onbekommerd gebruiken, zelfs al doe je het potje maar af en toe open.

Gepubliceerd in Tip van de dag

Roken is gevaarlijk voor de gezondheid van iedereen: ook van passief rokers. Voor zwangere vrouwen is het zelfs totaal onverantwoord dat ze blijven roken. Het geboortegewicht luistert er zelfs naar. Kinderen van rokende moeders hebben ook een lagere intelligentie en in hogere mate een verminderde immuniteit. Maar ook het drinken van alcohol lijkt gevaarlijk te zijn. Vroeger ging men er van uit dat een beperkte hoeveelheid alcohol wel kon, maar daar lijkt men nu op terug te komen. Dezer dagen verscheen in de pers de raad dat zwangere vrouwen helemaal geen alcohol moeten gebruiken. En toch blijft tijdens de zwangerschap een op de drie vrouwen drinken, en een op de tien blijft roken. Dat blijkt uit een recente studie van professor Hoppenbrouwers (KUL). Maar zelfs kleine hoeveelheden kunnen een risico inhouden. Daarom wordt er een nieuwe sensibiliseringscampagne gestart: ‘De mooiste start begint met een stop’. Vlaams minister van Volksgezondheid Jo Vandeurzen (CD&V) stelde de campagne voor. ‘Zelfs kleine hoeveelheden kunnen een risico inhouden’, aldus de minister. ‘Alcohol wordt in deze campagne op dezelfde hoogte gesteld als tabak en andere drugs. Ze zijn alle drie gevaarlijk, maar dat ook alcohol gevaarlijk is, is minder bekend. Zo heb ik bijvoorbeeld zelf nog gehoord dat schuimwijn minder gevaarlijk zou zijn dan andere dranken. Dat klopt natuurlijk niet, en met deze duidelijke campagne willen we dergelijke misverstanden de wereld uit helpen.’

Opvallend: uit de studie van Hoppenbrouwers blijkt ook dat het voornamelijk hoogopgeleide vrouwen zijn die tijdens de zwangerschap nog een glaasje drinken. Meer dan een derde van de vrouwen met een diploma hoger onderwijs heeft tijdens de zwangerschap gedronken. Dat zou te maken hebben met dubbelzinnige signalen van dokters en gynaecologen. Een van de experts, Rita Verrando, had het over onze ”cavacultuur”.

‘Alcohol is een sociaal aanvaarde drug, maar heeft net als alle andere drugs ook een invloed op de fertiliteit. Dat wordt echter te weinig duidelijk gezegd.’ De campagne - een initiatief van de Vereniging voor Alcohol- en andere Drugproblemen, Kind en Gezin en het Vlaams instituut voor gezondheidspromotie en ziektepreventie - wil ondubbelzinnig wijzen op de gevaren van alcohol, drugs en tabak.

Gepubliceerd in Gezondheid

Slapende dame 300pxDe wintertijd komt eraan en dat is meteen het echte signaal voor de definitieve doorbraak van het winterseizoen. De schoonheid van sneeuwlandschappen, vallende bladeren, kleurende bossen, de symfonie van mistige weiden en velden, het lied van de natuur die zich te slapen gaat leggen staat in schril contrast meet dat van de gezondheid van mensen die hun slaapritme verstoord zien en gemakkelijke depressief worden. Want de keerzijde van het “mooie seizoen” is wel neerslachtigheid, slaapstoringen en allerhande infectieziekten die in de zomer veel minder voorkomen.

De helft van de volwassen bevolking in ons land gebruikt geregeld een slaapmiddel. Veel mensen komen 's nachts maar moeilijk in slaap: ruim 22% van de totale bevolking ligt uren wakker voordat ze de slaap vatten. Iets meer dan 5% gebruikt een natuurlijk product om beter te slapen en de rest van de slechtslapers heeft een slaapmiddel op doktersrecept. Het zogenaamde slaaphormoon melatonine is verantwoordelijk voor de regeling van onze slaap. De hoeveelheid licht prikkelt de pijnappelklier waar de productie van melatonine plaatsvindt. Slapen bij daglicht is dus haast onmogelijk. De natuur regelt het zo dat melatonine onder invloed van de duisternis geproduceerd wordt, zodat de bereidheid tot slapen vanzelf komt. Daarentegen als er te weinig licht is, lijken patiënten meer het slachtoffer te worden van depressies. Bij wijze van proef heeft men patiënten gedurende 30 minuten per dag aan kunstlicht met een sterkte van 10.000 lux blootgesteld. Merkwaardig genoeg verdween de depressieve stemming en zelfs voorjaarsmoeheid leek er voor te wijken. De kans dat winterdepressie erdoor verdwijnt werd uiteindelijk op ongeveer 50-80 procent geraamd.  Fel licht in de avond, stopt de productie van melatonine en stelt daarmee de slaap uit. Wie een lichtkuur wil volgen, moet weten dat er aandoeningen of ziektes zijn die kunnen verergeren onder invloed van fel licht, zoals epilepsie of migraine. Wie moeilijk kan slapen moet de kamer verduisteren en een tijdje voor het slapen gaan fel licht mijden. Een goed natuurlijk middel om gemakkelijker de slaap te kunnen vatten is bijvoorbeeld Escholcin, (in de apotheek met cnk-bestelcode: 2899-912) het verstoort de REM-slaap niet, die belangrijk is voor het herstellend vermogen van de slaap. Licht is nadelig voor het inslapen, maar helpt wel tegen depressie.

Gepubliceerd in Gezondheid

Het stof wegnemen van een tapijt: geen probleem, je neemt de stofzuiger. Stof van de kast opnemen: daar bestaan stofvodden voor. Stof van de tafel: de kruimeldief zal je helpen. Maar stof van porceleinen beeldjes of houten sculptuurwerkjes wegnemen, is niet zo eenvoudig, want er zijn zoveel hoekjes en kantjes aan, dat je vaak brokken maakt of gedeelten overslaat. Dat is voortaan verleden tijd. Neem gewoon het beeld mee naar de veranda of naar buiten en blaas het stof er gewoon af met de haardroger. Zet natuurlijk op de koude stand. Op die manier verdwijnt het stof meteen, is een lastig karwei eenvoudig gemaakt en gebeurt het ook snel en zonder enig risico. Je beeldjes staan er schitterend bij.

Gepubliceerd in Tip van de dag

Heb je dat ook? Je bureau staat vol stiften en als het er op aan komt, is de helft uitgedroogd en schrijven ze amper nog. Je probeert ze één voor één en de ergernis groeit per stift. Natuurlijk valt dit voor als je geen nieuwe stiften bij de hand hebt, de winkel gesloten is, of er besparingen in het bedrijf zijn afgekondigd. Niet getreurd, je kan er wat aan doen. Als je de punt van de stift even in thee doopt, dan schrijft die zo weer meteen en zal niet zo gauw meer uitdrogen. Natuurlijk moet je niet meer van de thee gaan drinken, maar de vreugde om het opnieuw schrijven van je stiften, zal het verlies van de thee ruimschoots compenseren.

Gepubliceerd in Tip van de dag

De FICUS is een plant die menige woon- en stundentenkamer siert. Het is een beetje de echte natuur in huis brengen. Ficus voelt zich zelfs happy in een schaduwrijke maar warme omgeving. In sommigen studentenkamers is dat evenwel niet altijd te vinden, want vaak zijn studenten uithuizig en koelt de kamer te veel af in de winter. Zolang men evenwel de potkluit goed vochtig houdt en in het groeiseizoen maandelijks bijmest, groeit de plant voorspoedig. De ficus heeft echter een hekel aan koude en natte voeten: de onderste bladeren gaan dan hangen en vertonen gele vlekken. In een tochtige omgeving durven ook spint, luis en witte vlieg de plant bedreigen. Grijp evenwel niet meteen naar de insecticide: er is een veel eenvoudiger en vriendelijker middel. Je kan de bladeren bespuiten of afsponzen met een mengsel van 1/3 melk en 2/3 water. Je doodt er de beestjes weliswaar niet mee, maar ze verliezen hun houvast op het blad. Bovendien bezorgt de melk het blad een opvallende glans.

Gepubliceerd in Tip van de dag

Namaakbont staat vaak echt mooi en bovendien zijn bloesjes en truitjes in namaakbont zeker in de mode. Het vervelende is echter dat namaakbont begint samen te klitten. Velen beginnen die dan te dragen als werkkledij of vrije tijdskleding, hoewel als je ze goed verzorgt, ze er weer als nieuw kunnen uitzien. Om ze weer vol en donzig te krijgen, moet je ze van zodra het kledingstuk droog is met een ijzeren haarborstel uitborstelen. Je zal zien dat de haartjes weer luchtig en netjes in het gelid gaan staan. Zo behoud je het nieuwe uitzicht van je kleding in kunstbont.

Gepubliceerd in Tip van de dag

Iets leeg, iets gebruikt, weg ermee, de vuilnisbak in! Dat is de houding die de overgrote meerderheid van keukenprinsessen aanneemt. Toch zijn er heel wat van die weggeworpen voorwerpen die nog een schitterende toekomst hadden kunnen hebben. Neem bijvoorbeeld de beschermkappen of de deksels van spuitbussen slagroom. Deze decoratieve deksels kun je gemakkelijk als puddingvormpjes aanwenden. Uitspoelen met koud water, opvullen met je klaar gemaakte pudding, laten afkoelen en nadien omkeren op een bord en... klaar is kees, smakelijk eten!

Gepubliceerd in Tip van de dag

Natuurlijk kan je poetsen als een dolleman of -vrouw. Natuurlijk kan je om de haverklap je zilveren vorken, messen en lepels controleren of ze nog niet zwart uitslaan, zodat je erop voorbereid bent als er plots bezoek komt. Niemand pakt graag uit met zwart uitgeslagen zilverwerk, dan is de chique er van af als je gasten aan tafel hebt... en zilverwerk is de eindtoets van je feestelijke tafel. Maar je kan jezelf een pak werk en een pak zorgen besparen als je onze eenvoudige truc toepast: Leg in de koffer van je zilverwerk een stuk krijt. Je zal er van versteld staan: het slaat niet meer zwart uit, maar zal uit de koffer komen zoals je het er hebt ingelegd.

 

Gepubliceerd in Tip van de dag

Iedereen weet het: we eten te veel vet, te hard vet, we bedreigen dagelijks zelf ons hart en bloedvaten. Bovendien is vet koken niet erg economisch koken, want je moet eens optellen hoeveel pakjes braad- en bakboter er door de portemonnee gaan. Daar gaan we iets aan veranderen. Je mag evenwel nog zo je best doen om vetarm te koken, toch zijn er hinderpalen waar je niet omheen kan. Hoe kun je bijvoorbeeld spaarzaam doseren om je braadpan in te vetten. Daar heb je een klomp boter voor nodig en die moet je willen of niet uitsmeren over de bodem van de pan anders bakt alles aan. Die dosering daar gaat het om, want vanaf nu kan je dat met veel minder vet dan ooit tevoren. Daarom moet je voortaan de bakpan of de bakvorm eerst opwarmen in de oven. Op die manier zal de bodem met een flinterdun filmpje smelten op de bodem van de bakvorm of de pan en heb je iets gedaan voor je gezondheid en... je portemonnee.

Gepubliceerd in Tip van de dag

Graag een nieuw tapijtje in huis? Iedereen zal dit wel willen, maar toch hoeft dat niet altijd van zodra je oude tapijt een bezeurd en vertrappeld grauw uitzicht heeft gekregen, de kleuren hun helderheid verliezen, en jij de moed hebt verloren om het telkens weer te stofzuigen. Door ons trucje maak je het tapijt in een mum van tijd weer sprankelend fris en haast gloednieuw. Strooi rijkelijk grof zout op het tapijt en laat dit een uurtje inwerken. Nadien goed stofzuigen en er voor zorgen dat alle zout is verdwenen. Je zal zien dat het tapijt zijn vroegere frisheid en sprankel heeft teruggekregen.

Gepubliceerd in Tip van de dag
Pagina 1 van 3