Nieuw wandelnetwerk Velden en Meersen in het Brugse Ommeland

Het provinciebedrijf Westtoer presenteert het elfde wandelnetwerk in de provincie West-Vlaanderen: V...

De Kust verwelkomt Beaufort2018

Kunst en ontspanning aan zee De Provincie West-Vlaanderen en Westtoer hebben de zesde editie van Be...

VTM koken-gezicht An Steyvers laat je van Peer proeven

Proef Peer op 78 verschillende manieren ‘Proef van Peer’, met die slogan prijst An Stey...

Westtoer presenteert wandelmogelijkheden voor hondenliefhebbers aan de Kust

Met de hond aan zee Het provinciebedrijf Westtoer heeft voor de Kust de wandelmogelijkheden voor ho...

Item gefilterd op datum: oktober 2012

De maanden augustus tot oktober zijn de tomatenmaanden bij uitstek. Deze heerlijkheden van moeder natuur zijn dan zo overvloedig aanwezig op de markt en daarom beschikbaar voor een prikje. Goedkoop, lekker en boordevol vitamines (vooral vitamine C) en uiteraard lycopeen. Deze uit Mexico afkomstige vruchten (botanisch gezien) worden ingedeeld bij de groenten vanwege hun smaakeigenschappen en bereidingswijzen. Vroeger beschouwde men de tomaat meer als een sierplant. Groententuin 2009 065Net zoals de aardappel trouwens die men destijds kweekte voor de sierlijke bladeren. Vroeger stond het eten van tomaten gelijk aan het krijgen van “liefdeswaanzin” en er werden dan ook heuse liefdesdranken van gebrouwen.


Boodschappenlijstje voor 4 personen:

500 g geschilde en fijngesneden ajuinen
2 kg verse, rijpe tomaten
1 courgette
3 liter kippen- of groentenbouillon
peper en zout
6 takjes citroenbasilicum of 3 takjes gewone breedbladige
100g gepelde grijze garnalen of 250 g ongepelde
3 soeplepels olijfolie

 

Bereidingswijze:
De lekkerste tomatensoep maakt u enkel van uien en tomaten. De courgette dient vooral om de soep een romige consistentie mee te geven. Verhit uw kookpot en voeg de olijfolie en de uien toe. Laat deze gedurende een vijftal minuten glazig worden op een zacht vuurtje. Snij ondertussen de tomaten in grove stukken en voeg ze eraan toe alsook de bouillon. Schil de courgette grondig zodat u er geen groen meer aan ziet, snij deze in blokjes en voeg hem bij de soep. Laat dit geheel ongeveer een half uurtje zachtjes koken. Mix dan de soep met een staafmixer of beter nog in de mixer-blender die de soep een nog meer romiger extraatje meegeeft. Net voor het serveren voegt u er de gepelde garnalen en de fijngesneden basilicum aan toe. Een heerlijk, geurend en super gezonde soep.

Natuurlijk smakelijk!

Wij gebruikten citroenbasilicum omdat deze een prachtig en zacht citrusaroma heeft dat goed past bij tomaten. Een veel zachtere en minder sterke basilicumsmaak. Citroenbasilicum is trouwens heel makkelijk om zelf te kweken in vergelijking met zijn breedbladig broertje die het veel moeilijker heeft bij regenweer zoals de afgelopen maand juli. De struikjes zijn compact met kleine blaadjes die, als u ze afknipt spontaan terug nieuwe scheutjes vormen. U kan er een heel seizoen van oogsten. Teel ze best in een pot op vensterbank van uw keuken. Keukenpieten schillen en verwijderen dikwijls de zaadjes van tomaten. U kan dat voor deze soep ook doen maar dan mist u wel de frisheid, de aroma’s en het zurige karakter van tomaten. Uw soep gaat dan zoeter worden. Sommigen voegen enkele blaadjes van de tomatenplant aan hun soep toe. Deze geven een extra, groenige tomatentoets aan het geheel. Vroeger dacht men dat het blad erg giftig was maar onderzoek heeft aangetoond dat zoiets niet het geval is. Gebruik ze wel met mate! Tomaten uit de eigen moestuin/serre zijn een exclusieve delicatesse. Ze zijn subliem van smaak, hebben veel meer aroma, zijn niet waterig maar bezitten vaster vruchtvlees en u kan ze telen in honderden varianten van geel, rood, paars, zwart, gestreept tot oranje in alle vormen en formaten. Bezit u geen tuin raak dan snel bevriend met een hobbytuinier. Meestal weet hij in dit seizoen toch niet wat te doen met zijn overvloedige serre oogst.

 Waar het goed voor is:
Lycopeen is een carotenoïde en wordt dankzij zijn anti oxidantenwerking in verband gebracht met het voorkomen van kanker (prostaat), hart- en vaatziekten en hoge bloeddruk. Lycopeen komt beter vrij als u de tomaten in een warme bereiding klaarmaakt. Omdat deze inhoudsstof een vetachtig karakter heeft doet in uw warme bereiding best wat boter of beter nog olijfolie. Dit zijn de optimale omstandigheden om volop te profiteren van dit schitterend antioxidans. Bij een rauwe tomaat zit het gehalte aan lycopeen ongeveer op de 3mg/100g tomaat. In tomatensoep kan dit al snel oplopen tot 10mg/100g en bij ingekookte tomaten zelfs tot 29mg/100g. Hoe meer u uw tomaten laat inkoken hoe meer lycopeen er beschikbaar wordt. Denk er wel aan dat u bij dergelijke kookprocessen afbraak doet aan het vitamine C gehalte. U staat hier dus voor de keuze!

Dominique Vreven

 

Restaurant 't Vlierhof
Hasseltsestraat 57a
3740 Bilzen
Tel. 089 414418
www.vlierhof.be


Gepubliceerd in Recepten