Zes nieuwe tentoonstellingen over 1917 in de Westhoek

Westtoer presenteert ‘1917 Totale Oorlog in Vlaanderen’ Westtoer en zeven gemeenten uit...

Nieuwe route ‘Mijnenslag’ is afsluiter van de WOI-fietsroutes

Westtoer opent twaalfde en laatste 14-18 fietsroute in Heuvelland Naar aanleiding van de 100-jarige...

Exclusieve picknicks in kastelen en abdijen van het Brugse Ommeland

In vier kasteelparken en abdijtuinen kan je binnenkort exclusief genieten van een picknick. Een hoev...

“Beleef de koers” met Westtoer

West-Vlaanderen is fietsprovincie bij uitstek Bij de start van het wielerseizoen presenteerde het p...

Je haarborstel verdient evenveel zorg als je haar zelf. Je moet de borstel dan ook geregeld reinigen en dat is dankzij ons trucje niet moeilijk.

 

Je gebruikt liever een haarborstel dan een kam? Wij ook, want je haar ligt er beter door, het is makkelijker om te gebruiken dan een kam, je crepeert het haar minder en je verliest er minder haar door.

Jammer genoeg neemt de borstel alles op wat in het haar zit, dus ook stof, vuil en vet, evenals pluisjes en huidschilfers. Op de duur wordt de borstel zelf helemaal vettig en vies en daarmee is het niet aan te raden je haar te verzorgen.

Wat moet je dan doen? Weggooien en een nieuwe aanschaffen? Absoluut niet. Je kan je haarborstel weer brandschoon maken net alsof die uit de winkel kwam.

Wat moet je doen? Heel eenvoudig, je gebruikt dezelfde shampoo als voor je haren. Wrijf de haren van de borstel er grondig mee in en laat een poos inwerken. Nadien met de beide duimen de borstel goed “masseren”. Met een kam met breed uitstaande tanden moet je nu door de borstel kammen, zodat alle haartjes en resten eruit gehaald worden. Nadien de borstel goed uitspoelen met lauwwarm water.

Je herhaalt deze bewerking wel regelmatig, om op die manier altijd over een schone haarborstel te kunnen beschikken. Want het vuil in de borstel wrijf je anders altijd opnieuw in de haren.

 

Wie heeft er niet eens last van een “brandende maag”, zure oprispingen. Je hoeft niet meteen naar de grote middelen te grijpen, want dankzij een plantje uit de natuur is het als bij toverslag verdwenen.

 

Stress heeft veel gezichten. Sommigen krijgen er hoofdpijn van, anderen worden slapeloos, weer anderen krijgen er maagbrand of brandend maagzuur en zure oprispingen van.

Velen laten zich gemakkelijk verleiden tot het nemen van ontzurende patentpillen. Dat is niet altijd goed voor je gezondheid en is ook nergens voor nodig, want je kan je gemakkelijk behelpen met een eenvoudig kruidje uit de natuur.

Geen probleem dus want er is postelein. Knabbel daarom op een tweetal blaadjes postelein en het brandend maagzuur verdwijnt als bij toverslag. Postelein is als balsem voor de maag. Dit kruid is ook zeer geschikt voor suikerzieken. Opgelet dit wil niet zeggen dat ze daardoor hun klassieke therapie kunnen weglaten!

Ook voor keukenprinsessen is postelein een waardevol bindmiddel voor soepen en sausen. Kook een takje postelein mee en pureer nadien en je krijgt een licht crèmige saus of een romige soep zonder dat er room in hoeft. Veel gezonder en ontzettend lekker!

 

Producten in vrac kan je best opbergen in mooie opbergdozen. Als dat voor de keuken bedoeld is, kan je die best in een mooie kleur kiezen die best past in je interieur. Maar hoe weet je nadien welke producten erin zitten? Daar hebben we een leuke tip voor.

 

Opgeruimd staat netjes. Dat is zo in de keuken, maar dat geldt evengoed in je hobbyruimte, in je bureau, in je naaikamer. Hoe doe je dat? Door alles zorgvuldig te sorteren. Soort bij soort, kleur bij kleur, voorwerp bij voorwerp bestemd voor de functie waarvoor het bedoeld is.

Hoe kan je dat best doen? Door opbergdozen te kopen waarvan de grootte bepaald wordt door de voorwerpen die er moeten in opgeborgen worden.

Voor de keuken is dat vrij eenvoudig, want de meeste producten die je daar kan in opbergen zijn poeders, of toch korrelvormige of poedervormige producten of preparaten; Dat stelt je in de mogelijkheid om mooie opbergdozen te kiezen in dezelfde kleur zodat ze goed in je keuken passen.

Hetzelfde voor de kelder, de hobbyruimte, de naaikamer.

Als je mooie opbergdozen hebt aangeschaft bestaat de kunst er wel in om gemakkelijk weer te vinden wat je zoekt. Dat kan door de doos goed te etiketteren. Er bestaan systemen om mooie teksten uit te printen op kleefstroken. Dan moet je wel goed weten hoe je het product in kwestie gaat benoemen, om je later nog te herinneren waarvoor je het kan gebruiken.

Daar is nochtans een heel eenvoudig trucje voor.

Als je het oorspronkelijk product uit het pak hebt gehaald en in de opbergdoos hebt opgeborgen, knip dan de naam van het product uit het oorspronkelijke pak met de schaar en kleef dit met doorschijnende plakband op de opbergdoos. Op die manier is het herkennen van het product in de mooie, maar naamloze doos gemakkelijker en door de tekst en de vorm van de letters, de kleur van het etiket, zal je gemakkelijker een associatie maken met het gebruik.

Doodsimpel. Op die manier zal je je veel zoekwerk besparen en ergernis voorkomen.

 

Een bruin geworden schil van de banaan zegt niets over de kwaliteit van de banaan. Integendeel zelfs: een donkere schil wijst erop dat de enzymen hun werk hebben gedaan. Je kan zo’n banaan gerust nog opeten en is zelfs gezond!

 

Je bent dol op bananen? Groot gelijk, want het is een gezonde vrucht die heel wat antioxidanten bevat die je gezondheid en zelfs je huid ten goede komen. Bovendien bevatten bananen ook veel kalium, wat uitstekend is voor het hart en de bloeddruk.

Je wil dus bananen voor een hele week inslaan in de groentewinkel of het warenhuis, zodat je er elke dag kan van genieten? Perfect!

En om de vrucht zo vers mogelijk te houden leg je die in de koelkast?

Dat is een minder goed idee, omdat de ideale bewaartemperatuur van bananen ligt rond de tien, maximum veertien graden. Dat is precies de temperatuur waarop de banaan in koelschepen wordt bewaard.

Als je de temperatuur te laag houdt, gaan de vetten in de celwanden zich anders gedragen, begint de schil te verkleuren en gaat ook de vrucht zelf sneller rotten.

In de diepvries dan? Zeker niet! Want de schil blijft wel ogenschijnlijk onaangetast, omdat het rijpings- of rottingsproces wordt stilgelegd, maar de celwanden worden wel door de kou beschadigd. Van zodra je de banaan dan aan een normale temperatuur blootstelt, is die in no time donker, zwart en zelfs rot.

Wat moet je dan doen?

Wel heel eenvoudig, bewaar de banaan zoals in de koelschepen: rond 10 à 14 graden. Of gewoon in een kelder bij de normale keldertemperatuur. Beslist niet in het vriesvak of de diepvrieskast en ook niet de koelkast, want ook daar is de temperatuur te laag.

Is zo’n zwart geworden banaan nog eetbaar? Zeker wel! Want meestal is het enkel de schil die donker wordt. Dat berekent dat de enzymen het rijpingsproces voortzetten. De banaan is daardoor beter verteerbaar, wordt zoeter, lekkerder, zolang hij maar niet rot is.

Trouwens je kan de proef op de som nemen.

Als de bananenschil donkere vlekken vertoont, moet je eens met een haardroger warme lucht op de schil blazen. Je zal merken dat de donkere kleur verdwijnt.

Maar nogmaals: niet te warm en niet te koud bewaren en niet schrikken van donkere vlekken. De banaan is nog beslist eetbaar en zelfs gezond!

 

Make-up op je beste kleding, net op een moment dat je klaar staat om naar een sollicitatie of een feestje te gaan… het zal je maar overkomen. Toch is de dag niet verloren, want dankzij onze tip kan je in een mum van tijd het probleem oplossen.

 

Het overkomt iedereen wel en je denkt vaak… mij zal het niet gebeuren en plots is het er: vlekken van make-up op je mooie kleding. Dat komt er van als je stressvol tewerk gaat, je niet rustig gedraagt als je make-up aanbrengt en dit al helemaal gekleed toepast, bijvoorbeeld vooraleer je naar een feestje of naar een receptie moet vertrekken. Erger nog: vooraleer je naar een trouwfeest of een bijzonder gelegenheid zoals een sollicitatie moet gaan.

Je kan die kleding toch niet meteen in de machine stoppen en een compleet wasje laten uitvoeren?

Natuurlijk niet. Maar om te beginnen moeten we je de raad geven om voortaan voorzichtiger tewerk te gaan, pas je mooie kleding aan te trekken als je make-up is aangebracht en als je de kleding aantrekt ook erg voorzichtig te zijn zodat je het “schilderwerk” van je gezicht niet overbrengt op je kleding.

In elk geval is kalmte een bijzondere houding die je bij deze gelegenheden vaak mist, maar wel juist dan erg nodig hebt.

Maar wat kan je doen als het onheil is geschied?

Heel eenvoudig: ga naar de badkamer en gebruik de bus scheerschuim van je man. Spuit dit ruim op de vlek. Laat even inwerken en dep met een schone katoenen vod of handdoek het schuim weg. Herhaal indien nodig. Niet wrijven, maar deppen, vooral in het begin. Als de vlek begint te verdwijnen, kan je met wat wrijfwerk de zaak afwerken. Maar opgelet: altijd met een zuiver gedeelte van de handdoek of de vod tewerk gaan, nooit verschillende keren met hetzelfde gedeelte van de handdoek over de vlek wrijven, dan maak je het alleen maar erger.

En om het de volgende keer te voorkomen? Eerst make-up aanbrengen en dan pas je kleding voorzichtig aantrekken. Of een handdoek rondom je hals en schouders leggen terwijl je de make-up aanbrengt.

 

Gekookte eitjes pellen is altijd al een vreselijk tijdverlies en een lastig karwei geweest. Niet meer nadat je onze truc hebt geprobeerd. Het is zo gepiept !

 

Heb jij dat ook, dat je je halfdood ergert als je een gekookt ei moet pellen? Het koken duurt maar een aantal minuten, maar het pellen van het ei kan driemaal langer duren, of zelfs nog meer. Dat komt omdat je duizend stukjes met een mes of vork van het ei moet verwijderen.

Velen houden het dan ook voor bekeken en laten het na om nog gekookte eitjes te eten bij hun ontbijt.

Laat dit sinister plan varen en ga er weer voor: een lekker gekookt eitje bij het ontbijt.

Een gekookt eitje pellen zal voortaan kinderspel worden en je zal het dan nog met plezier uitvoeren.

Kook daartoe het eitje op de normale manier en volgens het tijdstip dat je zelf bepaalt en wil.

Net na het koken vul je een plastic box (genre brooddoos) voor driekwart met koud water. Leg onmiddellijk na het koken de eitjes erin, doe het deksel op de doos en begin nu flink te schudden. Door het koude water schrikt de schelp van het ei en door het schudden wordt ze broos.

Open na een kwart minuutje schudden de doos en haal de eitjes eruit. Nu kan je met gemak, met de hand en zonder hulpmiddel de schelp er met grote stukken vanaf halen. Zo is het pellen van het ei in een mum van tijd gepiept.

Het is geen tijdverlies meer, je ergert je niet meer en je zal naar hartenlust weer gekookte eitjes kunnen eten zonder tijdverlies door het pellen.

 

Niets lelijker dan kranen in de badkamer die dof geworden zijn van de kalkaanslag. Opgepast met agressieve middelen, maar die zijn ook niet nodig, want dankzij onze “truc uit de natuur” worden uw kranen weer als nieuw.

 

Niets mooier dan nieuwe verchroomde kranen in de badkamer. De vraag is alleen: hoe kan je die even mooi als nieuw houden. Want door het gebruik van heet water in de badkamer gaan lelijke kalkvlekken de boel ontsieren en die krijg je er met geen slijpschijf van verwijderd.

Dat zouden we u trouwens ook echt willen afraden, want er bestaat een heel eenvoudig trucje om lelijke kalkvlekken van kranen en badstoppen of zeepbakjes te verwijderen.

Geen warm water gebruiken voortaan? Dat is helemaal geen optie. Harde schuurmiddelen inzetten? Dat is absoluut uit den boze, want dan gaan de mooie verchroomde oppervlakken er helemaal mat en verouderd uitzien.

Wat doe je dan?

Heel eenvoudig: snij een citroen doormidden en wrijf met de aangesneden kant een flink aantal keren over de “verkalkte” oppervlakken. Herhaal de bewerking een paar keer en spoel af met veel lauw of warm water.

Je kan in de plaats van citroen ook azijn gebruiken, maar citroen is vriendelijker voor je vloeren en meubels in de omgeving. Je moet wel voorzichtig zijn als je een kalkstenen vloer hebt. Laat daar geen druppels op terecht komen, noch van citroen, noch van azijn, want zuren zijn de vijand van kalk. Maar als je zorgvuldig tewerk gaat met de citroenbehandeling, zullen je kranen er als nieuw blijven uitzien.

 

Sjalotten schillen en in partjes verdelen, is voortaan kinderspel en zonder dat je handen er naar gaan ruiken.

 

Uien schillen of pellen is al geen al te prettige bezigheid. Mocht je eens optellen hoeveel mensen verdrietig tranen laten bij deze bezigheid… Maar natuurlijk hebben de etherische oliën er alles mee te maken.

Maar even verdrietig kan het zijn om sjalotten te pellen, of ze in partjes te verdelen. Velen doen het met een beetje tegenzin, maar de verfijnde lekkere smaak van sjalotten maakt het lastig karwei weer goed.

Maar je kan het ook op een eenvoudige maar toch minder vervelende manier doen zodat er geen traantjes komen en de handen ook niet doordringend naar ui-achtigen gaan rieken.

Neem een lege glazen bokaal, van mayonaise bijvoorbeeld. Natuurlijk moet je die schoon gemaakt hebben zodat geen reststoffen meer aanwezig zijn. Ook moet je het deksel schoon maken. Doe nu de bol sjalotten in de bokaal, schroef het deksel erop en nu moet je heftig schudden gedurende een tiental seconden.

Open de bokaal weer en giet de inhoud op tafel. Je zal versteld staan. Niet alleen de schil is los gekomen, maar ook de partjes van de sjalot zijn uit elkaar gekomen. Nu hoef je ze maar klein te snijden en aan de spijzen toe te voegen. Er wacht jullie ongetwijfeld alweer een lekkere maaltijd!

 

Aardappelen schillen, is voor velen een vervelende bezigheid. Dat hoeft niet: schil ze niet. Maar als je de schil van in de schil gekookte aardappelen niet lust? Geen probleem, we hebben een prima trucje, om iedereen tevreden te stellen.

 

Aardappelen in de schil koken? Jazeker, het heeft vele voordelen. Om te beginnen blijven de vitamines en mineralen aanwezig. Met andere woorden: je haalt meer gezondheid uit je aardappelen. Ten tweede je hoeft ze niet te schillen, een bijzonder tijdrovende bezigheid die niet zo prettig is. Ten derde, je hebt minder afval in de Gft-container.

Maar wat dan als je niet graag aardappelen in de schil eet?

Toegegeven dat heeft een bijzondere smaak en als de schil wat dikker is, kan het sommige mensen tegenstaan. Maar je hoeft ze daarom nog niet te gaan schillen en achteraf beginnen afpellen is ook een bijzonder lastig karwei, want de schil laat dan maar in duizend stukjes los.

Daarom hebben we hier een prima trucje voor jullie.

Was de aardappelen en schil die niet. Maar met een scherp mesje breng je een cirkelvormige insnede aan rondom de aardappel. Met andere woorden, je maakt een circumcisie: gewoon een insnede van een millimeter diep maken in een cirkelvormige beweging, net alsof je de aardappel doormidden zou willen snijden, maar dan enkel de schil.

Breng de aardappelen nu aan de kook. Laat ze voldoende koken zoals anders. Als dit proces achter de rug is, giet dan het kookwater van de aardappelen af en haal één voor één de aardappelen eruit. Neem ze vast bij beide uiteinden en schuif de schil er gewoon af, zoals een hoes van een bril of een kammetje. Het gaat vanzelf en is doodeenvoudig.

Op die manier heb je het jezelf veel gemakkelijker gemaakt, want je hoeft de aardappelen niet te schillen. Je hebt toch de schil kunnen verwijderen als je die niet lust en toch heb je mineralen en vitamines maximaal bewaard. Tijd gespaard, gezondheid gespaard en afval gespaard en dus niks dan voordelen.

 

Overgekookte melk is moeilijk te verwijderen van de kookplaat en uit de potten. Dus kan je maar beter voorkomen dat de melk overkookt. Dankzij onze tip is dat voortaan kinderspel.

 

Vroeger gebeurde dat elke dag in elk huisgezin: melk koken. Er werd melk gehaald in de hoeve om de hoek, in een metalen kannetje meegebracht naar huis. Verser kon niet: dezelfde dag gemolken. En meteen werd de melk gekookt om dan nadien opgedronken of gebruikt te worden in gebak, pudding, crèmes, ijs enz.

Want er was geleerd dat je melk moest koken om besmettingen te voorkomen, tbc, bacteriën enz. Dus koken.

Tegenwoordig is dat gebruik wat in onbruik geraakt, want wie gaat er nog melk halen om de hoek op de hoeve? Dus wordt gebruik gemaakt van flessenmelk of melk uit kartonbrik.

We drinken misschien minder melk, maar we gebruiken, wel nog melk voor gebak en bereidingen en dus wordt er toch nog af en toe melk gekookt.

Dat moet je niet doen als je er niet met volle aandacht bij bent en in de buurt van de kookpotten staat, want melk kookt gemakkelijk over en het is een heel gedoe om de keuken nadien weer schoon te maken.

Wat is dan het beste? Het probleem voorkomen natuurlijk en eigenlijk is dat doodsimpel.

Als je voortaan nog eens melk kookt, moet je een lange houten lepel met steel en al dwars over de kookpot leggen terwijl je de melk kookt. Het opborrelen tijdens het koken van de melk zal wel weer gebeuren zoals vroeger, maar je zal in elk geval merken dat de melk niet meer overkookt, omdat de kokende melk blijkbaar “schrikt” van de houten lepel en niet buiten de “oevers” van de pot zal treden.

Geen gedoe meer met schrobben van aangekoekte melkresten!