Westtoer presenteert wandelmogelijkheden voor hondenliefhebbers aan de Kust

Met de hond aan zee Het provinciebedrijf Westtoer heeft voor de Kust de wandelmogelijkheden voor ho...

Nieuwe campagne rond bierbeleving in de Westhoek

‘Tournée locale’ plaatst de authenticiteit van de streek in de kijker Het provin...

Zes nieuwe tentoonstellingen over 1917 in de Westhoek

Westtoer presenteert ‘1917 Totale Oorlog in Vlaanderen’ Westtoer en zeven gemeenten uit...

Nieuwe route ‘Mijnenslag’ is afsluiter van de WOI-fietsroutes

Westtoer opent twaalfde en laatste 14-18 fietsroute in Heuvelland Naar aanleiding van de 100-jarige...

Olijfolie is ideaal voor de celmembranen van het lichaam en de huid. Dagelijks olijfolie gebruiken, samen met visolie is daarom een echte verjongingskuur.

Als je huid gezond is, zie je er veel langer jong uit. Dat is het geheim van filmvedetten, tv-sterren, showbissmensen. De vraag is: hoe doen ze het? Bestaat er zoiets als een groot geheim? Eigenlijk niet, want het komt altijd op hetzelfde neer: de huid is de uitstraling van de binnenkant. Dat betekent dat wie gezond is, ook een gezonde en jonge huid zal hebben. Dat wil ook zeggen dat als je ongezonde gewoontes hebt, die zich zullen vertalen is een minder goede gezondheid en dus ook in een minder fraaie en minder jonge huid. Denk aan roken, alcohol en veel suikerverbruik. Dat veroudert de huid aanzienlijker dan je zou denken. Stop dus met roken, beperk of schrap alcohol, beweeg en eet gezond.

En dat laatste is niet altijd zo duidelijk, want wat moet je eten voor een gezonde huid?

Daar zijn een aantal maatregelen voor nodig. Om te beginnen moet je er voor zorgen dat de huid voldoende gehydrateerd is en dat betekent voldoende water drinken: gemiddeld is dat 2 à 2,5 liter per dag. Daar mag je soep, thee en koffie inrekenen.

Vermijd alles wat de huid dehydrateert: teveel zon en vooral de rechtstreekse zon moet je vermijden tijdens de middaguren, en… alcohol, want dat dehydrateert de huid en doet je sneller verouderen. Zorg ook voor voldoende gezonde vetten in het voedsel.

Visolie en olijfolie zijn ideaal omdat ze de celmembranen beschermen tegen schadelijke Uv-stralen. Maak zelf je mayonaise op basis van goede olijfolie en gebruik dat in je slaatjes en je schotels. De vetzuren in olijfolie maken deel uit van de structuur van de celmembranen en voeden dus de cellen. Je zou per dag minstens een koffielepel olijfolie moeten gebruiken. Ook gezond is vlaszaadolie, omdat die dezelfde bouwstenen bevatten als visolie.

Geregeld vis eten is dus ook gezond voor de huid, en een visoliesupplement met Omega-3 gebruiken, is een verstandige maatregel, zowel voor de cellen binnen als buiten het lichaam: het is goed voor de bloedvaten en het voedt ook de huidcellen. Op die manier blijf je langer jong en gezond, niet alleen je hart en bloedvaten, ook je huid!

Een uitstekend visoliesupplement met Omega-3 vetzuren is Nutribell visolie. Je kan het online bestellen via www.almed.be

Je hebt verse kruiden over? Niet weggooien, want dankzij onze tip kan je die gemakkelijk toepassen in een recept voor later en ze op de ideale manier bewaren.

Het zomert volop, ook in de tuin en dat betekent dat je een weelde hebt aan verse tuinkruiden. Die zijn nu volop ter beschikking, ook van wie geen tuin heeft of er niet aan gedacht heeft om wat tuinkruiden in een bloempot op het terras, balkon of het tablet van de keukenvenster te voorzien, de rekken van de warenhuizen staan er vol van..

Dat betekent ook dat je vaak tuinkruiden over hebt, want een busseltje tuinkruiden gaat niet volledig op in één recept. Weggooien is beslist geen optie, maar dat is ook niet nodig.

Je kan de tuinkruiden gemakkelijk bewaren door ze in een voorlopig receptje te verwerken.

Hoe doe je dat?

Snipper het overschot van je favoriete tuinkruiden erg fijn met een mes of een kruidenschaar en los die op in wat olijfolie, zodat je een smeuïg papje verkrijgt. Doe dat nu in vormpjes waarin je ijsblokjes maakt, liefst de grotere vorm en zet alles in het diepvriesvak.

Als je nu een van de volgende weken of maanden trek hebt in een zomers recept, maar je mist de zomerse kruiden, dan kan je die meteen tevoorschijn toveren uit je diepvriesvak. Gewoon laten ontdooien of toevoegen aan een warm sausje of gerecht en je hebt weer de heerlijke smaakgevoel van de volle zomer op je bord. Bovendien geeft het een dubbel prettig gevoel, want je hebt heel wat geld uitgespaard en ook tijd, want op die manier hoef je niet altijd de volledige procedure af te werken om een verse saus te maken.

En de vormen van ijsblokjes kan je altijd opnieuw gebruiken. Heb je niet deze ijsblokvormpjes: een plastic drankbekertje kan je even goed gebruiken.

Je kan langer en gezonder leven en dat is eigenlijk niet zo moeilijk.

Het hoeft daarom geen nieuwjaar te zijn om je goede voornemens ten uitvoer te brengen. Zo is aangetoond dat één derde minder calorieën eten, goed is voor één derde langer leven. Waarom zou je dan meer geld uitgeven om minder lang te leven.

Het weldoorvoede westen vreet zichzelf naar het graf. We eten te veel, te zoet, te vaak, te calorierijk en bovendien bewegen we te weinig.

Met een half uurtje beweging per dag kan je minstens drie jaar zonder problemen aan je leven toevoegen.

Minder eten, meer bewegen is langer leven en je houdt er meer geld aan over.

Het hoeft geen dure fitnessprogramma te zijn: elke dag een half uurtje wandelen is genoeg. Als je elke dag een uurtje beweegt, dan voeg je zeven gezonde jaren aan je leven toe.

En suiker mijden is de boodschap: dat zijn lege calorieën en die hebben het gemunt op je hart, je bloedvaten en je cellen. Minder hart- en vaatziekten en minder kanker, als je minder suiker gebruikt.

En vergeet niet: een half uurtje bewegen is goed voor de verbranding van 400 tot 500 calorieën.

Het beste voornemen dat je kan maken: anders eten, anders bewegen, anders gaan leven.

Zet nieuwe producten in je koelkast: bessen, vruchten, olijven. Lees de etiketten van allerlei producten, want je wordt misleid zonder dat je het weet. Zelfs aan pekelharing, pickles, mayonaise en ketchup wordt suiker toegevoegd;: het zijn niet alleen de frisdranken die gevaarlijk zijn.

Eet volkoren in de plaats van het verarmde witte meel en… je zal veel gezonder zijn, je beter voelen, afslanken en langer leven. En bovenal: vergeet niet dat alcohol en tabak killers zijn. Rook niet of stop ermee en drink zo weinig mogelijk alcohol… liefst zelfs geen, want het is niet goed voor je lever, voor je hart en voor je bloedvaten.

En wil je toch een zoet mondje: schakel over op Stevabell, (Steviolglycosiden in de vorm van strooisuiker) dat is zoet zonder calorieën. Stevabell als strooisuiker vind je via www.almed.be of met CNK: 2950 - 988.

Je kan er ook het gratis receptenboekje aanvragen om lekker te koken en dessertjes te maken die gezond zijn, dankzij Stevabell.

 

Dode huidcellen kunnen erg ontsierend zijn en als schilfers op je huid hangen. Met een zelfgemaakt scrubpapje krijg je weer een zijdezachte, gave huid.

De huid leeft. Gelukkig maar! Maar dat betekent ook dat de huid zich voortdurend vernieuwt en dat dode huidcellen worden afgestoten. Die blijven aan de oppervlakte zitten, wat vaak storend is, vooral als die in het gezicht, de armen of de benen verschijnen, wat zichtbaar is voor iedereen. Als je ’s avonds met de nagels over je benen schuurt of krabt, zie je dat witte strepen tevoorschijn komen. Dat zijn de dode huidcellen die zich losmaken van de huid. Mooi is anders.

Maar geen paniek, je kan er gemakkelijk iets aan doen en dan nog voor weinig geld.

Maak zelf een scrubpapje van twee ingrediënten: olijfolie en zeezout. Meng alles goed zodat je een smeuïg papje verkrijgt. Wrijf daarmee het lichaam in en laat even inwerken. Nadien met een vochtige spons de huid goed afwrijven en schrobben onder de warme douche, na de sauna, of in bad.

De hoeveelheid die je nodig hebt is: gelijke delen olijfolie (een kopje bijvoorbeeld) en een gelijk deel zeezout (ook een kopje). Dat is de ideale mengverhouding.

Wie geen zeezout heeft, kan dat ook vervangen door kristalsuiker. Het gaat niet om de zoete stof, wel om het schurend vermogen, maar zeezout is wel beter voor de huid. Koud afdouchen nadat je met een warme douche alles hebt afgespoeld.

Je kan aan het scrubpapje ook je favoriete parfum toevoegen, zodat je een lekker geurtje van de schoonheidsbehandeling overhoudt.

Stress kan je gezondheid beschadigen. Maar wist je dat stress ook erg nadelig kan zijn voor de tanden? Daarom kan je best een goed middel gebruiken tegen stress om je gezondheid te vrijwaren en je tanden te beschermen.

We hebben al veel gelezen over wat schadelijk is voor het gebit. Zelfs gezonde producten kunnen funest zijn voor de gezondheid en de goede functie van uw tanden. Denk maar aan fruitsap. Vruchten zijn gezond en dat is zeker onbetwistbaar juist, maar als je de vezels wegneemt en enkel het sap overhoudt, is dat een suikerbom dat de tanden geen deugd doet. Dus: eet zo natuurlijk mogelijk, maar ook in zijn natuurlijke vorm.

En nog iets: wist je dat stress je tanden kan beschadigen? Dat klinkt misschien als fantasie, maar toch is dit wetenschappelijk bewezen.

Mensen die onder stress staan, ontdoen zich zelden of nooit van die stress tijdens hun slaap. Het gevolg is dat ze beginnen tandenknarsen. Dat wordt door tandartsen “bruxisme” genoemd. De tanden slijten er vaak door en worden ook brozer, ze kunnen afbreken, gemakkelijker aanleiding geven tot cariës, pijn gaan doen. Ook het tandbeen en de kaakbeenderen kunnen er door aangetast worden, zodat zelfs kauwen kan gehinderd worden.

Vandaar dat het goed is om vooraleer te gaan slapen, voldoende te ontstressen.

Ga een wandeling maken, drink een slaapverwekkend drankje, luister naar ontspannende muziek of lees een goed boek. Maar in elk geval probeer de stress te vermijden, in het belang van uw tanden.

Je kan nog iets doen: doe een beroep op de gezonde kracht van de natuur om stress kwijt te raken. Als je vooraleer je gaat slapen wat Escholcin neemt op basis van Escholtzia, dan zal je slaap natuurlijker en meer ontspannen zijn.

Ook een goed antistressmiddel is Passiflora, een extract van de Passiebloem staat ervoor bekend stres te bannen.

Een goed ontstressend middel is daarom Passibell van Fytobell. Je vindt beide middelen in de apotheek.

Escholcin met CNK: 2899 - 912

Passibell met CNK: 2899 - 953

Je kan de middelen ook gemakkelijk online bestellen via www.almed.be

Koffie en thee zijn gezonde dranken, maar je mag ze niet tegelijk met ander voedsel nemen.

Om de haverklap worden we in de war gebracht met nieuws over wat wel en niet gezond is. Dan mogen we weer eieren eten, de dag daarop zijn ze besmet, of je mag geen vet eten want dat is slecht voor het hart en de bloedvaten, of je moet weer vet eten want we hebben het nodig voor de hersenen, hormonen en zenuwstelsel. Denk bijvoorbeeld aan kokosvet: de ene dag is het gevaarlijk vet omdat het verzadigd is en de volgende dag is het absoluut nodig omdat het middellange keten vetzuren zijn.

Geraak daar als leek maar wijs uit!

En nu is er nog een hyp-je bijgekomen: de ene dag mag koffie, en de volgende dag is het een gevaarlijk brouwsel.

Vooral op die koffie willen we even ingaan omdat het eigenlijk de meest gebruikte drug ter wereld is.

Is koffie nu gezond of niet?

Er is niet in één zin op te antwoorden, maar globaal genomen kun je zeggen: “ja koffie is gezond”, maar zoals met alles: je mag er niet mee overdrijven.

Want koffie bevat antioxidanten, net zoals zwarte en rode bessen, groenten, zwarte chocolade zonder suiker en vruchten. Ook thee, vooral groene thee, maar ook zwarte thee, bevatten antioxidanten. Zeer belangrijk voor de gezondheid en ter preventie van kanker en ernstige ontstekingsziekten.

Koffie is dus gezond. Maar wie last heeft van hoge bloeddruk, moet er wel voorzichtig mee zijn. Bovendien is het zo dat als koffie tegelijk met ander voedsel wordt genomen er bepaalde stoffen in het lichaam niet worden opgenomen, of vitale stoffen aan het lichaam worden onttrokken. Koffie en thee kunnen op die manier verhinderen dat bepaalde vitale stoffen in de darm worden opgenomen en ook omdat er belangrijke vitamines en mineralen nodig zijn om te absorberen of om bepaalde toxines te kunnen elimineren.

Dat is ook geval met oxaalzuur uit spinazie en rabarber, met fytinezuur uit volkorenproducten, met alcohol met suiker en met fosfaten (kaas). Dus ook met cafeïne in thee en koffie.

Maar als dat niet tegelijk met een fruitmaaltijd of een groenten maaltijd wordt genomen is er geen probleem.

De raad is dus: gebruik zeker thee en koffie, maar wacht ermee tot minstens een uur na de maaltijd.

 

Zelf je favoriete ijs maken met koffiesmaak? Kinderspel dankzij onze tip.

Heb je het vaak ook moeilijk om je keuze te maken met de juiste ijssmaak aan het stalletje of aan zee in het ijssalon? Er bestaan tegenwoordig zoveel smaken dat je er draaierig van wordt. Je hebt haast een maand nodig om alle smaken uit te proberen, als je elke dag een ander parfum wil proeven.

Maar er is altijd wel een geliefkoosde smaak bij. Voor velen is dat vanille-ijs, maar met een klein accentje erbij. Bijvoorbeeld chocolade. Maar een nieuwe smaak die fel in trek is, is gewoon vanille-ijs met koffiesmaak. Dat is pure verwennerij.

Je kan niet elke dag naar het stalletje lopen of het ijssalon bezoeken om die hemelse smaak te proeven, het zou ook een dure aangelegenheid worden. Dan kan je maar beter proberen dit zelf te doen.

En eigenlijk is dat niet zo moeilijk. Mensen die een ijsmachine hebben, zijn natuurlijk bevoordeligd, maar kan je kan omwille van je favoriete smaakje niet meteen machine gaan kopen om ze nadien in de last te laten staan.

Er bestaat een heel eenvoudige oplossing: maak vanillecrème op je favoriete wijze, en als je het gezond wil houden, gebruik je honing of Stevabell op basis van steviolglycosiden, zodat je geen suiker hoeft te gebruiken. Stevabell strooisuiker vind je trouwens is apotheken met CNK 2590 - 988, of je kan het online via www.almed.be bestellen. En je kan je klassieke recept blijven gebruiken, gewoon de suiker vervangen dor Stevabell om dezelfde zoetkracht te behouden.

Goed. Je hebt dus vanillecrème gemaakt. Nu wil je er een koffiesmaak bij?

Zet een kop sterke koffie, bij voorkeur met de espressomachine. Laat afkoelen en zet in het diepvriesvak van je koelkast. Als het goed opgesteven is, doe je de koffieklomp in de blender samen met de vanillecrème die je ook een tijdje in het diepvriesvak hebt gezet. Is het nog niet smeuïg genoeg: zet nog even in het diepvriesvak en nadien opnieuw in de blender.

Heerlijk! De zomer kan niet meer stuk (behalve door de regen natuurlijk).

Om te vermijden dat je schoenen onder water staan door last van zweetvoeten, kan je onze tip met succes toepassen.

De ene heeft er last van, de andere niet. Zo is dat met alles in het leven, ook met zweetvoeten. Uiteraard kan je er meer last van hebben in de zomertijd. Wat kan je er aan doen? Om te beginnen een goede voethygiëne nastreven. Dat betekent dagelijks voeten wassen en eventueel wisselbaden nemen. Verder nooit synthetische sokken dragen, wel sokken of kousen in katoen of wol. Zelfs in de zomer heeft wol voordelen, want wol heeft ook een verkoelend effect. Katoen is een tweede optie, maar zeker geen synthetische draad aan je voeten.

Dagelijks een wandelingetje maken in het bedauwde gras, tenminste als je een tuin hebt. Blootsvoets lopen is een goede maatregel voor de gezondheid van de voeten en als je kan in het weekend, maak dan een wandelingetje aan zee en loop in de vloedlijn. Niets heerlijker voor de voeten!

En je kan de geur in je schoenen zeker beperken dor babypoeder in je schoenen te strooien. Pas nadien de schoenen aantrekken. Ook boorpoeder is een mogelijkheid. Je moet dat babypoedertje dagelijks in je schoenen doen en vooraleer je er nieuw poeder instuift, de schoen even omkeren en het oude poeder eruit kloppen.

Best van al is om de andere dag dezelfde schoenen aantrekken, dus met twee paar werken, zodat de schoenen een dagje de tijd hebben om te verluchten. Op die manier beperk je het risico dat je schoenen herschapen worden in zwemvijvers.

Om je microgolfoven vetvrij en schoon te maken is er geen moeite en zijn er geen dure producten nodig. Enkel een beetje water en citroen.

Alles waarin gekookt wordt of voedsel in wordt verwarmd, vervuilt mettertijd. Dat is ook zo met de microgolfoven. Je ziet geen vlam, je merkt geen hitte, maar het voedsel wordt wel verwarmd en vettige dampen zetten zich gemakkelijk neer op de wanden en op de roosters of het plateau van je microgolfoven.

Er bestaan natuurlijk patentmiddelen die je voor de reiniging van je microgolfoven kan kopen. Maar sommige zijn duur, of agressief en dus kunnen we beter overschakelen op een goedkoop, maar toch efficiënt en veilig middel.

Alles wat je nodig hebt is een kopje water, twee schijfjes citroen die je vers afsnijdt en een paar minuutjes geduld. Meer is het niet.

Hoe ga je tewerk?

Nadat je de spijzen hebt klaar gemaakt en je de oven wil reinigen, zet je een kopje water in de microgolfoven. Leg in het water twee schijfjes vers gesneden citroen. Sluit de deur en zet de microgolfoven op “koken”. Laat alles een paar minuutjes goed doorkoken, terwijl het citroenwater verdampt. Hou het wel in de gaten dat de oven niet gaat “droogkoken”.

Als alles bijna verdampt is en het water bijna verdwenen in het kopje, kan je de deur openen. Wrijf nu met een vochtige doek of microvezeldoekje de wanden, de roosters en het plateau van je microgolfoven schoon. Het vet komt er heel gemakkelijk van af.

Klaar! Je microgolfoven is weer als nieuw!

Een filter in de dampkap van je keuken kan je gemakkelijk zelf reinigen zonder moeite. Je hoeft zeker niet telkens opnieuw een andere filter te kopen.

Heb je een afzuigkap in de keuken boven het kookvuur? Gelukkig wel, want anders verspreiden vettige dampen zich niet enkel in de keukenruimte, maar ook in de living en aanpalende vertrekken. Het is niet leuk als je meubels en muren of behangpapier sneller bezeurd zouden worden. Daarom moet je telkens je kookt de afzuigkap beslist aanzetten, vooral als je met vetten kookt, vlees- of visgerechten en natuurlijk ook sausen en allerhande bak- en braadgerechten. Vet is moelijker van je meubilair en muren te verwijderen dan uit de filter. Daarom is het ook aan te raden om geregeld de filter te vervangen, te verversen of… te onderhouden en dat kost je uiteraard heel wat minder dan een nieuwe filter te moeten zetten.

De meeste filters werken met een soort microfiber die je in matten kan kopen en op maat kan snijden. Soms is dat ook een geweven metaalfilter. In beide gevallen kan je die vlekkeloos schoon maken.

Wat moet je doen?

Als het om een synthetische microfilter gaat, moet je gewoon de gootsteen halfvol warm water laten lopen en er een paar drupjes detergent in doen. Leg daarin je filter en laat een nachtje weken. ’s Anderendaags flink uitspoelen en laten drogen. De filter ziet er als nieuw uit, want alle vet is verdwenen. Je kan de filter absoluut opnieuw gebruiken en deze reinigingstechniek zelfs een aantal keren toepassen, tot de filter versleten is.

Dezelfde procedure kan je ook toepassen voor metalen filters.

Op die manier heb je en hoop geld gespaard, maar blijft de ruimte in je keuken en in je huis beslist vetvrij.