Nieuwe campagne rond bierbeleving in de Westhoek

‘Tournée locale’ plaatst de authenticiteit van de streek in de kijker Het provin...

Zes nieuwe tentoonstellingen over 1917 in de Westhoek

Westtoer presenteert ‘1917 Totale Oorlog in Vlaanderen’ Westtoer en zeven gemeenten uit...

Nieuwe route ‘Mijnenslag’ is afsluiter van de WOI-fietsroutes

Westtoer opent twaalfde en laatste 14-18 fietsroute in Heuvelland Naar aanleiding van de 100-jarige...

Exclusieve picknicks in kastelen en abdijen van het Brugse Ommeland

In vier kasteelparken en abdijtuinen kan je binnenkort exclusief genieten van een picknick. Een hoev...

Stress kan je gezondheid beschadigen. Maar wist je dat stress ook erg nadelig kan zijn voor de tanden? Daarom kan je best een goed middel gebruiken tegen stress om je gezondheid te vrijwaren en je tanden te beschermen.

We hebben al veel gelezen over wat schadelijk is voor het gebit. Zelfs gezonde producten kunnen funest zijn voor de gezondheid en de goede functie van uw tanden. Denk maar aan fruitsap. Vruchten zijn gezond en dat is zeker onbetwistbaar juist, maar als je de vezels wegneemt en enkel het sap overhoudt, is dat een suikerbom dat de tanden geen deugd doet. Dus: eet zo natuurlijk mogelijk, maar ook in zijn natuurlijke vorm.

En nog iets: wist je dat stress je tanden kan beschadigen? Dat klinkt misschien als fantasie, maar toch is dit wetenschappelijk bewezen.

Mensen die onder stress staan, ontdoen zich zelden of nooit van die stress tijdens hun slaap. Het gevolg is dat ze beginnen tandenknarsen. Dat wordt door tandartsen “bruxisme” genoemd. De tanden slijten er vaak door en worden ook brozer, ze kunnen afbreken, gemakkelijker aanleiding geven tot cariës, pijn gaan doen. Ook het tandbeen en de kaakbeenderen kunnen er door aangetast worden, zodat zelfs kauwen kan gehinderd worden.

Vandaar dat het goed is om vooraleer te gaan slapen, voldoende te ontstressen.

Ga een wandeling maken, drink een slaapverwekkend drankje, luister naar ontspannende muziek of lees een goed boek. Maar in elk geval probeer de stress te vermijden, in het belang van uw tanden.

Je kan nog iets doen: doe een beroep op de gezonde kracht van de natuur om stress kwijt te raken. Als je vooraleer je gaat slapen wat Escholcin neemt op basis van Escholtzia, dan zal je slaap natuurlijker en meer ontspannen zijn.

Ook een goed antistressmiddel is Passiflora, een extract van de Passiebloem staat ervoor bekend stres te bannen.

Een goed ontstressend middel is daarom Passibell van Fytobell. Je vindt beide middelen in de apotheek.

Escholcin met CNK: 2899 - 912

Passibell met CNK: 2899 - 953

Je kan de middelen ook gemakkelijk online bestellen via www.almed.be

Koffie en thee zijn gezonde dranken, maar je mag ze niet tegelijk met ander voedsel nemen.

Om de haverklap worden we in de war gebracht met nieuws over wat wel en niet gezond is. Dan mogen we weer eieren eten, de dag daarop zijn ze besmet, of je mag geen vet eten want dat is slecht voor het hart en de bloedvaten, of je moet weer vet eten want we hebben het nodig voor de hersenen, hormonen en zenuwstelsel. Denk bijvoorbeeld aan kokosvet: de ene dag is het gevaarlijk vet omdat het verzadigd is en de volgende dag is het absoluut nodig omdat het middellange keten vetzuren zijn.

Geraak daar als leek maar wijs uit!

En nu is er nog een hyp-je bijgekomen: de ene dag mag koffie, en de volgende dag is het een gevaarlijk brouwsel.

Vooral op die koffie willen we even ingaan omdat het eigenlijk de meest gebruikte drug ter wereld is.

Is koffie nu gezond of niet?

Er is niet in één zin op te antwoorden, maar globaal genomen kun je zeggen: “ja koffie is gezond”, maar zoals met alles: je mag er niet mee overdrijven.

Want koffie bevat antioxidanten, net zoals zwarte en rode bessen, groenten, zwarte chocolade zonder suiker en vruchten. Ook thee, vooral groene thee, maar ook zwarte thee, bevatten antioxidanten. Zeer belangrijk voor de gezondheid en ter preventie van kanker en ernstige ontstekingsziekten.

Koffie is dus gezond. Maar wie last heeft van hoge bloeddruk, moet er wel voorzichtig mee zijn. Bovendien is het zo dat als koffie tegelijk met ander voedsel wordt genomen er bepaalde stoffen in het lichaam niet worden opgenomen, of vitale stoffen aan het lichaam worden onttrokken. Koffie en thee kunnen op die manier verhinderen dat bepaalde vitale stoffen in de darm worden opgenomen en ook omdat er belangrijke vitamines en mineralen nodig zijn om te absorberen of om bepaalde toxines te kunnen elimineren.

Dat is ook geval met oxaalzuur uit spinazie en rabarber, met fytinezuur uit volkorenproducten, met alcohol met suiker en met fosfaten (kaas). Dus ook met cafeïne in thee en koffie.

Maar als dat niet tegelijk met een fruitmaaltijd of een groenten maaltijd wordt genomen is er geen probleem.

De raad is dus: gebruik zeker thee en koffie, maar wacht ermee tot minstens een uur na de maaltijd.

 

Zelf je favoriete ijs maken met koffiesmaak? Kinderspel dankzij onze tip.

Heb je het vaak ook moeilijk om je keuze te maken met de juiste ijssmaak aan het stalletje of aan zee in het ijssalon? Er bestaan tegenwoordig zoveel smaken dat je er draaierig van wordt. Je hebt haast een maand nodig om alle smaken uit te proberen, als je elke dag een ander parfum wil proeven.

Maar er is altijd wel een geliefkoosde smaak bij. Voor velen is dat vanille-ijs, maar met een klein accentje erbij. Bijvoorbeeld chocolade. Maar een nieuwe smaak die fel in trek is, is gewoon vanille-ijs met koffiesmaak. Dat is pure verwennerij.

Je kan niet elke dag naar het stalletje lopen of het ijssalon bezoeken om die hemelse smaak te proeven, het zou ook een dure aangelegenheid worden. Dan kan je maar beter proberen dit zelf te doen.

En eigenlijk is dat niet zo moeilijk. Mensen die een ijsmachine hebben, zijn natuurlijk bevoordeligd, maar kan je kan omwille van je favoriete smaakje niet meteen machine gaan kopen om ze nadien in de last te laten staan.

Er bestaat een heel eenvoudige oplossing: maak vanillecrème op je favoriete wijze, en als je het gezond wil houden, gebruik je honing of Stevabell op basis van steviolglycosiden, zodat je geen suiker hoeft te gebruiken. Stevabell strooisuiker vind je trouwens is apotheken met CNK 2590 - 988, of je kan het online via www.almed.be bestellen. En je kan je klassieke recept blijven gebruiken, gewoon de suiker vervangen dor Stevabell om dezelfde zoetkracht te behouden.

Goed. Je hebt dus vanillecrème gemaakt. Nu wil je er een koffiesmaak bij?

Zet een kop sterke koffie, bij voorkeur met de espressomachine. Laat afkoelen en zet in het diepvriesvak van je koelkast. Als het goed opgesteven is, doe je de koffieklomp in de blender samen met de vanillecrème die je ook een tijdje in het diepvriesvak hebt gezet. Is het nog niet smeuïg genoeg: zet nog even in het diepvriesvak en nadien opnieuw in de blender.

Heerlijk! De zomer kan niet meer stuk (behalve door de regen natuurlijk).

Om te vermijden dat je schoenen onder water staan door last van zweetvoeten, kan je onze tip met succes toepassen.

De ene heeft er last van, de andere niet. Zo is dat met alles in het leven, ook met zweetvoeten. Uiteraard kan je er meer last van hebben in de zomertijd. Wat kan je er aan doen? Om te beginnen een goede voethygiëne nastreven. Dat betekent dagelijks voeten wassen en eventueel wisselbaden nemen. Verder nooit synthetische sokken dragen, wel sokken of kousen in katoen of wol. Zelfs in de zomer heeft wol voordelen, want wol heeft ook een verkoelend effect. Katoen is een tweede optie, maar zeker geen synthetische draad aan je voeten.

Dagelijks een wandelingetje maken in het bedauwde gras, tenminste als je een tuin hebt. Blootsvoets lopen is een goede maatregel voor de gezondheid van de voeten en als je kan in het weekend, maak dan een wandelingetje aan zee en loop in de vloedlijn. Niets heerlijker voor de voeten!

En je kan de geur in je schoenen zeker beperken dor babypoeder in je schoenen te strooien. Pas nadien de schoenen aantrekken. Ook boorpoeder is een mogelijkheid. Je moet dat babypoedertje dagelijks in je schoenen doen en vooraleer je er nieuw poeder instuift, de schoen even omkeren en het oude poeder eruit kloppen.

Best van al is om de andere dag dezelfde schoenen aantrekken, dus met twee paar werken, zodat de schoenen een dagje de tijd hebben om te verluchten. Op die manier beperk je het risico dat je schoenen herschapen worden in zwemvijvers.

Om je microgolfoven vetvrij en schoon te maken is er geen moeite en zijn er geen dure producten nodig. Enkel een beetje water en citroen.

Alles waarin gekookt wordt of voedsel in wordt verwarmd, vervuilt mettertijd. Dat is ook zo met de microgolfoven. Je ziet geen vlam, je merkt geen hitte, maar het voedsel wordt wel verwarmd en vettige dampen zetten zich gemakkelijk neer op de wanden en op de roosters of het plateau van je microgolfoven.

Er bestaan natuurlijk patentmiddelen die je voor de reiniging van je microgolfoven kan kopen. Maar sommige zijn duur, of agressief en dus kunnen we beter overschakelen op een goedkoop, maar toch efficiënt en veilig middel.

Alles wat je nodig hebt is een kopje water, twee schijfjes citroen die je vers afsnijdt en een paar minuutjes geduld. Meer is het niet.

Hoe ga je tewerk?

Nadat je de spijzen hebt klaar gemaakt en je de oven wil reinigen, zet je een kopje water in de microgolfoven. Leg in het water twee schijfjes vers gesneden citroen. Sluit de deur en zet de microgolfoven op “koken”. Laat alles een paar minuutjes goed doorkoken, terwijl het citroenwater verdampt. Hou het wel in de gaten dat de oven niet gaat “droogkoken”.

Als alles bijna verdampt is en het water bijna verdwenen in het kopje, kan je de deur openen. Wrijf nu met een vochtige doek of microvezeldoekje de wanden, de roosters en het plateau van je microgolfoven schoon. Het vet komt er heel gemakkelijk van af.

Klaar! Je microgolfoven is weer als nieuw!

Een filter in de dampkap van je keuken kan je gemakkelijk zelf reinigen zonder moeite. Je hoeft zeker niet telkens opnieuw een andere filter te kopen.

Heb je een afzuigkap in de keuken boven het kookvuur? Gelukkig wel, want anders verspreiden vettige dampen zich niet enkel in de keukenruimte, maar ook in de living en aanpalende vertrekken. Het is niet leuk als je meubels en muren of behangpapier sneller bezeurd zouden worden. Daarom moet je telkens je kookt de afzuigkap beslist aanzetten, vooral als je met vetten kookt, vlees- of visgerechten en natuurlijk ook sausen en allerhande bak- en braadgerechten. Vet is moelijker van je meubilair en muren te verwijderen dan uit de filter. Daarom is het ook aan te raden om geregeld de filter te vervangen, te verversen of… te onderhouden en dat kost je uiteraard heel wat minder dan een nieuwe filter te moeten zetten.

De meeste filters werken met een soort microfiber die je in matten kan kopen en op maat kan snijden. Soms is dat ook een geweven metaalfilter. In beide gevallen kan je die vlekkeloos schoon maken.

Wat moet je doen?

Als het om een synthetische microfilter gaat, moet je gewoon de gootsteen halfvol warm water laten lopen en er een paar drupjes detergent in doen. Leg daarin je filter en laat een nachtje weken. ’s Anderendaags flink uitspoelen en laten drogen. De filter ziet er als nieuw uit, want alle vet is verdwenen. Je kan de filter absoluut opnieuw gebruiken en deze reinigingstechniek zelfs een aantal keren toepassen, tot de filter versleten is.

Dezelfde procedure kan je ook toepassen voor metalen filters.

Op die manier heb je en hoop geld gespaard, maar blijft de ruimte in je keuken en in je huis beslist vetvrij.

 

Koperen potten en pannen krijg je weer brandschoon en als nieuw dankzij onze bio-tip.

Misschien kook je nog in koperen potten en pannen zoals de professionals, want ook in goede restaurants wordt nog in koper gekookt. Dat is vooral omdat koper een goede warmtegeleider is. Het nadeel is wel dat koper snel zijn “eer” verliest en er niet netjes meer gaat uitzien.

Je kan de potten natuurlijk kuisen met koperpoets. Dat zouden we je natuurlijk niet echt aanraden, omdat er vaak stoffen in zitten die niet zo geschikt zijn voor voedsel en dus ook niet voor de gezondheid van de mens. Dat kan je wel toepassen als de potten en pannen dienen als sieraad, maar niet om in te koken.

Wat kan je dan wel doen? Heel eenvoudig: gebruik ketchup. Ketchups is namelijk gebaseerd op tomaten en die hebben een sterk reinigende kracht omdat ze zuren bevatten, zoals solanine.

Wat moet je doen?

Smeer een ferme laag ketchup op je potten en pannen en laat dit een uurtje inwerken. Nadien gewoon met warm water en een sponsje afwassen en onder de warme kraan houden om goed te spoelen. Je zal echt versteld staan hoe mooi en hoe fonkelnieuw je koperen potten en pannen er zullen bijstaan. En dat allemaal voor weinig geld en haast zonder moeite. Koken in koper wordt zodoende een dubbel plezier.

Als je in de natuur zoetigheden gebruikt zoals fruit, snoep of frisdrank is de kans groot dat je bezoek krijgt van insecten zoals wespen. Wat moet je dan doen als je gestoken bent?

Het is onvermijdelijk: in de zomer krijgt iedereen wel eens te maken met een aanval van wespen. Vooral als je in de natuur gaat picknicken, een zoet drankje wil slurpen, een colablikje onbewaakt achterlaat, of wat fruit zit te schillen, dan heb je het snel zitten. Wespen ruiken dat op afstand. Bijen ook, maar die zijn minder gevaarlijk en vallen niet zo gemakkelijk aan, terwijl wespen blijkbaar een militaire opleiding hebben genoten.

Wespen kunnen trouwens tot tienmaal steken, omdat hun angel er niet aan gaat, terwijl bijen na het steken verloren zijn omdat ze hun angel verliezen.

Wie allergisch is aan insectenbeten moet zeker zijn voorzorgen nemen en desnoods een krachtig antihistaminicum op zak hebben. Er zijn mensen die zelfs kunnen overlijden na een wespensteek in de keel, omdat de keelholte opzwelt en de adem verhindert.

Dat is gelukkig zeldzaam. Voor kleine allergische reacties volstaat het een beroep te doen op een eenvoudig natuurlijk antihistaminicum: Smilabell van Fytobell.

Je vindt het in apotheken met CNK-bestelnummer: 2991 - 487 of online via www.almed.be.

Maar je hoeft het zover niet te laten komen, want je hebt na een wespensteek altijd twee minuten de tijd om te reageren zodat je er helemaal geen last of jeuk van ondervindt.

Om te beginnen moet je niet krabben, want dat verspreidt je het gif en maak je de gifbel open onder de huid. Je kan best een vacuümpompje op de beet zetten en de huid uitzuigen. Als je dat binnen de twee minuten doet, heb je geen enkel gevolg van de insectenbeet.

Ook een goede truc: wrijf met een ijsblokje gedurende een paar minuten over de steekwonde. De bloedvaten krimpen samen en er wordt belet dat het gif zich verspreidt. Ook als het al langer geleden was dat je gestoken bent en het begint heftig te jeuken, kunnen fricties met ijsblokjes de jeuk snel doen ophouden of verminderen en je zal ook beletten dat de steekwonde gaat opzwellen en dat het gif zich gaat verspreiden. De typische bultjes komen niet, of toch veel minder opzetten.

Maar bovenal: kijk uit met zoetigheden en vooral frisdranken en ook bier, want dat trekt insecten aan.

 Zelf een lekkere, gezonde ice-tea maken? In een handomdraai gedaan en zooooo lekker, fris en goedkoop!

De zomer laat het nu wel voor een paar dagen afweten, maar je kan er van op aan: hij komt terug en zal heter dan ooit toeslaan. Wees daarop voorbereid met een paar snuggere tips die de hete zomerse dagen koeler en leuker zullen maken.

Je hoeft niet in de kelder te gaan zitten om een fris gevoel te hebben, je hoeft niet per se het bos op te zoeken om aan de verzengende zon te ontsnappen, je hoeft niet op een terrasje te gaan zitten en een (dure) ice tea te bestellen, hoewel dat laatste altijd wel leuk is natuurlijk. Maar je kan zelf je verkoelende heerlijke en vooral gezonde ice-tea zetten.

Zoals je wel weet, zit ice-tea altijd vol suiker. De klassieke ice-tea is een caloriebom en als frisdrank dus niet zo gezond, vooral ook niet voor de tanden, maar ook niet vanwege de calorieën.

Daar brengen we verandering is.

Zet om te beginnen een lekkere, klassieke, zwarte thee, met vers water en bij voorkeur met losse thee met een zeefje. Heet water erover en een volle theepot. Flink laten trekken. Je kan de theesoort van je voorkeur nemen: Darjeeling, Earl Grey, Lapsang Susjong enz. Goed laten trekken.

Haal nu ijsblokjes uit de diepvriezer of het vriesvakje van je koelkast. Doe een aantal ijsblokjes in een glas dat tegen hitte kan en giet daar de thee nadat die wat is afgekoeld overheen, tot het glas vol is.

Nu doe je bij elk glas een koffielepel zuivere honing.

Heerlijk fris, lekker zoet en toch gezond: zonder kleurstoffen, zonder aroma’s, zonder bewaarmiddelen, lekker vers en boordevol antioxidanten die dan nog lekker smaken ook.

In de keuken is hygiëne van het grootste belang. Daarom moet je je keukengereedschap goed onderhouden en regelmatig schoonmaken. De snijplank is het gevaarlijkste voorwerp in de keuken en vergt daarom de meeste zorg. We leggen je hier de ideale schoonmaaktruc uit zodat de snijplank weer kiemvrij wordt.

 

In restaurants is het verboden om te doen wat jij dagelijks in je eigen keuken toepast: rauwe producten op dezelfde tafel leggen en met dezelfde snijplank verwerken als gekookte of reeds bereide eetwaren, of alles door elkaar mixen in dezelfde omgeving en met hetzelfde gereedschap.

Daar zijn heel strenge reglementen voor. De overheid kan natuurlijk niet bepalen wat je in je eigen keuken uitspookt en of je wel helemaal hygiënisch volgens het boekje tewerk gaat, maar het is toch verstandig om zelf voorzorgen te nemen zodat je gezondheid niet in gevaar komt.

Rauwe groenten, vlees, vis, fruit, moet je inderdaad niet door elkaar halen met voeding die reeds klaar gemaakt is. Bacteriën kunnen zich gemakkelijk en razendsnel vermenigvuldigen. Van een paar miljoen komen er in een paar minuten tijd gemakkelijk een paar miljarden bij.

Wat kun je doen: zeker het gereedschap waarmee je werkt geregeld schoon maken, ook tijdens het bereiden van voedsel zelf. Hou daarom af ent oe messen en vorken, lepels en raspen eens onder de kraan, zodat de meeste bacteriën worden weggespoeld.

Let vooral op welke producten je wààr neerlegt. Zo moet je er zeker van zijn dat het aanrecht altijd proper gemaakt is.

De snijplank is van het grootste belang: hier wordt vaak onachtzaam mee omgesprongen. Ook omdat het meestal van hout is, vermenigvuldigen bacteriën zich hier in ijltempo.

Daarom moet je de snijplank geregeld schoon maken. En ja dat mag best met een natuurlijk middel zijn. Ideaal daarvoor is grof zout (zeezout) en een citroen.

Snij een citroen doormidden en strooi grof zout op de plank. Wrijf nu met de aangesneden kant van de citroen doorheen het zout flink heen en weer over de plank en zorg dat je elke vierkante centimeter bereikt.

Na een paar minuutjes zijn alle kiemen verdwenen en is je snijplank brandschoon. Zo ben je zeker dat je in je keuken weer een gezonde atmosfeer aantreft en dat voedselbesmettingen tot een minimum herleid zijn.