Nieuwe campagne rond bierbeleving in de Westhoek

‘Tournée locale’ plaatst de authenticiteit van de streek in de kijker Het provin...

Zes nieuwe tentoonstellingen over 1917 in de Westhoek

Westtoer presenteert ‘1917 Totale Oorlog in Vlaanderen’ Westtoer en zeven gemeenten uit...

Nieuwe route ‘Mijnenslag’ is afsluiter van de WOI-fietsroutes

Westtoer opent twaalfde en laatste 14-18 fietsroute in Heuvelland Naar aanleiding van de 100-jarige...

Exclusieve picknicks in kastelen en abdijen van het Brugse Ommeland

In vier kasteelparken en abdijtuinen kan je binnenkort exclusief genieten van een picknick. Een hoev...

Een gladde huid: de droom van elke vrouw. Daar kan je wat aan doen door de haartjes op tijd te verwijderen. Maar daarvoor zijn wel een aantal voorzorgsmaatregelen van belang.

 

Elke vrouw droomt er van en maakt er werk van: mooie gladde benen zonder donshaartjes of ontsierende stoppels. Ook de oksels moeten er aan geloven en de bikinilijn. Niemand wordt graag gezien met een baard onder de oksels, bij wijze van spreken. Dus kan je kiezen voor een waxing, de ontharingsgel, of het scheermesje. Waxing is natuurlijk radicaal en blijft langst mooi en glad, maar het is wel duur en pijnlijk. Bovendien zullen sommige dames ook last kringen van irritatie.

De ontharingsgel is wel gemakkelijk, maar het is een scheikundig proces dat zich op de huid afspeelt en dus ook geen aanrader voor iedereen. Het zorgt bij sommigen voor felle irritatie. En dan blijft het scheermesje. Je hebt verschillende merken en ook verschillende toestelletjes. Eigenlijk maakt dat niet zoveel uit, als je maar een clean en scherp mesje kiest en hygiënisch tewerk gaat.

Maar er is meer voor nodig om een gladde scheerbeurt te verkrijgen

- Neem eerst een warm bad of warme douche. Nadien is de huid het soepelst en kan je ook het korst scheren.

- Zorg er voor dat je de huid tijdens het scheren goed vochtig houdt. Dat kan niet met gewone zeep, want dat droogt de huid te veel uit, maar wel met een scheergel, een scheermousse, of scheerzeep die daarvoor bestemd is, omdat de huid daardoor voldoende bevochtigd wordt.

- Als je nadien naar het strand of het zwembad wil, kan je best de scheerbeurt de avond tevoren toepassen, omdat het zeewater of de chloor in het zwembad anders de huid kan irriteren.

- Scheer liefst elke dag of om de andere dag. Op die manier blijven de haartjes kort en zal de huid ook gewend raken aan de scheerbeurt met minder irritatie tot gevolg.

- Als je geen scheercrème hebt kan je ook een haarconditioner toepassen omdat dit de huid zacht maakt en bevochtigt.

- Na de scheerbeurt kan je best een voedende crème toepassen op de huid, waardoor irritatie zal verminderen en de huid langer mooi en gezond blijft.

Denk daarbij bijvoorbeeld aan Aloë Vera-crème van Ellen Dee.

Je kan het vinden op de website www.ellendee.be. Je kan deze ideale crème ook online bestellen op www.almed.be

 

Muggen en wespen houden van water en zoetigheid. Hou ze uit de buurt.

 

Muggen en zomer: ze zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden. Ook wespen, bijen en andere stekende insecten laten zich vooral gelden in de zomerperiode. Alles hangt er van af hoe het voorjaar en de winter waren om het aantal vervelende insecten te bepalen. Een droog voorjaar en een milde winter zijn gunstig voor het muggen- en wespenvolkje: ze overleven er gemakkelijker in en komen in de zomer en de herfst in grote getale tevoorschijn.

Sommige mensen lijken ze aan te trekken, anderen worden minder gauw gestoken. Het heeft te maken met geuren!

Als je wil vermijden van al te vaak gestoken te worden door wespen of muggen, vermijd dan zoveel mogelijk parfum, want dat trekt insecten aan. Ook wespen worden in de war gebracht door kleding met vele en heftige kleuren: ze bereiden zich dan graag voor op een aanval. Vergeet niet dat als je een wesp doodmept, dit lokstoffen ontwikkelt waardoor andere wespen aangetrokken worden. Hou je rustig, beweeg niet te veel en sla zeker niet naar de wespen, want dan worden ze agressief. Vergeet ook niet dat wespen meerdere keren kunnen steken en daar geen nadeel van ondervinden, terwijl bijen maar eenmaal steken.

Insecten houden ook niet van bepaalde geuren en van andere geuren wel. Bloemige geuren lokken ze. Vermijd daarom parfum. Ook fruitsappen, fruitschalen, bierblikjes enz. zijn een echte lokmiddel voor insecten. Opgepast ermee!

Maar van citroenmelisse, munt, Afrikaantjes of Calendula houden ze helemaal niet. Die kan je bijvoorbeeld op je slaapkamervenster zetten, zo komen ze de kamer minder gauw binnen.

En iets waar je absoluut moet op letten: water! Vermijd dat water in de buurt van je huis staat: plassen, emmers, teiltjes, drinkbakjes voor de hond of de vogels: het is allemaal geliefkoosd terrein voor insecten. Muggen kweken in dat milieu er lustig op los. Vermijd dus stilstaand water in je buurt. Kuis vijvertjes regelmatig uit en ververs drinkbakjes elke dag. Zo krijgen de muggen de kans niet om hun eitjes te leggen.

Veel succes ermee!

 

Geen tranende ogen meer als je ajuin schoon maakt in de keuken, dankzij onze tip.

 

Ajuin oftewel ui is een zeer gezonde groente. Het bevat zwavelverbindingen en die hebben de meeste mensen tekort. Zet dus geregeld ui ofte ajuin op het menu of verwerk het in sausen en slaatjes of recepten.

Voor wie gezonde darmen heeft is de flatulentie beperkt en die kan je trouwens verbeteren met goede probiotica en vooral ook door suiker te vermijden.

Maar een ander nadeel van ajuin is dat als je die kuist en snijdt, je vaak moet wenen. Niet iedereen is er even gevoelig voor, maar het is een bekend fenomeen. Daar bestaan allerlei trucjes voor om de tranende ogen te beperken of te voorkomen.

Sommigen raden zelfs aan om een duikbril op te zetten in de keuken, terwijl je de ajuinen schoon maakt. Dat is wel een extreme tip, maar er is iets voor te zeggen. De oorzaak is dat de zwavelverbindingen zich verbinden met vocht of water. De ogen zijn vochtig en dus verbindt dn zwavel zich met het traanvocht dat erdoor gestimuleerd wordt. Als je evenwel de ajuinen schoon maakt onder stromend water, dan zullen de zwavelverbindingen zich verbinden met het water van de kraan en niet met het traanvocht. En de miserie is voorbij.

Je kan weer glimlachen en fluiten terwijl je de ajuinen schoon maakt en er nadien naar hartenlust van genieten en smullen.

 

Last van een dipje? Concentratieproblemen? Dan kan je daar spoedig vanaf geraken met een paar natuurlijke middelen.

 

Onze gezondheidszorg is compleet gemedicaliseerd. Nergens ter wereld worden meer medicijnen voorgeschreven dan in ons land. Dat is enerzijds goed omdat de mensen belang hechten aan een goede gezondheid, maar anderzijds is overmedicatie ook niet erg gunstig, want er zijn heel vaak ook bijwerkingen en soms grote nadelen aan verbonden. Denk maar aan de opmars van MRSA, de ziekenhuisbacterie die straks meer slachtoffers maakt dan het oorspronkelijke probleem waarvoor te veel antibiotica wordt voorgeschreven.

Maar ook synthetische psychofarmaca worden door een aantal artsen voorgeschreven als snoepjes. Ze zijn absoluut niet ongevaarlijk.

De behandeling van depressies, overactiviteit, ADHD, slapeloosheid en zenuwachtigheid door middel van synthetische moleculen heeft grote nadelen. Kinderen worden daardoor niet zelden afhankelijk van drugs en vallen zelfs in de valkuil van harddrugs. Farmacologen en artsen waarschuwen er dan ook voor om niet lichtzinnig om te springen met psychofarmaca.

Temeer omdat er ook goede natuurlijke alternatieven bestaan die zonder gevaar voor bijwerkingen zijn en die op termijn even goede, soms betere resultaten opleveren.

Om te beginnen is beweging de eerstelijnsremedie voor wie last heeft van depressieve gevoelens, een dipje, zenuwachtigheid en concentratieproblemen. Je moet natuurlijk eerst zeker zijn dat er geen ernstige storing aan de basis van ligt, zoals een gezwel. Maar doorgaans is dat niet het geval.

Beweeg dagelijks minstens een half uur. Wandelen is uitstekend en zelfs beter dan joggen. Ook fietsen en zwemmen zijn goede antidepressiva, naast een rustig en aangenaam klimaat, een goed gesprek een nieuwe levensvisie met uitzicht.

En laat je ook, helpen door twee goede en eenvoudige middelen die ons worden aangereikt door moeder natuur.

Om te beginnen Omega-3 vetzuren. Visolie is een uitstekend tonicum voor wie last heeft van zenuwachtigheid, depressie, ADHD. Het is een uitstekend middel voor jonge mensen die op school problemen hebben.

Daarnaast is Sint-Janskruid een beproefd en veilig antidepressivum. Je mag het wel niet samen nemen met andere klassieke middelen. Na een paar weken kan je je herboren voelen. Sint-Janskruid vind je bijvoorbeeld in Hyperibell van Fytobell en Omega-3 vetzuren in Nutribell visolie.

Je vindt de producten in apotheken.

Nutribell visolie Omega-3 in apotheken.

Hyperibell met bestelnummer CNK: 2899 - 938.

Je kan het ook online vinden bij www.almed.be.

 

Wie te dun en te schriel haar heeft kiest beter voor een korte coupe en moet bijzonder voorzichtig zijn met bepaalde verzorgende middelen.

 

Een mooie haardos is een sieraad voor elke vrouw. Met mooi haar kan je overal komen en geef je iedereen het nakijken. Jammer voor dames die schriel, dun en weinig haar hebben. Dat is meestal genetisch bepaald, maar kan ook het gevolg zijn van stress, ziekte, of verkeerde behandelingen.

Wat moet je dan doen? Je haar laten groeien? Zeker niet! Want als je dun en weinig haar hebt, dan accentueer je dat als je je haar lang laat groeien. Dan kan je beter het haar in een dot doen, of in een paardenstaart laten hangen, dan lijkt de haardos voller.

Je moet ook voorzichtig zijn met het haar te “creperen” zoals ze dat noemen: met de kam heen en weer schuren door het haar, om het voller te laten lijken. Dat ruïneert het haar volkomen.

Ook het haar wassen met sterke shampoo is niet gunstig. Je kan beter het haar gewoon onder de douche met lauwwarm water spoelen en niet te veel shampoo gebruiken, liever niet zelfs, want het haar zorgt van nature voor zijn eigen schoonheid, en olieafscheiding via het sebum, zodat het beter beschermd is. Als je te vaak shampoo gebruikt, dan doorbreek je die natuurlijke verzorging. Ook kleurmiddelen zijn vaak agressief en vooral bleekmiddelen zijn not done voor wie delicaat haar heeft. En als je van het zwembad komt of van zee: altijd het haar goed uitspoelen met lauwwarm water. In het laatste spoelwater doe je wat vers geperst citroensap, dat is gunstig voor het haar en geeft het een zijdeachtige glans.

En de belangrijkste tip voor wie schriel en dun haar heeft: laat het niet te lang worden. Kies liever voor een korte coupe. Dat staat je zeker beter en laat uitschijnen dat je meer haar hebt. Pas door het te lang te laten worden, valt het op dat je haren dunner zijn geworden.

Het is ook verkeerd om met te dun haar een te donkere kleuring te kiezen, dan valt de huidskleur veel te duidelijk op tussen de gekleurde haren.

Op die manier kan je de natuur een handje helpen om de onvolkomenheden wat te camoufleren of bij te sturen.

 

Een kwallenbeet of een insectensteek? Je moet het gelijkaardig behandelen.

 

Er bestaan allerlei kwakkels over de ingreep die moet gebeuren als je het slachtoffer bent geworden van een insectensteek of kwallenbeet. In de zomertijd komt dat wel vaker voor: je gaat picknicken in de natuur en ook wespen vinden dat geweldig. Of je gaat pootje baden of zwemmen in zee, maar de kwallen vinden dat je hun territorium onterecht hebt geschonden. Gevolg: je huid komt er geschonden uit en door wespen krijg je jeuk en bulten die echt onaangenaam kunnen zijn. Over muggen hebben we trouwens ook het laatste woord nog niet gezegd.

Wat moet je doen? De insectenwereld en de kwallen kunnen we niet op andere gedachten brengen, dus moeten wij dat zelf maar doen. Om te beginnen ga je beter niet zwemmen als er een kwallenplaag heerst. Je ziet ze niet altijd, want vele soorten zijn doorzichtig, maar ze zijn er wel. De tentakels kunnen je netelen zoals een brandnetel en het voelt aan als een wespensteek.

Wat moet je doen? Sommigen zeggen met zand over de zere plek wrijven, of urine op de plek doen. Totaal fout en zinloos, integendeel, het prikken kan er intenser door worden. Want zowel een insectensteek als een kwallenbeet laten zuren achter in de huid. Door erop te urineren of citroen toe te passen zoals sommigen beweren, ga je het zuur nog intenser maken. Je zou beter af met zijn door er ammoniak op toe te passen, maar wie heeft dat bij als je op het strand gaat lopen of in de natuur gaat wandelen.

Best van al is gewoon de angel of de tentakels te verwijderen en nadien mooi uitwassen met water en zeep. En een ijsblokje kan wonderen doen om de pijn te stillen. Dat heb je natuurlijk niet bij aan het strand, maar wel thuis, als je bijvoorbeeld gestoken bent door een wesp of een mug.

En vermijd het om als je in de natuur gaat vertoeven, om zoetigheden zoals honing, jam, frisdranken enz onbeschermd te laten staan, want dat trekt insecten aan.

 

Olijfolie is ideaal voor de celmembranen van het lichaam en de huid. Dagelijks olijfolie gebruiken, samen met visolie is daarom een echte verjongingskuur.

Als je huid gezond is, zie je er veel langer jong uit. Dat is het geheim van filmvedetten, tv-sterren, showbissmensen. De vraag is: hoe doen ze het? Bestaat er zoiets als een groot geheim? Eigenlijk niet, want het komt altijd op hetzelfde neer: de huid is de uitstraling van de binnenkant. Dat betekent dat wie gezond is, ook een gezonde en jonge huid zal hebben. Dat wil ook zeggen dat als je ongezonde gewoontes hebt, die zich zullen vertalen is een minder goede gezondheid en dus ook in een minder fraaie en minder jonge huid. Denk aan roken, alcohol en veel suikerverbruik. Dat veroudert de huid aanzienlijker dan je zou denken. Stop dus met roken, beperk of schrap alcohol, beweeg en eet gezond.

En dat laatste is niet altijd zo duidelijk, want wat moet je eten voor een gezonde huid?

Daar zijn een aantal maatregelen voor nodig. Om te beginnen moet je er voor zorgen dat de huid voldoende gehydrateerd is en dat betekent voldoende water drinken: gemiddeld is dat 2 à 2,5 liter per dag. Daar mag je soep, thee en koffie inrekenen.

Vermijd alles wat de huid dehydrateert: teveel zon en vooral de rechtstreekse zon moet je vermijden tijdens de middaguren, en… alcohol, want dat dehydrateert de huid en doet je sneller verouderen. Zorg ook voor voldoende gezonde vetten in het voedsel.

Visolie en olijfolie zijn ideaal omdat ze de celmembranen beschermen tegen schadelijke Uv-stralen. Maak zelf je mayonaise op basis van goede olijfolie en gebruik dat in je slaatjes en je schotels. De vetzuren in olijfolie maken deel uit van de structuur van de celmembranen en voeden dus de cellen. Je zou per dag minstens een koffielepel olijfolie moeten gebruiken. Ook gezond is vlaszaadolie, omdat die dezelfde bouwstenen bevatten als visolie.

Geregeld vis eten is dus ook gezond voor de huid, en een visoliesupplement met Omega-3 gebruiken, is een verstandige maatregel, zowel voor de cellen binnen als buiten het lichaam: het is goed voor de bloedvaten en het voedt ook de huidcellen. Op die manier blijf je langer jong en gezond, niet alleen je hart en bloedvaten, ook je huid!

Een uitstekend visoliesupplement met Omega-3 vetzuren is Nutribell visolie. Je kan het online bestellen via www.almed.be

Je hebt verse kruiden over? Niet weggooien, want dankzij onze tip kan je die gemakkelijk toepassen in een recept voor later en ze op de ideale manier bewaren.

Het zomert volop, ook in de tuin en dat betekent dat je een weelde hebt aan verse tuinkruiden. Die zijn nu volop ter beschikking, ook van wie geen tuin heeft of er niet aan gedacht heeft om wat tuinkruiden in een bloempot op het terras, balkon of het tablet van de keukenvenster te voorzien, de rekken van de warenhuizen staan er vol van..

Dat betekent ook dat je vaak tuinkruiden over hebt, want een busseltje tuinkruiden gaat niet volledig op in één recept. Weggooien is beslist geen optie, maar dat is ook niet nodig.

Je kan de tuinkruiden gemakkelijk bewaren door ze in een voorlopig receptje te verwerken.

Hoe doe je dat?

Snipper het overschot van je favoriete tuinkruiden erg fijn met een mes of een kruidenschaar en los die op in wat olijfolie, zodat je een smeuïg papje verkrijgt. Doe dat nu in vormpjes waarin je ijsblokjes maakt, liefst de grotere vorm en zet alles in het diepvriesvak.

Als je nu een van de volgende weken of maanden trek hebt in een zomers recept, maar je mist de zomerse kruiden, dan kan je die meteen tevoorschijn toveren uit je diepvriesvak. Gewoon laten ontdooien of toevoegen aan een warm sausje of gerecht en je hebt weer de heerlijke smaakgevoel van de volle zomer op je bord. Bovendien geeft het een dubbel prettig gevoel, want je hebt heel wat geld uitgespaard en ook tijd, want op die manier hoef je niet altijd de volledige procedure af te werken om een verse saus te maken.

En de vormen van ijsblokjes kan je altijd opnieuw gebruiken. Heb je niet deze ijsblokvormpjes: een plastic drankbekertje kan je even goed gebruiken.

Je kan langer en gezonder leven en dat is eigenlijk niet zo moeilijk.

Het hoeft daarom geen nieuwjaar te zijn om je goede voornemens ten uitvoer te brengen. Zo is aangetoond dat één derde minder calorieën eten, goed is voor één derde langer leven. Waarom zou je dan meer geld uitgeven om minder lang te leven.

Het weldoorvoede westen vreet zichzelf naar het graf. We eten te veel, te zoet, te vaak, te calorierijk en bovendien bewegen we te weinig.

Met een half uurtje beweging per dag kan je minstens drie jaar zonder problemen aan je leven toevoegen.

Minder eten, meer bewegen is langer leven en je houdt er meer geld aan over.

Het hoeft geen dure fitnessprogramma te zijn: elke dag een half uurtje wandelen is genoeg. Als je elke dag een uurtje beweegt, dan voeg je zeven gezonde jaren aan je leven toe.

En suiker mijden is de boodschap: dat zijn lege calorieën en die hebben het gemunt op je hart, je bloedvaten en je cellen. Minder hart- en vaatziekten en minder kanker, als je minder suiker gebruikt.

En vergeet niet: een half uurtje bewegen is goed voor de verbranding van 400 tot 500 calorieën.

Het beste voornemen dat je kan maken: anders eten, anders bewegen, anders gaan leven.

Zet nieuwe producten in je koelkast: bessen, vruchten, olijven. Lees de etiketten van allerlei producten, want je wordt misleid zonder dat je het weet. Zelfs aan pekelharing, pickles, mayonaise en ketchup wordt suiker toegevoegd;: het zijn niet alleen de frisdranken die gevaarlijk zijn.

Eet volkoren in de plaats van het verarmde witte meel en… je zal veel gezonder zijn, je beter voelen, afslanken en langer leven. En bovenal: vergeet niet dat alcohol en tabak killers zijn. Rook niet of stop ermee en drink zo weinig mogelijk alcohol… liefst zelfs geen, want het is niet goed voor je lever, voor je hart en voor je bloedvaten.

En wil je toch een zoet mondje: schakel over op Stevabell, (Steviolglycosiden in de vorm van strooisuiker) dat is zoet zonder calorieën. Stevabell als strooisuiker vind je via www.almed.be of met CNK: 2950 - 988.

Je kan er ook het gratis receptenboekje aanvragen om lekker te koken en dessertjes te maken die gezond zijn, dankzij Stevabell.

 

Dode huidcellen kunnen erg ontsierend zijn en als schilfers op je huid hangen. Met een zelfgemaakt scrubpapje krijg je weer een zijdezachte, gave huid.

De huid leeft. Gelukkig maar! Maar dat betekent ook dat de huid zich voortdurend vernieuwt en dat dode huidcellen worden afgestoten. Die blijven aan de oppervlakte zitten, wat vaak storend is, vooral als die in het gezicht, de armen of de benen verschijnen, wat zichtbaar is voor iedereen. Als je ’s avonds met de nagels over je benen schuurt of krabt, zie je dat witte strepen tevoorschijn komen. Dat zijn de dode huidcellen die zich losmaken van de huid. Mooi is anders.

Maar geen paniek, je kan er gemakkelijk iets aan doen en dan nog voor weinig geld.

Maak zelf een scrubpapje van twee ingrediënten: olijfolie en zeezout. Meng alles goed zodat je een smeuïg papje verkrijgt. Wrijf daarmee het lichaam in en laat even inwerken. Nadien met een vochtige spons de huid goed afwrijven en schrobben onder de warme douche, na de sauna, of in bad.

De hoeveelheid die je nodig hebt is: gelijke delen olijfolie (een kopje bijvoorbeeld) en een gelijk deel zeezout (ook een kopje). Dat is de ideale mengverhouding.

Wie geen zeezout heeft, kan dat ook vervangen door kristalsuiker. Het gaat niet om de zoete stof, wel om het schurend vermogen, maar zeezout is wel beter voor de huid. Koud afdouchen nadat je met een warme douche alles hebt afgespoeld.

Je kan aan het scrubpapje ook je favoriete parfum toevoegen, zodat je een lekker geurtje van de schoonheidsbehandeling overhoudt.