Zes nieuwe tentoonstellingen over 1917 in de Westhoek

Westtoer presenteert ‘1917 Totale Oorlog in Vlaanderen’ Westtoer en zeven gemeenten uit...

Nieuwe route ‘Mijnenslag’ is afsluiter van de WOI-fietsroutes

Westtoer opent twaalfde en laatste 14-18 fietsroute in Heuvelland Naar aanleiding van de 100-jarige...

Exclusieve picknicks in kastelen en abdijen van het Brugse Ommeland

In vier kasteelparken en abdijtuinen kan je binnenkort exclusief genieten van een picknick. Een hoev...

“Beleef de koers” met Westtoer

West-Vlaanderen is fietsprovincie bij uitstek Bij de start van het wielerseizoen presenteerde het p...

Een barbecue is heerlijk in deze periode, maar je moet wel uitkijken. Hygiëne is van het grootste belang en vaak komen besmettingen van de snijplank. Dankzij onze tip is dit volkomen verleden tijd.

 

Het is er wel het weertje voor: een leuke warme zomeravond en dan in de tuin een heerlijke barbecue houden met familie of vrienden. Gezelliger kan haast niet. Maar de pret zou wel snel kunnen worden bedorven door een gemene indringer: ziektekiemen die zich op je keukengereedschap hebben genesteld. Want als je voedsel buiten klaar maakt is dubbele voorzichtigheid geboden.

Het spreekt vanzelf dat het rooster van je barbecue, waar je groenten en vlees of vis op neerlegt om te grillen echt schoon moet zijn en vrij van kiemen. Goed schrobben met een staalborstel en eventueel gebruik maken van een sopje met natriumbicarbonaat kan veel onheil voorkomen.

Je moet ook rauwe groenten en rauw vlees gescheiden houden van reeds klaar gemaakte producten. Doe je dat niet, dan kunnen ziektekiemen overgaan van het rauwe voedsel in het reeds bereide voedsel.

Maar het grootste gevaar schuilt vaak in een plekje waar niemand het vermoedt: de snijplank. Als je rauwe groenten of vlees hebt gesneden moet je de plank absoluut eerst schoon maken vooraleer je ze opnieuw gebruikt. Als je bijvoorbeeld eerst de rauwe groenten snijdt, ze dan pas wast en nadien op dezelfde plank vlees gaat snijden, dan heb je misschien wel een probleem.

De snijplank moet dus echt wel goed schoongemaakt worden.

Dat kan op een eenvoudige manier: snij een citroen doormidden en wrijf met het aangesneden oppervlak van de citroen over de snijplank. Doe dit een paar keer. Laat eventueel een nachtje zitten, of een paar uur tijdens het feestje zelf. Nadien gewoon afspoelen met zuiver water.

Op die manier kan je veel ongemakken door besmetting voorkomen en eindigt het feestje of de gezellige bijeenkomst niet in het kleinste kamertje.

 

Tijdens de grote hitte mag je gerust wat meer comfort hebben en dat is mogelijk dankzij onze tip. Maar bovenal: vergeet niet om voldoende water te drinken.

 

Een slechte zomer is erg, maar een super-hete zomer zoals deze is al even erg: de planten verdorren, de vogels vallen uit de lucht van de hitte en zitten met open bek naar adem en vocht snakkend op de takken en smeken om een druppel water.

Wijzelf zijn er niet beter aan toe, want een kille natte zomer is niet prettig, maar zoals het nu heet is en ’s nachts amper afkoelt, is de vreugde ook snel voorbij.

Toch kan je van de nood een deugd maken en ook plezier beleven aan het mooie weer zonder dat je al te grote nadelen ondervindt van de grote hitte.

Om te beginnen moet je veel drinken. Echt veel. Dat betekent zeker tussen de twee en de drie liter water per dag. Je zweet meer in deze temperatuur, dus moet je ook meer drinken. Oudere mensen vooral! En het probleem is dat zij niet altijd beseffen dat ze dorst hebben en moeten drinken. Hun dorstreflex is trouwens veel minder dan die van kinderen en jonge volwassenen.

In principe moet je er vanuit gaan dat je je eigen lichaamsgewicht moet delen door 30 en dan heb je het aantal liter dat je moet drinken. Maar als je veel zweet en inspanningen moet doen, mag en moet dat nog meer zijn. Je moet tijdens de grote hitte trouwens grote inspanningen vermijden.

En wil je wat verkoeling zonder dat je airco hebt? Wel een ventilator zal er voor zorgen dat er luchtcirculatie komt, waardoor je zweet wat gaat verdampen en dat geeft een aangenaam verkoelend gevoel.

Nog een goede truc: zet voor de ventilator een fles water die ijsgekoeld is in de diepvriezer. Of een bakje met ijsblokjes voor de ventilator. Op die manier zal er meer verkoelde lucht naar je toestromen.

Vermijd bij grote hitte ook alcohol, dat werkt dehydraterend en maakt het alleen maar erger.

 

Planten hebben het lastig dezer dagen. De droogte kan hen kapot maken. Maar niet meer als je onze tip toepast.

 

De hete zomer duurt al een paar weken en niet alleen onze kelen, maar ook onze aarde wordt kurkdroog. Gevolg: het grasperkje ligt erbij als een “droogstoppel” en de plantjes laten hun bladeren hangen, de bloemen verdorren voor ze goed en wel open staan en de bessenstruiken verliezen hun bladeren. Wat kun je doen?

Er zal ongetwijfeld een verbod komen op sproeien en wat dan? Want het drinkwater voor de mens heeft natuurlijk prioriteit.

Uiteraard zou het jammer zijn mocht je tuintje een verdorde woestijn worden en daarom kan je best onze tips toepassen.

Om te beginnen moet je kuiltjes graven rond bomen en struiken. Op die manier volstaat het om met een emmer of gieter water te geven aan de stam van bomen en struiken, zodat niet zoveel water verloren gaat.

Het water zal langzaam in de bodem dringen en zich niet verspreiden over een nutteloze oppervlakte. Geef enkel ’s avonds water, want ’s nachts groeien de bladeren en de planten best en meest. Bovendien zou het water overdag te snel verdampen zodat de planten er geen voordeel van hebben.

Bewaar vanaf nu ook alle lege plastic Spa-flessen. Snijd er de bodem van af en zet ze naast bomen, struiken of planten in de bodem met de gietopening naar beneden. Via de afgesneden bodem van de fles giet je nu de fles vol water. De aarde zal het water langzaam absorberen en afgeven aan de wortels van de plant, precies daar waar het moet zijn. Op die manier verspil je geen water, maar krijgen je planten toch voldoende vocht. Voordeel voor iedereen! Laat de hete zomer maar duren, je planten hebben er geen last van.

 

Een magnetron reinigen is niet altijd eenvoudig, vooral als er langdurig etensresten op de wanden, de deur en de roosters hebben gezeten. Dankzij onze tip is dat evenwel kinderspel.

 

We leven in de eeuw van het comfort. Alles moet vanzelf gaan, niets mag moeite kosten, maar het moet wel perfect zijn. Je denkt dat dit onmogelijk is en dat zou ook logisch zijn. Maar toch kan het: bijvoorbeeld om de microgolfoven schoon te maken zonder moeite, maar toch perfect.

Niet iedereen gebruikt de microgolfoven op de juiste manier en met de goede recipiënten. Gevolg: af en toe een kleine ontploffing van voedsel dat tegen de rand of op de roosters blijft kleven en op de normale wijze is dat er moeilijk van af te halen. Maar heeft u het al geprobeerd met azijn en stoom?

Dat is de mirakeltruc dat alle vuil, aangekoekt vet en viezigheid van de wanden en de roosters losweekt.

Hoe ga je tewerk?

Voeg een flinke scheut azijn toe aan een kopje water en zet dat in de magnetron. Laat die nu een paar minuten werken, zodat de vloeistof opkookt en verdampt. De azijnstoom zet zich tegen de vettigheid en weekt het los. Herhaal desnoods de hele cyclus met dezelfde ingrediënten: water en azijn.

Als het “kookproces” afgelopen is, kan je met een vochtige doek de smurrie van de binnenkant van de magnetron afhalen en … je oven is weer fonkelnieuw. Bovendien zijn alle kiemen weg en is het risico op vergiftiging verdwenen. Bovendien is het ook lekkerder te eten uit een oven die brandschoon is.

Op die manier doet een eenvoudig scheikundig trucje het werk en duurt het slechts een paar minuten.

 

Een hond begrijpt lichaamstaal gemakkelijker dan woorden. Vandaar dat je moet opletten met aaien, klopjes geven, strelen. Voor de hond is dat vaak een teken van dominantie.

 

Veel mensen associëren dieren en hun gedrag of de perceptie ervan vaak met dat van mensen. Zo is het duidelijk dat als we een kind graag zien, of willen geruststellen dat we even over het hoofd aaien. Dat is een teken van vriendelijkheid, waardering, genegenheid, of liefde. De kinderen zien dat ook zo en waarderen dat, tenminste als dat zonder bijbedoelingen gebeurt.

We denken dat dit symbool en deze uitdrukking van affectie ook opgaat voor dieren. Dat is niet zo.

Een hond interpreteert dit gebaar helemaal anders. Als je een hond over de kop aait en klopjes geeft ter goedkeuring, zal hij dat als een bewijs of teken van dominantie ervaren.

Als dat je eigen hond is… tot daar aan toe, hoewel je dat ook dan beter niet doet.

Een hond is heel beperkt in het begrijpen van woorden. Enkel door training zal hij weten wat “zit, apport, stil, kom, enz…” betekent.

Die training moet hij ook krijgen, anders gaat de hond zich heel moeilijk en soms agressief gedragen.

Maar een hond over de kop aaien en klopjes geven moet je niet doen, zelfs als hij daarop niet reageert. Een vreemde hond kijk je ook beter niet recht in de ogen, want ook dat wordt door het beest beschouwd als een teken van dominantie.

Wil je je affectie tonen, geef een snoepje, spreek vriendelijk, gedraag je normaal, krab hem wat achter de oren, zodat eventuele jeuk vermindert, want met de poten kan hij daar moeilijk bij. Een hond leest meer uw eigen lichaamstaal, dan dat hij zal begrijpen wat je woorden betekenen.

En met deze warme dagen: vergeet niet dat de hond zijn warmte kwijt moet via de tong en de muil. Dus op tijd water geven is heel belangrijk. Laat het beest ook NOOIT alleen achter in de auto. Met deze hitte kan die op een uur tijd dood zijn.

 

Muggen zijn erg lastige beestjes. Hun gezoem en “gesteek” kan danig op de zenuwen werken. Toch kan je er iets aan doen…

 

Ook al last gehad van het irriterende gezoem rond je oren, vooral ’s avonds en ’s nachts in de slaapkamer?

En ook al opgestaan om met de vliegenmepper jacht te maken op die ellendige stekende insecten?

Dan ben je blij dat er middelen bestaan om die op korte tijd te liquideren.

Nou ja, op korte tijd liquideren is een eufemisme, want de middelen die daartoe in staat zijn, behoren niet tot de onschuldigste middelen ter wereld: ze zijn meestal afgeleiden van pyretrines of pyretrinoïden.

Pyretrum is een Afrikaanse houtsoort, maar het product wordt tegenwoordig synthetisch aangemaakt. Recent wetenschappelijk onderzoek heeft er bedenkingen over gemaakt in verband met de verstoring van de hormoonhuishouding en dus als niet zo onschuldig gecatalogeerd. In elk geval moeten zwangere vrouwen en kinderen het beslist vermijden en het is aan te raden het enkel te gebruiken in goed verlichte ruimten.

Daarnaast is er ook Deet, maar ook dat is een gesynthetiseerd middel. Het is erop gebaseerd dat het instinct van de mug in de war wordt gestuurd. Een mug wordt namelijk aangetrokken door de zweetlucht en lichaamsgeur van de mens. Vandaar dat die in de slaapkamer vooral op zoek gaat naar het hoofd en de handen.

Bestaat er dan niets natuurlijks?

Jazeker. Het beste middel is vermijden dat de muggen in de slaapkamer komen. Dus is een muggennet voor de ramen of deuren een goede oplossing. Of een muggennet over het bed. Je moet ook vermijden dat er stilstaand water in de buurt is: daarom geen bloemen en planten in de slaapkamer, want daarin leggen de muggen hun eitjes. Ook het water van vijvertjes in de buurt van de slaapkamer moet geregeld worden ververst.

Stilstaand water is te mijden.

En tenslotte is er citronella, dat een licht afwerende werking heeft tegenover muggen. Leg een paar takjes citronella op je hoofdkussen of de nachtkastjes en je zal al minder last hebben van de muggen.

Ben je toch gestoken? Gauw wat wrijven met een ijsblokje en het grootste leed is geleden en de zwelling zal minder fel doorbreken.

 

Vliegen en fruitvliegjes zijn dol op etensresten in de keuken of op de keukentafel. Schoonmaken is belangrijk, maar dankzij onze tip kan je de vliegen en fruitvliegjes ook verschalken.

 

Het is een beetje de tijd van het jaar: veel fruit en warm weer en dus…ook veel fruitvliegen en vliegen. Erg vervelend, dat is duidelijk. Je kan een insecticide gebruiken, maar dat zouden we je toch afraden, want geen enkel insectendodend middel is zonder gevaar, wat de publiciteit errond ook beweert, want de producenten willen verkopen, uiteraard. Dus moet je slim zijn en de vliegen en fruitvliegen verschalken.

Om te beginnen is het niet aan te raden om fruit en voedsel zomaar open en bloot in de keuken te laten staan. Een mooie fruitschaal op de tafel kan wel zeer aantrekkelijk zijn, maar het is een lokmiddel voor vliegen en fruitvliegjes. Zeker als het fruit erg rijp is, nemen ze dat op grote afstand al waar, het is als het ware een uitnodiging voor hen. Je zal maar fruitvlieg zijn, dan ga je toch naar het fruit toe.

De oplossing? Bewaar het fruit in de koelkast of onder een gesloten stolp, maar let er wel op dat je bepaalde fruitsoorten beter niet samen zet, omdat ze dan nog sneller gaan rijpen door de etyleengassen. Zo kan je maar beter geen appelen samen met bananen bewaren.

Wat kan je wel doen? De ouderwetse vliegenvanger bestaat nog en is zeker doeltreffend, maar het is ook geen schoonheidssymbool in je huis. Je kan ze verschalken door een zoet drankje op de keukentafel te zetten zodat ze daar op afkomen, maar je moet wel verhinderen dat ze weer wegvliegen en toch op het fruit gaan nestelen. Hoe doe je dat?

Snij een plastic Spafles doormidden en plaats de kant met de geut omgekeerd in het onderste deel. In dat onderste deel giet je wat zoete vloeistof: siroop, cola, donker bier, fruitsap. De vliegen en fruitvliegjes kunnen er wel in,  maar geraken er niet meer uit.

Ook doeltreffend: Wat overrijp fruit in een schaaltje leggen en dat overdekken met doorzichtige plasticfolie of cellofaan waarin je kleine gaatjes hebt geprikt. De fruitvliegjes kunnen er wel in, maar vinden de uitgang niet meer. Tenslotte - en hoeft het nog gezegd - is hygiëne van het grootste belang. De keuken geregeld schoonmaken en vooral geen etensresten laten rondslingeren.

 

Een vochtige huid is een gezonde huid en een jonge huid. Probeer zoveel mogelijk uitdroging te voorkomen. Dankzij onze tips kun je de huid fris en jong houden.

 

Als de huid uitdroogt, komen er sneller rimpels, dat weet iedereen. Een huid die goed vochtig is - en dat verkrijg je niet door in  de regen te gaan staan -  blijft langer jong. Dus moet je er alles aan doen opdat de huid niet te gauw uitdroogt. De grootste misvatting daaromtrent is de wijze waarop men baden neemt. Een langdurig bad droogt de huid meer uit dan een korte douche. Dat lijkt tegenstrijdig, maar het is wel degelijk zo. Vooral warme baden drogen de huid uit. Dat kan je al merken als je na een lang warm bad naar je vingers kijkt: die zijn helemaal gerimpeld. Oorzaak: uitdroging, zelfs al kom je uit het bad.

Warme baden drogen de huid meer uit. Ze zijn wel aangenaam en ontspannend, maar een marteling voor de huid.

Veel dames denken dat ze de huid weer vochtig kunnen maken door een bodylotion te smeren. Dat is niet het geval. Een bodylotion brengt geen vocht in de huid. Eigenlijk moet dat van binnenuit gebeuren, door meer te drinken, bij voorkeur water, want alcoholische dranken en koffie zijn dehydraterend en drogen de huid nog meer uit.

De beste manier om de huid goed vochtig te houden is een flinke brushing. Hiervoor kan je met een ruwe handdoek, of een huidborstel de huid flink wrijven in cirkelvormige bewegingen, zodat die flink rood gaat zien, door een betere doorbloeding. Op die manier zal de huid ook vochtiger blijven.

Een andere goede methode is de huid in te wrijven met kokosolie of met olijfolie en ook flink te wrijven. Dat even te laten zitten en pas daarna te douchen. In de winter moet je ook waterverdampers bij de verwarming aanbrengen, omdat anders ook de huid te gemakkelijke uitdroogt. Dat is trouwens ook beter voor je meubels. Vermijd ook zoveel mogelijk je gezicht te wassen met kraantjeswater, want chloor en kalk zijn agressief voor de huid. Probeer liever met zacht water, dat is beter voor de huid.

En tenslotte kun je de huid goed verzorgen met een crème op basis van Aloë Vera.

Denk aan Aloë Vera-crème van Ellen Dee.

Je vindt er alles over op www.ellendee.be. En je kan het makkelijk bestellen via www.almed.be.

 

Voetschimmel kan zeer hardnekkig zijn, maar je kan er ook snel iets aan doen, vooral met een aantal natuurlijke maatregelen.

 

De warme dagen zijn er weer en de mooie zomerdagen hebben vele voordelen. Helaas ook een paar nadelen, want door warmte en vochtigheid beginnen de voeten meer te zweten en ontstaat gemakkelijker voetschimmel. Sommigen zijn er beter tegen bestand dan anderen, maar er zijn mensen die elk spoortje oppikken bijvoorbeeld in een zwembad of sauna en nadien het probleem maar moeilijk kunnen beheersen.

Toch is dat niet dramatisch, want voetschimmel kan gemakkelijk behandeld worden, zelfs op een natuurlijke manier.

Om te beginnen moet je dagelijks verse sokken aantrekken en om de andere dag andere schoenen. Het is goed van af en toe blootvoets te lopen bijvoorbeeld op het strand, in de waterlijn aan zee of in het gras.

Maar je kan er ook gemakkelijk vanaf geraken door dagelijks een voetbad te nemen met verse saliekruiden. Misschien heb je er in de tuin staan: een handvol verse salie op twee liter heet water. Goed laten trekken en daarin een tiental minuten de voeten baden. Salie werpt een dam op tegen voetschimmel doordat het de voeten droger houdt vanwege de adstringerende werking. ’s Avonds kun je de voeten inwrijven met kokosolie, omdat de laurinezuren in kokosvet schimmels doden evenals de  caprylzuren.

’s Morgens kan je de voeten inwrijven met natriumbicarbonaat wat de jeuk zal verminderen. Je kan er ook met wat water een pasta van maken en dat vijf minuten op de voeten laten inwerken en daarna afspoelen. Altijd de voeten goed afdrogen, zowel na het baden, douchen als na een zwembeurt.

Onderzoek heeft aangetoond dat probiotica bijzonder efficiënt zijn tegen voetschimmel. De goede combinatie werd daarvoor samengebracht in een perfecte voetspray van FREEMED. Het is een ideale manier om te gebruiken onderweg, op vakantie, of alvorens je naar het werk of naar kantoor vertrekt. Thuis kan je de saliebaden nemen, maar voor overdag is de FREEMED-voetspray zeker geschikt en erg handig.

Je kan voor de volledige verzorging van de voeten de huid ook inwrijven met een crème op basis van Aloë Vera. Daarvoor is Aloë Vera-crème van Ellen Dee uitermate geschikt.

Kijk op www.ellendee.be.

Je kan zowel Freemed-voetspray als Ellen Dee Aloë Vera-crème  bestellen via www.almed.be

 

Ook mannen moeten er verzorgd en keurig uitzien. Als ze op drie dingen letten zien ze er altijd verzorgd en piekfijn uit.

 

Je kent het stereotiepe beeld wel van de vrouw die elke morgen een uur nodig heeft om zich voor te bereiden op de dag die komen gaat: de spiegel is een geduldig voorwerp namelijk.

Vrouwen willen er uiteraard altijd op hun best uitzien. Maar dat neemt niet weg dat ook mannen er voordeel kunnen mee doen om er goed uit te zien. Je hoeft echt geen uur voor de spiegel te staan om er op z’n best uit te zien, het volstaat op een aantal dingen te letten om er altijd keurig en verzorgd uit te zien.

Drie dingen zijn heel belangrijk: het haar, de ceintuur en de schoenen.

Haarverzorging is duidelijk. Je haren moeten netjes zijn, niet te vet, niet in de war, goed gekamd, kortom verzorgd.

De ceintuur moet opvallend zijn, mooi en moet matchen met de kleur van het hemd en de broek. Met zwart doe je nooit iets verkeerd, die kleur past bij alles. Het is not done als je tegelijk bretellen en een ceintuur draagt, het is of het één of het ander.

De schoenen tenslotte moeten goed overeenstemmen met de ceintuur. De kleur moet dezelfde zijn. De schoenen moeten ook goed verzorgd zijn en mooi opgeblonken en de veters moeten mooi geknoopt zijn. Uiteraard moeten de veters overeenstemmen met de kleur van de schoenen.

Als je op deze drie dingen let, dan kom je als uit een doosje.