Zes nieuwe tentoonstellingen over 1917 in de Westhoek

Westtoer presenteert ‘1917 Totale Oorlog in Vlaanderen’ Westtoer en zeven gemeenten uit...

Nieuwe route ‘Mijnenslag’ is afsluiter van de WOI-fietsroutes

Westtoer opent twaalfde en laatste 14-18 fietsroute in Heuvelland Naar aanleiding van de 100-jarige...

Exclusieve picknicks in kastelen en abdijen van het Brugse Ommeland

In vier kasteelparken en abdijtuinen kan je binnenkort exclusief genieten van een picknick. Een hoev...

“Beleef de koers” met Westtoer

West-Vlaanderen is fietsprovincie bij uitstek Bij de start van het wielerseizoen presenteerde het p...

Item gefilterd op datum: juni 2017

 

De hete zomer duurt al een paar weken en niet alleen onze kelen, maar ook onze aarde wordt kurkdroog. Gevolg: het grasperkje ligt erbij als een “droogstoppel” en de plantjes laten hun bladeren hangen, de bloemen verdorren voor ze goed en wel open staan en de bessenstruiken verliezen hun bladeren. Wat kun je doen?

Er zal ongetwijfeld een verbod komen op sproeien en wat dan? Want het drinkwater voor de mens heeft natuurlijk prioriteit.

Uiteraard zou het jammer zijn mocht je tuintje een verdorde woestijn worden en daarom kan je best onze tips toepassen.

Om te beginnen moet je kuiltjes graven rond bomen en struiken. Op die manier volstaat het om met een emmer of gieter water te geven aan de stam van bomen en struiken, zodat niet zoveel water verloren gaat.

Het water zal langzaam in de bodem dringen en zich niet verspreiden over een nutteloze oppervlakte. Geef enkel ’s avonds water, want ’s nachts groeien de bladeren en de planten best en meest. Bovendien zou het water overdag te snel verdampen zodat de planten er geen voordeel van hebben.

Bewaar vanaf nu ook alle lege plastic Spa-flessen. Snijd er de bodem van af en zet ze naast bomen, struiken of planten in de bodem met de gietopening naar beneden. Via de afgesneden bodem van de fles giet je nu de fles vol water. De aarde zal het water langzaam absorberen en afgeven aan de wortels van de plant, precies daar waar het moet zijn. Op die manier verspil je geen water, maar krijgen je planten toch voldoende vocht. Voordeel voor iedereen! Laat de hete zomer maar duren, je planten hebben er geen last van.

 

Gepubliceerd in Tip van de dag

 

We leven in de eeuw van het comfort. Alles moet vanzelf gaan, niets mag moeite kosten, maar het moet wel perfect zijn. Je denkt dat dit onmogelijk is en dat zou ook logisch zijn. Maar toch kan het: bijvoorbeeld om de microgolfoven schoon te maken zonder moeite, maar toch perfect.

Niet iedereen gebruikt de microgolfoven op de juiste manier en met de goede recipiënten. Gevolg: af en toe een kleine ontploffing van voedsel dat tegen de rand of op de roosters blijft kleven en op de normale wijze is dat er moeilijk van af te halen. Maar heeft u het al geprobeerd met azijn en stoom?

Dat is de mirakeltruc dat alle vuil, aangekoekt vet en viezigheid van de wanden en de roosters losweekt.

Hoe ga je tewerk?

Voeg een flinke scheut azijn toe aan een kopje water en zet dat in de magnetron. Laat die nu een paar minuten werken, zodat de vloeistof opkookt en verdampt. De azijnstoom zet zich tegen de vettigheid en weekt het los. Herhaal desnoods de hele cyclus met dezelfde ingrediënten: water en azijn.

Als het “kookproces” afgelopen is, kan je met een vochtige doek de smurrie van de binnenkant van de magnetron afhalen en … je oven is weer fonkelnieuw. Bovendien zijn alle kiemen weg en is het risico op vergiftiging verdwenen. Bovendien is het ook lekkerder te eten uit een oven die brandschoon is.

Op die manier doet een eenvoudig scheikundig trucje het werk en duurt het slechts een paar minuten.

 

Gepubliceerd in Tip van de dag

 

Veel mensen associëren dieren en hun gedrag of de perceptie ervan vaak met dat van mensen. Zo is het duidelijk dat als we een kind graag zien, of willen geruststellen dat we even over het hoofd aaien. Dat is een teken van vriendelijkheid, waardering, genegenheid, of liefde. De kinderen zien dat ook zo en waarderen dat, tenminste als dat zonder bijbedoelingen gebeurt.

We denken dat dit symbool en deze uitdrukking van affectie ook opgaat voor dieren. Dat is niet zo.

Een hond interpreteert dit gebaar helemaal anders. Als je een hond over de kop aait en klopjes geeft ter goedkeuring, zal hij dat als een bewijs of teken van dominantie ervaren.

Als dat je eigen hond is… tot daar aan toe, hoewel je dat ook dan beter niet doet.

Een hond is heel beperkt in het begrijpen van woorden. Enkel door training zal hij weten wat “zit, apport, stil, kom, enz…” betekent.

Die training moet hij ook krijgen, anders gaat de hond zich heel moeilijk en soms agressief gedragen.

Maar een hond over de kop aaien en klopjes geven moet je niet doen, zelfs als hij daarop niet reageert. Een vreemde hond kijk je ook beter niet recht in de ogen, want ook dat wordt door het beest beschouwd als een teken van dominantie.

Wil je je affectie tonen, geef een snoepje, spreek vriendelijk, gedraag je normaal, krab hem wat achter de oren, zodat eventuele jeuk vermindert, want met de poten kan hij daar moeilijk bij. Een hond leest meer uw eigen lichaamstaal, dan dat hij zal begrijpen wat je woorden betekenen.

En met deze warme dagen: vergeet niet dat de hond zijn warmte kwijt moet via de tong en de muil. Dus op tijd water geven is heel belangrijk. Laat het beest ook NOOIT alleen achter in de auto. Met deze hitte kan die op een uur tijd dood zijn.

 

Gepubliceerd in Tip van de dag

 

Ook al last gehad van het irriterende gezoem rond je oren, vooral ’s avonds en ’s nachts in de slaapkamer?

En ook al opgestaan om met de vliegenmepper jacht te maken op die ellendige stekende insecten?

Dan ben je blij dat er middelen bestaan om die op korte tijd te liquideren.

Nou ja, op korte tijd liquideren is een eufemisme, want de middelen die daartoe in staat zijn, behoren niet tot de onschuldigste middelen ter wereld: ze zijn meestal afgeleiden van pyretrines of pyretrinoïden.

Pyretrum is een Afrikaanse houtsoort, maar het product wordt tegenwoordig synthetisch aangemaakt. Recent wetenschappelijk onderzoek heeft er bedenkingen over gemaakt in verband met de verstoring van de hormoonhuishouding en dus als niet zo onschuldig gecatalogeerd. In elk geval moeten zwangere vrouwen en kinderen het beslist vermijden en het is aan te raden het enkel te gebruiken in goed verlichte ruimten.

Daarnaast is er ook Deet, maar ook dat is een gesynthetiseerd middel. Het is erop gebaseerd dat het instinct van de mug in de war wordt gestuurd. Een mug wordt namelijk aangetrokken door de zweetlucht en lichaamsgeur van de mens. Vandaar dat die in de slaapkamer vooral op zoek gaat naar het hoofd en de handen.

Bestaat er dan niets natuurlijks?

Jazeker. Het beste middel is vermijden dat de muggen in de slaapkamer komen. Dus is een muggennet voor de ramen of deuren een goede oplossing. Of een muggennet over het bed. Je moet ook vermijden dat er stilstaand water in de buurt is: daarom geen bloemen en planten in de slaapkamer, want daarin leggen de muggen hun eitjes. Ook het water van vijvertjes in de buurt van de slaapkamer moet geregeld worden ververst.

Stilstaand water is te mijden.

En tenslotte is er citronella, dat een licht afwerende werking heeft tegenover muggen. Leg een paar takjes citronella op je hoofdkussen of de nachtkastjes en je zal al minder last hebben van de muggen.

Ben je toch gestoken? Gauw wat wrijven met een ijsblokje en het grootste leed is geleden en de zwelling zal minder fel doorbreken.

 

Gepubliceerd in Tip van de dag

 

Het is een beetje de tijd van het jaar: veel fruit en warm weer en dus…ook veel fruitvliegen en vliegen. Erg vervelend, dat is duidelijk. Je kan een insecticide gebruiken, maar dat zouden we je toch afraden, want geen enkel insectendodend middel is zonder gevaar, wat de publiciteit errond ook beweert, want de producenten willen verkopen, uiteraard. Dus moet je slim zijn en de vliegen en fruitvliegen verschalken.

Om te beginnen is het niet aan te raden om fruit en voedsel zomaar open en bloot in de keuken te laten staan. Een mooie fruitschaal op de tafel kan wel zeer aantrekkelijk zijn, maar het is een lokmiddel voor vliegen en fruitvliegjes. Zeker als het fruit erg rijp is, nemen ze dat op grote afstand al waar, het is als het ware een uitnodiging voor hen. Je zal maar fruitvlieg zijn, dan ga je toch naar het fruit toe.

De oplossing? Bewaar het fruit in de koelkast of onder een gesloten stolp, maar let er wel op dat je bepaalde fruitsoorten beter niet samen zet, omdat ze dan nog sneller gaan rijpen door de etyleengassen. Zo kan je maar beter geen appelen samen met bananen bewaren.

Wat kan je wel doen? De ouderwetse vliegenvanger bestaat nog en is zeker doeltreffend, maar het is ook geen schoonheidssymbool in je huis. Je kan ze verschalken door een zoet drankje op de keukentafel te zetten zodat ze daar op afkomen, maar je moet wel verhinderen dat ze weer wegvliegen en toch op het fruit gaan nestelen. Hoe doe je dat?

Snij een plastic Spafles doormidden en plaats de kant met de geut omgekeerd in het onderste deel. In dat onderste deel giet je wat zoete vloeistof: siroop, cola, donker bier, fruitsap. De vliegen en fruitvliegjes kunnen er wel in,  maar geraken er niet meer uit.

Ook doeltreffend: Wat overrijp fruit in een schaaltje leggen en dat overdekken met doorzichtige plasticfolie of cellofaan waarin je kleine gaatjes hebt geprikt. De fruitvliegjes kunnen er wel in, maar vinden de uitgang niet meer. Tenslotte - en hoeft het nog gezegd - is hygiëne van het grootste belang. De keuken geregeld schoonmaken en vooral geen etensresten laten rondslingeren.

 

Gepubliceerd in Tip van de dag

 

Als de huid uitdroogt, komen er sneller rimpels, dat weet iedereen. Een huid die goed vochtig is - en dat verkrijg je niet door in  de regen te gaan staan -  blijft langer jong. Dus moet je er alles aan doen opdat de huid niet te gauw uitdroogt. De grootste misvatting daaromtrent is de wijze waarop men baden neemt. Een langdurig bad droogt de huid meer uit dan een korte douche. Dat lijkt tegenstrijdig, maar het is wel degelijk zo. Vooral warme baden drogen de huid uit. Dat kan je al merken als je na een lang warm bad naar je vingers kijkt: die zijn helemaal gerimpeld. Oorzaak: uitdroging, zelfs al kom je uit het bad.

Warme baden drogen de huid meer uit. Ze zijn wel aangenaam en ontspannend, maar een marteling voor de huid.

Veel dames denken dat ze de huid weer vochtig kunnen maken door een bodylotion te smeren. Dat is niet het geval. Een bodylotion brengt geen vocht in de huid. Eigenlijk moet dat van binnenuit gebeuren, door meer te drinken, bij voorkeur water, want alcoholische dranken en koffie zijn dehydraterend en drogen de huid nog meer uit.

De beste manier om de huid goed vochtig te houden is een flinke brushing. Hiervoor kan je met een ruwe handdoek, of een huidborstel de huid flink wrijven in cirkelvormige bewegingen, zodat die flink rood gaat zien, door een betere doorbloeding. Op die manier zal de huid ook vochtiger blijven.

Een andere goede methode is de huid in te wrijven met kokosolie of met olijfolie en ook flink te wrijven. Dat even te laten zitten en pas daarna te douchen. In de winter moet je ook waterverdampers bij de verwarming aanbrengen, omdat anders ook de huid te gemakkelijke uitdroogt. Dat is trouwens ook beter voor je meubels. Vermijd ook zoveel mogelijk je gezicht te wassen met kraantjeswater, want chloor en kalk zijn agressief voor de huid. Probeer liever met zacht water, dat is beter voor de huid.

En tenslotte kun je de huid goed verzorgen met een crème op basis van Aloë Vera.

Denk aan Aloë Vera-crème van Ellen Dee.

Je vindt er alles over op www.ellendee.be. En je kan het makkelijk bestellen via www.almed.be.

 

Gepubliceerd in Tip van de dag

 

De warme dagen zijn er weer en de mooie zomerdagen hebben vele voordelen. Helaas ook een paar nadelen, want door warmte en vochtigheid beginnen de voeten meer te zweten en ontstaat gemakkelijker voetschimmel. Sommigen zijn er beter tegen bestand dan anderen, maar er zijn mensen die elk spoortje oppikken bijvoorbeeld in een zwembad of sauna en nadien het probleem maar moeilijk kunnen beheersen.

Toch is dat niet dramatisch, want voetschimmel kan gemakkelijk behandeld worden, zelfs op een natuurlijke manier.

Om te beginnen moet je dagelijks verse sokken aantrekken en om de andere dag andere schoenen. Het is goed van af en toe blootvoets te lopen bijvoorbeeld op het strand, in de waterlijn aan zee of in het gras.

Maar je kan er ook gemakkelijk vanaf geraken door dagelijks een voetbad te nemen met verse saliekruiden. Misschien heb je er in de tuin staan: een handvol verse salie op twee liter heet water. Goed laten trekken en daarin een tiental minuten de voeten baden. Salie werpt een dam op tegen voetschimmel doordat het de voeten droger houdt vanwege de adstringerende werking. ’s Avonds kun je de voeten inwrijven met kokosolie, omdat de laurinezuren in kokosvet schimmels doden evenals de  caprylzuren.

’s Morgens kan je de voeten inwrijven met natriumbicarbonaat wat de jeuk zal verminderen. Je kan er ook met wat water een pasta van maken en dat vijf minuten op de voeten laten inwerken en daarna afspoelen. Altijd de voeten goed afdrogen, zowel na het baden, douchen als na een zwembeurt.

Onderzoek heeft aangetoond dat probiotica bijzonder efficiënt zijn tegen voetschimmel. De goede combinatie werd daarvoor samengebracht in een perfecte voetspray van FREEMED. Het is een ideale manier om te gebruiken onderweg, op vakantie, of alvorens je naar het werk of naar kantoor vertrekt. Thuis kan je de saliebaden nemen, maar voor overdag is de FREEMED-voetspray zeker geschikt en erg handig.

Je kan voor de volledige verzorging van de voeten de huid ook inwrijven met een crème op basis van Aloë Vera. Daarvoor is Aloë Vera-crème van Ellen Dee uitermate geschikt.

Kijk op www.ellendee.be.

Je kan zowel Freemed-voetspray als Ellen Dee Aloë Vera-crème  bestellen via www.almed.be

 

Gepubliceerd in Tip van de dag

 

Je kent het stereotiepe beeld wel van de vrouw die elke morgen een uur nodig heeft om zich voor te bereiden op de dag die komen gaat: de spiegel is een geduldig voorwerp namelijk.

Vrouwen willen er uiteraard altijd op hun best uitzien. Maar dat neemt niet weg dat ook mannen er voordeel kunnen mee doen om er goed uit te zien. Je hoeft echt geen uur voor de spiegel te staan om er op z’n best uit te zien, het volstaat op een aantal dingen te letten om er altijd keurig en verzorgd uit te zien.

Drie dingen zijn heel belangrijk: het haar, de ceintuur en de schoenen.

Haarverzorging is duidelijk. Je haren moeten netjes zijn, niet te vet, niet in de war, goed gekamd, kortom verzorgd.

De ceintuur moet opvallend zijn, mooi en moet matchen met de kleur van het hemd en de broek. Met zwart doe je nooit iets verkeerd, die kleur past bij alles. Het is not done als je tegelijk bretellen en een ceintuur draagt, het is of het één of het ander.

De schoenen tenslotte moeten goed overeenstemmen met de ceintuur. De kleur moet dezelfde zijn. De schoenen moeten ook goed verzorgd zijn en mooi opgeblonken en de veters moeten mooi geknoopt zijn. Uiteraard moeten de veters overeenstemmen met de kleur van de schoenen.

Als je op deze drie dingen let, dan kom je als uit een doosje.

 

Gepubliceerd in Tip van de dag

 

Het kan iedereen overkomen. Je huis is één rommelboel, overal slingert er wat rond en plots krijg je een telefoontje dat oude bekende vrienden op bezoek komen en er over een uurtje zullen zijn. De wanhoop slaat toe, je huis is niet om aan te zien en toch kun je de vrienden niet vragen om op een andere dag te komen. Ze zijn er nu eenmaal en ze willen je per se een plezier doen met een bezoekje.

Daar is geen paniek voor nodig want je kunt in een handomdraai, nou ja, zeg maar een half uurtje, je huis omtoveren als was het geschikt voor een boekje.

Begin met het toilet. Spuit een geurverfrisser in de toiletruimte, hang een nieuwe rol toiletpapier en spoel het toilet door waarna je toiletreiniger op de wanden van de toiletpot spuit. Zo ziet het toilet er al meteen erg fris en verzorgd uit.

Nu de living: haal alle overtollige rommel samen en leg het in een mand. Die kan je meteen in het washok of de bergruimte deponeren, althans een plaats waar niemand komt.

En nu het belangrijkste: zorg dat de tafel opgeruimd is. Als de tafel leeg is, leg er een mooi tafelkleed op en zet er een bloemetje op. Als zetels en tafel leeg zijn en er slingert geen speelgoed van de kinderen, schoenen of kledingstukken op de vloer, lijkt je huis veel leger, maar ook veel mooier en verzorgder. Vergeet het dus niet in die volgorde: toilet, zetels en tafel.

Heb je dan nog een probleem en tijd over? Haal alles weg van het keukeneiland, van de keukentafel en deponeer de vaat die nog moet gedaan worden in de vaatwasmachine of in het aanrecht. Zo ziet men dat je georganiseerd bent en klaar was om de afwas te doen. Zet ook etenswaar in de koelkast of in de bergkast zodat de keuken er meteen opgeruimd uit ziet.

En natuurlijk ook de gang of de inkomsthall. Haal ook daar rommel weg, haal overtollige kleding van de kapstok af en deponeer alles weer in een mand, klaar voor het washok.

Ziezo, laat de vrienden nu maar komen. Het heeft geen half uur geduurd om je huis weer toonbaar te maken. Je vrienden merken niets en jij hebt weer een gerust gemoed.

 

Gepubliceerd in Tip van de dag

 

De zomer is er onmiskenbaar en dus is het zwembad de geliefkoosde plaats om te genieten tijdens warme zomerdagen. Niets heerlijker dan plonzen en baantjes trekken in heerlijk frisser water, terwijl de zon op je huid schijnt.

Het is goed voor de conditie, de gezondheid, ter preventie van veel problemen en het geeft ook een boost aan je gemoed.

Er is evenwel een negatief kantje aan: het zwemwater is vaak funest voor je haar. De haren breken er sneller door, ze verkleuren en in sommige gevallen gaan de punten er groen uitzien. Vooral als je blond bent, valt dat op. Ook bij dames die de haren blond hebben laten omkleuren.

Met groen haar door het leven stappen is nu ook geen ideale wandeling en dus moet je er alles aan doen opdat de groene verkleuring niet zou toeslaan, of toch niet te hard. En wat doe je dan als het kwaad is geschied?

Om te beginnen kan je best een badmuts dragen als je groene verkleuring in het zwembad wil voorkomen. Het is niet de meest elegante oplossing, maar wel een goede oplossing.

Lukt dat niet, was dan eerst de haren vooraleer je in het zwemwater stapt en gebruik een haarconditioner. Die bevat siliconen en zet een mini-filmpje rond de haren zodat het zwemwater er minder of geen invloed meer op heeft. Het is niet de chloor die het haar verkleurt, maar wel de metaalionen, vooral koper in het water, die er verantwoordelijk voor zijn.

Je kan langere haren ook in een dot wringen of knopen, zodat het zwemwater er minder impact op heeft.

Als je gezwommen hebt, moet je niet blijven liggen of zitten, maar meteen en onmiddellijk de haren overvloedig uitspoelen, eventueel met een shampoo op basis van sodium lauryl sulfaat dat de groene verkleuring uit je haar weghaalt.

Een andere truc als het kwaad toch is geschied: was je haren met tomatenketchup. Het klinkt lachwekkend, maar het helpt echt. Laat een paar minuten zitten en spoel dan overvloedig uit. Nadien wat conditioner aanbrengen op het haar.

Vergeet ook niet dat de zon geen goede maatje is voor mooi haar. Mijd dus de rechtstreekse zon of zet een hoofddeksel op.

Maar geniet bovenal van een actieve zwemvakantie of  -dag.

 

Gepubliceerd in Tip van de dag

 

We weten allemaal intussen wel dat het mediterrane dieet veel voordelen biedt: minder hart- en vaatziekten, minder depressies, minder kanker, minder obesitas en diabetes, kortom een langer en gezonder leven. Maar daar is nu een element bijgekomen dat niet te verwaarlozen is: een mooiere en jongere huid en een betere bescherming tegen UV-schade.

Olijfolie is een zeer gezond vet dat essentiële vetzuren bevat waar de huid profijt kan uit trekken om UV-beschadiging te voorkomen en tot op zekere hoogte te herstellen.

Het is bekend dat deze essentiële vetzuren deel uitmaken van de celmembranen die de vochtbalans in de huid regelen zodat er geen schade ontstaat door hitte of zon in de zomermaanden.

Het is derhalve verstandig om deze vetzuurbalans op peil te houden en dagelijks een soeplepel olijfolie te consumeren. Dat kan je door een sladressing te maken op basis van olijfolie, of mayonaise op basis van olijfolie, of gewoon olijfolie toevoegen aan de soep in de plaats van een bouillonblokje. Je kan ook vis in de oven klaar maken met olijfolie. Op die manier heb je ook nog eens gezonde Omega-3 vetzuren binnen.

Daardoor zal de huid soepel blijven, zijn jong uitzicht bewaren of herwinnen.

Het kan ook nooit kwaad om de vochtigheid en de jeugd van de huid te bestendigen door een goede huidcrème. Denk daarom aan Aloë Vera-crème van Ellen Dee. Te verkrijgen in de apotheken of via www.almed.be. Je vindt hierover informatie op www.ellendee.be.

 

Gepubliceerd in Tip van de dag

 

Gisteren verscheen in de kranten dat acht à tien percent van de jongeren middelen nemen in de hoop dat ze beter kunnen studeren. Het gebruik van stimulerende medicatie is de laatste tijd erg toegenomen. Vooral middelen die normaal gebruikt worden bij ADHD en waarbij door farmacologen ook grote vraagtekens gezet worden, zijn populair. Deze middelen zijn eigenlijk gevaarlijker dan ze hulp bieden, waarschuwen de artsen, omdat ze niet genomen worden waarvoor ze bestemd zijn. Studenten halen hun prestaties daardoor enkel uit hun reserves. Gevolg: ze zijn ook sneller uitgeput en leven in de hoop dat ze beter zullen presteren, terwijl plots de man met de hamer kan toeslaan.

Wat kan je dan doen om toch beter studeren in de examenperiode?

Om te beginnen moet je stress vermijden en zeker zorgen voor voldoende slaap, want het geheugen kan pas leerstof opnemen als er voldoende slaap is. Nu is het te laat om sneller methodisch tewerk te gaan ten opzichte van het volume stof die moet worden doorgenomen: je kan niet op een paar weken of dagen inhalen wat je een jaar hebt verwaarloosd. Maar je kan wel het maximum halen uit je geheugen als je een paar voorwaarden vervult.

- Om te beginnen zorg voor regelmaat: een uur studeren en vijf minuten pauzeren.

- Gezond eten, vooral voldoende fruit en groenten, geen alcohol, geen tabak, geen frisdranken.

- Groene thee bevat antioxidanten en zal helpen om niet ziek te worden.

- Ginkgo Biloba bevordert de doorbloeding in de fijne haarvaten van de hersenen en is dus geschikt voor al wie goed wil studeren.

- Visolie is een rustverschaffer en is uitstekend voor de bloedvaten, ook in de hersenen. Omega-3 vetzuren hebben nagenoeg hetzelfde effect als de klassieke medicatie tegen ADHD die nu bij studenten geliefd is.

- Ga dagelijks een wandeling maken.

- Zorg voor voldoende sociaal contact, zodat je ervaringen kan uitwisselen en sterkte kan halen uit de solidariteit onder studenten.

- Drink voldoende water.

Ginkgosan is een uitstekend preparaat van Fytobell. Je vindt het in de apotheek met CNK 3002 - 458 of online via www.almed.be. En Nutribell visolie vind je eveneens bij www.almed.be of in de apotheek en betere reformwinkel.

 

Gepubliceerd in Tip van de dag

 

Niets is zo vervelend als te moeten praten met iemand die een slechte adem heeft. Je mag het niet altijd laten merken, maar eigenlijk zou je beter een kleine hint geven bijvoorbeeld door te stellen dat jij onlangs iets geprobeerd hebt dat echt perfect werkt tegen een slechte adem.

Natuurlijk moet je eerst zeker zijn dat er geen echt pathologische oorzaak is, iets dat moet behandeld worden door een arts of tandarts: want slechte kiezen, of ontstoken sinussen kunnen ook een slechte adem veroorzaken. Ook bij migraine bijvoorbeeld kan de adem een beetje naar ammoniak rieken. Maar doorgaans zijn het gewoon slechte bacteriën in de mond en op de tong die verantwoordelijk zijn voor een riekende adem.

Wat kan je doen?

Eerst en vooral altijd de tanden goed poetsen en nadien de mond grondig spoelen. De tong schrapen is een tweede belangrijke maatregel.

En tenslotte kan je zelf een prachtig ontsmettend middeltje maken dat omzeggens niets kost, maar bijzonder doeltreffend is.

Wat heb je nodig?

Een beetje verse muntblaadjes of etherische olie van munt en groene thee.

Laat een drietal zakjes groene thee trekken gedurende een kwartier in een normale hoeveelheid heet water. Laat alles afkoelen en voeg er ofwel een paar lepels muntblaadjes aan toe, ofwel twee à drie druppels etherische olie van munt.

Laat afkoelen en giet alles in een fles.

Nu heb je een ideaal zelfgemaakt en natuurlijk mondwater dat je liefst tweemaal per dag kan toepassen, dat de slechte bacteriën in de mond aanpakt en ook het tandvlees gezond houdt en de tong fris. Je adem is als de verse frisheid van de natuur… Niemand zal je nog mijden in de toekomst! Je krijgt er alleen nog vrienden door.

 

Gepubliceerd in Tip van de dag

 

Wie wil er niet op slag tien jaar jonger uitzien? Ik ook. Is dat mogelijk? Mirakels bestaan wel niet, maar toch bijna, want je kan de spiegel zeker tien jaar laten liegen ten opzichte van je kalender en geboortejaar. Hoe doe je dat? Door gezond te leven! Eet veel fruit en groenten, een groot deel daarvan rauw. Eet geen suiker, geen rood vlees, (wel vis) geen bewerkt vlees en geen snoep en frisdrank. Beweeg veel, rook niet en drink geen alcohol. Het lijkt wel een programma van een monnik in een slotklooster, maar je moet eens nagaan hoeveel hoogbejaarden er niet in een klooster verblijven?

Het werkt zeker. Eén derde minder eten is één derde langer leven, dat is wetenschappelijk bewezen.

Maar je kan natuurlijk ook een aantal cosmetische ingrepen toepassen die beslist ook werken. Zo is aan de medische faculteit van de universiteit van Georgia vastgesteld dat groene thee echt een huidverjonging veroorzaakt als je het uitwendig toepast en zelfs de huidvellen van binnen verjongt als je groene thee drinkt. Groene thee bevat namelijk heel veel antioxidanten en dat is belangrijk voor de vernieuwing van de cellen en voor het bestrijden van vrije radicalen.

Groene thee vergroot de elasticiteit van de huid, vermindert en vertraagt veroudering, herstelt huidschade door de zon, door veroudering en fijne lijntjes en rimpels verminderen en verdwijnen vaak.

Dus: drink meer groene thee.

Maar je kan ook een schoonheidsmasker maken op basis van groene thee.

Zet daarom groene thee, maar met een dubbele portie aan theekruiden (of 2 zakjes in de plaats van 1).

Als de thee gezet is, voeg er dan 2 koffielepels bio honing aan toe en het sap van een citroen. Laat even afkoelen tot lichaamswarmte en leg met deze “toverdrank” kompressen op je gezichtshuid en vergeet ook de hals niet.

Ga rustig liggen en laat alles een tiental minuutjes ter plekke zitten. Spoel af met zacht lauwwarm water.

Als je dit een twee- tot driemaal per week toepast, zal je ervan versteld staan hoe mooi de huid is over een paar weken, terwijl je beslist de opmerking zal krijgen dat je er zo goed en jong uitziet!

 

Gepubliceerd in Tip van de dag

 

Een oven reinigen is geen kinderspel en soms gevaarlijk. Er bestaan in de handel sprays om de klus te klaren, maar die producten bevatten niet altijd veilige ingrediënten. Vaak al hebben mensen daardoor ernstige brandwonden opgelopen.

Er bestaan een aantal natuurlijke producten om de klus te klaren en die bovendien even goed werken.

Zo kan je de truc met het natriumbicarbonaat toepassen. Maak een papje van de natriumbicarbonaat en wat water en wrijf hier ’s avonds de oven in: roosters, wanden, schalen.

Laat een nachtje zitten en ’s anderendaags kan je het perfect reinigen en afspoelen.

Mocht het vuil er dermate hard zijn aan vastgekoekt, dan kan je ook nog volgende truc proberen en die werkt dan heel zeker:

Maak een papje van twee soeplepels vloeibare zeep en twee koffielepels borax en voeg er warm water aan toe tot je een hanteerbare vloeistof bekomt. Doe alles in een broersspuit en besprenkel hiermee overvloedig de te reinigen oppervlakken in de oven. Laat alles een poosje zitten. Nadien kan je met een vochtige spons het vuil er zo van af halen.

Desnoods moet je de behandeling eens herhalen, maar meestal is dat niet meer nodig, want het is bijzonder efficiënt.

 

Gepubliceerd in Tip van de dag
Pagina 1 van 2