Zes nieuwe tentoonstellingen over 1917 in de Westhoek

Westtoer presenteert ‘1917 Totale Oorlog in Vlaanderen’ Westtoer en zeven gemeenten uit...

Nieuwe route ‘Mijnenslag’ is afsluiter van de WOI-fietsroutes

Westtoer opent twaalfde en laatste 14-18 fietsroute in Heuvelland Naar aanleiding van de 100-jarige...

Exclusieve picknicks in kastelen en abdijen van het Brugse Ommeland

In vier kasteelparken en abdijtuinen kan je binnenkort exclusief genieten van een picknick. Een hoev...

“Beleef de koers” met Westtoer

West-Vlaanderen is fietsprovincie bij uitstek Bij de start van het wielerseizoen presenteerde het p...

Item gefilterd op datum: mei 2017

 

Schoonmaken in huis is belangrijk, niet alleen omdat zich anders vuil ophoopt en het niet zo fraai oogt, maar vooral ook omdat zich aan stof ook schadelijke partikels kunnen hechten of bijvoorbeeld pollen en dat is voor mensen die last hebben van overgevoeligheid geen goed nieuws. Wel goed nieuws is dat je er wat kan aan doen: schoonmaken!

Dat is natuurlijk gemakkelijker gezegd dan gedaan vooral als er veel meubels, fauteuils en voorwerpen in de weg staan. Een open vloer stofzuigen en dweilen is kinderspel, maar als er veel meubels staan, is dat vaak een onbegonnen karwei en dus laten velen het stof maar liggen waar het neerdwarrelt.

Dat is dus geen goed idee en toch kan je de klus met alle gemak klaren.

In de plaats van de meubels steeds te moeten verschuiven, wat schade kan veroorzaken aan spieren en rug, kan je ze beter laten staan. Met een stofzuiger kan je ook niet altijd even gemakkelijk onder alle voorwerpen zoals zetels en kasten onderdoor. Dus hier de truc:

Trek een oude sok over een borstelsteel en daarover een oude panty. De panty zal het stof aantrekken en de sok zal het stof vast houden. Je gaat een paar keer heen en weer met de stok onder het meubel en je mag er zeker van zijn dat het merendeel van het stof verdwenen zal zijn.

Op die manier is het niet nodig van telkens zware meubels te moeten verplaatsen, terwijl de kamer toch kraaknet zal zijn en… je rug blijft gespaard van problemen.

 

Gepubliceerd in Tip van de dag

 

Het “zoete” seizoen is aangebroken: verse inlandse zoete aardbeien. Heerlijke vruchten en boordevol antioxidanten om een leven lang gezond te blijven en te genieten van deze lekkernij. Jammer is dat van zodra ze geplukt zijn, ze snel hun versheid verliezen. Je kan ze geen dagenlang vers houden, vooral niet in de hitte die we de laatste dagen gekend hebben. Wat moet je dan doen? Meteen opeten en de rest weggooien? Zeker niet! Gelukkig zijn zij die in de buurt van een aardbeikweker wonen, of in de buurt van een groentewinkel die dagelijks verse producten in huis heeft.

Maar als je dan toch gedwongen bent om een voorraad voor een week in te slaan, dan kan je maar beter rekenen op onze tip om aardbeien langer vers te houden.

Doe de truc met de azijn.

Als je verse aardbeien gekocht hebt dan kan je ze natuurlijk invriezen, maar dat is geen al te beste keuze omdat ze bij het ontdooien veel van hun smaak verliezen.

Daarom deze tip.

Vul een bakje voor één derde met azijn (citroensap mag ook) en twee derden water. Leg daar de aardbeien gedurende een tiental minuutjes in. Laat uitlekken en zet ze in een bakje of een vergiet in de koelkast. Nu blijven ze een tiental dagen hun versheid behouden, ondanks de warmte.

Als je er wilt van genieten: gewoon even onder de kraan om de zure smaak van de azijn weg te wassen en… je hebt kraakverse aardbeien. Smullen maar!

 

Gepubliceerd in Tip van de dag

 

Er kan niet genoeg op gewezen worden, maar als je geen maatregelen neemt bij grote hitte loop je kans blijvende schade te ondervinden of zelfs je leven te verliezen. Vooral kinderen en bejaarde personen van boven de 75 jaar lopen het meeste gevaar omdat hun dorstgevoel nog niet is ontwikkeld of verminderd is. Dorst is normaal een goede indicatie, maar als je geen of weinig dorstgevoel hebt kun je verschalkt worden en je gezondheid beschadigen.

Drinken is van uiterst groot belang, evenals je beschermen tegen de directe zon. Te lang in de zon vertoeven is zowel voor kinderen als volwassenen soms levensgevaarlijk. Een hitteslag en zonneslag zijn niet te onderschatten: de lichaamstemperatuur kan ontregeld worden en op hol slaan. Als een kind plots koorts maakt nadat het op een zonnige dag buiten heeft gespeeld, moet je alert zijn en een dokter raadplegen.

Maar drinken is van kapitaal belang, omdat door de vochthuishouding in het lichaam de lichaamstemperatuur geregeld wordt. Als bovendien de nieren of het hart en de bloedsomloop niet goed functioneren moet men bijzonder attent zij: beter de schaduw of een koele plaats binnen opzoeken dan de hete buitentemperatuur en zeker de zon mijden. Door de hitte kan het effect van medicijnen gewijzigd worden.

Kinderen en baby’s moeten ook niet te warm gekleed worden, want ze kunnen hun lichaamstemperatuur daardoor niet meer regelen. Het is een misdaad om baby’s en heel jonge kinderen daarom alleen achter te laten in een auto die in de zon staat. Er staan trouwens gerechtelijke straffen op. Een baby kan in de hete zon in een auto al na een paar uur overlijden.

Vergeet ook niet om kleine kinderen op tijd water te doen drinken.

Volwassenen moeten hun dorst niet proberen te lessen met alcohol, het onttrekt meer vocht aan het lichaam. Ook koffie is diuretisch, zodat het van belang is nadien meer te drinken! Kruidenthee is wel een goede en gezonde dorstlesser: munt, kamille, salie, citronella. Frisdranken (met suikers) zijn geen goede optie.

Bij lichamelijke inspanningen moet je nog meer drinken omdat het lichaam meer vocht uitzweet om zijn temperatuur te kunnen regelen. Vermijd evenwel zeer zware inspanningen bij grote hitte, dat is niet verstandig.

 

Gepubliceerd in Tip van de dag

 

Meestal zijn potten en pannen tegenwoordig van roestvrij staal, of zijn ze toch geëmailleerd. Maar er zijn nu eenmaal kookelementen die niet uit roestvrij staal zijn gemaakt en dus door het gebruik gemakkelijk kunnen roesten. Neem nu bijvoorbeeld bakvormen. Een heel handig gereedschap gemaakt van ijzer en dat kan uiteraard roesten, zeker als je geregeld taarten bakt en de vormen nadien een weekje of wat gerust in de kast laat liggen. Je neemt ze terug voor de volgende taart en wat merk je: roest.

Niet weggooien, wat sommigen misschien doen en ook niet proberen met staalwol of schuurpapier het “toestel” te ontroesten.

Wat heb je nodig? Een flesje cola en aluminiumpapier.

Ga als volgt tewerk.

Giet de bakvorm vol met cola, alleszins tot aan het niveau waar het roest zich manifesteert.

Laat alles een tiental minuutjes inwerken. Als het echt fel en dik roest is, kan het gebeuren dat je dit een ietsje langer moet laten zitten. Giet de overtollige cola weg en maak een prop van aluminiumpapier en begin daarmee in de overgebleven cola over de roestige oppervlak van de taartvorm (of wat dan ook) te wrijven.

Je zal merken dat het roest gemakkelijk loslaat en dat de bakvorm er weer als gloednieuw uitziet. Echt waar! Het is een echte verjongingskuur voor alle keukengereedschap dat roestig is. Dat kan je namelijk ook doen met messen, openers enzovoort. Gewoon de cola-truc en het aluminiumpapier.

 

Gepubliceerd in Tip van de dag

 

Heb je er ook genoeg van dat je huis geurt naar synthetische luchtverfrissers, naar geurkaarsen en brandende stokjes om andere nare luchtjes te maskeren?

Dan hebben we goed nieuws voor jullie want je kan op een eenvoudige manier toch een lekker geurtje in je huis toveren zonder dat er nare chemische bijluchtjes zijn of dat je te maken krijgt met synthetische luchtjes die niet altijd goed zijn voor de gezondheid.

Kies om te beginnen je favoriete etherische olie. Dat kan lavendel, kaneel, oranje, citrus, eucalyptus of tea tree zijn. Maar er zijn wel meerdere geuren zoals meiklokjes en viooltjes of rozen die het ook goed doen. Let wel even op de prijs want ze zijn niet allemaal even goedkoop, of duur.

Neem een druppelteller en druppel nu één drupje van je favoriete geur op de filter in je luchtverversingssysteem, of in het water van de luchtbevochtiger. Op die manier wordt wekenlang een lekker geurtje in je huis verspreid zonder dat je last krijgt met nevenwerkingen van synthetische producten. Zo’n drupje van etherische olie blijft echt wekenlang zijn geur verspreiden, dus eigenlijk is dat geen al te dure oplossing, maar wel gezonder, lekkerder en aangenamer.

 

Gepubliceerd in Tip van de dag

 

De zomervakanties lonken en bijgevolg ook de vliegtuigreizen. Een vliegtuig is altijd een beetje een noodzakelijk kwaad en de enige oplossing als je je snel over grote afstand wil verplaatsen, maar het heeft ook nadelen. Over vliegangst zullen we het hier niet hebben, maar mensen die gevoelig zijn voor reisziekte moeten in een vliegtuig zeker voorzichtig zijn: geen koffie, geen zwarte thee, geen alcohol en best licht verteerbare kost, een broodje kaas als je dat kan krijgen, is al goed genoeg.

Wel veel drinken, water uiteraard en geen alcohol, want in een vliegtuig is de lucht geconditioneerd en dus altijd droger en zeker ijler.

De bloedsomloop heeft het dan wat lastiger en sommige mensen krijgen in een vliegtuig last met de benen, vanwege een minder goede doorbloeding. Het is daarom van groot belang geregeld eens op te staan en naar het toilet te wandelen, kwestie van de bloedsomloop te activeren.

De ideale oefening voor in het vliegtuig is het activeren van wat genoemd wordt “het tweede hart”. Ga hiervoor rechtstaan. Afwisselend op de tenen staan en op de hielen en deze oefening snel en een tiental keren achtereenvolgens uitvoeren. Daarmee worden de achterste beenspieren opgerekt en de bloedvaten worden samengedrukt en ontspannen.

Omwille van de bloedsomloop is losse kleding aanbevolen zodat de bloedvaten niet bekneld worden.

Ga niet met een verkoudheid of keelpijn het vliegtuig op, want doorgaans verergert het probleem na de vlucht!

Heb je last van oorpijn, dan komt dat door drukverschil tussen het linker en rechteroor. Dit probleem komt ook meer voor bij verkoudheid. Hiervoor moet je de duikoefening topassen om de druk te herstellen: neus dichtknijpen en binnensmonds blazen tot de oren “ploppen”. Ook kauwgom gebruiken helpt of slikken tot je het in de oren merkt.

Maar vergeet vooral de beenoefeningen niet om veneuze problemen te voorkomen!

 

Gepubliceerd in Tip van de dag

 

De overheid heeft er via de pers voor gewaarschuwd: de wespen zijn in aantocht. Enerzijds moet je blij zijn, want ze liquideren enorme hoeveelheden insecten die anders met onze planten en vruchten gaan lopen, maar anderzijds belagen ze je ook terwijl je in de tuin zit, een karwei opknapt of gewoon in de buurt van een zoet drankje of bloemen zit te genieten. Want wespen worden aangetrokken door zoete geuren. Ze hebben een enorm vermogen om zoete geuren op afstand waar te nemen.

Dat is dan ook de truc: zet iets zoets op plaatsen waar je ze liever ziet komen dan in je onmiddellijke buurt. Bijvoorbeeld cola, of siroop, of bruin bier, daar zijn ze dol op. Hoe kan je dat best doen? Zelfs een half vol colablikje dat met de clip werd geopend is voldoende, ze kunnen nog moeilijk ontsnappen. Ofwel snij je een Spa-fles doormidden en plaatst de bovenkant van de afgesneden fles met de gietkant ondersteboven in de onderste helft van de afgesneden fles. Nu het zoete drankje erin en… ze kunnen niet meer ontsnappen.

Maar wat moet je doen als je toch gestoken bent door een wesp, of je kind huilend binnenkomt?

Mensen die echt allergisch zijn, weten dat en hebben doorgaans het gepaste antihistaminicum bij zich. Dat moet je onmiddellijk toedienen of meteen een arts of de spoed van het ziekenhuis opzoeken. Geen tijd verliezen in dat geval, en zeker niet als de steek in de buurt van de keel of de mond zit. Het kan zodanig beginnen te zwellen dat de ademhaling in gevaar komt.

En aders? Geen paniek! Het beste wat je kunt doen, is zwelling vermijden en dat kan je bij voorkeur doen met een ijsblokje. Op een ijsblokje zuigen als je tong of je mond is gestoken, of de lippen inwrijven met ijs als het op de lippen was (wespen willen graag meeproeven als je iets zoets eet) of op armen gezicht of benen: ijs. Dat kalmeert de steek en ontzwelt.

En om de pijn te verzachten en om te helen is Calendula ideaal. Calendulacrème moet je altijd bijhebben in je reiskoffer. Denk aan Calendulacrème van Ellen Dee en…  je bent gewapend tegen wespen. Kijk op www.ellendee.be

 

Gepubliceerd in Tip van de dag

 

Huidspecialisten waarschuwen dat over vijf à tien jaar er driemaal zoveel huidkankers zullen zijn als nu. Huidkanker is een dodelijke ziekte, hoewel ze lokaal optreedt: op de zonbeschenen huid. De huid heeft namelijk een geheugen en telt elke verbranding van in de kinderjaren samen. Die som maakt of uw zonnekapitaal verbruikt is of je nog tegoed hebt.

Niet elk huidtype is hetzelfde: er zijn nu eenmaal mensen en rassen die zich meer kunnen veroorloven voor wat zonbestraling betreft. Het blanke ras - en hoe noordelijker, hoe blanker - is wel erg kwetsbaar. Dus hou je jonge kinderen beter weg uit de felle middagzon (tussen 11 uur en 15 à 16 uur). Bovendien nemen we meer vakantie in “zonne-landen”, ook in de winter. Dat maakt ons uiterst kwetsbaar.

Met huidkanker valt niet te lachen, het kan je doden! Op drie weken tijd kan een melanoom uitzaaien en je het graf in helpen! Wees dus voorzichtig. Toch hebben we zonlicht nodig, vanwege de vitamine D. Minder osteoporose met vitamine D, ook minder depressies, minder immuniteitsproblemen. Het is dus een kwestie van dosering. Maar vergis je niet: de zon schijnt altijd, ook al krijg je ze niet te zien. Zelfs op een overtrokken bewolkte dag is de zon er en de Uv-stralen bereiken ook je huid. Dat bekent dat je je ALTIJD moet beschermen, ook je kinderen. Een zo hoog mogelijke beschermingsfactor zowel tegen UV-A als UV-B is van belang. Een factor 50 is geen luxe. Je wil bruin worden? O.K. maar vergeet niet dat een bruine huid GEEN gezonde huid is. Elke verbranding is gevaarlijk en elke bruine kleur is een verandering van de huid om zich te beschermen.

Wanneer moet je dan smeren? Altijd als je naar buiten gaat.? Bedek zoveel mogelijk de huid met donkere kleding die de UV-stalen niet doorlaat. Kinderen altijd een pet opzetten!

Vergeet het hoofd, de oren, de nek en de schouders niet. Ook de armen als ze bloot gesteld zijn aan de zon.

Ook de lippen moeten worden beschermd en de regio van de oren wordt vaak vergeten.

Op die manier zal je veilig de zomer doorkomen en de volgende warme zonnige dagen niet al opgescheept zitten met zonnebrand.

En heeft je huid nood aan een natuurlijke herstelling, denk dan aan Ellen Dee en Calendula. Het is balsem voor de getreiterde huid. Kijk op www.ellendee.be

 

Gepubliceerd in Tip van de dag

 

Het toilet is voor bezoekers in een etablissement zoals restaurant, café of hotelkamer maar ook bij jezelf thuis, de graadmeter van properheid en hygiëne. Als een bezoek bij je binnenkomt en het toilet vervuild aantreft, dan is de kans groot dat hij of zij niet zal ingaan op een uitnodiging om langer te blijven of te blijven eten, bijvoorbeeld. Want het zegt veel over het belang dat de bewoner hecht aan hygiëne en zuiverheid.

Dat toilet is trouwens niet altijd heel gemakkelijk schoon te maken, omdat zich allerlei stoffen aan de binnenkant van de toiletpot kunnen hechten. Dat is om te beginnen kalk dat rijkelijk in leidingwater aanwezig is.

Daarover hebben we het al eerder gehad, want die kalkaanslag kan je te lijf gaan met een mengeling van azijn en natriumbicarbonaat. Hiervoor moet je gewoon het toilet eerst doorspoelen en daarna toiletpapier drenken in de vloeistof van azijn en natriumbicarbonaat en het een nachtje tegen de binnenkant van de toiletpot laten inweken. ’s Anderendaags gewoon doorspoelen en weg borstelen. De toiletpot is als nieuw!

Maar er zijn meerdere andere stoffen die in het water zitten die zich ook tegen de binnenkant van het toilet kunnen nestelen zoals ijzer en dat is normaal niet zo gemakkelijk te verwijderen. Daardoor kleurt het toilet aan de binnenkant vaak oranje of groen, al naargelang de samenstelling van het water, want sommigen gebruiken voor het doorspoelen van het toilet ook grondwater dat ze zelf oppompen. Toch kan je ook deze aanslag gemakkelijk verwijderen, want normaal met hard borstelen en ontkalkende producten niet weggaat.

Spuit ’s avonds kruipolie (bijvoorbeeld WD 40) op de binnenkant van de toiletpot en laat een nachtje inweken.

’s Anderendaags goed borstelen en doorspoelen. Klaar is kees. De toiletpot ziet er als nieuw uit…

 

Gepubliceerd in Tip van de dag

 

Je hebt goede stof en minder goed stof en ook stof die minder prettig is althans voor wie naar school gaat. Stof tot nadenken is altijd goed. Stof om kleding te vervaardigen hebben we ook nodig. En leerstof is natuurlijk nodig als je een diploma wil behalen. Maar stof dat rond dwarrelt in huis is het minst prettige van allemaal.

Daar moet je komaf mee maken, zeker in tijden van allergische reacties. Dat beetje stof dat erbij komt, kunnen we best missen.

Hoe verwijder je stof uit je huis? Niet door te borstelen, want dan verplaats je enkel maar het stof. Stofzuigen is wel goed, maar je moet er voor zorgen dat je over een stofzuiger beschikt die een pollenfilter heeft. En bovendien is het niet voldoende te stofzuigen in open ruimten, want daar hoopt het stof zich niet op, maar wel in de verborgen en afgesloten hoekjes waar je gewoonlijk moeilijk bij kunt of overslaat.

Daarom moet je om te beginnen altijd eerst in de buurt van de radiatoren, convectoren of verwarmingsputten stofzuigen. Warmte jaagt namelijk het stof naar omhoog en dan dwarrelt het willekeurig neer in je woning.

Best is dat je ook de kasten verplaatst, stoelen en tafels verschuift, het tapijt oprolt en naar buiten brengt en dan alles stofzuigt en dweilt of schoonmaakt met een aangepast middel. Pas als de hele ruimte is gestofzuigd mag alles weer op zijn plaats.

Ook de boekenkast: vergeet vooral de bovenkant van de boeken niet, want daar hoopt stof zich gemakkelijk op. Op die manier zal je het stof verwijderen, zal er minder stof in het huis kunnen circuleren en zal het beter stofvrij zijn, in de plaats van dat je het stof gewoon verplaatst hebt.

 

Gepubliceerd in Tip van de dag

 

Het is zover. Na de berkenpollen zijn de graspollen in omloop en wie daar allergisch voor is, zal het geweten hebben. De regen heeft gisteren wel heel veel pollen uit de lucht gewassen zodat het voor allergische patiënten een comfortabele dag was, maar het weekend en vooral volgende week lijken weer allergische dagen te worden voor wie pollen best kan mijden.

Het heeft te maken met een overgevoeligheid van het lichaam waardoor pollen - nochtans onschuldige stuifmeelstofjes - als vijandig worden beschouwd. Daardoor gaat het lichaam meer histamine aanmaken om zich zogenaamd te verdedigen tegen de vijand die eigenlijk geen vijand is. De gevolgen ken je wel: hoesten, niezen, tranende ogen, piepende ademhaling en zich ellendig voelen.

Wat kan je er aan doen? Meestal heeft het te maken met de wijze waarop men ion de jeugd is opgegroeid. Kinderen die op de buiten zijn groot gebracht en vooral kinderen die in contact kwamen met dieren, zijn beter beschermd. Wie als baby lang genoeg borstvoeding kreeg, is ook bevoorrecht, want moeders die minstens zes maanden de borst gaven, brengen kinderen groot die veel minder gevoelig zijn aan de luchtwegen. Bij hen komt praktisch geen astma voor.

Te grote hygiëne is ook niet gunstig, omdat het lichaam niet geleerd heeft zijn immuunstelsel op een natuurlijke wijze te ontwikkelen. Elk vuiltje, elke verontreiniging, elk contact willen “behandelen” met zeep of ontsmettingsmiddelen, daar heeft het lichaam het niet zo op begrepen.

Wat kan je dan wel doen? Om te beginnen het immuunsysteem toch proberen te versterken. En aangezien meer dan tachtig percent van de immuniteit opgebouwd wordt in de darmen is het van belang de darmflora gezond te maken en goede bacteriën te cultiveren. Dat kan door probiotica. Dat is het tegengestelde van antibiotica, want daardoor worden ook heel wat goede bacteriën vernietigd.

Dus yoghurt, zuurkool, fruit en groenten. En uiteraard kan je de darmflora een boost geven door een prima natuurlijk probioticum: Allobiose van Fytobell. Daarmee zal het lichaam uiterst tevreden zijn in deze pollentijd. Je vindt het in apotheken met CNK2121 - 226

En heb je het toch te pakken, probeer de histamine wat te temperen met een natuurlijk antihistaminicum op basis van echte Salsaparilla: Smilabell van Fytobell. Je vindt het in de apotheek met CNK2991 - 487.

Op die manier krijg je beslist wat meer comfort in deze pollentijd.

 

Gepubliceerd in Tip van de dag

Tegenwoordig worden heel wat planten en bloemen verkocht in plastic potten. Vroeger was dat meer in gebakken potaarde bloempotten oftewel terra cotta. Dat was niet alleen veel mooier, maar de potten stonden ook stabieler en ze konden gemakkelijk hergebruikt worden. Daarom hebben veel mensen die terra cotta bloempotten bewaard en gebruiken ze telkens weer opnieuw. Verstandig!

Het nadeel is wel dat zich onder invloed van de grond, de planten en de meststoffen, op de duur zouten afzetten die schadelijk kunnen zijn voor de volgende plant.

Daar kan je gemakkelijk iets aan doen.

Je moet de vorige plant verwijderen en de grond ook natuurlijk. Daarna bespuit je de bloempot met een mengeling die je zelf kan maken: één deel witte azijn, één deel alcohol en één deel water. Doe het in een broesspuit en bespuit daarmee de bloempot. Hij wordt niet enkel schoon, maar ook kiemvrij, zodat je de volgende plant er zonder gevaar voor besmetting of ziekte kan inzetten en… de bloempot is weer als nieuw.

Gepubliceerd in Tip van de dag

 

De lente is er. De zomerse temperaturen hebben veel mensen naar buiten gelokt. Niet enkel om te barbecueën, ook om in de tuin te werken. En ondanks de aanmoediging van de overheid om samen in betonnen blokken te gaan wonen en minder in de natuur te huizen, beschikken veel mensen nog over een tuin. Gelukkig maar.

Tuinieren is gezond zowel voor lichaam als geest. Het is enorm ontspannend, gooit de stress van je af, doet de ademhaling en de bloedomloop goed en brengt je meer in contact met de natuur wat gunstig is voor de preventie van allerlei lichamelijke en geestelijke problemen.

Tuinieren is van belang… maar je krijgt er zo’n vuile handen van. Daar is een geweldige oplossing voor: zeep! Maar je krijgt er ook vuile nagels van… Daar is een even geweldige oplossing voor: zeep!

Maar je moet het wel anders toepassen.

Het volstaat niet de handen te wassen opdat ook de vingernagels proper zouden zijn. En vuile nagelranden zijn echt vies, niemand wordt er graag mee geconfronteerd.

Wat moet je dan doen? Heel simpel: vooraleer je met de tuinklus begint en in de grond gaat wroeten of met planten en verplanten bezig bent, moet je met de vingernagels over een stuk zeep krabben. Laat de zeep maar flink onder de nagels doorschuiven. Haal die zeep er niet uit, maar begin nu aan de tuinklus.

Als het werk erop zit, was je woon de handen om het vuil er van af te krijgen, maar spoel je ook met warm water onder de nagelranden zodat de zeep oplost en het vuil meeneemt dat op de oppervlakte zat. Je kan ook met een nagelborsteltje het vuil van onder de nagels borstelen door de zeep op die manier te verwijderen. Zo wordt het niet alleen lente in je tuin, maar ook op je handen en heb je geen last van vieze nagelranden.

 

Gepubliceerd in Tip van de dag

 

Je hebt het zelf ongetwijfeld al meegemaakt: er zit een soort sneeuw of opgeklopt eiwit op de batterijpolen. Dat is corrosie en het gevolg is dat het contact tussen de klemmen, de draden en de batterij verminderd is en het gevaar bestaat dat er onvoldoende vermogen wordt afgegeven om de wagen draaiend te houden.

Je kan het soort poeder er van afborstelen, maar eigenlijk moet je er voor zorgen dat de polen weer schoon en zuiver zijn en dat de corrosie verdwijnt. Het zal ook de levensduur van je batterij verlengen.

Wat kan je doen?

De eenvoudigste, goedkoopste en doeltreffende manier om de corrosie op de batterijpolen te verhelpen, is er gewoon cola over te gieten. Je kan ook keukenpapier drenken in cola en dat een nachtje op de batterijpolen laten liggen. Ook gewoon cola over de polen gieten en nadien grondig afdeppen en schoon maken. In de toekomst moet je wel verhinderen dat de corrosie ontstaat en dat doe je door de klemmen en de bedrading goed vast te zetten, zodat de stroom goed kan doorstromen. Heb je geen cola? Meng dan wat bakpoeder of natriumbicarbonaat in water en hanteer vervolgens dezelfde werkwijze.

Gebruik op de polen en op de klemmen ook zuurvrije vaseline. Op die manier zal corrosie veel minder kans krijgen.

Een schoon onderhouden batterij is een goede batterij en die gaat veel langer mee dan een batterij die verwaarloosd wordt en waarvan de polen gaan corroderen.

 

Gepubliceerd in Tip van de dag

Wie wil er niet graag tien jaar jonger uitzien? Je denkt misschien “dat is misleidende reclame”. Niets is minder waar.? Je kan er echt jonger uitzien, maar er is wel wat discipline voor nodig en ook wat kennis. Want de huid is eigenlijk de reflexie van de binnenkant. Als je gezond bent, dan is ook je huid gezond. Er zijn natuurlijk externe factoren die de huid sneller doen verouderen, zoals de zon en dat heeft niets te maken met de binnenkant. Want Uv-licht van de zon hebben we wel nodig om vitamine D in de huid aan te maken, maar teveel is schadelijk en kan huidkanker veroorzaken. De zonnebank is al helemaal te mijden omdat ze geen gezondheidsvoordelen biedt, maar wel schade veroorzaakt aan de huid.

Wat moet je dan doen om er jonger uit te zien? Je gezondheid soigneren natuurlijk en vooral voldoende antioxidanten gebruiken. Die zitten in vers fruit, en groenten. Vroeger zei men: vijf porties per dag. Nu is men daarvan teruggekomen en heeft men ingezien dat men het belang van antioxidanten onderschat heeft. Dus spreekt men tegenwoordig van TIEN porties per dag.

Fruit bevat antioxidanten en die hebben we broodnodig en die kunnen niet door crèmes en zalfjes worden vervangen.

Wil je er jonger uitzien: eet dan meer fruit en groenten, minder suiker, minder alcohol of liever geen alcohol en beslist geen tabak.

Scrubben is goed, maar niet elke dag, want je haalt de dode huidcellen wel weg, maar je irriteert de huid als je dat te vaak doet en daardoor ontstaan pukkels en puistjes: zeer mooi is dat niet.

En als je toch wat uitwendig voedsel wil geven aan de huid: denk dan aan de verzorgende producten van Ellen Dee: Aloë Vera, kamille en Echinacea. Zo zie je er binnenkort inderdaad tien jaar jonger uit.

Kijk op www.ellendee.be.

Gepubliceerd in Tip van de dag
Pagina 1 van 2