Zes nieuwe tentoonstellingen over 1917 in de Westhoek

Westtoer presenteert ‘1917 Totale Oorlog in Vlaanderen’ Westtoer en zeven gemeenten uit...

Nieuwe route ‘Mijnenslag’ is afsluiter van de WOI-fietsroutes

Westtoer opent twaalfde en laatste 14-18 fietsroute in Heuvelland Naar aanleiding van de 100-jarige...

Exclusieve picknicks in kastelen en abdijen van het Brugse Ommeland

In vier kasteelparken en abdijtuinen kan je binnenkort exclusief genieten van een picknick. Een hoev...

“Beleef de koers” met Westtoer

West-Vlaanderen is fietsprovincie bij uitstek Bij de start van het wielerseizoen presenteerde het p...

Item gefilterd op datum: maart 2017

 

De lente is in het land en dat voel je niet enkel aan de temperatuur en de zonneschijn, of aan de omschakeling naar het zomeruur, maar dat verneem je ook als je in de tuin of op het terras zit: overal hoor je grasmaaiers aan het werk.

Dat betekent tuinklussers die bezig zijn. En het onvermijdelijke gebeurt: kinderen spelen buiten, rollen over het pas gemaaide gras en… komen met bevlekte kleding weer naar binnen. Hoe krijg je die vlekken van gras er weer uit, want dat is geen dagelijkse kost zoals vuil van olie en vet.

Begin ook weer niet met detergent, want dat heeft geen zin. Ook geen sterke bleekmiddelen, want je gaat de kleding beschadigen.

Wat helpt wel tegen grasvlekken op kleding? Azijn!

Neem uit je keukenkast gewone tafelazijn en dep daarmee op de grasvlek. Naarmate de vlek bleker wordt en de graskleur verdwijnt, kan je beginnen wrijven, niet eerder!

Nadien nog eens goed met een zuivere katoenen doek opwrijven waarop je azijn hebt gedaan. Achteraf de kleding op de normale wijze wassen of reinigen.

Je zal zien, de truc met de azijn is een wondermiddel tegen grasvlekken op kleding.

 

Gepubliceerd in Tip van de dag

 

Er zijn van die vlekken waarvan je zou denken: die krijg ik er nooit meer van af. Of je begint met het verkeerde product en het pakt dan vaak slechter uit dan wat het tevoren was, omdat de substantie open gewreven wordt of dieper in vezels of nerven doordringt. Het komt er dus op aan het probleem bij de wortel aan te pakken en meteen met het juiste product te starten om het te verwijderen.

Dat is bijvoorbeeld het geval met lipstick. Dat is een allegaartje van stoffen die samengeperst zijn in  een stick. Je hebt er kleurstoffen in, bewaarmiddelen, olieachtige substanties, waterpartijen enz. Je denkt: ik verwijder dat met detergent, maar dat is van de regen in de drop terecht komen. Niet doen, want op die manier maak je het probleem alleen maar groter.

Wat kan je doen? Heel eenvoudig maak gebruik van alcohol.

Begin met een propje zuivere watten dat je in pure alcohol drenkt en dep daarmee op de vlek. Niet wrijven, want dan maak je de vlek groter, gewoon deppen.

Ververs regelmatig het propje watten en blijf deppen, tot er maar weinig van de lipstick meer overblijft. Eens dat je dat niveau hebt bereikt, mag je wat forser tewerk gaan. Uiteindelijk afwerken met een katoenen doekje of een nieuwe prop watten.

Het voordeel is dat de alcohol, het tapijt, of de kleding niet zal aantasten.

Nadien reinigen zoals gebruikelijk.

 

Gepubliceerd in Tip van de dag

 

Het gebeurt in elk gezin: af en toe moet er een klus worden geklaard waarvoor je niet meteen een beroep doet op een vakman. Dus moet de hobbyist uit zijn pijp komen. Maar zo eenvoudig zijn die klussen nu ook niet altijd.

Stel dat je bijvoorbeeld een schroef moet vervangen, of een plank of deurtje moet losschroeven, terwijl de schroef hopeloos verroest is en met geen olifant los te trekken is. Je moet bovendien erg voorzichtig zijn dat de schroef niet breekt, want dan ben je nog verder van huis.

Hoe kan je nu in ’s hemelsnaam een roestige schroef los krijgen zonder dat je de plank, het deurtje, de bank, of wan dan ook beschadigt en de schroef niet afbreekt, of de kop eraf gaat.

Het antwoord is heel eenvoudig: Coca-Cola.

Het is een bijzonder goede roestverwijderaar. Dus kan je Coca-Cola beter daarvoor gebruiken, dan om je dorst te lessen…Wrijf dus wat Coca-Cola over de schroef, of laat er een hoeveelheid overheen druppelen en een poos inwerken, desnoods een hele nacht inwerken. Die hele nacht zal enkel nodig zijn voor de heel zware klussen, want doorgaans komt de schroef al na een minuutje los. Gewoon de schroevendraaier erin en de klus is zo geklaard.

 

Gepubliceerd in Tip van de dag

 

De natuur is zich volop aan het vernieuwen en dat merken we elke dag een beetje meer, want het wonder is zich zoals elk jaar weer aan het voltrekken. Goede reden om dat na te bootsen en ook binnen- en buitenshuis aan de slag te gaan. Waarom niet de verfborstel bovengehaald en de living, de garage, of de keuken een verfbeurt geven? Een nieuw fris kleurtje doet wonderen, zowel met uw huis als met een mens. Van vernieuwing dromen we allemaal en als het nieuwe dan nog leuk, mooi en aangenaam is, dan hebben we alle redenen om dat te doen. We voelen ons een heel ander mens als we creatief bezig zijn.

Dus de verfpot boven halen en aan de slag.

Maar jullie kennen het allemaal: het geklungel met het deksel dat er niet meer af wil sedert je de vorige keer geverfd hebt. Want het hangt vastgekleefd op de pot als was het er op vast gelast. Hoe komt dat? Door het feit dat verfresten in het randgootje rond de pot achterblijven, opdrogen nadat het deksel erop is geplaatst en dus er enkel met veel moeite en gesleur van af te krijgen is, met het risico dat zowel deksel als pot vervormd worden.

Een klassieke tragedie van elke hobbyverver.

Maar daar is op een eenvoudige wijze iets aan te doen. Span een sterke elastiek of rubberband rond de pont, van bovenkant naar onderkant, zodat de elastiek dwars over de opening van de pot komt te zitten. Uiteraard nadat de pot is geopend. Als je nu gaat verven, moet je de borstel telkens je die wilt afstrijken, dat doen tegen de elastiek, in de plaats van tegen de potrand. Op die manier valt de overtollige verf niet meer in het gootrandje maar rechtstreeks in de pot.

Gevolg: het gootrandje blijft schoon en zonder verfresten en daardoor zal de pot gemakkelijk sluiten en weer even gemakkelijk open gemaakt kunnen worden.

Gedaan met het geklungel van moeilijk te openen verfpotten en van vuile verfpotten op de rand. Het elastiekje moet je verwijderen na de verfbeurt en vooral ook opletten voor spatten als je het losmaakt. Bij elke nieuwe verfbeurt uiteraard een nieuwe elastiek gebruiken!

 

Gepubliceerd in Tip van de dag

 

Het gebeurt wel meer dat we eens een nachtje de slaap niet kunnen vatten. En dat zal dezer dagen niet verwonderlijk zijn vanwege de “plotse” omschakeling naar de zomertijd. Veel mensen zijn hun normale, natuurlijke slaapritme kwijt en dat merken ze elke dag en vooral ’s nachts. Ze kunnen niet in slaap geraken of worden op ongewone tijdstippen wakker.

De klok kunnen we niet manipuleren, dat doet de overheid wel, maar we kunnen er voor zorgen dat de kans om te lijden aan slapeloosheid zeer klein wordt.

Daarom:

- overdag zeker een wandelingetje maken van een half uur.

- ’s Avonds een uur voor bedtijd geen televisie meer kijken en geen tablets of computerscherm meer bekijken. De schermen zenden een blauw licht uit en dat belemmert de slaap.

- In de namiddag geen koffie meer drinken.

- En drink een slaapverwekkende thee op basis van lavendel of kamille. Lavendel brengt je bovendien in een zomerse stemming en verjaagt zelfs tabaksluchtjes, maar het helpt je ook in slaap te „wiegen” als je daar moeite mee hebt. Neem daarom een bad met lavendelbloempjes of drink wat lavendelthee. Neem 1 koffielepel bloempjes op een kwart liter kokend water en laat gedurende tien minuten trekken. Ook kamille bevordert de slaap. Je slaapt als een roos!

Is dat allemaal wat te moeilijk, dan is er nog een slaapverschaffende plant Escholtzia. En voor je comfort kan je gebruik maken van Escholcin van Fytobell, een natuurlijk slaapmiddeltje zonder ongewenste neveneffecten. Maar je slaapt wel als een roos!

 

Gepubliceerd in Tip van de dag

 

Tweemaal per jaar is het een verplicht nummertje: omschakelen naar de zomertijd, of in de herfst omschakelen naar het winteruur. Vraag zoiets eens aan de koeien en ze zijn op slag van hun melk.

Met andere woorden, het is voor onze bioklok en het menselijk lichaam niet allemaal zo evident. En daarenboven is de economische winst verwaarloosbaar, dat heeft Frank Deboosere, de weerman, ons duidelijk gemaakt. Je kan niet ongestraft sleutelen aan de zon, of het natuurlijke ritme raakt wat in de war. Je zou het een soort kunstmatige jetlag kunnen noemen.

Bij de overschakeling naar de zomertijd, schuift het uurwerk een uur meer naar voren, maar de zon blijft waar ze was. Gevolg: ’s morgens langer donker en ‘s avonds langer klaar. Bekijk de dieren eens in de natuur, die houden zich aan hun “natuurlijke” gewoonten, niet aan het uurwerk.

De boeren weten er over mee te spreken: de koeien moeten altijd op hetzelfde tijdstip gemolken worden, eten krijgen, gelucht worden, van stal gehaald worden en weer worden binnengebracht. Ze mogen pas met mondjesmaat het uur van “afhandelen” verschuiven.

Ook voor de mensen en zeker voor kleine kinderen is dat nadelig. De bioklok word gebruuskeerd. Kinderen slapen ’s avonds minder gemakkelijk in. Want slapenstijd is niet hetzelfde als wat het uurwerk aangeeft.

Gevolg: dezer dagen zijn ook veel mensen niet helemaal fit en uitgerust op het werk verschenen.

Wat kan je er aan doen?

Er is wel degelijk een kruid tegen gewassen: MELISSE.

Als je door de omschakeling naar het zomeruur last hebt van concentratieproblemen, slaapstoringen, en nervositeit, dan moet je er niet over verwonderd zijn dat het probleem meer dan twee weken in de “kleren” blijft hangen. Daarom is MELISSE perfect, omdat het weer evenwicht brengt in het getormenteerde zenuwstelsel. Neem hiervoor een drietal koffielepels melisse en laat tien minuten trekken in een theepot. Drink hiervan minstens ’s morgen s en ’s avonds een kopje. Je kan ook essentiële olie van melisse in een bad doen en ’s avonds daarin een bad nemen. Je zal merken dat de omschakeling daardoor een stukje zachter en natuurlijker verloopt.

 

Gepubliceerd in Tip van de dag

 

Het is niet alleen in het toilet en de badkamer dat een minder prettige geur de sfeer een beetje kan verstoren, ook de woning herbergt geuren en geurtjes die minder plezierig kunnen zijn. Dat is normaal, want de solventen van allerlei producten die zeker aanwezig zijn in de woning verdampen en geven geurstoffen af: verf, meubilair, behang, tapijt, parket, speelgoed, en uiteraard de kookluchtjes en de lijmen van de kasten. Het is een allegaartje van geuren en duffe impressies die de neus niet van nobelheid laten tintelen.

Wat doe je dan? Je kan het hele huis toch niet leeghalen en verf gebruiken zoals in de middeleeuwen?

Om te beginnen moet je de kamers geregeld verluchten. Dagelijks! Ramen of deuren voor een tiental minuutjes, tweemaal per dag goed open zetten, zodat gezonde buitenlucht naar binnen kan. Je denkt: ik woon in de stad, daar is het ook niet zo gezond? Klopt! Maar de binnenlucht in de woning is vaak tweehonderdmaal meer verontreinigd dan de buitenlucht. Je boft als je een tuin hebt, waar planten en bomen voor de natuurlijke zuivering van de lucht en een natuurlijke airco zorgen.

Maar dan nog zijn niet alle geurtjes verdwenen en daarvoor hebben we een supertip.

Neem een paar zakjes vanillepoeder en doe dat in een vuurvast kommetje of een kopje. Plaats dat in de oven en laat die op maximum warmte functioneren, oftewel 300 graden. Laat dit zo gedurende een uurtje staan en zet de oven nadien uit. Open nu de deur om te laten afkoelen en de geuren wijd in de kamers te laten verspreiden.

Je zal je neus niet geloven, maar het is echt een hemelse geur. In minder dan een half uurtje zullen zich in het hele huis hemelse geuren verspreiden. Als je dit af en toe doet, zal je geluk geen einde kennen!

 

Gepubliceerd in Tip van de dag

 

Niets is vervelender dan vieze luchtjes en soms zijn die toch onvermijdelijk. Een toilet gebruiken is niet hetzelfde als parfum opdoen. Je begrijpt het wel. De natuur heeft zijn specifieke eigenschappen. Daar zit uiteraard een luchtje aan, maar dat hoeft je levensvreugde niet te vergallen, want er zijn mogelijkheden om de lente weer te brengen in je toiletkamertje of de badkamer.

Om te beletten dat vieze luchtjes blijven hangen en de sfeer een beetje verpesten, moet je niet zomaar met spuitbussen gaan jongleren, want de stoffen die daarin gestopt worden, zijn niet altijd erg vriendelijk voor de gezondheid. Sommige mensen zijn er ook allergisch aan en de drijfgassen zijn ook niet zo onschuldig als we zouden denken.

Daarom is er een eenvoudige, maar toch doeltreffende methode om voortaan de vieze luchtjes te bannen.

Als je de volgende keer de rol toiletpapier vervangt, moet je een paar druppeltjes van je geliefkoosde essentiële olie in de binnenkant van het kartonnen hulsje laten druppelen. Hang nu de rol op zijn plaats.

Wat gebeurt er? Telkens je de rol gebruikt en een beetje papier aftrekt, zal de binnenkant van de kartonnen huls geactiveerd worden door het schuren tegen de beugel en zal de heerlijke frisse geur van je geliefkoosde essentiële olie (mag ook parfum zijn, maar is wat duurder), zich in de kamer verspreiden.

Gedaan met je neus op te halen voor de vieze luchtjes, want je zal tevreden terugkeren uit het kleine kamertje met de tintelende geur van de eeuwige lente in je neus.

 

Gepubliceerd in Tip van de dag

 

De lente is er en dat hebben we gezien als we naar buiten kijken. Soms wat frisjes vanwege de noordoostelijke wind, maar de zon is er en dat doet al van de zomer dromen. En het begin van de lente is voor veel gezinnen het moment waarop het winterdons, het dekbed wordt opgeplooid en weggestopt, nadat het eerst grondig wordt gewassen.

Daar zijn veel huisvrouwen en huismannen bang van, want dons wassen is niet vanzelfsprekend. Om te beginnen moet je nagaan of het een synthetisch dons dekbed is of een natuurlijk. Dat zal de temperatuur van het waswater in de wasmachine bepalen. Als je het wast op een temperatuur van 40 graden is dat meestal voor elk donsdeken goed en van toepassing.

Je mag de machine niet te vol proppen en bovendien mag je van het dekbed geen bolletje maken. Zet het dekbed er in accordeonvorm in en voeg er een drie- of viertal tennisballen bij. Die zullen mee ronddraaien in de machine en verhinderen dat het dons samenklit zodat op de ene plaats veel dons en op de andere plaats niets meer achterblijft.

Wassen maar en nadien goed drogen.

Zo’n droogtijd kan behoorlijk lang zijn en zelfs meer dan twee uur duren in de droogtrommel. Ideaal is het als je het donsbed ook een poos buiten over de wasdraad kan hangen, want het UV van de zon doodt schimmels en parasieten zoals huisstofmijt.

Opgepast voor mensen die allergisch zijn, want als de pollen rondfladderen kan je bij het volgende gebruik van het donsdeken last krijgen van de allergenen.

En nu mooi wegbergen tot de volgende herfst of winter in de hoop dat we een stralende zomer krijgen.

 

Gepubliceerd in Tip van de dag

 

Veel dames voelen zich niet gekleed als ze geen oog-make-up hebben opgedaan. Daarmee kunnen ze het accent leggen op de mooie ogen die ze hebben, ze kunnen de kleur verdoezelen, of juist accenturen, ze kunnen de ogen groter laten lijken, of juist iets kleiner. Het oog wil ook wat en dat is trouwens het eerste dat opvalt als je iemand ontmoet. De ogen zijn de spiegel van de ziel en dus moet je er zorg voor dragen als voor je ziel.

Het is uiteraard verstandig om een oog-make-up van goede kwaliteit te gebruiken zodat je geen schadelijke stoffen op de huid en rond het oog krijgt, want het oog neemt ook die stoffen op en geeft ze door aan het lichaam. Vermijd dus zeker producten die lood bevatten in de kleuren, ze zijn trouwens al een hele tijd verboden.

Het is ook geen goed idee om te gaan slapen met de oog-make-up op. Die moet je best verwijderen vooraleer je naar bed gaat. Begin niet te klunzen met water en zeep. Je verspreid de make-up alleen maar en je loopt het risico dat een deel ervan in de ogen terecht komt. Best van al kan je een zachte olie gebruiken: bijvoorbeeld zachte amandelolie, of avocado-olie of zelfs olijfolie. Zorg er dan wel voor dat je olie hebt van biologische kwaliteit en zonder toevoegsels.

Je neemt gewoon een propje watten, bevochtig het met de olie en dep nu de zone die je wilt demaquilleren ermee in. Nadeppen is een goede procedure en tenslotte moet je met een zuiver propje watten de zone helemaal schoon en droog maken. Vermijd om in de richting van de ogen te wrijven, maar doe de wrijfbeweging weg van het oog. Op die manier krijgt de huid ’s nachts de gelegenheid om te ademen en zich te herstellen van de “camouflage”.

 

Gepubliceerd in Tip van de dag

 

Wat is er heerlijker dan schone kleren aan te trekken die net gewassen zijn en heerlijk zacht aanvoelen. Wasverzachters zijn daar ideaal voor, maar niet altijd goedkoop. En ze bevatten ook vaak synthetische stoffen waar sommige mensen allergisch op reageren. Ze ruiken wel lekker en dat is natuurlijk ook wel prettig. Je hebt er een goed gevoel bij als je verse kleren aantrekt die lekker ruiken en zacht zijn. Om al die kwaliteiten te hebben, kun je die wasverzachter ook zelf maken.

Azijn is een prima wasverzachter. Als je daar een paar druppels etherische olie aan toevoegt en wat bakpoeder (natriumbicarbonaat) worden niet alleen de zeepresten beter verwijderd, maar is de was ook heerlijk zacht. Hiertoe neem je een kwart liter azijn, voeg er een half kopje natriumbicarbonaat aan toe. Rustig, maar goed mengen en in een lege fles doen. Laat alles goed bruisen, want het natriumbicarbonaat en de azijn gaan samen werken en bruisen.

Als het bruisen gestopt is voeg je er een halve liter water aan toe. Goed mengen en schudden voor gebruik. Deze vloeistof kan je nu in het bakje van de wasverzachter van de wasmachine doen. Het zal werken als een normale wasverzachter. Je handdoeken, lakens, ondergoed en ander linnen zullen heerlijk zacht zijn en lekker ruiken. Je kan de etherische olie van jouw keuze toevoegen en op die manier je smaak laten bepalen.

 

Gepubliceerd in Tip van de dag

 

Niet alle tanden hebben een natuurlijk witte kleur. Sommige tanden neigen eerder naar ivoorkleur dan naar sneeuwwit. Die basiskleur kan je natuurlijk niet veranderen en dat zou ook niet heel verstandig zijn, want sommige bleekmiddelen zijn echt etsend. Afblijven dus. Bovendien kan je die klus maar beter aan de tandarts overlaten, als het echt nodig zou zijn.

Wat je wel kan doen is je tanden op een natuurlijke wijze en zonder gevaar voor beschadigen wat bleker of witter maken.

Daartoe neem je wat natriumbicarbonaat en het sap van een halve citroen. Meng de twee ingrediënten tot je een smeuïge pasta bekomt. Poets daarmee de tanden, maar niet te agressief.

Laat dit voor maximum een minuutje zitten. Niet langer! En dan grondig spoelen, verschillende keren zelfs met lauwwarm water.

Als je dit een paar keer hebt gedaan, zal je merken dat je tanden veel mooier wit zijn geworden en het is veel veiliger dan veel synthetische bleekmiddelen die te agressief zijn.

 

Gepubliceerd in Tip van de dag

 

De ene dag is de andere niet en er zijn altijd wel redenen om wat minder gelukkig te zijn, zolang je de reden kent, is er niets aan de hand. Maar het kan toch gebeuren dat bij het begin van de lente een onbestemd depressief gevoel je blijft inhalen, wat je ook doet.

Weet dat dit vaak gebeurt bij het begin van de lente. Het wordt dan ook voorjaarsmoeheid en winterblues genoemd, vooral als gevolg dat we in de winter te weinig licht hebben gezien. Het verandert de stemming bij de mens.

Maar je kan er ook wat aan doen: meer naar buiten en stappen!

Maar er is ook een kruid tegen gewassen, want dat hoeft voortaan geen probleem meer te zijn, want er is mierikswortel. Niets is lekkerder dan op een mooie lentedag of -avond koude gekookte aardappelen met kwark, gemengd met mierikswortel te eten. Als de zon een beetje uit je leven is verdwenen is dit het recept: de zorgen verdwijnen. Zit je in de put, voel je je ongelukkig en onbegrepen, voel je je alleen gelaten, gebruik dan mierikswortel bij de maaltijd of in de soep en de zon keert weer. Gedaan met het dipje!

En heb je geen mierikswortel bij de hand of in de tuin, neem dan wat Sint-Janskruid. Het kan ook in een flesje: opgespaarde zonneschijn: Hyperibell van Fytobell en de zon schijnt weer in je gemoed!

Hyperibell vind je in de apotheek met CNK nummer: 2899 - 938.

 

Gepubliceerd in Tip van de dag

 

Lievevrouwebedstro is een prachtige bodembedekker, maar het is ook een kruid dat alle vrouwen “braaf en zoet” maakt. Vrouwen kunnen van die dagen hebben dat iedereen uit hun omgeving zich afvraagt... „wat heeft ze toch?” Maar als ze Lievevrouwebedstro hebben genuttigd, verdwijnen die klachten als sneeuw voor de zon. Drink daarom thee van Lievevrouwebedstro en je wordt de aangenaamste vrouw van de wereld.

Je zoon komt thuis met een slecht rapport en na 2 kopjes thee ben je de problemen al vergeten en vind je het geweldig dat hij een jaartje overdoet. Je kunt niet goed slapen? Drink wat Lievevrouwebedstro. En nog meer... het is een ideale weervoorspeller. Leg een zakje Lievevrouwebedstro in je kleerkast en je ruikt het veel sterker als het zal gaan regenen.

Bovendien blijven ook de motten weg uit de kleerkast waar een zakje met kruiden van Lievevrouwebedstro ligt en... je kleren ruiken heerlijk vanilleachtig.

 

Gepubliceerd in Tip van de dag

 

Wie heeft niet eens last van stramme spieren en gewrichten? Je hoeft er geen halve marathon voor te lopen en er niet altijd te zwaar hebben aan getild. Vaak is oververzuring oorzaak en hieraan kan je wat doen door een dieetomschakeling. Dat betekent in de eerste plaats niet roken, verder geen alcohol, geen suiker, meer groenten en fruit en volkorenproducten in de plaats van het verarmde witte meel.

Maar je kan nog meer dankzij de natuurlijke detoxifiërende kracht van berkensap. Dat helpt ook bij waterophoping in de weefsels.

Berkensap heeft bovendien een verjongende kracht en geeft levenslust. Een kuur met berkensap is vooral interessant voor 50-plussers. Berkensap kun je gemakkelijk zelf opvangen door in de lente, als de sapstroom in de bomen op gang gaat komen, een gaatje te boren in de berkenstam en met een slangetje naar een fles of recipiënt te leiden. Berkensap is uitstekend voor lever en nieren en geeft je weer jeugdige levenskracht.

Ook gunstig voor de spieren is Curcuma, vanwege de ontstekingswerende eigenschapen. Denk aan Curcuma Forte van Fytobell. CNK nummer is: 2963-700, voor de apotheek.

 

Gepubliceerd in Tip van de dag
Pagina 1 van 2