Zes nieuwe tentoonstellingen over 1917 in de Westhoek

Westtoer presenteert ‘1917 Totale Oorlog in Vlaanderen’ Westtoer en zeven gemeenten uit...

Nieuwe route ‘Mijnenslag’ is afsluiter van de WOI-fietsroutes

Westtoer opent twaalfde en laatste 14-18 fietsroute in Heuvelland Naar aanleiding van de 100-jarige...

Exclusieve picknicks in kastelen en abdijen van het Brugse Ommeland

In vier kasteelparken en abdijtuinen kan je binnenkort exclusief genieten van een picknick. Een hoev...

“Beleef de koers” met Westtoer

West-Vlaanderen is fietsprovincie bij uitstek Bij de start van het wielerseizoen presenteerde het p...

Item gefilterd op datum: augustus 2016

 

Je weet zelden van jezelf of je een slechte adem hebt of niet. Vooral je vrienden, huisgenoten, mensen met wie je op korte afstand een gesprek hebt, kunnen dit als bijzonder onaangenaam ervaren. Vraag dus aan je gezinsleden of je partner om je beslist te zeggen wanneer je een onwelriekende adem hebt. De oorzaak daarvan zijn meestal bacteriën. Vandaar het grote belang om de tanden goed te verzorgen, gezond te eten, de tanden goed te poetsen, te flossen of met de waterjet te behandelen en eventueel gebruik te maken van een gepast natuurlijk middel zoals muntthee, kamillethee of gewoon zwarte thee om het bacterieel leven in de mond te verbeteren.

Wie heeft er last van? Het kan uiteraard het gevolg zijn van het gebruik van medicijnen. Ook van rottende tanden, vandaar het belang van een regelmatig tandartsenbezoek, ook een zieke lever, of een maagaandoening kunnen verantwoordelijk zijn voor riekende adem.

Maar wist je dat ketose door een vermageringsdieet eveneens riekende adem kan veroorzaken? Mensen die te weinig eten, vooral te weinig koolhydraten en vet gaan verbranden, kunnen daardoor een riekende adem krijgen. Ze moeten dus een gevarieerd menu nastreven vooral met voldoende vezels en daarvan verdik je toch niet. Ook ziekten van de mondholte, de tong, het tandvlees kunnen er verantwoordelijk voor zijn.

Een goede mondhygiëne is dus van het grootste belang. De tong schrapen met een speciaal daarvoor gemaakte tongschraper kan al veel helpen.

 

Gepubliceerd in Tip van de dag

 

We leven in een erg sportieve tijd. De doe-vakanties en weekends zijn „in”. Een hele week op kantoor zitten en dan in het weekend of tijdens de vakantie er alles uitpersen is uiteraard een geschikte methode om last te krijgen van stramme spieren en gewrichten. Want fietsen en lopen is gezond, maar het moet met mate gebeuren.

Heel belangrijk is dat je inspanningen langzaam moet opbouwen. Je moet niet denken dat je na een week stil zitten, er in het weekend alles mag uitpersen. Het is soms angstwekkend hoe je sommige mensen rood aangelopen, bezweet en met een uitgeputte blik langs de straten ziet joggen. Dat is absoluut niet gezond. Je moet de inspanningen doseren, en tonus en conditie dag per dag opbouwen.

Maar wat als je dan toch eens overdreven hebt?

Dan is dat nog een onoverkomelijk probleem, dankzij de zwarte aalbes. Neem 100 gram aalbes om op te knabbelen. Je kan ze ook mengen met wat thee van bladeren en opdrinken of langzaam met een lepeltje opslurpen. Je komt snel weer in vorm dankzij de zwarte aalbes.

 

Gepubliceerd in Tip van de dag

 

Neen, de zomer is nog niet voorbij. Dat heeft Frank Deboosere althans beloofd, want deze week zouden weer enkele op en top zomerse dagen in aantocht zijn en dus hoogtijd om de barbecue nog eens uit te halen en te installeren in de tuin of op het terras.

Barbecue was vroeger enkel voor super zomerse dagen en dan nog bij een uitgelezen publiek. Thans vind je in het kleinste tuintje een barbecue. Maar niet iedereen is zich bewust van het gevaar: zwart verbrand vlees is namelijk kankerverwekkend, en dat komt doordat de vlammen door druipend vet of olie worden aangewakkerd.

Het Maillard-effect treedt op van zodra voedsel verband wordt. Dat kan wel een heerlijke smaak geven aan een gerecht, maar gezond is het absoluut niet. Verbrand vlees, zwarte korstjes aan brood, of zelfs getoast brood, het is allemaal wel lekker maar te mijden, want het kan op termijn kanker veroorzaken. Dus moet je ook uitkijken met de barbecue en er voor zorgen dat de vlammen niet tegen het vlees of de vis, of de groenten kunnen slaan. Af en toe blussen dus, maar hoe?

Je moet dus absoluut vermijden dat de vlammen tegen de spijzen slaan. Dat kan je heel eenvoudig doen met water. Een broesspuit met water, of een glas water waarvan je met de vingers telkens een paar druppels op de basis van de vlammen sprenkelt zijn voldoende om „de brand” te blussen, zonder dat de barbecue uitdooft. Zo heb je veel minder risico dat de vlammen de spijzen zullen aantasten en je gezondheid schaden.

 

Gepubliceerd in Tip van de dag

 

Je bent op vakantie geweest, wellicht naar het zonnige zuiden, want de zomer was hier toch maar af en toe aan het kwakkelen en dus heb je met volle teugen genoten van de zon, de zee, het strand, het zwembad. Dat laat zich soms voelen, maar vooral ook zien, want na verloop van tijd begint de huid te vervellen. Er komen witte schilfertjes op de huidoppervlakte en die ontsieren natuurlijk je mooie gebronsde kleurtje.

Velen hebben de neiging om meteen te gaan krabben, hard borstelen, wrijven, maar dat is toch niet zo’n goed idee. Het vervellen betekent dat de verbrande en beschadigde bovenste hoornlaag van de huid loslaat om plaats te maken voor nieuwe huid eronder. Het is dus een soort genezingsproces van de beschadigde huid.

Als je gaat krabben, kun je dat proces verstoren en zelfs bacteriële infecties veroorzaken. Uiteraard is het niet prettig als de huid voortdurend jeukt, maar daar kan je beter op een andere manier op reageren.

Neem een theezakje, laat de thee wat trekken en laat nadien het zakje afkoelen en wrijf hiermee de beschadigde huid in. De looistoffen, terpenen en flavonoïden zullen helpen om de beschadigde huid te herstellen. Je kan de huid ook inwrijven met schijfjes komkommer of wat yoghurt dat verkoelend werkt.

Maar om de huid helemaal te herstellen is wat tijd en geduld nodig en… Aloë Vera, dat een prima plant is voor de huid.

Aloë Vera brengt opnieuw vocht in de beschadigde huid en die kan dat best gebruiken op dit moment. Denk daarom aan Aloë Vera-crème van Ellen Dee om de huid een gezondheidskuur te geven na een zonbeschenen vakantie. De unieke formule van deze crème met de natuurlijke en waardevolle actieve bestanddelen van Aloë Vera is uitermate geschikt voor dagelijks gebruik, in het bijzonder bij de droge en gevoelige huid. Je vindt de crème in apotheken of via de website.

 

Gepubliceerd in Tip van de dag

 

Het is kersentijd en dat is een heel prettige tijd. Want kersen zijn heel gezond, zitten boordevol antioxidanten, zijn goed voor het hart en de nieren, en bovendien zijn ze ongelooflijk lekker. Wie herinnert zich niet zijn kindertijd waarop je naar hartenlust halve emmers kersen kon opeten tot ze je langs de oren uitkwamen… bij wijze van spreken.

Nu nog hebben heel veel mensen een kerselaar in de tuin en dan zijn ze gelukkig als ze confituur willen maken. Het is evenwel een hele klus om de kersen te ontpitten en dan zitten je handen voor dagen onder het “kersenbloed”. Er is nochtans een heel eenvoudig trucje dat iedereen kan toepassen, op voorwaarde dat de kersen echt rijp zijn.

Neem een rietje met grote opening, zoals je gebruikt voor cocktails. Leg eerst de kers op de opening van een smalle fles en duw nu vanaf de bovenkant het rietje in de kers. De steen zal vanzelf weggedrumd worden en in de fles vallen.

Zijn de kersen van een harde soort? Geen probleem, dan moet je naar een steviger vervangmiddel van het rietje zoeken. Neem hiervoor een balpen, haal de inktvulling eruit en snijd of zaag het uiteinde van de balpen weg. Zo krijg je als het ware een stevig rietje. Pas nu dezelfde procedure toe: kers op de fles, rietje er doorheen (of liever de stylo) en in een mum van tijd heb je zo kilo’s kersen ontpit, zonder je handen vuil te maken. Smakelijk!

 

Gepubliceerd in Tip van de dag

 

Verzorgde handen zijn mooie handen. Handen zijn trouwens het eerste waar op gelet wordt als je met iemand kennis maakt. De manier waarop de persoon met de handen omgaat, de hand drukt, kunnen iemands persoonlijkheid verraden. Ook het beroep is vaak af te lezen van de handen, of iemand gul is, gedienstig, vriendelijk enz. Het lijkt wel tovenarij, maar handen vertellen veel.

Bij goed verzorgde handen, horen ook verzorgde nagels.

Nagels die afgebeten zijn, te kort geknipt werden of juist te lang zijn, kunnen vies overkomen en afstotend werken tegenover de persoon. Het is dus van het grootste belang de nagels goed te verzorgen. Een nagelschaartje, of nagelkniptangetje is dus onontbeerlijk en eigenlijk moet je dat altijd bij je hebben. Door een onhandigheidje is het snel gebeurd dat een nagel scheurt of afbreekt en niets is vervelender dan te blijven haperen met een geschonden nagel in een kledingstuk.

Hoe kan je je nagels perfect verzorgen?

Een nagelknipper is vanzelfsprekend. Verder moet je de nagelrand ook goed verzorgen. Daartoe kan je een speciaal badje prepareren: los een koffielepel natriumbicarbonaat in wat water op en gebruik deze vloeistof als nagelbad.

Zet de vingertoppen er een paar minuten in en de nagelrand wordt heel soepel, zodat je die kan verzorgen. Nog eenvoudiger is het als je een zachte tandenborstel neemt en die vochtig maakt en die in het natriumbicarbonaatpoeder dept. Daarmee kan je de nagelrand schoonmaken. Op die manier worden dode huidcellen verwijderd en zal de nagelrand soepel gemaakt worden. Zo zullen je handen en nagels buitengewoon zuiver en mooi zijn!

 

Gepubliceerd in Tip van de dag

 

We kunnen of willen natuurlijk geen merkvergelijking toepassen, hoe graag veel dames dat ook zouden hebben, maar het is wel belangrijk om met overleg de juiste make-upborstels te kiezen. Het aanbod is overweldigend. Stap een speciale make-up supermarkt of parfumerie binnen en je weet niet waar je eerst moet kijken of zoeken. Make-up is voor de meeste dames wel belangrijk. Ze voelen zich niet “aangekleed” zonder make-up. De make-upborstel is dus een onmisbaar element in de beauty-case.

Eigenlijk kan je stellen dat een spotgoedkope make-up-kwast eigenlijk geen grote kwaliteit kan beloven. De allerduurste is wellicht naamgebonden en misschien ook niet nodig, maar over het algemeen is de prijs wel een richtlijn.

Waar moet je alleszins op letten? De eenvoudigste en goedkoopste modellen zijn gemaakt van plastic. Het handvat is plastic en de haren zijn synthetisch. De haren zijn meestal ingelijmd of in het lemmer gesmolten. Ze gaan eigenlijk niet zo lang mee. Met synthetische haren moet je ook uitkijken, want die kunnen de huid soms beschadigen.

De beste make-up kwasten zijn gemaakt van dierenhaar en hebben een houten handvat. Die borstels kunnen best wel vijf jaar of meer meegaan, al naargelang het gebruik, de verzorging en het merk. Dierenharen zijn zachter en kunnen ook meer wasbeurten verdragen. Ze zijn ook vriendelijker voor de huid.

Wat wel zeer belangrijk is: was de borstel regelmatig uit met een milde shampoo en laat drogen aan de lucht. Op die manier voorkom je ook dat zich bacteriën gaan ophopen die de huid kunnen infecteren.

 

Gepubliceerd in Tip van de dag

 

De Amerikaanse Medische Associatie ook AMA genoemd heeft nieuwe aanbevelingen verstrekt aan groepen, scholen, gemeenschappen, om ’s avonds zo veel mogelijk LED-licht te vermijden. LED is de nieuwe standaard voor verlichting aan het worden. Het heeft veel voordelen: lange levensduur, weinig verbruik ten opzichte van een hoge lichtopbrengst en kan in zeer kleine volumes geplaatst worden omdat het een diode is. We dachten enkel aan de voordelen, maar nu duiken ook de nadelen op.

LED zendt namelijk licht uit van een blauwe golflengte en dat is nadelig voor de slaap, omdat het de melatonineproductie vermindert en uitstelt. Melatonine is erg belangrijk voor de slaap, het is een antioxidant en ook belangrijk in de preventie van kanker. Te weinig melatonine veroorzaakt slapeloosheid en ook ernstige ziekten. Gebleken is ook dat het de oriëntatie van migrerende vogels kan verstoren als LED gebruikt wordt in straatverlichting en voor het oplichten van panelen en reclameschermen.

De raad wordt gegeven om minstens één uur voor het slapen gaan geen LED-verlichting meer aan te zetten, het tv-kijken te beperken, want ook hierin wordt vaak gebruik gemaakt van LED-licht en ook computerwerk uit te stellen tot ’s anderendaags ’s morgens, om zo de melatonineproductie op gang te trekken.

En mocht je toch last hebben van slapeloosheid, kan je altijd gebruik maken van een goed natuurlijk middel op basis van Escholtzia, zoals Escholcin van Fytobell, verkrijgbaar in de apotheek met CNK nummer 2899-912.

 

Gepubliceerd in Tip van de dag

 

Onderzoek heeft uitgewezen dat van alle Europese volkeren de Nederlandse vrouwen het minst aantal bh’s hebben en ze ook het minst verwisselen. Vlaamse vrouwen en meisjes scoren beter op dat vlak. De Franse dames spannen de kroon, zij hebben het meest bh’s.

Of dat iets te maken heeft met de natuurlijke aantrekkelijkheid van Françaises, laten we in het midden, maar feit is wel dat een goed zittende en goed gekozen bh zeker kan bijdragen tot het accentueren van de natuurlijke schoonheid.

Een goede tip daarvoor is: over voldoende bh’s beschikken en vooral ze dagelijks verwisselen. Het is niet goed te lang dezelfde bh te dragen. Niet zozeer vanwege de gezondheid van jezelf, de huid of de borsten, maar vooral voor de gezondheid van de bh.

Een bh langer dan één dag dragen, verkort zijn levensduur. Je moet om de dag de bh wisselen zodat de bandjes en de elastieken hun natuurlijke lengte en vorm weer kunnen aannemen. Pas dan kan je lang genieten van je bh en kan die ook voldoende steun geven. Een bh mag ook niet te groot zijn, maar zeker niet te klein zodat de bandjes niet in de huid gaan “snijden”. Laat je daarom adviseren in een goede lingeriezaak waar vakpersoneel aanwezig is en die best kunnen oordelen over welke bh het best voor je geschikt is. Een bh in een natuurlijke stof verdient uiteraard de voorkeur. Maar bovenal draag een bh bij voorkeur nooit langer dan één dag. Op die manier zal je er zeker langer plezier van hebben.

 

Gepubliceerd in Tip van de dag

 

Bij warm weer drinken we zelf meer dan anders en dat is maar goed ook. Ook huisdieren hebben dan meer dorst en ze gaan van nature op zoek naar water. Wat ze ook vinden, ze zullen er van drinken en dat is niet altijd goed voor hen. Vogels kunnen gemakkelijker uit plassen drinken zonder besmettingsgevaar, maar dat is niet zo voor honden en katten. Een kat is kieskeuriger en hoewel ze minder reuksensoren heeft dan een hond, ze zal niet zo gemakkelijk een fout maken bij de keuze van haar voedsel en drank.

Een hond vindt een bakje water en gaat er van drinken. Of hij springt in het zwembad en zal met open mond veel water naar binnen krijgen, ook in de oren. Vooral de chloor is gevaarlijk voor de hond en kan hem ziek maken. Chloor mag best ook niet te lang in de haren blijven zitten. Nadat een hond in het zwembad is gesprongen, kan je best de haren van de hond afspoelen met ruim zoet water en zelfs een shampoo geven.

Ook de oren van de hond moeten uitgewassen worden met zoet en zuiver water en nadien moeten de oren goed uitgedroogd worden met een zuivere doek of handdoek. Laat een hond ook niet van zeewater drinken. Vaak is de vloedlijn besmet, er kunnen kleine krabbetjes in zitten, of bacteriële besmettingen van vogels of andere dieren. Niet zelden keert een hond ziek van vakantie terug.

Wees daarom niet enkel kieskeurig met wat je hond te eten krijgt, maart zeker ook met wat hij te drinken krijgt. En als je zelf een zwembad hebt, is het moeilijk de hond daar helemaal uit weg te houden, maar je kan misschien overwegen om het zwemwater in de plaats van met chloor, liever te ontsmetten met zilverbromide. Dat is minder belastend voor de hond. En vooral, zet hem geregeld zuiver water voor, zodat hij niet op zoek gaat waar hij water kan vinden voor zijn dorst. Op die manier beperk je het risico tot een minimum.

 

Gepubliceerd in Tip van de dag

 

Veel mannen scheren zich elektrisch, maar de meeste verkiezen toch nog altijd het scheermesje als het echt glad moet zijn. Ook vrouwen hebben voor dit middel een boontje als het op gladde benen aankomt en ze scheikundige behandelingen of dure lasertoestanden niet zien zitten. Wat is de keerzijde: dat af en toe een wondje het werk komt ontsieren.

Soms kan zo’n bloeding van dit vlijmscherpe mesje lang of te lang duren en dus begint men met zakdoeken, of papieren tissues, hoewel dat geen goede oplossing is.

Er bestaan een paar uitstekende en eenvoudige trucjes om het bloeden snel te laten ophouden.

Zo is er om te beginnen de klassieke aluinsteen. Die bevat aluminium en daarvan is het bekend dat het de bloedvaten vernauwt en dus het bloeden snel doet ophouden. Dat is ook de truc als deodorant: een aluinsteen doet hetzelfde werk als deodorant uit de spuitbus. Sommige wetenschappers plaatsen wel kanttekeningen bij het gebruik van aluminium want het zou mogelijk kankerverwekkend kunnen zijn.

Nog een trucje: vaseline op de wonde. Hierdoor vermindert het bloeden snel en er wordt ook voorkomen dat de wonde geneest met dikke korstjes.

Ook goed is een ijsblokje omdat het de bloedvaten meteen vernauwt zonder dat daarbij negatieve gevolgen te vrezen zijn. Ook mondwater is uitstekend daarvoor en als je een snijwonde in de natuur krijgt, of een bloedende wondje, leg er dan een blaadje herderstasje op. Je vindt dit plantje overal in de natuur en het is zeer efficiënt.

 

Gepubliceerd in Tip van de dag

 

Filmsterren dagen er ons mee uit en de “boekjes” staan er vol van: de glimlachende vedetten met een perfecte rij hagelwitte tanden. Om jaloers van te zijn… of toch niet. Want hagelwitte tanden kunnen dan wel mooi zijn, maar ze zijn ook kwetsbaarder en vooral nadat er een aantal scheikundige bewerkingen voor uitgevoerd zijn. Want tanden bleken wordt aangeprezen om aantrekkelijk te zijn, maar het maakt de tanden ook brozer en kwetsbaarder.

En als je op oudere leeftijd niet met een kunstgebit wil geconfronteerd worden is het verstandiger de tanden goed te verzorgen en ze niet zozeer tot elke prijs hagelwit te willen maken.

Hoewel… je kan natuurlijk ook gebruik maken van een eenvoudig natuurlijk product dat geen schade aanricht. Het doet wel geen wonderen, je kan van vergeelde tanden geen sneeuwwitte exemplaren maken, maar je kan ze wel gezond houden en toch witter maken. Het geheim: natriumbicarbonaat ofte bakpoeder. Meng daartoe een koffielepel natriumbicarbonaat met wat water en een snuifje zout en meng dit tot een mooie pasta dat zo’n beetje de consistentie heeft van mayonaise. Als je dit op je tandenborstel doet en hiermee een tijdje de tanden poetst in de plaats van met tandpasta, dan zullen je tanden vanzelf witter worden en toch gezond blijven, zonder dat ze door zuren of sterk etsende producten worden aangetast. Het is bovendien ook gezond voor mond- en keelholte.

 

Gepubliceerd in Tip van de dag

Het gebeurt wel meer dat je bij het klussen vet hebt gemorst of dat het moeilijk is om vet van voorwerpen of de handen te verwijderen. Je kan natuurlijk met sterke detergenten proberen, maar dat lukt niet altijd en bovendien als je dat op de handen en de huid probeert, wordt het huidvet ook te sterk verwijderd en wordt de beschermende mantel van de huid beschadigd. Het kan uren, soms dagen duren eer zich dat hersteld heeft. Daarom nooit met sterk ontvettende middelen zoals ammonia of thinners proberen te reinigen en zeker de huid niet.

Wat kan je dan doen? Er is een heel eenvoudig middeltje dat iedereen wel in de keuken heeft liggen: margarine. De oliën en vetten in margarine zijn meestal niet gunstig voor de gezondheid  en dus kan je voor menselijke consumptie in de keuken beter een ander product voorzien zoals olijfolie of kokosvet, maar margarine (die meestal transvet bevat) is wel een uitstekend product om de handen en de huid te reinigen en ook voorwerpen om ze van vet te ontdoen.

Als je materiaal gebruikt hebt waar het vet moeilijk van te verwijderen is, wrijf het dan in met margarine en laat een tijdje zitten. Nadien gewoon met een eenvoudig wasmiddel en warm water spoelen en de klus is geklaard. Dat kan je ook gemakkelijk toepassen om de huid van vet te reinigen. Nadien kan je best wel een beschermende lotion of handcrème aanbrengen om de huid opnieuw het nodige vocht terug te schenken.

Gepubliceerd in Tip van de dag

 

Het is me het zomertje wel. Een paar dagen was het meer dan dertig graden in de Kempen, terwijl het aan zee amper 20 was en op sommige dagen is het op de middag slechts 13 graden met veel regen, terwijl het ’s anderendaags weer 24 graden is. Dat is een klimaat om vaarwel te zeggen, denken sommigen, terwijl anderen de vraag stellen waar de opwarming van de aarde en de verwarming van het klimaat dan mag blijven. Aan het klimaat kan je zelf niet veel veranderen. Daar draag je wel de gevolgen van, want het aantal mensen met een zere keel, een hese stem, zijn niet te tellen. Wat moet je dan doen? Verhuizen naar het zuiden? Het is al volgeboekt. Binnen blijven de hele zomer? Je kan toch niet wachten tot volgend jaar om een frisse neus te halen. En die frisse neus is er de laatste dagen wel bij!

Trouwens volgens optimisten bestaat er geen slecht weer, er bestaat enkel onaangepaste kleding.

Maar dat is natuurlijk het punt, want ’s morgens is het koud, ’s middags nog niet warm en ’s nachts regent het. Begin er maar aan. En dus zit je met een zere keel. Je hoeft natuurlijk niet bij de pakken te gaan zitten, je kan gebruik maken van de genezende kracht van de natuur. Zet een kopje kamillethee en doe daar een drietal druppeltjes essentiële olie van citroen in. Opgelet, dat is niet hetzelfde als citroensap, hoewel dat ook gunstig is uiteraard. De kamillethee met de essentiële olie van citroen zal de zere en schorre keel snel veranderen. Ook goed: een koffielepeltje natuurhoning langzaam laten smelten in de mond.

En zie je dat allemaal niet zitten dan is er een erg handige keel- en mondspray van Fytobell, op basis van eucalyptus, acaciahoning, propolis en natuurlijke ingrediënten. Even sprayen en je kan er weer tegen. Gemakkelijk bestellen via CNK nr. 3270-022 in de apotheek.

 

Gepubliceerd in Tip van de dag

 

Wat gezond is voor de mens is dat niet noodzakelijk voor je huisdier en andersom. Zo is het bekend dat chocolade (vooral zwarte chocolade) heel goed is voor de mens vanwege de magnesium en bitterstoffen (terpenen en flavonoïden) en een beschermend effect heeft voor het hart. Geef dat nooit aan je hond, want hij kan theobromine niet verwerken en er aan dood gaan.

Zo zijn ui en look en alle cepiaten (prei enz.) uiterst gezond voor de mens en bloedzuiverend. Maar geef dit nooit aan je kat, want ze kan er aan doodgaan. Ui en look kunnen bij de mens verkoudheid voorkomen, zijn ontsteking werend, antibacterieel en stimuleren de immuniteit. Bij poezen is dat net andersom: ui en look beschadigen de rode bloedlichaampjes bij de kat, zodat het transport van zuurstof naar de cellen gevaar loopt en het dier heel snel kan sterven.

Je merkt dat heel gauw, want na een paar dagen wordt het dier ziek, moe, suf, beweegt nog amper, gaat minder eten, heeft een riekende adem (niet enkel van de look), er is bloed in de urine en ze heeft last van diarree. Ga meteen naar de dierenarts, want het kan heel snel bergaf gaan met je troetelkat.

Let er ook op dat katten niet de restjes van de tafel krijgen. Zo kan er ui en look verborgen zijn in vlees in de sausen van vis enz. en zonder dat je erg in hebt kan de kat (die normaal kieskeurig is) het onbewust toch naar binnen krijgen en er aan dood gaan.

Dat is bijvoorbeeld ook het geval met bepaalde bloemen. Lelies zijn giftig voor de kat. Ook het water in de vaas waarin deze bloemen staan. Let er op dat ze er niet van drinkt, het kan haar leven kosten. Ook met medicijnen moet je opletten, want een kat verdraagt geen paracetamol, evenmin antivries, want dat smaakt zoet en de poes kan zich vergissen. Ook het antivlooienmiddel voor je hond is gevaarlijk voor je kat. Het is dodelijk!

Het is dus van het grootste belang kieskeurig te zijn met wat rondslingert in huis en vooral dingen te vermijden die giftig zijn voor katten.

 

Gepubliceerd in Tip van de dag
Pagina 1 van 2