Zes nieuwe tentoonstellingen over 1917 in de Westhoek

Westtoer presenteert ‘1917 Totale Oorlog in Vlaanderen’ Westtoer en zeven gemeenten uit...

Nieuwe route ‘Mijnenslag’ is afsluiter van de WOI-fietsroutes

Westtoer opent twaalfde en laatste 14-18 fietsroute in Heuvelland Naar aanleiding van de 100-jarige...

Exclusieve picknicks in kastelen en abdijen van het Brugse Ommeland

In vier kasteelparken en abdijtuinen kan je binnenkort exclusief genieten van een picknick. Een hoev...

“Beleef de koers” met Westtoer

West-Vlaanderen is fietsprovincie bij uitstek Bij de start van het wielerseizoen presenteerde het p...

Item gefilterd op datum: oktober 2016

 

Als aambeien beginnen bloeden, of als ze uitwendig te groot zijn geworden, moet je natuurlijk naar de dokter. Maar als je wat oplettend bent en onze tips toepast, kan je ze in veel gevallen voorkomen.

Natuurlijk moet je voldoende bewegen en uiteraard gezond eten met voldoende vezels om de stoelgang te vergemakkelijken. Ook voldoende water drinken om de stoelgang soepel genoeg te houden zodat te hard persen overbodig wordt, want dat kan allemaal een invloed hebben op het ontstaan van aambeien.

Maar zijn ze er eenmaal, dan kan je je best behelpen met een mengeling van duizendblad, paardenbloem, helmkruid, paardenkastanje en muizenoor. Drink hiervan dagelijks drie kopjes thee. Een aftreksel van Paardenkastanje kan je ook mengen in olie of vaseline en er een zalf van maken om ze ter plekke toe te passen. Uitstekend tegen aambeien!

 

Gepubliceerd in Tip van de dag

 

Mooie heldere ogen haal je bij de bakker! Geloof je het niet? Dan moet je daags na een vergadering waarop je naast een roker zat, of op een besloten vergadering waarbij jij als enige niet meer rookte maar eens proberen in de spiegel te kijken. Je mag wel niet meer roken in openbare gebouwen, kantoren, vergaderzalen, cafés en restaurants, maar toch gebeurt het nog. Zeker op familiebijeenkomsten, of in kleine bedrijfjes waar de wet met voeten wordt getreden. Of gewoon op een terrasje waar het wel nog mag. Probeer maar eens te genieten van een lekker kopje koffie of thee terwijl naast je een paar mensen zitten te roken. Gezellig is anders en gewoonlijk hebben de rokers er weinig begrip voor dat je ’s anderendaags met rode ogen te kampen hebt.

Je kan de roker niet behandelen, maar wel je ogen!

Dat doe je door een volkorenbrood te halen bij de bakker. Snij er een dikke boterham van. Sprenkel er rozenwater op en doe dit samen in een doekje en leg dit op de ogen. Ga even rusten met gesloten oogleden terwijl je de boterham-compres erop laat. Na tien minuten voel je niet meer dat er wat aan de hand was.

 

Gepubliceerd in Tip van de dag

Het is heerlijk de dagelijkse sleur eens lekker te kunnen ontvluchten en te genieten van een droomvakantie waar je het hele jaar naar verlangd hebt. Nu zijn er weer drie dagen waar je kan van profiteren, want het gebeurt niet zo vaak op een jaar dat je echt drie of vier tussendoordagen hebt, zoals nu het Allerheiligenweekend valt. Dus genieten maar, dan kom je met een goed humeur terug. Maar schone liedjes duren niet lang en de vraag is hoe kan je dat goed vakantiehumeur een beetje bewaren want jammer genoeg is ook de vakantie te snel voorbij. Kon je die sfeer, dat leuke humeur van de vakantie maar vasthouden en bewaren.

Maar dat kan, dankzij druivenbladeren. Maak een thee van druivenbladeren, waar zelfs een paar takjes mogen worden aan toegevoegd nadat je alles eerst grondig met water hebt schoongespoeld. Laat het geheel gedurende tien minuten trekken. Geniet ook tegelijk van een slaatje waarin je druiven hebt gemengd. Gebruik dit als tussendoortje. Wie dit dagelijks doet, behoudt zijn fitheid en zijn vakantiehumeur.

Het is niet enkel de herinnering die goed blijft, maar ook je fitheid zal er wel bij varen.

Gepubliceerd in Tip van de dag

 

Alles heeft zijn kleurtje, maar ook alles heeft zijn geurtje. In een woning waar gewerkt en geleefd wordt, blijven altijd wel geurtjes achter: de keuken, de bergplaats, het washok, de badkamer. Die geuren kunnen zelfs hardnekkig, maar vooral ook vervelend zijn, want ze hechten zich aan stoffen, aan gordijnen, aan zetels, aan het meubilair. Je mag het huis nog voldoende verluchten, toch gebeurt het vaak dat ze blijven hangen en met “geen stokken” uit de woning kunnen verdreven worden.

Erg onaangenaam is dat, vooral als je bezoek verwacht, een feestje geeft, mensen uitnodigt.

Hoe krijg je het huis ondanks voldoende verluchting, toch geurvrij en kan je zelfs aangename geuren in de plaats installeren?

Daar is een heel eenvoudig trucje voor: bakpoeder. Besprenkel de plaatsen waar de geur zich heeft vastgezet, met een oplossing van water en bakpoeder, of leg een kommetje bakpoeder op de meest “besmette” plaatsen. Vooral als er huisdieren zijn, is dat van belang. Zo kan je bijvoorbeeld het kussen waar de hond of de kat gaat op liggen met bakpoeder bestuiven. Laat alles gewoon een kwartiertje zitten en inwerken. In hardnekkige gevallen kan je er een nachtje laten overheen gaan. Nadien stofzuigen zodat het poeder verdwenen is.

Je zal het merken: het bakpoeder oftewel natriumbicarbonaat heeft de geuren opgeslorpt en meegenomen. Nu kan je de zaak nog frisser maken door wat van je geliefkoosde parfum op de onderkant van een gordijn te spuiten, op de radiator aan te brengen of op een kussen te nevelen. Je woning wordt weer een oase van heerlijke geuren!

 

Gepubliceerd in Tip van de dag

 

Er zijn drie dingen die je in acht moet nemen als je er altijd verzorgd wil uitzien: net en verzorgd haar, een mooie gordel en pittige, mooie en verzorgde schoenen. Alles wat er tussenin zit, heeft minder belang dan deze drie dingen, want het zijn deze zaken die het eerst opvallen.

Het begint derhalve met mooi en verzorgd haar. Uiteraard heeft het belang hoe je haarsnit is, welk model erin ligt, de haarkleur en de verzorging hebben een groot belang. Het valt meteen op als het haar vettig is, slecht geborsteld of gekamd is, vettig en ongewassen, of dof en vol schilfertjes.

Als je een nette indruk wilt maken, dan heeft het beslist belang het haar goed te verzorgen.

Dat doe je door de juiste middelen te gebruiken: een milde shampoo, geen agressieve kleur- of ontkleuringsmiddelen en uiteraard een stevige kam, zonder scherpe hoeken, liefst in een natuurlijk materiaal zodat statische elektriciteit minder kans krijgt en hetzelfde voor een haarborstel: liefst uit natuurlijke materialen.

Maar evengoed als je het haar moet verzorgen, moet je ook je haarborstels en kammen verzorgen. Dat betekent op tijd vernieuwen en in tussentijd netjes houden: wassen, laten weken in een sopje. Daar gaat het trouwens om, want het huidvet en het vet en de vervuiling van het haar hopen zich op in de haarborstel en de kam. Dat kan je best verwijderen met dezelfde shampoo waarmee je je haar wast of ook met een goed afwasmiddel.

Doe een paar druppeltjes van een afwasmiddel in wat warm water en laat de borstel en de kam daar wat in weken. Nadien goed uitspoelen en aan de lucht laten drogen. Op die manier krijg je gegarandeerd weer mooie en verzorgd haar.

 

Gepubliceerd in Tip van de dag

 

We kunnen niet elke dag naar de buurtwinkel, de boer of de groentewinkel gaan en dus kopen we een flinke portie om er de hele week mee door te komen. Met aardappelen kom je langer toe als je een zak koopt. Het probleem is dat aardappelen snel kunnen gaan kiemen of dat fruit sneller gaat rijpen. Dat komt omdat je soorten die je niet samen mag brengen, toch samen worden bewaard.

Zo weet je dat als je appelen bij bananen legt, de bananen sneller rijp en bruin worden. Dat komt door de ethyleengassen die appelen vrij geven. Dat is een natuurlijk proces dat je niet kunt stoppen.

Wat je wel mag doen is aardappelen samen met appelen bewaren. Dat zal trouwens beletten dat de aardappelen gaan kiemen, wat ook niet zo appetijtelijk is en zelfs niet gewenst. Aardappelen moet je ook niet in de koelkast en ook niet in het licht bewaren, want dan is de kans heel reëel dat ze kiemen gaan vormen. De ideale plaats om aardsappelen te bewaren is de kelder. Het mag er niet vriezen, het moet er koel zijn en er mag ook geen licht bijkomen. Dus de kelder en bij voorkeur de aardappelen afdekken met een jutezak.

En is de hoeveelheid te klein om er een voorraadhoek voor in de kelder te voorzien: een droge koele plaats, maar wel donker, is ook goed, maar leg er wel een paar appelen bij, dan ben je zeker dat ze niet gaan kiemen.

Groene aardappelen moet je sowieso vermijden, omdat deze solanine bevatten en in een grotere hoeveelheid is dat giftig.

 

Gepubliceerd in Tip van de dag

 

De helft van de landgenoten slaapt slecht. Deze helft neemt af en toe een slaappil, maar de meerderheid daarvan neemt dagelijks slaappillen. Dat wordt op de duur een gewoonte die zich in het organisme installeert, waardoor je helemaal niet meer kan slapen zonder slaappillen. Het probleem is dat de slaap die uit een slaappil komt niet dezelfde herstellende kracht heeft als de spontane natuurlijke slaap. De REM-fase wordt namelijk gestoord en dat is precies de herstellende fase in de slaap.

Wil je een natuurlijk slaapritme, begin dan liever niet met synthetische slaapmiddelen, want dan kan je op de duur niet meer zonder, je geraakt niet uitgeslapen en je zit in een duivelskring.

Als je eens een nachtje niet goed kan slapen is dat niet zo erg. Misschien was je aan het piekeren, was er een minder prettig voorval, was je ziek, of had je een probleem. Het is niet zo erg eens eren nachtje wakker te liggen. Trouwens, onder de morgen val je dan toch in slaap. Als je dan ’s anderendaags eens een flinke wandeling maakt, zal de nacht daarop zeker goed slapen. Dus, geen paniek en niet meteen naar slaappillen grijpen.

Trouwens als, je dat toch verkiest, opteer dan liever voor een natuurlijk middel, bijvoorbeeld op basis van Escholtzia en als je te veel piekert, zoek dan liever een natuurlijk kalmeermiddel op basis van Passiflora of passiebloem. Drink dan ook liever geen koffie en geen frisdrank en vooral ook eet ’s avonds niet te laat.

Als je ’s avonds te laat eet, dat blijft je lichaam in waakstand, want het moet het verteringsproces afwerken. Dat is voldoende om zelfs de beste slapers uit de slaap te houden. In de regel moet je drie uur vooraleer je naar bed gaat, niet meer eten. En een uur voor bedtijd niet meer drinken, anders moet je ’s nachts te veel opstaan.

Eet ’s avonds wel voldoende, want met honger gaan slapen is ook niet goed, maar probeer na 19 uur ’s avonds niet meer te eten.

En wil je liever een natuurlijk middel? Die bestaan:

Passibell  (Fytobell) om tot rust te komen met CNK: 2899-953

Escholcin (Fytobell) om goed te kunnen slapen : CNK: 2899-912 in druppels; of CNK: 2971-075 in pilvorm.

 

Gepubliceerd in Tip van de dag

 

De Engelsen hebben het ons reeds lang voorgehouden: „een appel per dag, houdt de dokter buiten”. Dat is ook zo. Appelen bevatten niet enkel vitamines, mineralen, pectine, terpenen, flavonoïden, maar nog een aantal andere interessante stoffen en zijn daarom bijzonder interessant voor de gezondheid. Appelen zijn goed voor hart- en bloedvaten, voor de darmen, voor het zenuwstelsel, voor het immuunsysteem. Appelen zitten boordevol antioxidanten en dat is wat het lichaam nodig heeft, tegenover de vrije radicalen die zowel ons immuunsysteem bedreigen als onze cellen kunnen doen woekeren.

Bovendien is het nu het seizoen van de appelen en ze bestaan in alle smaken en prijsklassen. Eet eens verse appelen bij het ontbijt, heerlijk vers van bij ons!

Een appel per dag houdt de dokter buiten zegt het Engelse spreekwoord. Begin er aan. Als je een winter lang zonder ziekte en dus zonder dokter wil doorkomen, dan zijn appelen onmisbaar als preventief medicijn. Ze smaken nog lekker ook.

 

Gepubliceerd in Tip van de dag

 

We horen en lezen het elke dag: fruit is gezond. Dus moet er meer fruit gegeten worden. Het is niet voldoende een fruitschotel in de keuken te zetten of op de eettafel te laten staan, je moet het ook opeten. Niemand begint er graag aan om het fruit zo meteen uit het vuistje te eten, het moet gewassen en gesneden zijn. Vooral als je uit werken gaat is een groot stuk fruit vaak onhandig, maar als je het gesneden meeneemt slaat het meteen bruin uit en dat is helemaal geen gezicht.

Wat kan je doen? Geen fruit eten, is helemaal geen optie. Dus moet je beletten dat het fruit bruin uitslaat. Je kan de bacteriën niet beletten van hun werk te doen, maar je kan ze het knap lastig maken.

Je moet beginnen met het fruit te wassen en te snijden zodat het gemakkelijk kan gegeten worden zonder opnieuw gebruik te moeten maken van vork of mes. Daarna pers je een halve citroen uit in een kommetje lauw water. Doop daar de stukjes fruit in en laat uitlekken. Je zal het zien: op die manier bewaren ze hun vers uitzicht en kan je ze door de dag geregeld oppeuzelen, meenemen naar het werk, in de brooddoos van de kinderen stoppen om mee te nemen naar school. Fruit eten wordt op die manier weer aantrekkelijk en een plezier.

 

Gepubliceerd in Tip van de dag

 

Zelfs de officiële geneeskunde heeft de waarde van maagdenpalm of „Vinca Minor” ontdekt en er een medicijn van gemaakt. Maar wist je dat je maagdenpalm zo uit de natuur kan gebruiken? En dat dit je geheugen ook verbetert? Bovendien is maagdenpalm ook nuttig bij hoofdpijn, gehoor- en spraakstoornissen. Je kan er ook iemand met een bloedneus meteen mee helpen. Hiervoor moet het slachtoffer op de rug gaan liggen, er worden blaadjes van de maagdenpalm in het neusgat gestopt en het bloeden houdt snel op.

Uiteraard is maagdenpalm - hoewel uitstekend voor het geheugen - geen middel dat studie en inzet vervangt. Het verhoogt wel de concentratie en de scherpte van het geheugen, maar je moet nog altijd “blokken”. Hetzelfde met visolie Omega-3 vetzuren. Daarvan wijzen studies uit dat ze rust brengen in de geest, het karakter zachter maken en het geheugen scherper.

Studenten hebben er dus ook alle belang bij om geregeld vis te eten en ook visolie te gebruiken. Denk aan Nutribell Omega-3 visolie en je krijgt een geheugen als een olifant.

 

Gepubliceerd in Tip van de dag

 

O.K. We weten het wel allemaal: de zon is gevaarlijk, vooral als je er te veel misbruik van maakt. En nog iets dat we misschien minder weten, maar nog gevaarlijker is: te weinig zon maakt ziek.

In de natuur is dat prachtig geregeld voor ons: we hebben zon nodig omdat UV-licht in de huid omgezet wordt in vitamine D. Die vitamine is van kapitaal belang voor onze gezondheid: het bot, de weerstand, zelfs tegen kanker. Zorg er dus voor dat je dagelijks een beetje zonneschijn meepikt, ook in de winter. Typisch vroeger waren trouwens de beenderbroosheid en de longproblemen die bekend stonden als de Engelse ziekte, rachitis door te weinig zon.

Maar te veel is ook weer niet goed, want dan kan je verbranden, je kan rimpels krijgen, de huid kan sneller uitdrogen en verouderen en vooral: je kan er huidkanker van krijgen. Huidkanker is de snelst groeiende kanker onder de babyboomers. Zij hebben als kind voor het eerst de weldaden van het zonebaden de zonnige zomervakanties in het zuiden meegemaakt en daar betalen ze nu de tol voor. In ons land komen zoveel mengvormen van huidtypes voor, vooral ook van noordelijke mensen die niet zozeer bestand zijn tegen felle zonnestralen, dat er veel problemen door ontstaan.

Op tijd de huidarts bezoeken zodat je zeker bent dat tijdig kan ingegrepen worden, mocht het nodig zijn.

Maar dat neemt niet weg dat een mooi bruin kleurtje als het met verstand verworven is, toch gezond blijft. Zoek dat niet op de zonnebank, want die verkleurt de huid wel, maar veroudert de huid ook vlugger, de elastine breekt en je bent gemakkelijker vatbaar voor huidkanker.

En als het dan toch met verstand gebeurd is: hoe zorg je er dan voor dat de mooie bruine huidskleur langer bewaard blijft?

Heel simpel: met lelie.

Als je met verstand een zonnebad hebt genomen dan wens je dat de mooie zomerkleur lang behouden blijft. Dat kan! Daar kan lelie bij helpen. Daartoe moet je gewoon lelie oplossen in olie, de benen mee inwrijven en... je blijft mooi lang bruin.

 

Gepubliceerd in Tip van de dag

 

De herfst is in het land en je huid zal er binnenkort kunnen over meespreken. Want naarmate het kouder wordt, blijven we meer binnen en zetten we de verwarming ook een graadje hoger. Daardoor riskeer je dat de huid sneller uitdroogt. Een eerste maatregel is voldoende te drinken. Minstens twee liter per dag vooral als je wat ouder wordt, want dan gaan signalen verloren en verdwijnt langzaamaan het dorstgevoel dat je moet signaleren dat je weer moet drinken.

In het koude seizoen moet je ook overschakelen op een vocht inbrengende crème die wat zwaarder is en wat meer vetten bevat. Een crème op basis van Aloë Vera is ideaal. Ellen Dee heeft daar voor U de geode oplossing voor.

Om te beletten dat de huid uitdroogt is het verstandig niet te lang in bad te liggen en de douche ook kort te houden. Dat klinkt een beetje tegenstrijdig, maar het is wel een feit dat hoe langer je in bad blijft, hoe meer vocht aan de huid onttrokken wordt. Kijk maar naar de rimpelige vingertoppen. Dat is een bewijs dat er vocht ontbreekt. Hoe meer vocht de huid bevat, hoe beter de huid beschermd is tegen guur en koud weer. Daarom is het belangrijk een vocht inbrengende crème te gebruiken, vooral op plaatsen waar de huid dun is: het gezicht, de ellebogen, en de knieën.

Uiteraard mag je de contouren van de ogen niet vergeten, want daar gaan zich snel kraaienpootjes vormen. Ook belangrijk is het om voldoende te slapen. Op die manier voorkom je dat de huid te snel veroudert doordat er te weinig bloedvoorziening komt.

Niet voor niets wordt trouwens gesproken over een schoonheidsslaapje.

 

Gepubliceerd in Tip van de dag

 

De herfst is in het land en we zullen het geweten hebben. Het gesnotter kan beginnen. Veel mensen zijn van oordeel dat het komt door de kou, maar een koude luchtstroom, een koud lokaal of de kou buiten veroorzaken geen verkoudheid of ziekte. Wel heeft de doorbloeding van de slijmvliezen in de bovenste luchtwegen een deukje gekregen door de kou en daardoor hebben virussen gemakkelijker vrij spel. Die worden in het koude seizoen ook gemakkelijker doorgegeven omdat we dichter op elkaar gepakt leven en meer binnen zitten dan buiten te toeven, waar het in de regel gezonder is.

Wat moet je doen: vaak handen wassen, geregeld buiten komen, zorgen voor een goed immuunsysteem en daarbij kan bijvoorbeeld Echinabell van Fytobell helpen. 

En er is natuurlijk ook een kruid tegen gewassen.

Het overkomt iedereen wel, soms verschillende keren per jaar en dat zal nu gaan beginnen: een verstopte neus of pijn aan de sinussen door een ontsteking. Daar heeft de natuur ook een prima middel voor voorzien: kaasjeskruid. Je kan dampbaden nemen met kaasjeskruid, maar ook af en toe eens afwisselen met tijm en kamilledamp. Hiervoor voeg je het kruid toe aan pas gekookt water, ga boven de dampende kom zitten met het hoofd waarover je een handdoek hebt gelegd, om de etherische dampen binnen de omgeving van het hoofd te houden. Wees voorzichtig met het hete water en laat een etherisch olie met water nooit opwarmen in de microgolfoven, je zou je lelijk kunnen verbranden.

Maar voor wie het zich gemakkelijk wil maken;

Echinabell met CNK nr: 2898-963

En Cinulan met CNK nr: 3079-654. Zo vind je apotheker het onmiddellijk terug.

 

Gepubliceerd in Tip van de dag

 

Tegenwoordig heeft haast iedereen een droogkast, want je ziet nog maar zelden de was hangen in tuintjes en op balkons. Daarvoor moet je naar het zuiden van Italië gaan om de straten vol te zien hangen met vers gewassen kleding. Dat betekent niet dat hier iedereen de klederen nat aantrekt! Sommigen drogen die in de badkamer, anderen in de garage en de meeste hebben nu wel een droogkast.

Onderzoek heeft uitgewezen dat kleding drogen in de woning geen al te goed idee is. Om te beginnen valt het uiteindelijk duurder uit dan drogen in de droogkast, omdat de verwarming hoger moet worden gezet, de vochtigheid toeneemt en uiteindelijk daarom ook de ramen moeten worden opengezet, wat de warmte weer naar buiten lokt. Economisch gezien is een droogkast interessanter. Maar ook voor de gezondheid is dat beter, omdat de vochtige lucht wordt gecondenseerd of afgevoerd. Het spaart zowel stookkosten alsook herstellingen aan woning-, verf, en meubilair.

Sommigen zijn misschien van oordeel dat de droogkast eigenlijk niet zo goed functioneert. Als het inderdaad langer lijkt te duren vooraleer de kleding droog is, dan moet je eens kijken of de filter van de droogkast niet vol zit of verstopt is. Meestal is dat wel het geval. Daarom moet je geregeld de filter verwijderen en schoonmaken. Dat kan je doen door middel van een tandenborstel en detergent. Nadien de filter goed laten drogen en hup, weer in de droogkast. Je zal er versteld van staan hoeveel sneller je kleding nu droog zal zijn.

 

Gepubliceerd in Tip van de dag

 

Ben je ook in paniek als je een puistje ontdekt op je gezicht? Zou je ook de spiegel kunnen verwensen? Heb je dan ook zin om onder de grond te kruipen tot zolang de puist niet is verdwenen? O.K. We begrijpen dat. Want dan ben je wellicht tussen de dertien en de vierentwintig jaar en van het vrouwelijk geslacht. Dat is een volkomen natuurlijke reactie, want de wereld kan vergaan mocht diezelfde wereld bemerken dat je een puistje in het gezicht hebt. En op die leeftijd zijn er dat meestal vele.

Dus moet er iets aan gedaan worden om de wereld te laten voortbestaan. Alle gekheid op een stok: het is natuurlijk niet prettig als je puistjes krijgt in het gezicht en zeker niet op die leeftijd, waarbij het uiterlijk een grotere rol speelt dan als je vijfenzeventig bent.

Maar er is hoop, want de natuur heeft voor een perfecte, eenvoudige, doeltreffende en ongevaarlijke oplossing gezorgd.

Om te beginnen moet je bananen eten. Niet zozeer omdat ze gezond zijn, natuurlijke suikers en vooral kalium bevatten, maar wel omdat we de schil of de bananenpel nodig hebben.

Als je de banaan hebt opgegeten, wrijf je met de binnenkant van de schil over de puistjes. Doe dit dagelijks tweemaal en dat gedurende een week lang. Je zal op het einde van de week duidelijk het verschil merken.

En als je het dan helemaal wil redden, dan is er gelukkig de prachtige crème van Ellen Dee op basis van Aloë Vera.

De wereld is weer eens gered en je gezicht ook!

 

Gepubliceerd in Tip van de dag
Pagina 1 van 2